Το εθιμο της “Σαγιας” στο χωριο Ασκητες

Με το έθιμο της “Σαγιάς”, της πυράς δηλαδή, υποδέχθηκαν στο χωριό Ασκητές το νέο έτος στις 5 Ιανουαρίου 2010. Στο έθιμο παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Μαρώνειας κ. Παπανικολάου Χρήστος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαρώνειας, η κ. Χρύσα Μανωλιά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καππαδοκών Ν.Έβρου “ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ” κ. Ισακίδης Θεοφάνης, η γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων κ.Παπαδοπούλου Βασιλική και πλήθος κόσμου.

 

Πλειοδότης για το άναμμα της πυράς ήταν ο Εμμανουηλίδης Αθανάσιος του Κυριάκου, κάτοικος Ασκητών. Για το χορό τραγούδησε η Μισαηλίδου Αικατερίνη (θεία Κατίνα) του Γαβριήλ.
Το έθιμο έχει όπως παρακάτω:

 

Από τους κατοίκους του χωριού συγκεντρώνεται από νωρίς μεγάλη ποσότητα από κλαδιά και ξύλα,
στην πλατεία του χωριού, δίπλα στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Τα ξύλα αυτά τοποθετούνται σαν ένας τεράστιος κώνος. Σε τέσσερα σημεία του κώνου αυτού, σταυρωτά, τοποθετούνται προσανάμματα. Κατά τη διάρκεια του εσπερινού, που τελείται στο ναό, διενεργείται από την εκκλησιαστική επιτροπή πλειοδοτικός διαγωνισμός υπέρ του ναού και όποιος προσφέρει τη μεγαλύτερη ενίσχυση, αποκτά το προνόμιο να ανάψει τη φωτιά στα τέσσερα σημεία του σωρού.

 

Μετά τον εσπερινό, ο ιερέας ευλογεί το σωρό και τον εκλεκτό που θα ανάψει τη φωτιά.
Δημιουργείται μια τεράστια πυρά που φωτίζει όλη την πλατεία, (ήδη έχει νυχτώσει) και γύρω από τη φωτιά στήνεται κυκλικός παραδοσιακός τελετουργικός χορός από τους κατοίκους του χωριού.
Προσφέρονται διάφορα νηστίσιμα εδέσματα, όπως κουραμπιέδες και μπακλαβάς με σουσάμι, συνταγές Καππαδοκίας.

 

Όταν «καθίσει» η φλόγα, όλοι οι χωριανοί παίρνουν από ένα μισοκαμμένο κλαδί και με τη φωτιά αυτή ανάβουν το καντήλι στο σπίτι. Με το κάρβουνο του κλαδιού χαράζουν το σημείο του Σταυρού στη είσοδο του σπιτιού και του στάβλου τους.

 

Όταν “χωνέψει” η φωτιά σβήνουν με νερό τα κάρβουνα και τα μαζεύουν για το θυμιατό και τις άλλες ανάγκες του ναού (στην άδενδρη και άξυλη Καππαδοκία, τα κάρβουνα αυτά ήσαν πολύτιμα για τις χρηστικές ανάγκες του ναού).

 

Να σημειωθεί ότι η πυρά, πανάρχαιο μέσον κάθαρσης και εξαγνισμού, προετοίμαζε τους Χριστιανούς να δεχθούν το Άγιο Φως που «εν είδει περιστεράς» επεφάνει στον Ιορδάνη ποταμό.

Επιμελεια: Α.Χ.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.