Το ΔΠΘ φερνει την «προσβαση» στα ατομα με αναπηριες
Η ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία ή ψυχοκοινωνικές δυσκολίες στην εκπαίδευση αποτελεί χαρακτηριστικό και υποχρέωση κάθε προηγμένης δημοκρατικής κοινωνίας. Πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση αυτής ανέλαβε η Σύγκλητος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, επιδιώκοντας να εξασφαλισθούν οι κατάλληλες υποδομές και προσωπικό στο Πανεπιστήμιο.
Με απόφασή φέτος ξεκίνησε η λειτουργία της Δομής Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δο.Συ.Π). Απευθύνεταιδωρεάν σε όλους τους φοιτητές του Δ.Π.Θ., προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, ενώ αποτελείται από το Τμήμα Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και το Τμήμα Προσβασιμότητας.
Ατομική και ομαδική συμβουλευτική φοιτητών με προβλήματα στις σπουδές, την ακαδημαϊκή και κοινωνική τους ζωή, μετατροπή συγγραμμάτων σε προσβάσιμη μορφή και τροποποιήσεις στα κτήρια του ΔΠΘ είναι ορισμένες από τις παρεχόμενες υπηρεσίες για τις οποίες έκαναν λόγοοι κκ. Ζωή Γαβριηλίδου, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας και υπεύθυνη της Δο. Συ. Π., Μαρία Σαμακουρή, καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής και Ιωάννης Καραφυλλίδης, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών κάνοντας έναν απολογισμό της έως τώρα λειτουργίας της δομής μέσα από τις σελίδες του «ΠτΘ».
Ζωή Γαβριηλίδου «Ο στόχος που έχω θέσει είναι μέσα στην επόμενη τετραετία το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να γίνει προσβάσιμο για όλους τους φοιτητές»
Η δομή απευθύνεται σε όλους τους φοιτητές του Δ.Π.Θ. με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, ιδιαιτερότητες και αναπηρίες και έχει ως σκοπό να συμβάλει στην προαγωγή της εποικοδομητικής μάθησης, της ακαδημαϊκής επιτυχίας και της κοινωνικοποίησής τους.
Αποβλέπει αφενός στην ισότιμη πρόσβαση στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες και αφετέρου στην προσωπική ανάπτυξη και τη βελτίωση της κοινωνικής ζωής των φοιτητών.Άλλωστε, το δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης για τα άτομα με αναπηρία ή μαθησιακές δυσκολίες στην οικονομική, κοινωνική και ακαδημαϊκή ζωή πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα σε όλες τις ευνομούμενες πολιτείες, όπως υπογράμμισε η κ. Γαβριηλίδου.
«Ας σκεφτούμε ένα παιδί με τύφλωση που μεγαλώνει σε ένα προστατευμένο περιβάλλον και ξαφνικά πρέπει να βγει από αυτό για να πάει στο Πανεπιστήμιο», είπε θέλοντας να γίνει κατανοητή με ένα παράδειγμα, «κάτι τέτοιο σαφώς είναι μία θετική εξέλιξη. Όταν το Πανεπιστήμιο, όμως, δεν του δίνει την απαραίτητη βοήθεια μέσω των δομών του, είναι σαν να του αφαιρεί το δικαίωμα να σπουδάσει. Ακόμα κι αν έχει επιτύχει την εισαγωγή του σε κάποια σχολή, δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει την φοίτησή του. Τίθεται έτσι ένα μεγάλο “στοίχημα” για το Πανεπιστήμιο που πρέπει να το κερδίσουμε».
Απαραίτητες οι συνέργιες και η εξωστρέφεια
Την εν λόγω δομή είχε ιδρύσει ο προηγούμενος Αντιπρύτανης, κ. Αγγελούσης, αναζητώντας, ταυτόχρονα και χρηματοδότηση. Αναλαμβάνοντας την συνέχεια του έργου του η κ. Γαβριηλίδου εκμυστηρεύθηκε «ο στόχος που έχω θέσει είναι μέσα στην επόμενη τετραετία το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να γίνει πλήρως προσβάσιμο για όλους τους φοιτητές, αποτελώντας ένα πανεπιστήμιο – πρότυπο».
Φυσικά για την υλοποίηση ενός τέτοιου projectείναι πολύ σημαντικές οι συνέργιες, όπως αυτή με το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Εξειδίκευση στις Τ.Π.Ε. και Ειδική Αγωγή» του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, με φοιτητές που γνωρίζουν νοηματική και Braille. «Θα πρέπει να στραφούμε προς την συνεργασία με διαφορετικούς φορείς, όπως εκδοτικούς οίκους δείχνοντας εξωστρέφεια», συμπλήρωσε η Αντιπρύτανης λίγο πριν δώσει τον λόγο στους συνεργάτες της.
Το Τμήμα Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και οι δράσεις του
Την επιστημονική ευθύνη της πράξης «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ έχει η κ. Μαρία Σαμακουρή. Θέλοντας να δώσει περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Τμήμα Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης η ίδια αναφέρθηκε πρωτίστως στις δράσεις του.
«Το Τμήμα σχεδιάζει δράσεις για την υποστήριξη φοιτητών με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, ιδιαιτερότητες και αναπηρίες, όπως σεμινάρια και εργαστήρια με βιωματικό και διαδραστικό χαρακτήρα, ενθάρρυνση και συμμετοχή σε πρωτοβουλίες εθελοντικής προσφοράς. Στοχεύει, ακόμα, στην ευαισθητοποίηση τόσο της φοιτητικής κοινότητας όσο και του συνόλου των πολιτών της Θράκης σε θέματα ψυχικής υγείας.
Έτσι θα δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για να λάβουν οι σπουδαστές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες την μέγιστη υποστήριξη» συνέχισε υπογραμμίζοντας πως όλες οι υπηρεσίες ατομικής και ομαδικής συμβουλευτικής παρέχονται δωρεάν στην έδρα της δομής στην Κομοτηνή καθώς και στα παραρτήματά της σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Ορεστιάδα.
Μαρία Σαμακουρή «Αν και κάναμε το project γνωστό στην φοιτητική κοινότητα και στα μέλη ΔΕΠ μόλις λίγο καιρό πριν, αρκετοί καινούργιοι άνθρωποι ζητούν την βοήθειά μας»
Η λειτουργία της Δομής Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας ξεκίνησε μέσα στην Άνοιξη του 2018. Προϋπήρχε η δομή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, η οποία ήταν εγκατεστημένη στο κτήριο Πρυτανείας και παρείχε υπηρεσίες συμβουλευτικής στους φοιτητές της Κομοτηνής, αλλά και εξ αποστάσεως.
«Αυτό είναι ένα επιπλέον βήμα. Την προηγούμενη περίοδο είχαμε μόνο έναν συνεργάτη και δουλεύαμε μόνο εγώ και μία κοινωνική λειτουργός του ΔΠΘ. Τώρα πια έχουμε μία ομάδα δέκα ατόμων που ασχολούνται με το θέμα της συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και δύο συνεργάτες στο Τμήμα της Προσβασιμότητας», παρατήρησε, αξιολογώντας μάλιστα θετικά και την ανταπόκριση των φοιτητών παρά τον μικρή διάρκεια λειτουργίας της.
«Επειδή, όπως προαναφέραμε, υπήρχε ήδη η υπηρεσία ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, οι φοιτητές που απευθύνονταν σε αυτήν συνεχίζουν και τώρα, διότι υπάρχει μία συνέχεια και στα πρόσωπα αλλά και στην υποχρέωση. Αν και κάναμε το projectγνωστό στην φοιτητική κοινότητα και στα μέλη ΔΕΠμόλις λίγο καιρό πριν, αφού βρισκόμαστε ακόμα στα πρώτα μας βήματα, αρκετοί καινούργιοι άνθρωποι ζητούν την βοήθειά μας», κατέληξε η κ. Σαμακουρή κάνοντας σαφές πως πάντα υπάρχουν σκέψεις για ακόμα περισσότερες δράσεις.
Ιωάννης Καραφυλλίδης «Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τα τελευταία χρόνια έχει προσαρμόσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις εγκαταστάσεις του»
Παρουσιάζοντας το Τμήμα Προσβασιμότητας ο υπεύθυνος, κ. Ιωάννης Καραφυλλίδης εξήγησε πως στόχος του είναι να διευκολύνει την μετακίνηση στα κτήρια του ΔΠΘ, αλλά και την απόκτηση γνώσης μέσω της λεγόμενης «ηλεκτρονικής προσβασιμότητας». Το τμήμα μάλιστα ασχολείται με εξατομικευμένες δράσεις, σε περίπτωση που κριθεί πιο ωφέλιμο για έναν φοιτητή.
«Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης τα τελευταία χρόνια έχει προσαρμόσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις εγκαταστάσεις του ώστε να είναι προσβάσιμες. Υπάρχει περιθώριο για αρκετές βελτιώσεις τις οποίες θα μελετήσουμε και θα προτείνουμε ώστε να υλοποιηθούν μόλις υπάρχει η χρηματική ευχέρεια» σχολίασε αναφορικά με την μετακίνηση σε κτήρια και υποδομές.
Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των φοιτητών
Ο κ. Καραφυλλίδης, ωστόσο, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα και στην πρόσβαση στην γνώση, επισημαίνοντας «ετοιμάζουμε μέσω χρήσης ελεύθερου λογισμικού την μετατροπή κειμένου σε ομιλία, ώστε οι φοιτητές με προβλήματα όρασης να ακούν τα βιβλία. Πρόκειται να ζητήσουμε από εθελοντές να διαβάσουν τα βιβλία και να ηχογραφήσουν την ανάγνωση. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο τεχνολογικό μέσο για να δώσουμε ισότιμη πρόσβαση σε όλους».
Συνεχίζοντας ο ίδιος αναφέρθηκε σύντομα στις δράσεις που αφορούν άτομα με προβλήματα ακοής. Όπως πληροφόρησε, υπάρχει η σκέψη να βιντεοσκοπούνται οι πανεπιστημιακές διαλέξεις που είτε θα υποτιτλίζονται είτε θα «μεταφράζονται» από εθελοντές φοιτητές στην νοηματική γλώσσα.
«Θέλουμε ισότιμη πρόσβαση στην γνώση και την εκπαίδευση. Γι αυτό και ένας σημαντικός δείκτης τον οποίο θα παρακολουθούμε είναι ο μέσος χρόνος αποφοίτησης των φοιτητών με αναπηρία ή προβλήματα σε σχέση με τους υπόλοιπους. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε να είναι ίδιοι ή και καλύτεροι», κατέληξε πως υπάρχουν όλα τα κατάλληλα μέσα αλλά και η τεχνολογία.
Η Δομή Συμβουλευτικής και Προσβασιμότητας επιβλέπεται επιστημονικά από μέλη της ΔΕΠ του ΔΠΘ με αντικείμενο συναφές με το έργο της. Το Τμήμα Συμβουλευτικής και Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, λοιπόν, απαρτίζεται από την ψυχίατρο, κ. Μάγδα Κατσικίδου, τις ψυχολόγους, κκ Άννα Μακρίδου και Άννα Παπά και τις κοινωνικές λειτουργούς, κκ Στυλιανή Φαρμάκη και Κατερίνα Λεμοντζέλη, ενώ το Τμήμα Προσβασιμότητας από τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών, κκ Αλέξανδρο Μαρούδα και Ελπινίκη Κουρή.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.