«Το κινημα κατα του πετρελαιαγωγου αναπτυσσεται και δυναμωνει»

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης βρέθηκε χθες στην Σόφια για να συμμετάσχει σε περιφερειακή ενεργειακή διάσκεψη. Στο πλαίσιο της επίσκεψης αναμενόταν να υπογράψει με τον βούλγαρο ομόλογό του ενεργειακή συμφωνία για το νέο αγωγό φυσικού αερίου Κομοτηνή – Χάσκοβο, τη δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών και τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Ο Ανέστης Στρατιάδης, μέλος της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης και της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη μίλησε για τα ζητήματα ενέργειας που συνδέονται με την περιοχή κι αφορούν στο πετρέλαιο αλλά και την πυρηνική ενέργεια λόγω του ιστορικού της Βουλγαρίας και της κινητικότητας της Τουρκίας, τονίζοντας την καθαρή και αντίθετη θέση των περιβαλλοντικών οργανώσεων και στις δυο περιπτώσεις.

Ο κ. Στρατιάδη μίλησε αρχικά για τον πετρελαιαγωγό. «Παρόλο που ήδη είχαν ανακοινώσει ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ένα χρόνο πίσω για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη υπάρχουν εξελίξεις και γίνονται δηλώσεις και από την πλευρά της Ρωσίας. Παρόλο που οι κυβερνήσεις των χωρών λένε ότι θα προχωρήσουν προς την ανάπτυξη του αγωγού πιστεύουμε ότι το κίνημα που υπάρχει στην Βουλγαρία και την Ελλάδα αναπτύσσεται και δυναμώνει».

Ο κ. Στρατιάδης
θύμισε ότι από την πλευρά της εταιρίας έχουν γίνει ενημερωτικές συναντήσεις προς τους φορείς για να τους ενημερώσουν τι θα γίνει με τον πετρελαιαγωγό. «Αυτές οι ενημερώσεις είναι ελλιπέστατες, δεν απαντούν σε ουσιαστικά ζητήματα κι ερωτήσεις που έχουμε θέσει γι’ αυτό και ως Οικολογική Ομάδα Ροδόπης στην τελευταία συνάντηση δηλώσαμε ότι αποχωρούμε και θα είμαστε πρόθυμοι να παραβρεθούμε στην οποιαδήποτε επόμενη συνάντηση αρκεί οι εισηγητές να είναι πρόθυμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας.

Ήδη, αναπτύσσεται ένα κίνημα των παράκτιων αλιέων ενάντια στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη γιατί θεωρούν ότι τα συμφέροντά τους θίγονται άμεσα».
Θύμισε ότι και στην πρόσφατη πορεία τους προς την περιφέρεια ΑΜ-Θ ένα από τα κύρια ζητήματα που έθεσαν οι αλιείς ήταν κι αυτό του αγωγού. «Το έργο αυτό είναι σκοτεινό με την έννοια ότι δεν εμφανίζονται καθαρά οι περιβαλλοντικοί όροι και το πού ακριβώς σχεδιάζεται να γίνει η έξοδος για τον αγωγό όπου και θα γίνεται η πρόσληψη του πετρελαίου από τα μεγάλα δεξαμενόπλοια, για να υπάρχει σαφής τοποθέτηση από όλους τους φορείς.

Υπάρχει μια αγωνία και μια βιασύνη από τη νομαρχία Έβρου, από την οποία αναμένουμε να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία γι’ αυτό το ζήτημα, αλλά δεν επιδεικνύει αυτήν που έδειξε για άλλα περιβαλλοντικά θέματα και θεωρεί ως δεδομένο το ζήτημα της κατασκευής. Υποτίθεται ότι κάνει μια επιτροπή για να ελέγξει εάν θα υπάρχουν ορισμένα περιβαλλοντικά ζητήματα ή όχι.

Πιστεύουμε ότι η νομαρχία Έβρου πρέπει ν’ αλλάξει στάση αλλά και η νομαρχία Ροδόπης θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και να ενεργοποιηθεί τόσο στην κατεύθυνση της πληροφόρησης όσο και σ’ αυτήν της τοποθέτησης για το συγκεκριμένο αυτό ζήτημα γιατί οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανόν η έξοδος του αγωγού να γίνει προς την περιοχή των Δικέλλων, ίσως και των Πετρωτών. Από τη στιγμή που έρχεται η έξοδος του αγωγού ακόμη πιο κοντά στο νομό μας μάς αφορά πιο άμεσα.

Καλούμε τους φορείς που δραστηριοποιήθηκαν για το χρυσό στην περιοχή μας να εξετάσουν κι αυτό το ζήτημα γιατί το θεωρούμε πολύ σημαντικό. Αν αρχίσει να λειτουργεί ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη μέσα σε ένα με δυο χρόνια οι επιπτώσεις που θα προκληθούν στις παραλίες και τις θάλασσες του Θρακικού Πελάγους θα είναι τραγικές από τη λειτουργία και μόνο, πολύ περισσότερο αν προκύψει και κάποιο ατύχημα».

Βουλγαρία και πυρηνική ενέργεια

•«Επιβλαβής για τους πολίτες της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών»

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» «ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να αποκτήσει η ΔΕΗ μερίδιο συμμετοχής στο νέο πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας στο Μπέλενε». Παραπέμπει επίσης σε απάντηση που έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης στην οποία εξηγεί «ότι το θέμα δεν έχει τεθεί επίσημα από τη Βουλγαρία, αλλά και ότι η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί εφόσον προκύψει ζήτημα». Το δημοσίευμα συνεχίζει ότι «το σενάριο να αποκτήσει η ΔΕΗ μερίδιο σε ένα από τα πυρηνικά εργοστάσια που κατασκευάζονται στην περιοχή συζητείται εδώ και αρκετούς μήνες, φαίνεται πάντως ότι τώρα έχουν γίνει παρασκηνιακές συζητήσεις με τη βουλγαρική κυβέρνηση».

Για την πυρηνική ενέργεια και τους κινδύνους από ενδεχόμενο να γίνει εργοστάσιο ακόμη και στην Κομοτηνή ο κ. Στρατιάδης υποστήριξε την άποψη ότι η Ελλάδα θα κρατήσει την αρνητική στάση που έχει μέχρι τώρα. «Η χώρα μας έχει στρέψει την πλάτη στην πυρηνική ενέργεια γιατί θεωρεί ότι είναι επιβλαβής για τους πολίτες της χώρας μας και των γειτονικών χωρών.

Το οικολογικό κίνημα και η χώρα μας έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το εργοστάσιο του Κοσλοντούι που υπάρχει στη Βουλγαρία. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση, έναν από τους όρους που έθεσε για να μπει η Βουλγαρία είναι να κλείσει το Κοσλοντούι.

Υπάρχει ένα κίνημα στην Ευρώπη για να εμφανιστεί η πυρηνική ενέργεια ως «πράσινη ενέργεια» γιατί μετά το μεγάλο ατύχημα στο Τσέρνομπιλ ξέρουμε ότι η πυρηνική ενέργεια σκοτώνει και δεν είναι ούτε καθαρή ούτε πράσινη.

Το οικολογικό κίνημα στρέφεται σταθερά υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως είναι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Στο νομό μας έχουν αναπτυχθεί ανεμογεννήτριες και αναπτύσσονται φωτοβολταϊκά σε συγκεκριμένες περιοχές. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει ν’ αναπτυχθούν σε όλη την Ελλάδα, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να εκπληρώσει τους στόχους που έχει θέσει, ώστε στα επόμενα χρόνια το 20% της ενέργειάς της να προέρχεται από εναλλακτικές πηγές ενέργειας».

Ο κ. Στρατιάδης θύμισε ότι «το κόστος δημιουργίας ενός πυρηνικού εργοστασίου είναι πολύ μεγάλο, η εξάρτηση από τις χώρες που κατέχουν την τεχνογνωσία είναι άμεση, ενώ το μεγάλο ερώτημα τι θα γίνει με τα πυρηνικά απόβλητα που θα προκύψουν παραμένει».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.