Την Κυριακη ο 3ος μαραθωνιος αναγνωσης γαλλοφωνων κειμενων

Με θέμα «Η Γαλλοφωνία της εξέγερσης και της αμφισβήτησης» - Στέφανος Γραβάνης, υπευθ. Καθηγητής Ομάδας Γαλλοφωνίας Νομικής Σχολής του ΔΠΘ «Η θεματική επιλέχτηκε, γιατί ζούμε σε μία περίοδο αμφισβήτησης των πάντων»

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά επιστρέφει, την προσεχή Κυριακή, 19 Μαρτίου και ώρα 19:30 στο Καφέ Μπαρ «Οχτώ» ο θεσμός πλέον του 3ου μαραθωνίου ανάγνωσης γαλλόφωνων κειμένων.
 
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της ομάδας Γαλλοφωνίας της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η οποία ωστόσο δεν απευθύνεται μόνο στους φοιτητές της σχολής ή την φοιτητιώσα νεολαία της πόλης μας, αλλά και στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας, στοχεύοντας πάντα σε ένα περαιτέρω «άνοιγμα» προς  αυτής.
 
Στην λογική αυτή, στη φετινή εκδήλωση θα συμμετάσχουν και εθελοντές του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, από την Λετονία, την Τουρκία και την Πολωνία, οι οποίοι θα κληθούν να διαβάσουν στα γαλλικά και τα ελληνικά, κείμενα Γάλλων διανοούμενων και συγγραφέων που εντάσσονται στη φετινή θεματική που αφορά την «Γαλλοφωνία της εξέγερσης και της αμφισβήτησης».
 

Μια θεματική η οποία σύμφωνα με τον υπεύθυνο καθηγητή της ομάδας κ. Στέφανο Γραβάνη δεν επιλέχτηκε τυχαία, καθώς όπως επεσήμανε «τόσο σε εγχώριο επίπεδο, όσο και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ζούμε στην εποχή της αμφισβήτησης των πάντων, θεσμών, αρχών κ.ο.κ.». Κεντρικός άξονας της εκδήλωσης θα είναι το έργο του «ποιητή της εξέγερσης» Αρθούρου Ρεμπώ, του «Επαναστατημένος Άνθρωπος» του Αλμπέρ Καμύ  καθώς και του πνευματικού ιδρυτή της Γαλλοφωνίας Λεοπόλντ Σενγκόρ.
 
«Σκοπός μας  δεν είναι η προαγωγή της γαλλικής γλώσσας, ούτε της Γαλλίας» εξήγησε ο κ. Γραβάνης «εμείς  θέλουμε να προαγάγουμε το πνεύμα της Γαλλοφωνίας ως πνευματική ένωση, με βάση την χάρτα των αξιών της Γαλλοφωνίας, που είναι η υπεράσπιση πολιτιστικών αξιών, οι οποίες αποτελούν κατά συνέπεια τη βάση για τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». 

Παρατηρητήριο των γαλλικών προεδρικών εκλογών 

 Μάλιστα αναφερόμενος στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις της περιόδου, ως πηγή έμπνευσης της φετινή θεματικής, έκανε γνωστή και τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, που έχει δημιουργηθεί από ομάδα φοιτητών, μελών της ομάδας Γαλλοφωνίας με τη χρήση των Social Media και συγκεκριμένα του Facebook, με στόχο τη συζήτηση και την περαιτέρω κατανόηση των γαλλικών εκλογών, οι οποίες όπως τόνισε ο ίδιος «είναι αρκετά πιο πολύπλοκες, από τη συμμετοχή της Λεπέν και του Εθνικού Μετώπου, στο οποίο εμμένουν κυρίως τα μέσα.  Υπάρχει πολύ παρασκήνιο το οποίο θέλουμε να συζητήσουμε και  μάλιστα θα έλεγα ότι είναι η πρώτη ίσως φορά που οι γαλλικές εκλογές έχουν αρκετές ομοιότητες με την ελληνική πολιτική σκηνή σε ό,τι αφορά τις πολιτικές δυνάμεις». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.