Θετικη η πορεια υλοποιησης του Γ΄ ΚΠΣ

Η ολοκλήρωση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αποτέλεσε αντικείμενο συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες σε ξενοδοχείο στην Κομοτηνή, παρουσία του γενικού γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Παναγιώτη Δρόσου και του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρη Σταμάτη.

Πετυχημένη η πορεία της υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ, σύμφωνα με τον κ. Δρόσο, καθώς ολοκληρώνονται με επιτυχία τα έργα που αφορούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, μεταξύ των οποίων το έργο του Ταμείου Αλληλεγγύης για τους πλημμυροπαθείς του Έβρου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 15 ημέρες περίπου. Θετική είναι και η έναρξη του ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος που έχουν εκδηλωθεί μέχρι στιγμής στο σύνολο της χώρας ξεπερνούν το 1 δις.

Στη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν Νομάρχες, Δήμαρχοι και Πρόεδροι Κοινοτήτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δόθηκαν γενικές κατευθύνσεις για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2000-2006. «Εξετάζουμε την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος και τις τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε να μην έχουμε ούτε απώλειες, ούτε υπερβολικές δεσμεύσεις σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού. Σήμερα γίνεται η συνάντηση με τους τελικούς δικαιούχους του Προγράμματος, ώστε να συντονιστούν ακόμη καλύτερα, να παρουσιάσουν πιο έγκαιρα τα αποπερατωμένα έργα για να μπορέσει να γίνει η τελική εκτίμηση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος ευχαρίστησε ταυτόχρονα τον γενικό γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Παναγιώτη Δρόσο «ο οποίος για μια ακόμη φορά παρίσταται στην Περιφέρειά μας, εκδηλώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος σ’ αυτή την Περιφέρεια. Ταυτόχρονα, τον ευχαριστώ δημόσια για την στήριξη της Περιφέρειας στο Γ΄ ΚΠΣ και στην ένταξη στο Δ΄ ΚΠΣ».

«Δύσκολη», αλλά «επιτυχημένη» χαρακτήρισε την πορεία της υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Παναγιώτης Δρόσος, αναφερόμενος στα έργα που θα δώσουν την δυνατότητα να απορροφηθεί το σύνολο των πόρων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. «Είμαστε 1,5 μήνα περίπου πριν την ολοκλήρωση του Γ΄ ΚΠΣ. Απ’ ό,τι φαίνεται η ολοκλήρωση θα γίνει έτσι όπως έχει σχεδιαστεί από την πολιτική ηγεσία, με έργα λειτουργικά, με έργα τα οποία έχουν μεγάλη αξία για την Περιφέρεια, με έργα τα οποία θα μας δώσουν την δυνατότητα να απορροφήσουμε το σύνολο των πόρων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης».

Επίσης, ο κ. Δρόσος αναφέρθηκε στο έργο του Ταμείου Αλληλεγγύης που αφορά τους πλημμυροπαθείς του Έβρου, το οποίο θα ολοκληρωθεί περίπου σε 15 ημέρες. «Ταυτόχρονα βλέπουμε και την πορεία υλοποίησης ενός εξαιρετικά επιτυχημένου έργου του Ταμείου Αλληλεγγύης για τους πλημμυροπαθείς του Έβρου. Αυτό το έργο ολοκληρώνεται περίπου σε 15 ημέρες, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παραδίδονται έργα, τα οποία θα βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες και τον απλό πολίτη».

Το 1 δις. ξεπερνάνε οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το ΕΣΠΑ μέχρι στιγμής, όπως ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. «Έχουν βγει αρκετές προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το ΕΣΠΑ στο σύνολο της χώρας και είμαστε πολύ πιο μπροστά σε σύγκριση με το Γ΄ ΚΠΣ. Οι προσκλήσεις, οι οποίες είναι ήδη στον αέρα, ανέρχονται άνω του 1 δις».

Στο πλαίσιο των τεχνικών συναντήσεων που γίνονται θα εξεταστεί και η πορεία της έναρξης στην εντατικοποίηση των δράσεων για το ΕΣΠΑ που έχει ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς, «για να μπορέσει να παραδώσει καλό σχεδιασμό έργων, αλλά και αυξητικούς ρυθμούς υλοποίησης σε σύγκριση με το Γ΄ ΚΠΣ».

Ο κ. Δρόσος συνεχάρη τόσο την υπηρεσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης όσο και τους τελικούς δικαιούχους για την ολοκλήρωση των έργων του Γ΄ ΚΠΣ. «Πάμε καλά και θα πάμε ακόμα πιο εντατικά στο ΕΣΠΑ και στην ολοκλήρωση του Γ΄ ΚΠΣ μέχρι το τέλος του 2008».

Τέλος, να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της συνάντησης ακολούθησε επίσκεψη στα έργα: αποκατάσταση γέφυρας του οικισμού Ελιάς στο Δήμο Τριγώνου, καθαρισμός κοίτης, προστασία πρανών, ανακατασκευή και επισκευή αναχωμάτων στο ρέμα Μάνδρας που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.