Τιμηθηκε Ημερα Μνημης της Γενοκτονιας του Ποντιακου Ελληνισμου

Με εκδηλώσεις μνήμης τίμησαν οι Πόντιοι σε όλο τον κόσμο τη γενοκτονία των 353.000 θυμάτων Ελλήνων, από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς, έχοντας ως όραμα τη διεθνή αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Με πρωτοβουλία των ποντιακών συλλόγων του νομού και τη συμπαράσταση του Δήμου Κομοτηνής και της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε και στην πόλη μας η εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, στα πλαίσια των «Ελευθερίων Θράκης».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκ μέρος του δημάρχου ο Γιώργος Μανανάς, αντιδήμαρχος Κομοτηνής, ο Βασίλης Κυπριανίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Λυγερός, στρατηγικός σύμβουλος, ερευνητής καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Λυόν στη Γαλλία, επισκέπτης καθηγητής μαθηματικών στο Παιδαγωγικό Θράκης και επισκέπτης καθηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Χρονιές λήθης παρά ημέρα μνήμης», έτσι χαρακτήρισε την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ο Νίκος Λυγερός, ο οποίος μίλησε με θέμα «Η αναγνώριση της γενοκτονίας ως αξιολογία του Ποντιακού». «Για μένα δεν είναι ένα όριο, ούτε καν ένα όραμα η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Είναι απλώς μια αφετηρία, από κει θα αρχίσουν τα πράγματα μέσα σ’ ένα πλαίσιο, το οποίο θα είναι συντονισμένο έτσι ώστε να υπάρχει μια ενοποίηση της έννοιας της γενοκτονίας των Ποντίων και να επιτευχθούν οι στόχοι που είναι τώρα πλέον στρατηγικοί και όχι πια μόνο και μόνο συναισθηματικοί».

Σημαντική μέρα όχι μόνο για τον ποντιακό ελληνισμό, αλλά για όλο τον ελληνισμό, είναι η ημέρα της μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, σύμφωνα με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Ομίλου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου.

«Η σημερινή μέρα είναι μια σημαντική μέρα για μας και πιστεύω ότι είναι σημαντική όχι μόνο για τον ποντιακό ελληνισμό, αλλά για όλο τον ελληνισμό», τόνισε η κ. Μαυρίδου, η οποία ευχαρίστησε με την ευκαιρία τον δήμαρχο Κομοτηνής κ. Τ. Βαβατσικλή και την πρόεδρο της ΔΕΠΑΚ κ. Σ. Μενεσελίδου που στήριξαν την προσπάθεια αυτή εντάσσοντάς την στα «Ελευθέρια».

Στόχος είναι να αναγνωριστεί η γενοκτονία του ελληνισμού του Πόντου τόσο από την Τουρκία όσο και από τις διεθνείς οργανισμούς, όπως ισχυρίστηκε η κ. Μαυρίδου, η οποία τόνισε ότι «όταν λέμε «αναγνώριση» ουσιαστικά εννοούμε αυτή τη στοιχειώδη ηθική δικαίωση με τις 353.000 θύματα του οργανωμένου σχεδίου των Νεότουρκων και του Κεμαλικού καθεστώτος. Αυτή η ηθική δικαίωση έχει 86 χρόνια και δεν έχει έρθει ακόμη. Αλλά με τους αγώνες μας πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα αναπαυθούν οι ψυχές των προγόνων μας κι εμείς θα δίνουμε το δυναμικό μας παρόν καθημερινά και φυσικά αυτές τις ημέρες ακόμη περισσότερο».

Μετά την κεντρική ομιλία ακολούθησε το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, το οποίο άνοιξε με τα τραγούδια που ερμήνευσε η Μαρία Καμενίδου από τον Πολιτιστικό Όμιλο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» με τον Γιάννη Σιδηρόπουλο στη λύρα. Επίσης οι παραβρισκόμενοι στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ταινία όπου παρουσιάστηκαν τα ντοκουμέντα της γενοκτονίας των Ποντίων. Στη συνέχεια η χορωδία του Συλλόγου Ποντιακής Νεολαίας Νομού Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» παρουσίασε ακριτικά τραγούδια, ενώ έκλεισε η εκδήλωση με τον πολεμικό χορό «Σέρρα» από τα παιδιά του Συλλόγου «Ο Εύξεινος Πόντος».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.