Το επιχειρειν στα Βαλκανια: δυνατοτητες, ευκαιριες και ρισκα

Δυναμικό νεανικό ακροατήριο στο 3ο Συνέδριο «Restart Balkans»

Με θεματικές για την επιχειρηματικότητα στα Βαλκάνια, την οικονομική συνεργασία, τις διεθνείς σχέσεις, τη μακροοικονομία των βαλκανικών χωρών και τις ευρωπαϊκές πολιτικές, το 3ο Συνέδριο Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών «Restart Balkans», που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Κομοτηνή και προσέλκυσε πλήθος νέων ανθρώπων από την περιοχή μας, επιχείρησε να περιγράψει την εικόνα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη βαλκανική χερσόνησο και να δώσει απαντήσεις στις απορίες των νέων αναφορικά με τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και δυνατότητες.  Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Youth Business Network σε συνεργασία με την Association of international relation students, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Σταμάτης Κουρούδης «Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αναπτυχθούμε στις αγορές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας» 

Μεταξύ των κεντρικών ομιλητών του συνεδρίου ήταν ο κ. Σταμάτης Κουρούδης, διευθύνων σύμβουλος των «Θρακικών Εκκοκκιστηρίων», ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Διασυνοριακές συνεργασίες με την Τουρκία ως διέξοδος επιχειρηματικής ανάπτυξης». Ο κ. Κουρούδης μετέφερε την προσωπική του εμπειρία από τις εμπορικές συνεργασίες, που έχει τα τελευταία 25 χρόνια με αντικείμενο κυρίως το προϊόν του βαμβακιού, στο οποίο η Τουρκία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αποτελεί τον μεγαλύτερο πελάτη της χώρας μας. Εκείνο που τόνισε στη διάρκεια της ομιλίας του, απευθυνόμενος προς το νεανικό ακροατήριο, είναι ότι «δε θα πρέπει να την βλέπουμε την Περιφέρειά μας όπως παλιά, σα μια κλειστή Περιφέρεια όπου θα μπορούσε να επιβιώσει μόνο από κρατικές ενισχύσεις- κάτι που δεν μπορεί να γίνει άλλωστε-αλλά να δούμε ότι είμαστε σε μια περιοχή που έχουμε μια αγορά 30 εκατομμυρίων στα βόρεια, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, αλλά κυρίως μια αγορά 70 εκατομμυρίων στα ανατολικά, που είναι η Τουρκία». «Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αναπτυχθούμε και να μπούμε ακόμη περισσότερο σε αυτές τις αγορές», υπογράμμισε, αναγνωρίζοντας ότι «ήδη στα χρόνια της κρίσης έχουμε κάνει κάποια βήματα, αλλά τώρα θα πρέπει να γίνουν ακόμα μεγαλύτερα». 

Νίκος Αρβανίτης «Το μεγαλύτερο πρόβλημα στα Βαλκάνια αυτήν την περίοδο είναι το φαινόμενο του οικουμενικού ισλαμισμού» 

«Γεωπολιτικό πλαίσιο και επιχειρηματικό ρίσκο στα Βαλκάνια» ήταν το θέμα, που ανέπτυξε ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Αρβανίτης, παρατηρώντας αρχικά ότι το πρώτο πρόβλημα στα Βαλκάνια είναι ότι «από μόνα τους δεν έχουν ταυτότητα». «Το δεύτερο είναι ότι μονίμως βρίσκονται στο πεδίο ανταγωνισμών των μεγάλων δυνάμεων», προσέθεσε, εξηγώντας ότι «αυτή τη στιγμή στη βαλκανική χερσόνησο είναι οι Αμερικάνοι, οι Ρώσοι, οι Κινέζοι και οι Ευρωπαίοι, με πρωτεργάτες του Γερμανούς, οι οποίοι προσπαθούν να παίξουν παιχνίδια επιρροής». «Το τρίτο μεγάλο πρόβλημα στα Βαλκάνια», συνέχισε, «είναι οι εθνικισμοί. Έχεις να κάνεις με αδρανείς εθνικισμούς, όπως είναι ο σερβικός ή ο ελληνικός, έχεις να κάνεις με πολύ επιθετικούς, όπως είναι ο τουρκικός και ο αλβανικός, και έχεις να κάνεις με κάποιους ξεχασμένους, όπως ενδεχομένως μπορούμε να πούμε ότι είναι ο μαυροβουνιακός. Σε αυτούς θα πρέπει να εντάξουμε και τον σκοπιανικό εθνικισμό, ο οποίος γίνεται καθαρά για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στα Βαλκάνια αυτήν την περίοδο είναι το φαινόμενο του οικουμενικού ισλαμισμού, το οποίο δεν είναι σαφές από πού ξεκίνησε, ξέρουμε όμως χρονικά ότι ξεκίνησε αμέσως μετά από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και την κρίση στη Βοσνία, που σημαίνει ότι κάποιος προσπαθεί τους μουσουλμάνους της περιοχής, είτε είναι αραβικής, είτε τουρκικής, είτε ντόπιας βαλκανικής επιρροής, να τους εντάξει σε έναν άλλο μηχανισμό. Αυτός ο μηχανισμός συνδέεται άμεσα με αυτό που λέμε τζιχάντ σήμερα. Από εκεί και πέρα αυτό επηρεάζει άμεσα τις οικονομικές σχέσεις στα Βαλκάνια, είναι ένα μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο. 

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι όλη αυτή η επιχείρηση, που γίνεται μέσω ροών μεταναστευτικών, προσφυγικών κ.τ.λ. έχει να κάνει με την αλλοίωση όλου του σκηνικού που ξέραμε μέσα στα Βαλκάνια. Ανοίγουν νέοι δρόμοι, νέοι διάδρομοι, τους οποίους προσπαθούν οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί, όπως το προσδιόρισαν στις 21 Απριλίου του 2015, να ελέγξουν όλα τα σιδηροδρομικά, οδικά, ναυτιλιακά δίκτυα στην περιοχή. Πάνω σε αυτούς έρχονται οι Κινέζοι, που προσπαθούν να πάρουν ένα κομμάτι από αυτούς τους νέους δρόμους, και από εκεί και πέρα οι Ρώσοι, που έχουν μεγάλα έργα υποδομής, ενεργειακής κυρίως φύσεως και οι Αμερικάνοι που ελέγχουν την περιοχή στρατιωτικά, μέσω του ΝΑΤΟ, με τα δύο μεγάλα προτεκτοράτα, του Κοσσυφοπεδίου και της Βοσνίας. Και βεβαίως το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με την Ελλάδα. Η οποία Ελλάδα ενώ ήταν το «άρμα» της Ευρώπης για την οικονομική και όχι μόνο ανόρθωση των Βαλκανίων, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Και αυτή η χρεοκοπημένη Ελλάδα μάλλον σε κάποια στιγμή θα είναι χώρα υπό κατάληψη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.