Ενα ταξιδι στην τεχνη του 19ου αιωνα ξεκινησε στη «Σβουρα»

Νέος κύκλος του προγράμματος «Ας μιλήσουμε για την τέχνη» με την Ιστορικό Τέχνης και Μουσειολόγο Κική Χριστοδούλου

Ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης 10 Ιανουαρίου ο νέος κύκλος του προγράμματος «Ας μιλήσουμε για την τέχνη» στο καφέ – μπαρ «Σβούρα», με την συνεργασία της Ιστορικού Τέχνης και Μουσειολόγου κ. Κικής Χριστοδούλου.

Το πρόγραμμα φέτος θα επικεντρωθεί στον 19ο αιώνα, ξεκινώντας με τη θεματική «Ρομαντισμός και Εκλεκτισμός» και κάνοντας στάση μεταξύ άλλων στον Ιμπρεσιονισμό, το Ρεαλισμό, τον Νατουραλισμό και τον Συμβολισμό, σε ένα ταξίδι σε ένα αιώνα που άλλαξε πολλά στην φύση, αλλά και την προσέγγιση της τέχνης.

Η σειρά των θεματικών αυτών συναντήσεων ξεκίνησε το 2017 με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών του καταστήματος Εύης Φλώρου και Κώστα Κωσταρέλη,  ωστόσο η πανδημία δεν επέτρεψε την κανονική τους συνέχεια, όμως κάνουν μια νέα αρχή με το πρόγραμμα του 2024, που ελπίζουν πως θα συνεχιστεί κανονικά πλέον.

Στόχος του προγράμματος, τόνισε η κ. Χριστοδούλου, είναι να γνωρίσουν τα κυριότερα ρεύματα τέχνης του 19ου αιώνα, και κάποια δευτερεύοντα που όμως έπαιξαν ρόλο στην εξέλιξη της τέχνης.

Και ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι αφορά στην Ευρώπη, περνούν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Κύρια έμφαση θα δοθεί στη ζωγραφική, μιας και στο 19ο αιώνα τα περισσότερα ρεύματα τέχνης έχουν αυτή ως αντιπροσωπευτική τεχνική, όμως όπου το επιτρέπει η τέχνη θα πάνε και σε αρχιτεκτονική, γλυπτική εφαρμοσμένες τέχνες κτλ.

Άλλωστε ο 19ος αιώνας λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος όλων των προηγούμενων αιώνων, από τον μεσαίωνα μέχρι και τα τέλη του 18ου αιώνα, και βάζει τις βάσεις για τον 20ο, οπότε είναι ένας κρίσιμος αιώνας για την τέχνη για αυτό και θα ασχοληθούν ιδιαίτερα με αυτόν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.