«Θρησκειες στη ζωη μας»: μια συγχρονη «αναγνωση» των Θρησκειων απο τον Διδακτορα Θεολογιας Φραγκισκο Καμπασελε

Κυκλοφόρησε τον Μάιο από τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης

Ποια άραγε σχέση έχουν οι θρησκείες µε την πολιτική, µε την οικονοµία της χώρας,
µε το φύλο;  Πώς διδάσκουµε τη θρησκεία µας και τις θρησκείες στα παιδιά;

Μία περιήγηση στον κόσμο των θρησκειών και μία σύγχρονη «ανάγνωσή» τους επιχειρεί να προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό ο Διδάκτωρ Θεολογίας και Διδάκτωρ Θρησκειολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Paris IV, Φραγκίσκος Καμπασελέ, στη νέα του μελέτη με τίτλο «Θρησκείες στη ζωή μας». Μία θρησκευτική περιδιάβαση που κυκλοφόρησε τον Μάιο από τις εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης», απαριθμεί 232 σελίδες (με μαλακό εξώφυλλο) και ήρθε για να αποκτήσει θέση τόσο στη συγγραφική φαρέτρα του κ. Καμπασελέ –που περιλαμβάνει δεκάδες συγγράμματα περί θρησκειών στην ελληνική και τη γαλλική γραμματεία–, όσο και στα χέρια των αναγνωστών που επιθυμούν να γνωρίσουν την «ανθρώπινη» όψη των θρησκειών, να αντιληφθούν τη θέση των γυναικών στις θρησκείες, τον ρόλο της θρησκείας στην πολιτική και τη χρήση της ως πολιτικό εργαλείο, να μάθουν ακόμη για τη δημιουργία και την εξέλιξη διαφόρων θρησκειών ανά τους αιώνες κ.ά.

Να σημειωθεί  πως δεν πρόκειται για μία θρησκευτική μελέτη που έχει ως στόχο την ανάδειξη μίας υπέρτατης θρησκείας, ενισχύοντας τον προσηλυτισμό. Επ’ ουδενί.  Σεβόμενη τα Φώτα και στοχεύοντας στη διερεύνηση όλων των όψεων των θρησκειών, βασικός σκοπός του συγγραφέα είναι να γνωρίσουμε απλώς τις βασικές αρχές που αφορούν τις τελετές, την ηθική και τα κείμενα των θρησκειών, καθώς καμία θρησκεία δεν είναι τέλεια. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο ίδιος: «Οι θρησκείες οφείλουν συνεχώς να εργάζονται για τη βελτίωση των τρόπων και των πρακτικών τους, ώστε να οδηγούν τους ανθρώπους προς την αγάπη, την ειρήνη και τη συνεργασία. Στη μετά θάνατον ζωή, κοντά στον Θεό, δεν θα υπάρχουν πια θρησκείες ούτε και αντίστοιχοι πιστοί. […] Σύμφωνα με τα ιερά κείμενα των λαών, μοναδικό κριτήριο για την αποτίμηση των ανθρώπων θα είναι η προσπάθεια για την αγάπη που εφάρμοσε ο καθένας στη ζωή του».

Ο κ. Καμπασελέ, με την ανθρωπολογική μελέτη του που απαρτίζεται από δύο τμήματα και  20 κεφάλαια, αποπειράται να αναδείξει τις όψεις εννέα μεγάλων θρησκειών, ήτοι του χριστιανισμού, του ισλαμισμού, του ινδουισμού, του βουδισμού, του ανιμισμού, του ταοϊσμού, του κομφουκιανισμού, του σιντοϊσμού και του ιουδαϊσμού και, παράλληλα, τις ποικίλες όψεις της θρησκείας και της αλληλεπίδρασής της με τον άνθρωπο, την κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία και άλλους τομείς του επιστητού. Στο βιβλίο αυτό εγγράφονται επίσης απόηχοι της εµπειρίας του, που προέρχεται από τη Μαύρη Αφρική: «εκεί γεννήθηκα και µεγάλωσα, εκεί έκανα τα πρώτα βήµατα τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην εµψύχωση κοινοτήτων. Στο βιβλίο ακόµα αποτυπώνονται σκέψεις που αναφάνηκαν στη συνάντηση µε πανεπιστήµια της Ευρώπης και της Αµερικής, όπου εργάστηκα ως προσκεκληµένος καθηγητής ή έλαβα µέρος σε συνέδρια».

Ας δούμε όμως και την άποψη του κ. Αντώνη Παπαρίζου, Αν. Καθηγητή Κοινωνιολογίας της Θρησκείας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, που προλογίζει μάλιστα και την έκδοση.

«Προερχόµενος ο ίδιος [ο συγγραφέας] από µία ανιµιστική κοινωνία της κεντρικής Αφρικής, της οποίας οι θρησκευτικές αντιλήψεις και αξίες τον επηρέασαν βαθιά, έχοντας ασπαστεί τον καθολικό χριστιανισµό µε ειλικρίνεια και ανοιχτή σκέψη, µετά από αρκετά χρόνια στο πολυθρησκευτικό περιβάλλον της γαλλικής ακαδηµαϊκής κοινότητας, όπου σπούδασε και εργάστηκε, και ζώντας πλέον πλήρως ενταγµένος, εδώ και πολλά χρόνια, στον ορθόδοξο κοινωνικό χώρο της Ελληνίδας συζύγου του στην Αλεξανδρούπολη, ο Φραγκίσκος Καµπασελέ, Διδάκτωρ των Πανεπιστηµίων της Σορβόννης και του Στρασβούργου, αποτελεί ο ίδιος το πρώτο και ταυτόχρονο κάθε φορά πεδίο των ερευνών του, όπως της παρούσης.

  • Ποια σχέση έχουν οι θρησκείες µε την πολιτική, µε την οικονοµία της χώρας, µε το φύλο;
  • Μήπως ο νηπιοβαπτισµός σέβεται τα δικαιώµατα του παιδιού; 
  • Πώς διδάσκουµε τη θρησκεία µας και τις θρησκείες στα παιδιά;
  • Πώς διδάσκουµε τη θρησκεία µας και τις άλλες θρησκείες στον ίδιο µας τον εαυτό και στους άλλους ενήλικες, µέσω των συνεχών µας συζητήσεων, εφόσον αναπόφευκτα προκύπτουν λόγω της αυξανόµενης άµεσης επαφής µε διαφορετικές θρησκείες;

είναι µερικές από τις ερωτήσεις, οι οποίες εκ πρώτης όψεως ίσως να θεωρούνται εύκολες, αλλά δεν είναι.

Οι απαντήσεις του συγγραφέα είναι σαφείς και βέβαιες. Η αµοιβαία αναγνώριση και η αποδοχή, ο σεβασµός της θρησκευτικής ιδιαιτερότητας του οποιουδήποτε άλλου, η απόρριψη της µοναδικότητας και της ανωτερότητας κάποιας και µόνον θρησκείας έναντι όλων των άλλων, η άρνηση του φανατισµού και η φυσικοποίηση της θρησκευτικής διαφορετικότητας, είναι οι αρχές από τις οποίες ξεκινά και στις οποίες στηρίζεται για να αντιµετωπίσει τη δύσκολη προσπάθειά του.

Μετά από σειρά δηµοσιευµένων εργασιών πάνω στην πορεία του χριστιανισµού στην Αφρική και πάνω στους τρόπους και τα αποτελέσµατα της συνάντησης των χριστιανικών θρησκειών µε τον αφρικανικό ανιµισµό, ο Φραγκίσκος Καµπασελέ µας δίδει µία µελέτη, της οποίας το πρώτο µέρος εδραιώνεται στην άµεση καθηµερινότητα των τελετών, εκεί δηλαδή που οι άνθρωποι συναντώνται για να συναντήσουν τον θεό τους και να προσευχηθούν. Η ευαισθησία του συγγραφέα στα θέµατα της ισότητας και των δικαιωµάτων του ανθρώπου δείχνει το πρόσωπό της.
Ένα δεύτερο µέρος, όπου παρουσιάζονται οι οικουµενικές θρησκείες στην ανθρωπότητα, µέσα από την ιστορία τους, και στον σύγχρονο κόσµο, µας επιτρέπει να έχουµε µία συνολική αντίληψη των θρησκειών αυτών, απαλλαγµένη από ιεραρχήσεις και από απαιτήσεις έναντι της µοναδικής αλήθειας.

Η προσευχή αποτελεί τόπο συνάντησης όλων των ανθρώπων και θεωρείται απαραίτητο να γίνει τόπος συνάντησης όλων των θρησκειών. Παρουσιάζοντας τις θέσεις του, ο συγγραφέας τολµά να προβάλλει και να συζητήσει επίκαιρα θέµατα αιχµής που συνδέονται µε τον πόλεµο και την ιδιοποίηση ή την υφαρπαγή από τις εξουσίες, αλλά και από τους καθηµερινούς ανθρώπους, της υποστήριξης ή ακόµη και των σχεδίων του Θεού. Πώς είναι δυνατόν ο Θεός να υποστηρίξει τους πολέµους και τον αλληλοσπαραγµό των ανθρώπων; Και πώς είναι δυνατόν αυτό να εντάσσεται στα σχέδιά του; Πρόκειται για ερωτήµατα που κινητοποιούν την προβληµατική του συγγραφέα σταθερά. Πώς θα εξηγήσουµε στα παιδιά τη δήθεν αυτονόητη για τους ανθρώπους πολεµική βούληση του Θεού;

Η ακαδηµαϊκότητα, η επιστηµονική θεµελίωση και η καθαρότητα του λόγου αποτελούν χαρίσµατα που καθιστούν ευανάγνωστη και προσπελάσιµη την ενδιαφέρουσα και απαραίτητη για τους προβληµατισµούς, που αναπτύσσονται σχετικά µε τη θρησκεία στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, µελέτη αυτή του Φραγκίσκου Καµπασελέ. Πιστεύω ότι ο αναγνώστης θα ανταµειφθεί πλήρως για τον χρόνο που θα της διαθέσει».

Ο «ανθρωπολόγος» των θρησκειών, Φραγκίσκος Καμπασελέ

Ο Φραγκίσκος Καμπασελέ, Έλληνας με αφρικανική καταγωγή, είναι Διδάκτωρ Θεολογίας και Διδάκτωρ Θρησκειολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Paris IV. Απέκτησε ανώτατο διδακτορικό δίπλωμα για τις ανθρωπιστικές έρευνες από το Πανεπιστήμιο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Στρασβούργου. Στα τριάντα χρόνια που διδάσκει την ιστορία των θρησκειών στα Πανεπιστήμια και παίρνει μέρος σε σχετικές διεθνείς συναντήσεις, ο Φραγκίσκος Καμπασελέ έχει γράψει μεγάλο αριθμό άρθρων και βιβλίων με θέμα τις σχέσεις ανάμεσα στις θρησκείες, τους πολιτισμούς και τις κοινωνίες. Σήμερα είναι συνταξιούχος.

ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ!!

*Μπορείτε να προμηθευτείτε τη θρησκευτική μελέτη «Θρησκείες στη ζωή μας»  είτε τηλεφωνικά στο 25310 72486, είτε ηλεκτρονικά στο site www.paratiritisbooks.gr,
είτε σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο της πόλης μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.