Θετικη με περισκεψη η ΕΝΑΕ

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ενημέρωσε την Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης για το νέο πρόγραμμα «Καλλικράτης», το οποίο θʼ αλλάξει τον διοικητικό χάρτη της χώρας. Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» επιφέρει ριζικές αλλαγές στον χάρτη της αυτοδιοίκησης. Για το μεγαλεπήβολο σχέδιο της κυβέρνησης, που θα κοστίσει περίπου 4 δις ευρώ, μίλησαν στον ΠτΘ, σε συνέχεια του χθεσινού δημοσιεύματος, ο αντιπρόεδρος της ΕΝΑΕ – υπερνομάρχης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης Κωνσταντίνος Τάτσης, ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης και ο δήμαρχος Αιγείρου Βαγγέλης Λίτσος. Επίσης, δήλωση για το πρόγραμμα έκανε και ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος στο περιθώριο της συνεδρίασης του διοικητικού συνεδρίου της ΕΝΑΕ.

Οι βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου συνοψίζονται ως εξής:

Δραστική μείωση – μέσω συγχωνεύσεων – των 1.034 ΟΤΑ που υπάρχουν σήμερα σε λιγότερους από 370 δήμους.

Στη θέση των 56 Νομαρχιών δημιουργούνται 13 αιρετές περιφέρειες.

Θεμελιώνεται η δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

Τα περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων μειώνονται σε λιγότερα από 2.000.

Θεμελιώνονται έως 7 Γενικές Διοικήσεις σε αντικατάσταση των 13 σημερινών κρατικών περιφερειών.

Βάσει του νομοσχεδίου, οι εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες θα διεξαχθούν στις 14 Νοεμβρίου.

Κ. Τάτσης,

αντιπρόεδρος της ΕΝΑΕ

«Υπάρχουν κενά και λεπτομέρειες

που οφείλουν να διευκρινιστούν»

Ο Κ. Τάτσης συμμετείχε προχθές στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της ΕΝΑΕ όπου κυριάρχησε το θέμα του Καλλικράτη. «Αργά το βράδυ της Κυριακής πήραμε το προς διαβούλευση κείμενο. Συμφωνούμε, γιατί οι γενικές αρχές ταυτίζονται κατά κύριο λόγο με τις αποφάσεις της ΕΝΑΕ.

Υπάρχουν ορισμένα κενά και λεπτομέρειες οι οποίες οφείλουν να διευκρινιστούν για να σταθούμε με σαφήνεια θετικά απέναντι θετικά απέναντι στο πρόγραμμα.

Αυτά αφορούν στην οικονομική στήριξη του όλου εγχειρήματος, ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την εγκατάσταση του όλου θεσμού, μια πολυπλοκότητα λειτουργίας του η οποία δημιουργεί εντάσεις αναφορικά με τη γραφειοκρατία της και πολλά άλλα θέματα, όπως αυτό της μετάταξης των υπαλλήλων και βέβαια η οικονομική μεταρρύθμιση, η οποία είναι τελείως ασαφής και χρειάζεται συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Την Τετάρτη έχουμε συνάντηση στην ΕΝΑΕ με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση, ο οποίος ελπίζω να μας δώσει περισσότερες διευκρινήσεις έτσι ώστε την αμέσως επόμενη Τετάρτη που θα συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο να λάβουμε τις οριστικές μας αποφάσεις γύρω από την εξέλιξη του θεσμού».

Περί των χρημάτων που απαιτούνται για τη διοικητική μεταρρύθμιση, όπως και ο Κ. Τάτσης στο παρελθόν είχε δηλώσει, τόνισε πως είναι το ουσιαστικότερο θέμα. «Είναι ο κορμός πάνω στον οποίο θα στηριχθεί όλο αυτό το εγχείρημα» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν θα παραμείνει στην αυτοδιοίκηση, μετά την κατάργηση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, ο κ. Τάτσης είπε πως θα είναι δυναμικά παρών και την επόμενη μέρα, όπως και ήταν αναμενόμενο.

Α. Γιαννακίδης,

νομάρχης Ροδόπης

«Η πολιτική μου διαδρομή δηλώνει

την αυτοδιοικητική μου παρουσία»

Ο νομάρχης Ροδόπης εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών. «Η ταυτότητα και η επωνυμία που δόθηκε είναι εξαιρετικά σωστή. Πιστεύω ότι αυτή η αρχιτεκτονική του Καλλικράτη θα ισχύσει και στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με τα όσα μετέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας και γράφτηκαν στα ΜΜΕ θα είναι μια πολύ σοβαρή διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία εναρμονίζεται με τις θέσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ.

Υπάρχουν συγκροτημένες περιφέρειες με εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων και οικονομικούς πόρους. Αυτοί οι «13» πρωθυπουργοί θα είναι μια μικρογραφία του πρωθυπουργού και θα έχουν την αυτονομία του δημοκρατικού προγραμματισμού και σε επίπεδο αρμοδιοτήτων και πόρων.

Στους δήμους θα έχουμε συνενώσεις, μεγάλες αυτοδιοικητικές πρωτοβάθμιες δομές που θʼ ανταποκρίνονται στις πλέον σύγχρονες ανάγκες. Αν αυτή η μεταρρύθμιση υλοποιηθεί μʼ αυτόν τον τρόπο θα έχουμε την αποκεντρωμένη διοικητική δομή που την έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Νʼ αφήσουμε τις μεμψιμοιρίες και νʼ ασχοληθούμε με τις αρμοδιότητες που πρέπει να έχει η αυτοδιοίκηση, είτε σε επίπεδο περιφέρειας είτε δήμου».

Σε ερώτηση για το αν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι αιρετές περιφέρειες απάντησε καταφατικά καθώς «ο περιφερειάρχης θα εκλέγεται απευθείας από το λαό και θα υπάρχουν νέες δυνατότητες σε αναπτυξιακό επίπεδο».

Ο κ. Γιαννακίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως θα παραμείνει ενεργό στέλεχος της αυτοδιοίκησης. «Είμαι αυτοδιοικητικός. Η πολιτική μου διαδρομή δηλώνει την αυτοδιοικητική μου παρουσία».

Δ. Κοτσάκης,

δήμαρχος Κομοτηνής

«Ουδέν νεότερο για τα χρήματα»

Ο δήμαρχος Κομοτηνής παρέπεμψε στις αποφάσεις που αναμένεται να λάβει η ΚΕΔΚΕ για τον «Καλλικράτη», ικανοποιημένος από το όνομα του Προγράμματος μεταρρύθμισης της αυτοδιοίκησης. «Ο «Καλλικράτης» είναι η νέα αρχιτεκτονική των δήμων. Χρειάζεται καλή μελέτη. Η ΤΕΔΚ έχει προγραμματίσει να συζητήσει την Πέμπτη εκτάκτως αυτές τις προτάσεις και στη συνέχεια την Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη έχουμε το κεντρικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ όπου θʼ αναπτυχθούν όλα αυτά τα θέματα.

Όταν, όμως, ένα αυτοκίνητο δεν πάει καλά, αλλάζεις πρώτα τη μηχανή και μετά τις ρόδες. Ο «Καλλικράτης» είναι οι ρόδες και η μηχανή η κεντρική διοίκηση. Για να τρέξει το αυτοκίνητο θέλει καλύτερη μηχανή και από εκεί πρέπει να ξεκινήσει μια κυβέρνηση, νʼ αλλάξει τη νοοτροπία της κεντρικής διοίκησης.

Θέλω να δω τις προτάσεις που έχουν σχέση με την αλλαγή δομών, μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων και να σχολιάσω αν το σύστημα μπορέσει να λειτουργήσει».

Για το θέμα των πόρων που απαιτούνται για να υλοποιηθεί το σχέδιο, είπε πως δεν υπάρχουν νεότερα. «Είχε κοστολογηθεί στα 4 δις ευρώ από την ΚΕΔΚΕ. Η προηγούμενη κυβέρνηση υπό την οικονομική πίεση πήρε πίσω τις προτάσεις της.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε πως εμμένουν στις προτάσεις τους για το συγκεκριμένο ποσό γιατί το θεωρούν απαραίτητο για την αλλαγή που θα επέλθει».

Β. Λίτσος,

δήμαρχος Αιγείρου

«Οφείλω να υπηρετήσω το νέο θεσμό»

Ο δήμαρχος Αιγείρου είναι από τους οπαδούς της αιρετής τοπικής αυτοδιοίκησης και βέβαια της διοικητικής μεταρρύθμισης. «Έχει διαφανεί πως πηγαίνουμε προς μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Θʼ αλλάξει ριζικά την κεντρική διοίκηση, την αυτοδιοίκηση β΄ βαθμού αλλά και του α΄ βαθμού. Αυτό που ειπώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο ως ένα περίγραμμα σκέψεων είναι εξαιρετικά θετικό, δηλαδή ο τρόπος που επιχειρείται να δομηθεί η νέα διοικητική δομή όλης της χώρας.

Οι γενικές αρχές ενός νόμου εκφράζουν τη βούληση του νομοθέτη και του συντάκτη, εκφράζουν μια πρόθεση. Οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου θʼ αποτελέσουν το κριτήριο αποτελεσματικότητας του νόμου.

Περιμένουμε να δούμε τις λεπτομέρειες για να διαπιστώσουμε αν μπορούν να εφαρμοστούν ή αν θα μείνουν στην προσπάθεια.

Τα κριτήρια για νʼ αποδώσει είναι πως θα χρειαστούν αρκετά χρήματα για να υπηρετηθεί αυτός ο σκοπός, όπως και οι άνθρωποι που θα υπηρετήσουν τους νέους θεσμούς από το πολιτικό αλλά και από το δημοσιοϋπαλληλικό δυναμικό της χώρας γιατί οι απαιτήσεις θα είναι πολύ αυξημένες.

Η χρήση της υψηλής τεχνολογίας στους δήμους για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτού του νόμου απαιτούν πολύ καλή εξειδίκευση από τους ίδιους τους εργαζόμενους στην Τ.Α.

Πιστεύω ότι τόσο το υπάρχον στελεχιακό δυναμικό θα πρέπει να καταρτιστεί εντατικά και άμεσα αλλά και να προσληφθούν και συγκεκριμένες ειδικότητες ώστε όλοι αυτοί να μπορέσουν να υπηρετήσουν το νέο σύστημα, όπως και ο υπουργός Εσωτερικών είπε».

• Τέλος στις πελατειακές σχέσεις

Για την κατάργηση των 4.000 νομικών προσώπων και δημοτικών επιχειρήσεων μετά τις συνενώσεις, ο κ. Λίτσος σχολίασε: «Είναι αναμενόμενο ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις των δήμων που συγχωνεύονται θα συγχωνευτούν.

Για παράδειγμα, στο δυτικό τμήμα του νομού Ροδόπης υπάρχουν έξι δημοτικές επιχειρήσεις που υπηρετούν το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Άρα αν αυτοί οι δήμοι συνενωθούν οι έξι θα γίνουν μία. Όλα αυτά σημαίνουν λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες, λιγότερα έξοδα παραστάσεων, άρα θα γίνει σχετική οικονομία.

Βέβαια, θα χρειαστούν και πόροι για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο σύστημα».

Θέλησε να σταθεί σε κάποια σημεία που έθιξε ο υπουργός τα οποία χαρακτήρισε «τομές» στη διοίκηση. Πρόκειται για την καθιέρωση του Συνηγόρου του Δημάρχου, ο οποίος κατά κάποιο τρόπο θα εκπροσωπεί τον Συνήγορο του Πολίτη κι εκεί θα μπορεί να προσφεύγει ο κάθε δημότης όταν διεκδικεί το δίκιο του.

Ο κ. Λίτσος είδε πολύ θετικά τη διοικητική βοήθεια στο σπίτι, σύμφωνα με την οποία ένας δημοτικός υπάλληλος θα πηγαίνει στα σπίτια όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν. «Πρόκειται για κατʼ οίκον εξυπηρέτηση του πολίτη.

Επίσης, είναι σημαντικό ότι οι νέες τεχνολογίες θα λύσουν ένα μεγάλο κομμάτι της γραφειοκρατίας με αυτόματα μηχανήματα, όπως αυτά των τραπεζών, που θα δίνουν πιστοποιητικά».

Μίλησε, επίσης, για το θεσμό του δημοτικού ανταποκριτή για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των χωριών καθώς θα επισκέπτεται όλα τα χωριά για να καλύπτει ανάγκες σε διοικητικές υπηρεσίες. «Όλα αυτά σημαίνουν ότι τελειώνει η πολιτική πελατεία, οι πάτρωνες δημοτικοί σύμβουλοι και δήμαρχοι, οι μεσολαβητές ανάμεσα στον πολίτη και την εξουσία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν θα παραμείνει στην αυτοδιοίκηση, είπε. «Αυτοί που τώρα υπηρετούμε το θεσμό της Τ.Α. και βρισκόμαστε στη μεταβατική περίοδο έχουμε δυο δρόμους, είτε να πάμε στο σπίτι μας είτε να υπηρετήσουμε το νέο θεσμό.

Ήμουν κι εξακολουθώ να είμαι από τους φανατικούς υποστηρικτές του νέου θεσμού, που έξυπνα βαφτίστηκε Καλλικράτης, κι εκτιμώ ότι οφείλω να τον υπηρετήσω».

Δ. Δράκος,

πρόεδρος της ΕΝΑΕ

«Το μέγα ζήτημα είναι οι μετατάξεις των υπαλλήλων

που υπηρετούν σε δομές διοίκησης και αυτοδιοίκησης»

Στο περιθώριο της συνεδρίασης του διοικητικού συνεδρίου της ΕΝΑΕ, ο πρόεδρος Δημήτρης Δράκος έκανε δήλωση αναφορικά με το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

«Η ΕΝΑΕ με τα συνέδριά της και τις αποφάσεις των οργάνων της έχει τοποθετηθεί θετικά στη διοικητική μεταρρύθμιση και συνολικά σε όλο αυτό το εγχείρημα της νέας αρχιτεκτονικής, το οποίο κατατέθηκε χθες με το όνομα «Καλλικράτης». Ωστόσο πρέπει να παρατηρήσω ότι έχει σημαντικές και συγκεκριμένες ελλείψεις. Στα οικονομικά, στο ζήτημα του προσωπικού, στο θέμα της λειτουργίας και επομένως της αποτελεσματικής λήψης της απόφασης, διότι τουλάχιστον ως προς το β΄ βαθμό έχει αλλεπάλληλες δομές και επιτροπές και συλλογικά όργανα τα οποία πρέπει να συγκροτηθούν για να αποφασίσουν. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να ξεκαθαριστεί. Και φυσικά το εύρος των αρμοδιοτήτων του νέου θεσμού καθώς πρέπει να συνοδεύεται και εξαρχής με συγκεκριμένο κώδικα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αποφύγουμε αυτά τα οποία υφιστάμεθα από το 1994 με την νομαρχιακή.

Ο υπουργός Εσωτερικών θα μας επισκεφτεί την ερχόμενη Τετάρτη για να μας εξηγήσει περεταίρω ορισμένα ζητήματα. Την Τετάρτη θα έχουμε διοικητικό συμβούλιο και ακολούθως θα έχουμε τις τελικές μας θέσεις μας επί του σχεδίου, οι οποίες και θα αποτυπωθούν στο τακτικό μας συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί 4-6 Φεβρουαρίου».

Αναφορικά με τις προσλήψεις ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ τόνισε. «Διαβάσαμε ότι θα υπάρξει η διαδικασία του ΑΣΕΠ εν πρώτοι, αλλά το μέγα ζήτημα δεν είναι αυτό μόνο, είναι κυρίως οι μετατάξεις των υπαλλήλων που ήδη υπηρετούν σε δομές διοίκησης και αυτοδιοίκησης αλλά και της κεντρικής εξουσίας. Πώς θα γίνουν και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, αφενός και αφετέρου ποιες θα είναι οι δυνατότητες εξέλιξης και μισθολογίου των υπαλλήλων που θα μεταταγούν και επομένως θα κλιθούν να υπηρετήσουν στις καινούριες αυτοδιοικητικές δομές».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.