Τιμηθηκε η μνημη της γενοκτονιας των Ποντιων

Με όραμα να καθιερωθεί διεθνώς η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού τίμησαν και φέτος τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της γενοκτονίας τα ποντιακά σωματεία του νομού Ροδόπης.

Εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με κεντρικό ομιλητή τον Ηλία Πετρόπουλο, λέκτορα του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ., πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή με πρωτοβουλία των ποντιακών σωματείων του νομού.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, τα ποντιακά σωματεία του νομού Ροδόπης συμμετείχαν στην εκδήλωση μνήμης που διοργανώθηκε στην πλατεία Αγ. Σοφίας Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 19 Μαΐου από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, καθώς επίσης τίμησαν τη μνήμη των προγόνων τους με επίσημη δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου την Κυριακή 21 Μαΐου και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης από πολιτικούς φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους του νομού.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε επίσης το χρονικό της Γενοκτονίας, μέσα από ποιήματα, ζωντανές μαρτυρίες και δύο μονόπρακτα του Νίκου Λυγερού.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο Ηλίας Πετρόπουλος, λέκτορας του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ., ο οποίος δέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χ. Μαυρίδου.

Στην ομιλία του ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στις διχόνοιες που έχουν μεταξύ τους οι Πόντιοι γεγονός που εμποδίζει την σωστή αντιμετώπιση των σημαντικών ζητημάτων που αφορούν τους Ποντίους, καθώς επίσης και στο τι έχει γίνει μέχρι σήμερα από τους ποντιακούς συλλόγους για την αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρώτος που έθιξε το θέμα ουσιαστικά της γενοκτονίας είναι ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης δεν το ομολογούν κάποιοι και βέβαια ο Κώστας Φωτιάδης που απέδειξε ότι η γενοκτονία είναι ένα ιστορικά αποδεδειγμένο γεγονός, αυτό είναι δεδομένο και ξεκινάμε από δω και πέρα».

Επίσης, στην ομιλία του δεν παρέλειψε να καυτηριάσει τις διχόνοιες που έχουν οι Πόντιοι μεταξύ τους. «Δεν πρέπει να είμαστε διασπασμένοι σε πολλούς συλλόγους αλλά να έχουμε λίγους και καλούς. Αυτό το εκμεταλλεύονται κάποιοι για αυτοπροβολή, εκμεταλλεύονται το πατριωτικό συναίσθημα κάποιων ανθρώπων που κάνουν συλλόγους και διασπούν το χώρο. Πιστεύω ότι με 1-2 συλλόγους θα κάναμε πολύ καλή δουλειά, όπως έκαναν οι Αρμένιοι, οι Εβραίοι.

Οι δικοί μας οι Πόντιοι όταν ήρθαν το 1922 είχαν μια ατυχία, μέσα στην τύχη να βρουν μια πατρίδα. Επειδή βρήκαν την πατρίδα εδώ, επαναπαύτηκαν και δεν ψάξανε να βρουν στοιχεία για να αποδείξουν τα όσα πέρασαν. Βολεύτηκαν στην Ελλάδα και ξέχασαν ότι υπέστησαν κάποια κακά και δεινά από τους Τούρκους, από το καθεστώς της Τουρκίας. Ευτυχώς, από το 1994 που αναγνωρίστηκε η Γενοκτονία επίσημα από την Ελλάδα και από την Κύπρο, αλλά και το 1998 που ο Μ. Χαραλαμπίδης το έθεσε στο Β΄ Παγκόσμιο Ποντιακό Συνέδριο αρχίσαμε και σήμερα φτάσαμε σε μια κατάσταση που μιλάμε όλοι για την γενοκτονία. Όλοι έχουμε αποκτήσει συνείδηση της γενοκτονίας και αυτό είναι το σημαντικότερο».

Η Χρύσα Μαυρίδου
, πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» και μέλος του Δ.Σ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, μιλώντας για την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αναφέρθηκε στην εκδήλωση μνήμης, η οποία διοργανώθηκε από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στην πλατεία Αγ. Σοφίας Θεσσαλονίκης όπου συμμετείχαν ποντιακά σωματεία της χώρας. «Κάναμε μια πανελλαδική εκδήλωση στέλνοντας το μήνυμα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και κυρίως την αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία».

Αναφερόμενη στην εκδήλωση της 21ης Μαΐου, στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι απ’ όλες τις ηλικίες, τόνισε ότι «αυτό είναι ίσως και το πιο δυνατό μήνυμα ότι οι Πόντιοι έχουν διδάξει την ιστορία- ακόμη κι αν από φέτος θα διδάσκεται – στα παιδιά τους και την μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για μας να έχουμε ως κεντρικό ομιλητή τον Ηλία Πετρόπουλο. Επίσης, έχουμε τη στήριξη διαφόρων σωματείων (οι Εβρίτες, οι Καππαδόκες, οι Σαρακατσάνοι, οι Αρμένιοι) που δέχτηκαν να είναι σήμερα εδώ και να δηλώσουν με την παρουσία τους την στήριξη στον αγώνα που κάνουμε για την αναγνώριση της γενοκτονίας και την προσπάθειά μας να μην υπάρξει γενοκτονία μνήμης. Μια και βιώσαμε τη γενοκτονία, 353.000 ψυχές σε αριθμό 700.000 είναι οι μισοί και παραπάνω, μ’ ένα εξοντωτικό σχέδιο, καλά καμουφλαρισμένο, αλλά πολύ αποτελεσματικό. Αυτή τη γενοκτονία την βιώσαμε, δεν διορθώνεται. Όμως δεν θα δεχτούμε τη γενοκτονία μνήμης.

Το 1994 η Βουλή θεσμοθέτησε την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας και ήταν το πρώτο βήμα. Το επόμενο βήμα είναι ότι η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού θα περιλαμβάνεται στα σχολικά βιβλία και θα διδάσκεται στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο. Αυτό είναι πολύ μεγάλο βήμα. Είναι ένα αίτημα που αποτελεί παρακαταθήκη ίσως για να μην γνωρίσουν τα παιδιά μας άλλες γενοκτονίες. Όταν ένας λαός αναγνωρίζει τα λάθη του, δεν τα επαναλαμβάνει. Όταν ένας λαός ξεχνάει την ιστορία του, θα χαθεί σιγά-σιγά».


«Μάθε με να μην ξεχνώ…», είναι το μήνυμα που βγαίνει από το στόμα ενός παιδιού στο θεατρικό έργο του Νίκου Λυγερού «Χορδές του χρόνου», και από τα δύο μονόπρακτα που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση. «Νομίζω ότι είναι το μήνυμα που θα πρέπει να είναι στα χείλη όλων μας και όχι μόνο για την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, αλλά γενικότερα του ελληνισμού στις δύσκολες εποχές που περνάμε».

Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Αλέξανδρος Υψηλάντης», με τη σειρά του αναφέρθηκε στην ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία.

«Η 19η Μαΐου έχει οριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού που έζησε και άκμασε στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας ως το 1924.

Σήμερα θυμόμαστε, τιμούμε και πενθούμε τους 353.000 νεκρούς προγόνους μας, θύματα γενοκτονίας από το Τουρκικό κράτος. Σήμερα όλοι εμείς, είτε ως Πόντιοι, είτε ως πρόσφυγες, είτε ως Έλληνες θυμόμαστε τις αλησμόνητες ποτέ, χαμένες πατρίδες. Σήμερα θυμόμαστε όλους τους προγόνους μας, αυτούς που κατάφεραν μέσα από τους ξεριζωμούς να στήσουν ξανά τα ήθη και τα έθιμα, να ζωντανέψουν και να προκόψουν πάλι στις τέχνες, στα γράμματα και στο εμπόριο για να είναι παρόντες όπου η πατρίδα τους καλεί.

Εμείς σαν ποντιακοί σύλλογοι επιθυμούμε πρώτον την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Δεύτερον, να μην ξανασυμβεί άλλη γενοκτονία πουθενά σε κανένα μέρος του κόσμου και τρίτον, να περάσει η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».


Τέλος, να σημειωθεί ότι την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πατήρ Δημήτρης Βασιλειάδης ως εκπρόσωπος της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής, η Χρύσα Μανωλιά, βουλευτής Ροδόπης, ο Βασίλης Κυπριανίδης ως εκπρόσωπος του Δήμου Κομοτηνής, η Χρύσα Μαυρίδου ως εκπρόσωπος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και ο Νικόλαος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Αλέξανδρος Υψηλάντης», ως εκπρόσωπος των ποντιακών σωματείων του νομού Ροδόπης.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.