«Θεματικη συναντηση εργασιας για το Trafficking και την εμπορια ανθρωπων»

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008 στην Αδριανούπολη, θεματική συνάντηση εργασίας στα πλαίσια του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας Νομαρχιών Ελλάδας – Βουλγαρίας – Τουρκίας, με θέμα «Θεμελίωση δομών παροχής κοινωνικής προστασίας και ανάπτυξη συνεργασιών για την αντιμετώπιση του trafficking και του εμπορίου ανθρώπων».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δικτύου και Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης, ο Νομάρχης Έβρου κ. Νίκος Ζαμπουνίδης, ο Νομάρχης Αδριανούπουλης κ. Μουσταφά Μπουγιούκ, η Νομάρχης Χάσκοβο κ. Ράινα Γιόβτσεβα, ο Νομάρχης Σμόλιαν κ. Πέταρ Φιντάνοφ, Αναπληρωτές Νομαρχών από τις Νομαρχίες Ροδόπης, Σερρών, Καβάλας, Κίρτζαλι, και Μπλαγκόεβγκραντ. Στη συνάντηση το Νομάρχη Ροδόπης εκπροσώπησε η αντινομάρχης Σιμπέλ Μουσταφάογλου, η οποία μιλά στον ΠτΘ για τη συνάντηση και τις δυνατότητες που δίνονται μέσω των συνεργασιών να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του σύγχρονου δουλεμπορίου όπως ονομάζεται.

ΠτΘ: κ .Μουσταφάογλου βρεθήκατε στην Αδριανούπολη σε σύσκεψη που διοργάνωσε το δίκτυο Νομαρχιών Ελλάδας – Τουρκίας –Βουλγαρίας, με αντικείμενο το Trafficking. Ποια η άποψή σας επί του θέματος;

Σ.Μ.:
Η παγκοσμιοποίηση και η νέα διεθνής πραγματικότητα έχει φέρει στο προσκήνιο και μια νέα σκληρή, ανάλγητη και αποτρόπαια κατάσταση που υποτιμά την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση και μεταβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια σε εμπορεύσιμο αντικείμενο, το Trafficking.

Δυστυχώς τα αίτια αυτής της αναξιοπρεπούς κατάστασης είναι οικονομικά και κοινωνικά και σχετίζονται σαφώς με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην πρώην ανατολική Ευρώπη και την εξαθλίωση στην οποία οδηγήθηκαν πολλές ομάδας του πληθυσμού τους. Το σύγχρονο δουλεμπόριο, θα έλεγα ότι είναι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα φτώχειας και σεξιστικής βίας. Δυστυχώς όμως γνωρίζει τεράστια εξάπλωση τα τελευταία χρόνια και κατατάσσεται τρίτο από άποψη κερδών μετά το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.

Πιστεύω και ως γυναίκα ότι το μέτρο της προόδου και της ανάπτυξης μιας κοινωνίας καθρεπτίζεται στην κοινωνική του πρόνοια, στην αντιμετώπιση φαινομένων αναλόγων της θεματικής μας συνάντησης και κυρίως της δημιουργίας υποδομής που θα απαντά στις νέες αυτές ανάγκες.

ΠτΘ: Πώς προσεγγίσατε το θέμα οι μετέχοντες;

Σ.Μ.:
Κατ’ αρχήν να τονίσουμε ότι το Δίκτυο Διασυνοριακής Συνεργασίας δεν υπεισέρχεται σε θέματα κυβερνήσεων. Εμείς μεταφέρουμε την αγωνία των πολιτών και για αυτό αντιμετωπίζουμε το θέμα πιο ανθρώπινα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κατατέθηκαν πληροφορίες ως προς το θέμα από κάθε πλευρά όπως και προτάσεις

ΠτΘ: Το πρόβλημα του σύγχρονου δουλεμπορίου, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, είναι διαδεδομένο και σε αυτές τις χώρες;

Σ.Μ.:
Η Θράκη αποτελεί δρόμο που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι διακινώντας ανθρώπους χρόνια τώρα. Το βλέπουμε καθημερινά. Δεν θα σταθώ σε αριθμητικά δεδομένα, γιατί οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και φυσικά όχι μεμονωμένο. Και μάλιστα θα έλεγα ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και απαιτεί δράση.

Πολλές είναι οι ανθρώπινες τραγωδίες που εκτυλίσσονται σε κακόφημα μπαρ, σε υπόγεια σπιτιών…Φυλακισμένες ψυχές γυναικών που έψαχναν ένα καλύτερο αύριο και παγιδεύτηκαν στα δίκτυα αδίστακτων κυκλωμάτων.

ΠτΘ: Πριν από λίγα χρόνια το θέμα αυτό θα απασχολούσε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ίσως το Υπουργείο Εσωτερικών. Πιστεύετε ότι μπορούν τα θέματα αυτά να αντιμετωπισθούν μέσω τέτοιων φορέων όπως το Δίκτυο;

Σ.Μ.:
Επειδή κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνος απαιτείται αυτή η διασυνοριακή συνεργασία και οι Νομαρχίες μπορούν να πάρουν ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στη δημιουργία συγκεκριμένων και απτών αποτελεσματικών δομών που θα στηρίξουν τις γυναίκες, θα τους παρέχουν νομική και ηθική υποστήριξη. Θέλω όμως να σταθώ ιδιαίτερα στην κοινωνία των πολιτών στους Συλλόγους στους Εθελοντές και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Αξιολογώ ότι πρόκειται για τη σημαντικότερη συνιστώσα που μπορεί να βοηθήσει όχι υποκαθιστώντας το κράτος αλλά λειτουργώντας υποστηριχτικά εκεί όπου η όποια απρόσωπη κρατική, συνήθως κατασταλτική παρέμβαση σταματά. Και σε αυτό το σημείο πρέπει να δουλέψουμε όλοι δημιουργώντας ένα δίκτυο τέτοιων οργανώσεων που θα βρίσκεται σε επαφή και θα συνεργάζεται διαρκώς.

ΠτΘ: Υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των τριών νομαρχιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος;

Σ.Μ.:
Πιστεύω ότι η κάθε νομαρχία μεμονωμένα αλλά και σε συνεργασία με τα άλλες μπορεί να πάρει μέτρα όσον αφορά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων. Για να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη εκδοχή του είναι απαραίτητη η στενή συνεργασία όχι μόνο των κρατών αλλά και φορέων όπως οι νομαρχίες. Στα πλαίσια της συνάντησης, εκ μέρους του Δικτύου αποφασίσαμε την καθιέρωση δικτύου επικοινωνίας μεταξύ των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων των τριών χωρών διασυνοριακής συνεργασίας, για τoν κοινωνικό εντοπισμό και στήριξη των θυμάτων μέχρι τη δική τους επιλογή, είτε για να επιστρέψουν στη χώρα τους ή να εγκατασταθούν και να ενταχθούν σε χώρα επιλογής τους. Την άμεση προτεραιότητα ενίσχυσης του συστήματος ασφαλείας, προστασίας και ιδιαίτερης προσέγγισης, συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξής τους, ανάλογα με τις απαιτήσεις της ηλικίας τους, για τις περιπτώσεις των ανήλικων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Την χρηματοδότηση κοινών κοινωνικών δράσεων από τις νομαρχίες – μέλη του Δικτύου και την υιοθέτηση συνεργασιών στα πλαίσια των ευρωπαϊκών ομίλων εδαφικής συνεργασίας και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων συνεργασίας «ΧΩΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2007-2013» και «ΧΩΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ 2007-2013».

ΠτΘ: κ. Μουσταφάογλου σας ευχαριστούμε πολύ.

Σ.Μ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.