Θεοφανης Κωφιδης: Με 3 νεες τηλεοπτικες παραγωγες στοχευει στην αναδειξη σημαντικων θεματων και ερωτηματων για το τηλεοπτικο κοινο της Θρακης

Κοινωνία, Πανεπιστήμιο και Αθλητισμός βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος - «Απαιτείται τηλεοπτική συστράτευση για τη σωστή καθοδήγηση του τηλεοπτικού κοινού»

Ο κ. Θεοφάνης Κωφίδης, τηλεοπτικός παραγωγός και μέλος του Ομίλου Προβληματισμού «ΕΑΝΟΣ»  ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» μιλώντας για τις νέες του τηλεοπτικές παραγωγές, για τα εσφαλμένα πρότυπα που φέρει η τηλεόραση, αναλύοντας παράλληλα την έννοια της αλήθειας στην πολιτική.

Το νέο του εγχείρημα είναι τηλεοπτικά και μάλιστα τριπλό και απευθύνεται σε όλο του κοινό της περιφέρειας μέσω της συχνότητας του ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ. Ο λόγος για την εκπομπή «Ώρα Αλήθειας» η οποία θα παρουσιάζεται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 22.00, την εκπομπή «Δημοκρίτεια» κάθε Κυριακή στις 22.00 και την εκπομπή «Αθλοσκόπιο» κάθε Δευτέρα στις 18.30.
 
Θεοφάνης Κωφίδης όμως αναλυτικά… 

«Στόχος των νέων τηλεοπτικών παραγωγών η διαφώτιση μέσω του ορθού λόγου στην καθημερινότητα» 

ΠτΘ: Θα ξεκινήσουμε κάνοντας μία αναφορά στις 3 νέες τηλεοπτικές παραγωγές τις οποίες επιμελείστε. Τί είναι αυτό που ετοιμάζετε για ακόμα μία φορά στο τηλεοπτικό πεδίο της περιοχής;
Θ.Κ.:
Το νέο μου project έχει να κάνει με την αντίληψη που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται σε όλη την Περιφέρεια, πως επιτέλους πρέπει να υπάρχει ποιοτικής αυτονόμησης στα θέματα των παραγωγών. Υπάρχουν φιλότιμες προσπάθειες στα περιφερειακά κανάλια και για αυτό έρχομαι να προσθέσω τη δική μου σκέψη που αφορά τη διαφώτιση και τον ορθό λόγο στο πλαίσιο πολυδιάστατων εκπομπών. Η δουλειά που παράγεται στο Studio της Κομοτηνής και προβάλλεται στη συχνότητα του ΘΡΑΚΗΝΕΤ εμπεριέχει 3 νέες εκπομπές. Η πρώτη εκπομπή είναι η  «Ώρα αλήθειας» που συνδυάζει επιστήμες, πολιτική, διεθνείς σχέσεις, ψυχολογία, ανάπτυξη, αρκετή Θράκη και μειονότητα. Η δεύτερη εκπομπή είναι αφιερωμένη αποκλειστικά για τη διάσταση του Πανεπιστημίου και τη σχέση του με την τοπική κοινωνία, που είναι το μεγάλο ζητούμενο. Αυτή η εκπομπή είναι με τίτλο «Δημοκρίτεια» και έχουμε την ευχή και συνεπικουρία του Πανεπιστημίου για να αναδείξουμε τη δυνατότητα υποστήριξης μέσα από τη γνώση, την έρευνα και τα προβλήματα του Πανεπιστημίου. Η τρίτη προσπάθεια είναι το «Αθλοσκόπιο» που φιλοδοξεί με μία διττή αντίληψη για τα πράγματα να μαγνητίσει το ενδιαφέρον του κόσμου για τον πρωτογενή αθλητισμό κόντρα στην κοινωνική παθογένεια. Σε όλες τις εκπομπές συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες σε πανελλήνιο επίπεδο και στο τοπικό για την δημιουργία ερεθισμάτων στο κοινό για την ανήσυχη και λυτρωτική αλήθεια. Αυτά τα 3 έχουν ήδη ξεκινήσει και επιφυλάσσομαι για τα καλύτερα. 

«Η τηλεόραση είναι γεμάτη με χαμηλής ποιότητας εκπομπές που συμβαδίζουν με την παραίτηση του τηλεοπτικού κοινού» 

ΠτΘ: Πιστεύετε πως το κοινό είναι έτοιμο να υποδεχθεί προγράμματα υψηλού πνευματικού επιπέδου;
Θ.Κ.:
Δεν θα κρυφτώ και ούτε θα «χαϊδέψω» αυτιά. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουμε να βγάλουμε αξιοπρεπώς το ψωμί μας όχι όμως σε βάρος της ανάγκης για ενίσχυση της διαφώτισης του ορθού λόγου και των μεγάλων προβλημάτων.  Θα το πω και ας είναι σκληρό. Χαμηλής ποιότητας εκπομπές που επειδή είναι συμβατές με την παραίτηση και την κατάθλιψη του καθημερινού μας γίγνεσθαι δεν θα κάνω και ας χάνω σε τηλεθέαση. Δεν με ενδιαφέρει η αναπαραγωγή αυτών που κυριαρχούν στην ελλαδική τηλεόραση, τσιφτετελοειδούς χαρακτήρα. Και ας μην ικανοποιώ κάποιους φίλους που με προτρέπουν να κάνω τέτοιες παραγωγές. Ας πάψει ο φαύλος κύκλος που θέτει το ερώτημα αφού ο κόσμος αυτά βλέπει γιατί να πάμε κόντρα εμείς. Είναι οι ίδιοι τηλεθεατές που λένε πως η τηλεόραση δεν έχει τίποτα ποιοτικό. Εμείς κάνουμε τον δικό μας αγώνα για έναν πυρήνα σκέψης και ανάγκης που προσθέτουμε ευρείας τηλεθέασης πράγματα, όπως είναι το Πανεπιστήμιο, τα αθλητικά και διάφορα ζητήματα της καθημερινότητας. 

«Απαιτείται συλλογική προσπάθεια στη διαμόρφωση ενός πλαισίου για την τοπική τηλεόραση» 

ΠτΘ: Ποια θα μπορούσε να ήταν η ευχή σας για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς και σε ποιο βαθμό θα αλλάζατε την τηλεόραση της περιφέρειας, αν σας δινόταν η δυνατότητα;
Θ.Κ.:
 Προσπαθώ να γίνομαι όσο γίνεται πιο κατανοητός. Ορισμένες φορές μέσα από τις εκπομπές μου ασκώ την τέχνη της διαλεκτικής, ούτως ώστε να μην έχω απαραίτητα κάποιο συνομιλητή και να διεισδύω σε αυτό το συνδυαστικό τρόπο επιστήμης -φιλοσοφίας- ψυχολογίας για να θέτουμε μεγάλα ερωτήματα χωρίς να του παίρνουμε το χαλί της ηρεμίας του τηλεθεατή. Θα ήθελα στην τοπική τηλεόραση –και όχι μόνο στη δική μας περιφέρεια- να υπάρχει περισσότερη συνέργεια στην αίσθηση της ευθύνης. Είναι αυτό που είπα πριν, όχι να ακολουθεί και να αναμασά για θεμιτή κερδοφορία τις ρηχές απαιτήσεις ενός λαού που ζητά όμως καθοδήγηση και ενίσχυση της διαφώτισης. Οπότε επιθυμώ μείωση του φαύλου κύκλου και ας τραβήξουν μπροστά όσοι μπορούν τηλεοπτικά και επικοινωνιακά με μία προσωρινή απώλεια της κερδοφορίας, γιατί η βελτίωση πάντα απαιτεί θυσίες, ώστε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο μίας πιθανότητας για ατομική και συλλογική βελτίωση, κοινωνικά, πνευματικά και αναπτυξιακά. 

«Πολιτική είναι η τέχνη του μαζί κόντρα στο εγώ» 

ΠτΘ:  Η πολιτική δεν έχει συνδεθεί με την αλήθεια. Πιστεύετε πως πολιτική και αλήθεια είναι δύο έννοιες που μπορούν να συμβαδίσουν;
Θ.Κ.:
Πράγματι, η πολιτική είναι η διαχείριση των τυχών μας όσο γίνεται με περισσότερη αρμονία και για τον περισσότερο κόσμο. Αν αντιληφθούμε ότι η αλήθεια δεν είναι μόνο στο τι νομίζει ο καθένας ότι είναι αλήθεια αλλά είναι ο κοινός παρανομαστής, τότε μόνο θα καταλάβουμε πως η πολιτική έχει παρεξηγηθεί. Πολιτική δεν είναι για το «εγώ» και τις πελατειακές σχέσεις. Η πολιτική είναι «η τέχνη του μαζί κόντρα στο εγώ». Εκεί εστιάζεται η παρεξήγηση που έχει εθιστεί σε αυτό χωρίς να ξέρει. Η πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να υπηρετεί το μαζί αλλά πλέον με άλλους όρους. Μόνο τότε μπορεί να υποστηρίξει το ρόλο της, θυσιάζοντας ένα κομμάτι από το εγώ για το κοινό καλό. Αυτό όμως απαιτεί τη σωστή δημιουργία προτύπων, που είναι η δικαιοσύνη και το μέτρο. Για να συνδεθεί η πολιτική με την αλήθεια θα πρέπει να γίνει με το σχολείο του λάθους. Αφού δεν γίνεται με σωστά πρότυπα γίνεται μέσα από το λάθος. Είδαμε τα λάθη του παρελθόντος, είδαμε τα στοιχήματα της τελευταίας διακυβέρνησης του τόπου και πλέον δεν πρέπει να μεταθέτουμε την ευθύνη. Με συστράτευση και τις συμμαχίες με τους ευρωπαϊκούς και ατλαντικούς θεσμούς μπορεί μόνο η χώρα μας να προχωρήσει. Ατομικά έχουμε καλό υλικό αλλά οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε κατάλληλα. Όσο «χαϊδεύουμε» τα αυτιά του κόσμο για λόγους ψηφοθηρίας, μόνο τότε μπορεί να απολαμβάνουν ατομικού βαυκαλισμού και αυτοϊκανοποίησης αλλά δεν θα βοηθάνε τον τόπο. Απαιτείται συνεργασία για την αποφυγή της καταστροφής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.