Το αποκορυφωμα της αφερεγγυοτητας

Η σοφή ρήση του λαού μας «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι» βρίσκει την καλύτερή της έκφραση στην εντυπωσιακή διάσταση λόγων και έργων της Ν.Δ. όσον αφορά τον αγροτικό τομέα.

Στα τρία χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. τι πραγματικά υλοποιήθηκε από το προεκλογικό – κυβερνητικό πρόγραμμά της στον τομέα αυτό;

• Διακήρυττε «μείωση του κόστους παραγωγής» μέσω μείωσης του Φ.Π.Α. από 18% σε 8% για όλα τα γεωργικά μηχανήματα, εργαλεία, θερμοκήπια, αρδευτικό και λοιπό εξοπλισμό της γεωργικής εκμετάλλευσης, κλπ. (κυβερνητικό πρόγραμμα Ν.Δ.).

Όχι μόνο δεν υπήρξε μείωση του Φ.Π.Α. σε 8% αλλά είχαμε και αύξησή του, εισπρακτικού χαρακτήρα, στο 19%!

• «Αυξάνουμε τη σύνταξη κάθε αγρότισσας και κάθε αγρότη από τα 200 ευρώ στα 330 ευρώ μέσα στην πρώτη τετραετία» (ομιλία Κώστα Καραμανλή στη Λάρισα, 3-3-2004).

Η πικρή αλήθεια; Αυξήθηκε 12 ευρώ το 2005 και άλλο τόσο περίπου το 2006 (έναντι αύξησης κατά 30 ευρώ το 2004, επί κυβέρνησης Σημίτη, που χαρακτηρίστηκε από τη Ν.Δ. τότε «ψίχουλα»!)

• «Καταβολή των αποζημιώσεων σε τρεις μήνες από την καταστροφή» (ομιλία Κώστα Καραμανλή στη Λάρισα, 3-3-2004). Σε περίπτωση καθυστέρησης πέραν του τριμήνου θα δινόταν αποζημίωση (κυβερνητικό πρόγραμμα Ν.Δ.)

Τι γίνεται σήμερα; α) Μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ. έγινε τροποποίηση στη διατύπωση και αναφέρεται πως οι αποζημιώσεις θα καταβάλλονται τρεις μήνες μετά το πέρας των εκτιμήσεων! β) Οι καθυστερήσεις δεν παύουν να αποτελούν μια θλιβερή πραγματικότητα. γ) Περί τόκων, λόγω καθυστερήσεων, ούτε λέξη!

• «Εφαρμογή προγραμμάτων συμπληρωματικής απασχόλησης για μέλη αγροτικών οικογενειών σε εργασίες κοινωνικού ενδιαφέροντος» (κυβερνητικό πρόγραμμα Ν.Δ.).

Ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν και να διευκρινίσουν τα στελέχη της κυβερνώσας παράταξης τι ακριβώς εξήγγειλαν, ποιες θα είναι αυτές οι εργασίες κοινωνικού ενδιαφέροντος, πώς θα υλοποιούνται, με τι σχέση εργασίας κλπ.!

• «Μείωση κόστους κατασκευής της αγροτικής κατοικίας με τη μείωση του κόστους οικοδομικής άδειας» (κυβερνητικό πρόγραμμα Ν.Δ.).

Μείωση κόστους της οικοδομικής άδειας για τους αγρότες φυσικά δεν υπήρξε. (Για τους Νέους Αγρότες ο ν. 3399/2005 προβλέπει ως προς την αμοιβή των μηχανικών όσα περίπου ευεργετικά μέτρα είχαν καθιερωθεί επί κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. με το άρθρο 26 του ν. 2520/1997).

• «Καθορισμός ζωνών χρήσης γης» (κυβερνητικό πρόγραμμα Ν.Δ.).

Καμιά παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση. Σημειωτέον πως για τον καθορισμό χρειάζονται μια σειρά από νέα εργαλεία στα χέρια ειδικών, όπως σύγχρονες αεροφωτογραφίες ή φωτογραφίες δορυφόρου, ολοκλήρωση εθνικού κτηματολογίου κλπ., που τίποτα απ’ αυτά δε δρομολογήθηκε.

• «Στον Αναπτυξιακό Νόμο θα προβλέπονται επιδοτήσεις επιτοκίου για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα» (προεκλογικό πρόγραμμα Ν.Δ.).

Στον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/2004 που ψήφισε η Ν.Δ. δεν προβλέπεται καμιά επιδότηση επιτοκίου!

Πέραν τούτου, για πρώτη φορά στον τελευταίο αυτό Αναπτυξιακό Νόμο δεν δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν σ’ αυτόν νέες επενδύσεις του αγροτικού τομέα, και κανείς δε μας δικαιολόγησε την αντιαναπτυξιακή αυτή κίνηση που έπληξε τόσο το νομό μας!


• Τις πολυδιαφημισμένες μελέτες για τις Περιφέρειες σχετικά με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών βάσει της νέας Κ.Α.Π. τις ακούμε συνεχώς, από την πρώτη μέρα ανάληψης της εξουσίας από τη Ν.Δ. , ως μελέτες που θα δώσουν απαντήσεις σ’ όλα τα προβλήματα.

Κι όμως, η ανάθεσή τους υπογράφθηκε μόλις το Μάιο του 2006. Και παραδόθηκαν τον Αύγουστο του 2006! Τώρα, πόσο σοβαρή δουλειά και καινοτομία μπορεί να χωρέσει σε δύο ουσιαστικά μήνες θα το δούμε πολύ γρήγορα μπροστά μας.

• Πολυδιαφημισμένα ήταν και τα «Γεωργικά Επιμελητήρια» (κυβερνητικό πρόγραμμα Ν.Δ.).

Κατέληξαν να αποτελούν ανέκδοτα.

• «Οι εποπτευόμενοι από το Υπουργείο Οργανισμοί θα αναβαθμισθούν θεσμικά και λειτουργικά, για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους» (προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή 21-3-2004).

Κανένα ουσιαστικό βήμα δεν υπήρξε. Ο ν. 3399/2005 δεν προβλέπει ουσιαστικές παρεμβάσεις για αναβάθμιση των εποπτευόμενων από το Υπουργείο Οργανισμών. Μεγάλο πρόβλημα στους φορείς αυτούς αποτελεί το οικονομικό και η σύγχυση αρμοδιοτήτων. Ενδεικτικό παράδειγμα ο ΕΦΕΤ.

• «Έμφαση στην έρευνα και προσανατολισμό της γεωργικής έρευνας από το ΕΘΙΑΓΕ και όλα τα σχετικά ιδρύματα του Υπουργείου σε εφαρμοσμένη έρευνα, σε θέματα άμεσης αξιοποίησης και, κυρίως, στη μεταφορά και προσαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας» (κυβερνητικό πρόγραμμα Ν.Δ.).

Παρά ταύτα, το ΕΘΙΑΓΕ δεν αναβαθμίστηκε ούτε διοικητικά ούτε οικονομικά. Στην περιοχή μας μάλιστα παραμένει ακόμα στις απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις του, και το «Πολυδύναμο Κέντρο Στήριξης Κτηνοτροφίας», στο οποίο θα μετεγκαθίστατο, δεν ξεκίνησε ακόμα την υλοποίησή του, παρόλο που έχει ήδη προ τριών ετών ενταχθεί στο Γ’ ΚΠΣ. Επίσης, γιατί άραγε δεν αξιοποιήθηκε ακόμα το κτίριο του πρώην «Οργανισμού Βάμβακος» στο Κόσμιο του Ν. Ροδόπης;

• «Με λήψη φορολογικών μέτρων ενίσχυση της λειτουργίας της αγοράς γης και ενθάρρυνση της ενοικίασης γεωργικών εκτάσεων σε αγρότες με μακροχρόνια συμβόλαια. Κατάργηση της ΑΓΡΟΓΗ» (κυβερνητικό πρόγραμμα Ν.Δ.).

Η ΑΓΡΟΓΗ ζει και βασιλεύει. Και δεν είδαμε λήψη ενθαρρυντικών φορολογικών μέτρων. Αντιθέτως βλέπουμε την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης δια μέσου της Διεύθυνσης Γεωργικής Ανάπτυξης να προχωρά, χωρίς αναστολές, σε ανακλήσεις παραχωρημένων εκτάσεων σε κτηνοτρόφους! Και διερωτόμαστε: αυτές άραγε είναι οι πολιτικές λύσεις στο θέμα της χρήσης γης;

• Επίσης, ακόμα περιμένουμε τον διαπιστευμένο Αγροτικό Σύμβουλο, αλλά και τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης που θα υπάγονται στο Υπουργείο, για τα οποία μπορεί να έγινε η προκήρυξη, κανείς όμως δεν κατάλαβε τον τρόπο παράλληλης λειτουργίας τους με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α. και πώς θα αποφεύγεται η επικάλυψη και η σύγχυση των αρμοδιοτήτων τους. Αξίζει δε να σημειωθεί για τους μη γνωρίζοντες ότι αυτό δεν αποτελεί καν «επίτευγμα» της Ν.Δ., καθώς η παροχή συμβουλών στους αγρότες μας αποτελεί κοινοτική μας υποχρέωση, με έναρξη λειτουργίας την 1η Ιανουαρίου 2007.

Οι ανακολουθίες όμως της Ν.Δ. δεν έχουν τέλος.

Και οι αγρότες, που είναι σε απόγνωση από τη συνεχή μείωση των εισοδημάτων τους και καθώς δεν βλέπουν ελπίδα και προοπτική, βεβαιώνονται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο ότι όλες οι μεγαλόστομες υποσχέσεις και «δεσμεύσεις» της Ν.Δ. δεν ήταν παρά προεκλογικά πυροτεχνήματα και ότι η Ν.Δ., δυστυχώς, ούτε σχέδιο ούτε βούληση διαθέτει να στηρίξει τους αγρότες και την ανάπτυξη της υπαίθρου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.