Τιμωντας το Πολυτεχνειο και τους αγωνες του

Τιμώντας τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου το νέο Γραφείο της ΠΑΣΠ Κομοτηνής διοργανώνει σήμερα στις 6:30 εκδήλωση με καλεσμένο τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στέφανο Τζουμάκα, μέλος της Επιτροπής Νομικής στην εξέγερση και κατάληψη του Πολυτεχνείου και μέλος της τριμελούς Επιτροπής διαπραγματεύσεων πριν την εισβολή. Επίσης θα συμμετέχει το συγκρότημα «Αλχημιστές».

Με αφορμή την εκδήλωση αυτή ο ΠτΘ συζητά με το Γραμματέα του νέου Γραφείου της ΠΑΣΠ Κομοτηνής Νίκο Νταλαμπίρα, φοιτητή ΤΕΦΑΑ για το συμβολισμό του Πολυτεχνείου και τη σημασία του
< ΠτΘ: Τι συμβολίζει για σας το Πολυτεχνείο;

Ν.Ν.:
Το Πολυτεχνείο για μας είναι αρχή ενός μεγάλου αγώνα που δείχνει ότι η νεολαία και οι εργαζόμενοι έχουν δύναμη και μπορούν να αντιπαρατεθούν, όταν χρειάζεται. Η νεολαία και οι εργαζόμενοι ως μία δύναμη εκείνη την περίοδο έδειξαν ότι τα δικαιώματά τους δεν τα χαρίζουν σε κανένα και δεν μπορούν όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να φιμωθούν στόματα. Σε αυτό το μήνυμα πρέπει να στηριχθούμε ακόμη και σήμερα που ο πλανήτης αλλά και η χώρα μας διέρχονται δύσκολες στιγμές, αφήνοντας στην άκρη τις φωνές που μας υποδεικνύουν να μη μιλάμε, αποδεικνύοντας ότι έχουμε δύναμη και μπορούμε να την δείξουμε ακόμη και σε άλλες πορείες.

ΠτΘ: Αισθάνεται φιμωμένη σήμερα η νεολαία;

Ν.Ν.:
Είναι φιμωμένη σήμερα η νεολαία. Βέβαια το ερώτημα είναι τι κάνει για να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, αλλά δυστυχώς δεν βλέπουμε ανταπόκριση. Η νεολαία προσπαθεί με κινητοποιήσεις να δείξει και να παρουσιάσει τα προβλήματά της με επιχειρήματα. Ταυτόχρονα όμως από την άλλη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο γίνεται προσπάθεια να παρουσιασθεί μια κακή εικόνα. Για παράδειγμα θα αναφέρω τις τελευταίες κινητοποιήσεις των φοιτητών, από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων το μόνο που προβάλλονταν ήταν κάποια επεισόδια, για τα οποία δεν γνωρίζουμε αν τα προκαλούσαν φοιτητές. Άρα καταλήγουμε σε ένα αδιέξοδο. Εμείς θέλουμε, προσπαθούμε, δεν θέλουμε μπράβο για τον ξεσηκωμό μας. Όμως παρουσιάζουν κάτι άσχημο κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που γίνεται, ίσα – ίσα για να κλείσουν τα στόματα. Δεν θέλουν να μας καταστήσουν αρωγούς σε κοινωνικούς αγώνες και να μας ενσωματώσουν, απλά θέλουν να μας κάνουν διεκπεραιωτές, παθητικούς δέκτες, αμέτοχους.

ΠτΘ: Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η νεολαία σήμερα είναι a politick.Ποια είναι η άποψή σας;

Ν.Ν.:
Κατά ένα μεγάλο μέρος είναι. Και σε αυτό δεν φταίνε οι νεολαίοι, γιατί κάποια στιγμή περνούν από την άλλη πλευρά. Αυτοί που οδηγούν τη νεολαία και της βάζουν τα καλούπια είναι αυτοί που πρέπει να προσφέρουν στη νεολαία όσα γνωρίζουν και όχι όσα πρέπει να μάθουν για να εξυπηρετήσουν κάποιους συγκεκριμένους σκοπούς. Μπορεί ένα μέρος της νεολαίας να είναι a politich γιατί δεν φροντίζουν να της δείξουν τα σωστά πράγματα και το σωστό δρόμο. Εκεί είναι και το στοίχημα των ίδιων των νεολαίων. Όταν θέλουν να τους χαρακτηρίζουν με γελοία προσωνύμια να αντιδρούν και να δηλώνουν παρών και αυτό είναι το ουσιαστικό να δηλώνεις παρών σε μία κατάσταση. Έχουμε απόψεις και μπορούμε και αντιστεκόμαστε. Και αυτό κάνει και η ΠΑΣΠ.

ΠτΘ: Είναι παρούσα σήμερα η νεολαία;

Ν.Ν.:
Είναι αλλά θα μπορούσε να είναι σε μεγαλύτερο βαθμό. Πιστεύω ότι και οι ανένταχτοι που δεν ανήκουν κάπου θα έπρεπε να ψάχνουν από μόνοι τους χώρο. Για μένα είναι απαράδεκτο φαινόμενο μέχρι και μέσα στα Πανεπιστήμια που υπάρχει μεγάλος πυρήνας της νεολαίας, να υπάρχουν νεολαίοι από το πουθενά, που δεν γνωρίζουν τι γίνεται γενικότερα στον πολιτικό τομέα και να βρίσκονται σε τεράστιο αδιέξοδο. Μέσα στο πανεπιστήμιο τα χρώματα πάντα δεν συμβολίζουν κάποια πολιτική παράταξη, αλλά κάποιες ιδέες και κάποιες αντιλήψεις, τις οποίες πολλές φορές η νεολαία δεν προσπαθεί να τις γνωρίσει και να δει τι λένε. Όταν δεν ξέρεις τι λένε τότε αυτόματα δεν συμμετέχεις πουθενά και άρα δεν μπορείς να έχεις αντίληψη για τίποτα.

ΠτΘ: Η γενιά του Πολυτεχνείου ζούσε σε μια δύσκολη περίοδο από την άποψη ότι κυριαρχούσε ένα καθεστώς τρομοκρατίας. Σήμερα το καθεστώς δεν είναι πιο ελεύθερο ώστε να σας δίνει την δυνατότητα εξωτερίκευσης αυτών των συναισθημάτων, των ιδεών των προβληματισμών σας;

ΝΝ.:
Όταν ζεις σε ένα καθεστώς ανελεύθερο όπως αυτό που ζούσαν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου γνωρίζεις ακριβώς ποιον έχεις απέναντί σου για να πολεμήσεις. Σήμερα στις μέρες μας δεν το γνωρίζεις γιατί κανείς δεν παίρνει την ευθύνη.

ΠτΘ: Λέμε ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι διαχρονικό. Το πιστεύετε;

Ν.Ν.:
Σε αυτό στηριζόμαστε και ελπίζουμε. Το εκλαμβάνουμε ως διαχρονικό αλλά δυστυχώς ακόμη και αυτό το μήνυμα περνά απαρατήρητο.

ΠτΘ: Υποστηρίζεται ότι έχει ξεθαμπώσει στις μέρες μας το μήνυμά του…

Ν.Ν.:
Προσωπική μου άποψη είναι ότι το Πολυτεχνείο δεν είναι μόνο τα γεγονότα εκείνης της ημέρας. Υπάρχουν γενικότερα πολλά πολυτεχνεία από τότε ως σήμερα. Αν κάποιοι το έχουν αφήσει στην άκρη εμείς είμαστε της άποψης ότι πρέπει να το θυμίζουμε συνέχεια με βάση όλα αυτά που ζούμε καθημερινά. Πολλοί εκλαμβάνουν το Πολυτεχνείο σαν μια επέτειο. Και είναι προς τιμή κάποιων ανθρώπων που συμμετείχαν και δηλώνουν ότι δεν θέλουν να εμφανίζονται σε κάθε επέτειο αλλά ζουν αυτή και την έχουν βαθιά στην ψυχή τους. Το Πολυτεχνείο λοιπόν το βλέπουμε καθημερινά, απλά σήμερα είναι διαφορετικές οι κοινωνικές αναφορές.

ΠτΘ: Το μήνυμα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» αποτελεί αφετηρία και σήμερα για αγώνες;

Ν.Ν:
Δεν μένουμε μόνο εκεί. Παλεύουμε ακόμη και για αυτά. Γιατί αυτά που θεωρούμε αδιαμφισβήτητα, όπως και την έννοια της δημοκρατίας, η οποία βλέπουμε να βάλλεται σήμερα. Και αυτό όχι μόνο για τη νεολαία αλλά και στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό και στις κυβερνητικές επιλογές. Απλά δεν πρέπει να ρίχνουμε το μπαλάκι μόνο στην κυβέρνηση. Το μήνυμα «ψωμί παιδεία ελευθερία» είναι τρεις λέξεις τις οποίες αν αναλύσουμε τώρα θα μπορούμε να βρούμε πολλά επιχειρήματα για την κάθε λέξη ξεχωριστά. Είτε πάρουμε ως άξονα την οικονομία είτε την δωρεάν παιδεία που υποτίθεται πως υπάρχει στις μέρες μας είτε ως άξονα την ελευθερία.

Πτθ: Τι περιλαμβάνει η εκδήλωση;

Ν.Ν:
Ήταν μια πρωτοβουλία του νέου γραφείου της ΠΑΣΠ Κομοτηνής, μια εκδήλωση που τα τελευταία χρόνια έλειπε από την πόλη μας αλλά και από την παράταξή μας. Θέλουμε να δείξουμε για μια ακόμη φορά ότι είμαστε μια παράταξη που αγωνίζεται. Έτσι προγραμματίσαμε, μετά από πολλά χρόνια, να διοργανώσουμε ως ΠΑΣΠ Κομοτηνής μια εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον κ. Τσουμάκα που ήταν στο συντονιστικό των καταλήψεων στο Πολυτεχνείο, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει και μια εκδήλωση με ένα συγκρότημα, που λέγονται «Αλχημιστές» από το Σταυρό του Νότου. Θέλουμε στο πλευρό μας όλο τον κόσμο της Κομοτηνής, όλο τον κόσμο που εμπλέκεται με την παράταξή μας, είτε φορείς του πανεπιστήμιου είτε της κοινωνίας. Ρισκάρουμε να κάνουμε μια τέτοια εκδήλωση, γιατί θεωρούμε ότι οι αντιλήψεις και οι ιδέες μας πρέπει να είναι πρωτοπόρες. Η είσοδος να σημειώσουμε ότι είναι ελεύθερη.

ΠτΘ: Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Ν.Ν:
Κι εμείς σας ευχαριστούμε.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.