Το Κουρμπαν Μπαιραμ Των μουσουλμανων

Το Κουρμπάν Μπαϊράμ, τη δεύτερη μεγάλη θρησκευτική τους γιορτή, η οποία συνδέεται με την ανάμνηση «της θυσίας του Αβράαμ» γιορτάζουν σήμερα οι μουσουλμάνοι της Θράκης.

Η αραβική λέξη «κουρμπάν», σημαίνει θυσία και αποτελεί θρησκευτική εντολή την οποία εφαρμόζει όλος ο ισλαμικός κόσμος. Περιλαμβάνεται δε στα ιερά κείμενα του Κορανίου, όπως ανέλυσε σε δηλώσεις του ο Σοφολογιότατος Μουφτής Κομοτηνής κ.Μέτσο Τζεμαλή. Η «θεϊκή εντολή» αναφέρεται στον Προφήτη Αβραάμ και στη θυσία που επρόκειτο να γίνει στο όνομα του Θεού, σε ένδειξη αγάπης και αφοσίωσής του σε Αυτόν.


«Ο Αβραάμ προσευχόμενος ζήτησε από το Θεό να του χαρίσει ένα γιο κι ο ίδιος θα τον θυσιάσει. Ο Θεός ικανοποίησε την επιθυμία του Προφήτη, το αγόρι γεννήθηκε και πήρε το όνομα Ισμαήλ. Όταν το παιδί έγινε 10 ετών, ο Θεός παρουσιάστηκε στον ύπνο του Αβραάμ και του ζήτησε να θυσιάσει τον Ισμαήλ». Η τελετή της θυσίας επρόκειτο να γίνει έξω από την πόλη Μήνα (όπου βρίσκονται οι λεγόμενοι Χατζήδες, με αφορμή τη γιορτή), με την έναρξή της ακούστηκε φωνή από τον ουρανό «ο Θεός είναι μεγάλος» και ένα μεγάλο πρόβατο εμφανίστηκε να κατεβαίνει από ψηλά. Ο Αβραάμ θυσίασε το ζώο λέγοντας «ένας είναι ο Θεός και είναι μεγάλος».

Έκτοτε όπως σημείωσε ο Μουφτής κ. Τζεμαλή, ο Προφήτης Μωάμεθ πραγματοποιούσε τη θυσία των ζώων και έτσι οι μουσουλμάνοι σφάζουν και γιορτάζουν για 4 μέρες. Ένα μέρος του σφάγειου δίνεται στους φτωχούς, άλλο στους γείτονες και το τελευταίο μένει στην οικογένεια.

Ας σημειωθεί ότι το παζάρι των ζώων που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προετοιμασίας της γιορτής, πραγματοποιήθηκε και φέτος, ώστε οι ντόπιοι μουσουλμάνοι να προμηθευτούν το πρόβατο που θα θυσιάσουν στο σπίτι τους, τηρώντας το έθιμο.

Ν.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.