Τιμησαν τον Αγιο Φανουριο στη Σαλπη

«Ουράνιον εφύμνιον εν γη τελείται λαμπρώς, επίγειον πανήγυριν νυν εορτάζει φαιδρώς, αγγέλων πολίτευμα, άνωθεν υμνωδίαις ευφημούσι τους άθλους, κάτωθεν Εκκλησία, την ουράνιον δόξαν. Ην εύρες πόνοις και άθλοις τοις σοις, Φανούριε ένδοξε». Τον Άγιο Φανούριο τίμησαν εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες στον οικισμό της Σάλπης, όπου έχει ανεγερθεί και εορτάζεται εκκλησία αφιερωμένη στη χάρη του, πλησίον της μεγάλης εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου. Με μπροστάρηδες τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Σάλπης διοργανώθηκε πλούσια μουσικοχορευτική βραδιά, με προσφορά εδεσμάτων, αλλά και έκθεση παλιών φωτογραφιών και ζωγραφικής. Πιστοί από όλοι τη Ροδόπη, αλλά και Πολιτιστικοί Σύλλογοι, όπως εξηγεί η πρόεδρος του Π.Σ. του χωριού, η κ. Μαρία Αρχοντή, των οικισμών Ιμέρου, Μέσης, Μικρού Κρανοβουνίου, Διαλαμπής, Αμβροσίας και Ιάσμου. Παραδοσιακοί μουσικοί, ερμηνευτές και λάτρεις της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Δωρόπουλο, χάρισαν παραδοσιακές νότες και σκόρπισαν το κέφι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο αγαπημένος άγιος όλων…

«Ο Άγιος Φανούριος είναι από τους πιο αγαπητούς αγίους σε όλο τον ελληνικό λαό, που κάθε χρόνο τιμά και πανηγυρίζει την μνήμη του στις 27 Αυγούστου», εξηγεί ο ψάλτης του χωριού, ο κ. Τάσος Κατραντζής και σημειώνει

ότι «αυτός ο τόσο αγαπητός άγιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χωρίς αμφιβολία ως δώρο Θεού, διότι ήταν και παράμενε άγνωστος για πολλούς αιώνες και μόνο το 1500 μ.Χ. βρέθηκε η Ιερή εικόνα του, που μας αποκάλυψε την ύπαρξή του την παρρησία του ενώπιον του Θεού, ο οποίος τον έχει χαριτώσει με τόσο μεγάλη θαυματουργική δύναμη». «Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τον Άγιο Φανούριο, μόνο το όνομά του που ήταν γραμμένο πάνω στην εικόνα που βρέθηκε και ήταν στρατιωτικός, όπως φανερώνει η στολή που φορά και, μάλιστα, κατά τους πρώτους αιώνες των μεγάλων διωγμών της Χριστιανοσύνης».
Επίσης, πάνω στην εικόνα του εικονίζονται και τα μεγάλα μαρτύρια που υπέστη ο Άγιος.

Ιστορία και παράδοση…

Πριν από 500 περίπου χρόνια, όταν οι Τούρκοι είχαν κυριεύσει την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, από ένα εντελώς τυχαίο γεγονός, βρέθηκε η ιερά και σεβάσμια εικόνα του Αγίου. Τον καιρό που οι Αγαρηνοί, περίπου δηλαδή το 1500, κατέλαβαν το νησί της Ρόδου, θέλησαν να το οχυρώσουν και να ξαναφτιάξουν τα τείχη της πόλης, που είχαν σε πολλά σημεία καταστραφεί.Πήραν λοιπόν σαν εργάτες πολλούς χριστιανούς, κι εκείνοι, καθώς έσκαβαν στα χαλάσματα κάποιων σπιτιών και παλαιών γκρεμισμένων ναών, βρήκαν μία θαυμάσια εικόνα, ολοκάθαρη και άφθαρτη που φαινόταν σαν να είχε αγιογραφηθεί την ίδια μέρα, «πράγμα αξιοπερίεργο και που αποδεικνύει ότι η ανεύρεση της εικόνας δεν είναι τυχαία, αλλά δωρεά του Θεού» όπως σημειώνει ο κ. Κατραντζής. Η εικόνα έδειχνε τον Άγιο Φανούριο, νέο στην ηλικία, ντυμένο στρατιωτικά, να κρατάει ένα σταυρό και μαζί μια λαμπάδα αναμμένη. Ολόγυρα από την εικόνα, κατά την συνήθεια των αγιογράφων τότε, υπήρχαν 12 παραστάσεις από τα μαρτύρια του Αγίου.

Και η φανουρόπιτα για τα απολεσθέντα αντικείμενα και τις τύχες των κοριτσιών

Κάθε χρόνο δεκάδες νοικοκυρές προσφέρουν στον Άγιο την δική τους φανουρόπιτα. Πρόκειται για νηστίσιμη πίτα, «για να τους φανερώσει ο άγιος απολεσθέντα αντικείμενα», όπως δηλώνει η κ. Φιλίτσα Δημητρίου, κάτοικος Σάλπης, ή «και την τύχη των ανύπανδρων κοριτσιών. Αρκεί να τοποθετήσουν ένα κομμάτι κάτω από το μαξιλάρι τους το βράδυ πριν κοιμηθούν». Η πίτα γίνεται με εννέα υλικά, νηστίσιμα και αφού διαβαστεί και κοπεί σε σαράντα κομμάτια, μοιράζεται στους πιστούς. Ό,τι δηλαδή συνέβη στη Σάλπη, το βράδυ της Τρίτης, με περισσότερες από σαράντα φανουρόπιτες.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.