Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνης επιλεγει «Τιγρης και Δρακος»

“Η Τίγρης και ο δράκος”, η ταινία που αγαπήσαμε το χειμώνα για το έξυπνο σενάριο, τα μαγικά πλάνα και τους ιπτάμενους ήρωες, η ταινία του Ανγκ Λι που ξανάφερε την Κίνα στις αίθουσες της Ευρώπης και της Αμερικής, προβλήθηκε χθες βράδυ, στις 9.30 και θα προβληθεί και σήμερα στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο, στο πλαίσιο των θερινών προβολών του Δήμου Κομοτηνής.

Το αν θά’σαι τίγρης ή αν θα μεταμορφωθείς σε δράκο, αν μια γυναίκα μπορεί να εισβάλει στο απαγορευμένο βασίλειο του Βουντάν ή αν θα μπλέξει στα πλοκάμια της αλεπούς, είναι η μια παράμετρος της ταινίας. Η άλλη έχει να κάνει με τις μαγευτικές χορογραφίες του Πουέν Γο Πινγκ με ήρωες που μάχονται κρεμασμένοι από αόρατα σκοινιά σε τοίχους και στέγες, μέχρι να ‘ρθει η στιγμή της συγκλονιστικής αναμέτρησης της Ζεν με τον Λι Μου Μπάι στις φυλλωσιές των δένδρων. Μέχρις ότου δύο άγγελοι παλέψουν φλερτάροντας μέχρι εκεί που δεν φτάνει παρά μόνο η φαντασία, η ιστορία ξεκινάει απ’ την κλοπή του αρχαίου σπαθιού, του Πράσινου Πεπρωμένου. Ο Λι Μου Μπάι αγαπάει τη διασημότερη πολεμίστρια Γιου Σου Λιέν αλλά δεν μπορεί να το εκφράσει λόγω μιας ιστορίας φιλίας κι’ έρωτα.

Η Ζεν ερωτεύεται το ίδιο παράφορα με τον τρόπο που πολεμάει και στο βαθμό που λατρεύει την ελευθερία της.

Όταν οι δυνατότητές της και η επιδεξιότητά της στην ξιφομαχία αρχίσουν να γίνονται αντικείμενο συζήτησης, τότε γκρεμίζεται σαν ντόμινο η οικογενειακή παράδοση, ο γάμος από συμβιβασμό, η προσποίηση λόγω κοινωνικών προτύπων. Η επική περιπέτεια του Ανγκ Λι, θα μπορούσε να ιδωθεί σαν ένα παράξενο, όμορφο οδοιπορικό στη φυσική γεωγραφία της Κίνας. Η δομή της όμως κρύβει πολλά μυστικά, δυσνόητα για τους δυτικούς, που έμαθαν να εκλογικεύουν το παράξενο και το διαφορετικό. «Ό,τι αγγίζεις το χάνεις, δεν το κατέχεις» είναι τα λόγια του Μου Μπάι που επιβεβαιώνονται στην πορεία της ταινίας, ενώ το μυστικό είναι κρυμμένο στο άλμα από μια γέφυρα, από ένα βράχο, σ’ ένα άλμα στην άλλη διάσταση, του πραγματοποιήσιμου, του ιδανικού.

Τα συνηθισμένα παραμύθια κρύβουν ήρωες, αντιήρωες, ηθικό δίδαγμα. «Η Τίγρης κι’ ο Δράκος» ακουμπάει επιπλέον σ’ ένα μύθο εκφρασμένο μέσα από την κίνηση και το συναίσθημα.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.