«Το κολπο επιασε» για τους Gioumourtzina

«Ζούμε σε εποχές που πειραματικό θεωρείται ένας βόμβος με λίγο distortion. Όχι παιδιά, δεν είναι πειραματισμός αυτός»

Το ιδιότυπο ντουέτο από τη Θεσσαλονίκη που ακούει στο όνομα «Gioumourtzina» έχει καταφέρει μέσα σε δυο χρόνια να προκαλέσει αίσθηση, με τη μουσική του να κυμαίνεται ανάμεσα στο darkwave και το shoegaze.

Σχηματίστηκε το 2014 από τους Ανέστη Νείρο (synths, φωνή) και Γιάννη Τσελίκα (ηλεκτρικό μπάσο), όταν αποφάσισαν να ξεκινήσουν ως ντουέτο κάτι νέο, ευέλικτο και περισσότερο minimal, που θα συνδύαζε τα μουσικά ακούσματά τους. Την άνοιξη κυκλοφόρησε το πρώτο τους album από την Inner Ear, με τίτλο «Blakk Metall», ένα ηλεκτρονικό DIY project, που ανταποκρίνεται στα μουσικά ακούσματα των δημιουργών του και σε λίγο καιρό θα έχουμε την ευκαιρία να τους ακούσουμε στο Up Festival, στην Αμοργό, το Σάββατο 16 Ιουλίου. 

Τι έχουμε λοιπόν ως εδώ; Μια μπάντα που το όνομά της αποτελεί παραλλαγή της λέξης «Κομοτηνή» στα τούρκικα, δύο Θεσσαλονικείς μες στην τρέλα για τη μουσική και τον πρώτο τους δίσκο με έναν εντελώς ανορθόδοξα γραμμένο τίτλο. Be my guest…!

Χάρη σε εσάς έχουμε καταφέρει όλοι να μάθουμε πώς είναι η Κομοτηνή στα τούρκικα. «Gioumourtzina», λοιπόν, πώς το επιλέξατε;

Γιάννης: Έπρεπε να έχουμε ένα περίεργο όνομα. Με έχουν πιάσει πολλοί και μου είπαν ότι βλέποντας το όνομα σκέφτηκαν «ποιοι είναι αυτοί οι γελοίοι, ας τους τσεκάρω». Άρα το κόλπο έπιασε!

Ανέστης: Εγώ πάντως περιμένω από τον δήμαρχο της Κομοτηνής το κλειδί της πόλης!

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το πρώτο σας άλμπουμ με τον, ανορθόδοξα γραμμένο, τίτλο «Blakk Metall». Τι είναι αυτό που το χαρακτηρίζει;

Γιάννης: Δεν ξέρω πώς να χαρακτηρίσω το δίσκο μας. Ειλικρινά δεν είχαμε συγκεκριμένο προσανατολισμό. Απλώς αποφασίσαμε να ενσωματώσουμε μέσα σε καθαρά ηλεκτρονικά στοιχεία, ένα μπάσο που θα είχε μια διαφορετική προσέγγιση ηχητικά και κάποια shoegaze, ας πούμε, φωνητικά.

Ανέστης: Το χαρακτηρίζει η διαφορετικότητα.

Πόσο πιο ανοιχτό θεωρείτε ότι είναι σήμερα το κοινό σε μουσικούς πειραματισμούς, απ’ ό,τι στο παρελθόν;

Γιάννης: Για να ακουστεί το κάτι «διαφορετικό» και «πειραματικό» όπως λες, πρέπει να υπάρχει αρχικά μια εταιρία που θα το στηρίζει. Επιπλέον, ο κόσμος μέσα απ’το ίντερνετ έχει τη δυνατότητα, πολύ πιο εύκολα, να έρθει σε επαφή με νέες μουσικές.

Ανέστης: Μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι στο παρελθόν έχουν βγει τόσο πειραματικά πράγματα, που σήμερα δεν θα μπορούσαν να παιχτούν πουθενά. Ζούμε σε εποχές που πειραματικό θεωρείται ένας βόμβος με λίγο distortion.Όχι παιδιά, δεν είναι πειραματισμός αυτός. Δε μου λέει τίποτα πλέον να ακούω κάποιον να κλάνει στο μικρόφωνο, ενώ τραγουδάει συγχρόνως ακαπέλα destinys child και παίζει κλακέτες με το στόμα.

Αν μπορούσατε να συστηθείτε ως μπάντα σε κάποιον μέσα από ένα μόνο τραγούδι σας, ποιο θα ήταν αυτό;

Γιάννης: Συγχώρεσέ με αλλά θα σου πω δύο. Το «Lobby Raver» και το «Rundown» αρκούν για να καταλάβει κάποιος τι παίζουμε πάνω κάτω.

Ανέστης: Το «Pink is the new black» και το «Palmss» είναι αυτά που θεωρώ πως σηματοδοτούν μια νέα εποχή για τους Gioumourtzina. Καινούρια κομμάτια και θα τα ακούσετε στα επερχόμενα live μας!

Υπάρχει κάποιο είδος μουσικής που δεν μπορείτε να ακούσετε με τίποτα;

Γιάννης: Δυσκολεύομαι να ακούσω πάνω από δύο λεπτά reggae, αλλά και οτιδήποτε περιέχει γκάιντα, είτε αυτό είναι ντόπιο παραδοσιακό, κέλτικο παραδοσιακό ή experimental avant garde stonerish death metal. Σιχαίνομαι τον ήχο αυτού του μουσικού οργάνου.

Ανέστης: Reggae, Dub, Dnb με τσιροπούλια και χαβανέζικη πειραματική σάλσα. Είναι της μόδας. Ειδικά εδώ, στη Θεσσαλονίκη, τους έχουν φυτρώσει αφάνες.

Αν στήνατε εσείς ένα μεγάλο μουσικό φεστιβάλ στην Αθήνα, ποιον καλλιτέχνη θα επιλέγατε ως headliner και πού θα γινόταν;

Γιάννης: Θα διοργάνωνα ένα φεστιβάλ με ονόματα “σούπες” με headliner την πιο “σούπα” απ’ όλους για να τα τσεπώσω και προφανώς κάπου που θα ήταν απίστευτα βολικό να έρθει ο κόσμος να το παρακολουθήσει. Σίγουρα νεοελληνικά πράγματα!

Ανέστης: Οι Tycho να παίζουν για ένα 5ωρο.

Ποιο είναι το ιδανικότερο σενάριο που έχετε φανταστεί για το μέλλον των «Gioumourtzina»;

Γιάννης: Επειδή το μέλλον είναι αβέβαιο και όλοι ξέρουμε πολύ καλά σε τι εποχές ζούμε, θα σου απαντήσω απλώς πως με ενδιαφέρει σε βάθος μιας τριετίας να κυκλοφορήσουμε άλλους δυο δίσκους και να μας γνωρίσει περισσότερος κόσμος.

Ανέστης: Με ενδιαφέρει να γράφουμε μουσική. Οπότε μάλλον ένας δεύτερος και ένας τρίτος δίσκος.

Πηγή: elculture.gr/Δανάη Κωτσάκη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.