«Θρακικες Λαογραφικες Γιορτες» η αλλιως Ξανθιωτικο Καρναβαλι

Τη δική του πορεία στο χρόνο έχει χαράξει το Ξανθιώτικο Καρναβάλι και έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους που κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ξάνθη για να παρακολουθήσουν τα δρώμενα. Η Ξάνθη την περίοδο της Αποκριάς αποτελεί πόλο έλξης για τους βορειοελλαδίτες και όχι μόνο, αφού διοργανώνονται αξιόλογες εκδηλώσεις που απογειώνουν το κέφι. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια οι καρναβαλικές εκδηλώσεις συναγωνίζονται επάξια αυτές που πραγματοποιούνται στην Πάτρα, που θεωρείται η βασίλισσα του καρναβαλιού πανελλαδικώς. Φέτος οι «Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές», όπως ονομάζεται ο καρναβάλι της Ξάνθης, είναι τελείως ανανεωμένες. Εμπλουτισμένες με νέα στοιχεία θέτουν τις βάσεις για μια νέα δυναμική. Επώνυμοι Έλληνες καλλιτέχνες, ξένα και ντόπια λαογραφικά συγκροτήματα, Παρέλαση Λαογραφίας, με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, απρόσμενα δρώμενα, εικαστικά, θεατρικά, χορευτικά αλλά και πολλές εκπλήξεις επιφυλάσσει φέτος το Ξανθιώτικο Καρναβάλι. Οι ετοιμασίες ξεκίνησαν με το τέλος του περσινού καρναβαλιού. Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ξάνθης, ουσιαστικά δουλεύουν τριάντα πέντε άτομα, αλλά οι όλες εκδηλώσεις είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ φορέων και συλλόγων. «Οι σύλλογοι είναι ο κινητήριος μοχλός όλου του καρναβαλιού. Ο δήμος Ξάνθης έχει αναλάβει την υλοποίηση, αλλά βασιζόμαστε στον εθελοντισμό αυτών των ανθρώπων. Κάθε σύλλογος κινείται στο δικό του τομέα, ώστε να έχουμε τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που πραγματικά χαροποιεί και δίνει κουράγιο και δύναμη σε όλους τους ανθρώπους».

Το πρόγραμμα του καρναβαλιού

Με θέμα τη μυολογία οι φετινές Θρακικές Λαογραφικές εορτές είναι τελείως ανανεωμένες. Στεκόμενοι κριτικά οι υπεύθυνοι των προηγούμενων διοργανώσεων και ειδικά ο κ. Φανουράκης στην τελευταία διοργάνωση, με την οποία ασχολήθηκε ως πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, αποφάσισαν ότι πλέον πρέπει να διοργανωθούν περισσότερες εκδηλώσεις και δρώμενα στους δρόμους, ώστε να υπάρχει και συμμετοχή του κόσμου. «Πιστεύω ότι είναι πολύ καλό το Δημοτικό Αμφιθέατρο της Ξάνθης, αλλά μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο 450 άτομα. Εκδηλώσεις θα γίνουν στο δημοτικό αμφιθέατρο και φέτος, αλλά πολλές θα γίνουν και στο δρόμο, με αποκορύφωμα την επίσημη έναρξη του καρναβαλιού στις 23 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή ενός συγκροτήματος που θα παρουσιάσει δρώμενο από τη Γαλλία, συγκεκριμένα «Το Ταξίδι των Aquareves». Περίπου 30 άτομα πραγματικά θα δώσουν μία άλλη διάσταση στην έναρξη του καρναβαλιού. Η παράσταση αφορά ένα καράβι που υποτίθεται ότι κατεβαίνει από το φεγγάρι, θα ταξιδέψει σε όλους τους δρόμους της πόλης με ξυλοπόδαρους και το οποίο θα καταλήξει στην πλατεία, όπου θα παρουσιάσει το τελικό σόου που αξίζει κάποιος να δει».

Οι δρόμοι στην κεντρική αγορά θα κλείσουν και θα γίνουν κάποιες εκδηλώσεις μέσα σε αυτήν, όπως η συναυλία των Locomondo την Τσικνοπέμπτη. Στο αμφιθέατρο θα δοθούν συναυλίες από την Δέσποινα Ολυμπίου, τον Μανώλη Ρασούλη, από ισπανικό συγκρότημα τσίρκο και φλαμέγκο, από την Ελένη Πέτα, την οποία θα συνοδεύει αργεντίνικο συγκρότημα. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα κάνουν κάποιες εκδηλώσεις στο αμφιθέατρο, αλλά και κάποιες στους χώρους όπου φιλοξενούνται.

Τιμώμενη χώρα φέτος στις «Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές» είναι η Ιταλία. Έτσι, λαογραφικό συγκρότημα από τη Σικελία θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις, το οποίο θα αποτελεί το επίσημο μέλος στη μεγάλη καρναβαλική λαογραφική παρέλαση την Κυριακή 3 Μάρτη. Η επίσημη έναρξη της παρέλασης θα γίνει από το δήμαρχο Ξάνθης και το δημοτικό σχολείο της Ζαχάρως. «Για μία ακόμη φορά ο δήμος Ξάνθης δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο. Η δέσμευσή μας στις Γιορτές Παλιάς Πόλης γίνεται πραγματικότητα και την υλοποιούμε φιλοξενώντας το δημοτικό σχολείο Ζαχάρως. Τα παιδιά θα είναι ντυμένα Ξανθούληδες και θα παρελάσουν. Θέλουμε να τους κάνουμε να αισθανθούν την Ξανθιώτικη φιλοξενία».

Παιδική καρναβαλούπολη

«Για πρώτη φορά δίνουμε μεγάλη βάση στο παιδί. Διοργανώνουμε την παιδική καρναβαλούπολη στο Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης» στις 4, 5 και 6 του Μάρτη, από την οποία θα παρελάσουν όλα τα δημοτικά σχολεία της πόλης. Στόχος μας να εντάξουμε τα παιδιά μέσα στο καρναβάλι, γιατί αυτοί θα είναι οι αυριανοί πρεσβευτές της όλης εκδήλωσης. Απώτερος σκοπός μας να διοργανώσουμε τη μεγάλη παιδική καρναβαλική παρέλαση σε τρία περίπου χρόνια».

Φλαμίνγκο: Η μασκότ του καρναβαλιού

Για πρώτη φορά το καρναβάλι της Ξάνθης αποκτά τη δική του μασκότ που θα συνοδεύει πλέον όλες τις εκδηλώσεις από εδώ και πέρα«Είναι το πουλί της περιοχής μας, το φλαμίνγκο, που το ονομάσαμε Ξανθούλη και κάθε χρόνο θα παίρνει τη δική του μορφή, ανάλογα με το θέμα της παρέλασης, με οποιοδήποτε τρόπο αποφασίζει η καλλιτεχνική ομάδα. Πάντα όμως θα είναι ο ερωδιός».

Η Ξάνθη ανταποδίδει τη φιλοξενία

«Φέτος αποφάσισα, ως πρόεδρος, επειδή μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει η ένταξη όλων των φορέων στις Θρακικές Λαογραφικές Εκδηλώσεις, να εντάξω και τους ξενοδόχους, και τα σωματεία των καφέ μπαρ, αλλά και με όλους όσους έχουν σχέση με αυτό, διότι, καλώς ή κακώς, όλη η πόλη συμμετέχει και όλοι οι όμοροι νομοί. Συναντήθηκα μαζί τους και αποφασίσαμε, σε ένδειξη ανταποδοτικότητας και φιλοξενίας, όλοι όσοι διαμένουν στα ξενοδοχεία της πόλης, φεύγοντας, να πάρουν ένα κουπόνι από το Δήμο Ξάνθης και το ξενοδοχείο που θα τους δίνει τη δυνατότητα να διανυκτερεύσουν δωρεάν οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου θελήσουν, καθώς και ένα ποτό δωρεάν και ένα γεύμα φαγητού σε όποιο μαγαζί της πόλης θέλουν. Είναι κάτι πολύ σημαντικό, αλλά αποτελεί και μία ανταπόδοση φιλοξενίας σε όλους αυτούς που τιμούν τόσα χρόνια την πόλη μας. Πιστεύω ότι η πόλη πρέπει να δείχνει την ανταποδοτικότητά της, γιατί μόνο έτσι θα προχωρήσει. Διακρίνω πλέον ότι κάθε πόλη θέλει να κάνει καρναβάλι και να διοργανώνει εκδηλώσεις γι’ αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να ενισχύσουμε ακόμη πιο ουσιαστικά αυτό το θεσμό, που έχουμε καταφέρει τόσα χρόνια να τον κρατάμε ζωντανό».

Καρναβάλι και παράδοση

Το καρναβάλι είναι συνυφασμένο με την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και με τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής μας. Ο θεσμός της Ξάνθης διατηρεί τον τίτλο τον οποίο προβάλλει προς τα έξω: «Θρακικές Λαογραφικές Εκδηλώσεις». «Πεποίθησή μας είναι να κρατάμε την παράδοση, αλλά και να την παντρεύουμε με το σήμερα. Πιστεύω ότι η Δημοτική Επιχείρηση, αλλά και η Ξάνθη το καταφέρνει αυτό και πιστεύω ότι γι’ αυτό και ο κόσμος προτιμά την Ξάνθη σε σχέση με άλλα μέρη, όπου πραγματοποιούνται καρναβαλικές εκδηλώσεις γιατί προσπαθούμε και εντάσσουμε την παράδοση μέσα στο Καρναβάλι. Εντάσσουμε εικόνες ιστορίας και πολιτισμού. Όποιος επισκεφθεί την Ξάνθη το νιώθει αυτό και το καταλαβαίνει. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό και το μέλημά μας είναι να το κρατήσουμε. Δεν θέλουμε να το διαφοροποιήσουμε, δεν θέλουμε να πάμε σε καρναβαλική τελείως μορφή. Θεωρώ ότι ο τίτλος που κρατούμε και προβάλλουμε είναι κι αυτός που αντιπροσωπεύει και αυτή την περιοχή».

Στις «Θρακικές Λαογραφικές Εκδηλώσεις» το σήμερα παντρεύεται με το χθες. Γι’ αυτό και η συμμετοχή και η παρουσίαση βραζιλιάνικων στοιχείων κατά τον κ. Φανουράκη δεν είναι μεμπτό στοιχείο. «Το σήμερα μπορεί να είναι στοιχεία από τη Βραζιλία, όπως η σάμπα την Τσικνοπέμπτη, ένα συγκρότημα Βραζιλιάνικο και αυτό δεν είναι κακό. Στη μεγάλη παρέλαση της Λαογραφίας την Κυριακή 3 Μάρτη υπάρχει μια πανδαισία χρωμάτων που είναι απίστευτο να τη νιώσει κανείς. Όποιος τη δει, αισθάνεται πολύ όμορφα και διαφορετικά. Υπάρχουν μουσικές από Κρητικούς, Πόντιους, Σαρακατσάνους, Θρακιώτες, ένα πάντρεμα όλων των αυτών των συλλόγων που χορεύουν στο τέλος της παρέλασης στην κεντρική πλατεία που όσοι το βλέπουν αισθάνονται περήφανοι».

Σάτιρα και μυθολογία

Στην Ξάνθη γίνεται μια προσπάθεια συνδυασμού της λαογραφίας με το καρναβάλι. Το καρναβάλι είναι μια σάτιρα της εποχής. «Φέτος το θέμα του καρναβαλιού είναι η μυθολογία. Υπάρχουν άρματα με μυθολογικές αναπαραστάσεις που σατιρίζουν. Υπάρχει η Λερναία Ύδρα, οι Στυμφαλίδες Όρνιθες που τα κεφάλια τους είναι τηλεοράσεις, σατιρίζουν δηλαδή αυτό το μέσο μαζικής επικοινωνίας που μας έχει κατακλύσει και μας βομβαρδίζει τον τελευταίο καιρό».

Υποδομή

Η πόλη της Ξάνθης και οι όμοροι νομοί είναι έτοιμοι να υποδεχθούν το μεγάλο πλήθος επισκεπτών του καρναβαλιού της Ξάνθης. «Πιστεύω ότι ήδη τα ξενοδοχεία όλα είναι κλειστά. Για τους επισκέπτες που έχουμε πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή, η Ξάνθη έχει την υποδομή να τους υποδεχτεί. Την τελευταία Κυριακή μόνο έχουμε γύρω στις 250.000 επισκέπτες και αυτή τη στιγμή μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στην φιλοξενία τους. Βέβαια, κάθε χρόνο έχουμε αύξηση επισκεπτών και ανάλογα με τα προβλήματα που εμφανίζονται, βλέπουμε πού πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας, ώστε να υπάρχει ένας σωστός προγραμματισμός, για να μπορέσει ο επισκέπτης να περάσει όσο το δυνατόν καλύτερα και να τον εξυπηρετήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε».

Στόχος η συνεργασία με όμορους νομούς

Το καρναβάλι της Ξάνθης συμβάλλει στην οικονομική στήριξη όχι μόνο της Ξάνθης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. «Προσπάθειά μας είναι στο μέλλον η συνεργασία μεταξύ των όμορων νομών τουλάχιστον σε αυτό που λέγεται «Θρακικές Λαογραφικές Εορτές», ώστε να μπορούμε κάποιες εκδηλώσεις, τις οποίες έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα να τις φιλοξενούν και άλλοι νομοί. Για παράδειγμα, στις 6 Μάρτη φιλοξενούμε ένα απίστευτο θέαμα από την Ισπανία με τσίρκο και φλαμέγκο και το οποίο δεν θα με ενοχλούσε καθόλου αν ερχόταν λίγες ημέρες πιο μπροστά και το φιλοξενούσε και η Κομοτηνή και η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη. Να κάνουμε δηλαδή μια ενιαία γιορτή και πιστεύω ότι προς τα εκεί πρέπει να βαδίσουμε. Να τονώσουμε τη Θράκη μας. Η Θράκη θα είναι το κεντρικό θέμα, αλλά όλες αυτές οι εκδηλώσεις να φιλοξενούνται και σε άλλες πόλεις. Να μπορούμε στα πλαίσια συνεργασίας μεταξύ δήμων να υπάρξουν εκδηλώσεις και στις άλλες πόλεις. Είναι μία σκέψη που δεσμεύομαι ότι θα προσπαθήσω να την υλοποιήσω», τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ξάνθης κ. Φανουράκης.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.