Θελουμε και τον οβολο των τοπικων κοινωνιων για το Δ.Π.Θ.

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων ως αντιπρύτανη για τη φοιτητική μέριμνα και τις διεθνείς σχέσεις του Πανεπιστημίου, παραχωρεί σήμερα στον ΠτΘ ο καθηγητής κ. Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι μέσα από τη συνέντευξή του ανακοινώνεται η έλευση σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων στην Κομοτηνή στις 24 Σεπτεμβρίου με την ευκαιρία της αναγόρευσης της καθηγήτριας κ. Μαρίας Νεγρεπόντη – Δελιβάνη ως επίτιμης διδάκτορος του Τμήματος ΔΟΣΑ του Δ.Π.Θ. Έχουν προσκληθεί και αναμένεται να παραστούν σε αυτήν την τελετή ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Ράλλης, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Στέλιος Παπαθεμελής καθώς και πλήθος άλλων πολιτικών προσωπικοτήτων από την περιοχή της Θράκης. Η κίνηση αυτή αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Χατζηκωνσταντίνου και μια πρώτη ένδειξη για την προσπάθεια που θα καταβληθεί από τις νέες πρυτανικές αρχές ώστε στο χώρο του Πανεπιστημίου να φιλοξενηθούν προσωπικότητες της πολιτικής, κοινωνικής και επιστημονικής ζωής του τόπου.

Υπάρχει, όμως, και η απαισιόδοξη πλευρά στη συνέντευξη του νέου αντιπρύτανη, ο οποίος κρούει καμπανάκι κινδύνου για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Πανεπιστήμιο, επισημαίνοντας ότι αν δεν αναστραφεί η ροή των χρηματοδοτήσεων που υπάρχει σήμερα, τότε τα πράγματα στο προσεχές μέλλον όσον αφορά ακόμα και την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων θα γίνουν πολύ δύσκολα. Παράλληλα αποκλείει την κατάργηση της αστικής συγκοινωνίας που συνδέει την Πανεπιστημιούπολη με την Κομοτηνή εξυπηρετώντας καθημερινά εκατοντάδες φοιτητές και ζητά ταυτόχρονα την οικονομική ενίσχυση του Πανεπιστημίου από τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να υπάρξει πρακτικό αντίκρισμα και για το Δ.Π.Θ. σε σχέση με τα μεγάλα οφέλη που προσφέρει, όπως τονίζει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, στην τοπική κοινωνία.

ΠτΘ: Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τις κινητοποιήσεις των καθηγητών πανεπιστημίου με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής περιόδου;

Γ.Χ.: Υπάρχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα με τους καθηγητές του πανεπιστημίου γιατί επί μακρό χρονικό διάστημα δεν τους δόθηκαν αυξήσεις. Αυτή η κατάσταση, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς η κυβέρνηση δεσμεύτηκε μεν για αυξήσεις, αλλά από τον Ιανουάριο του 2004, και μάλιστα σταδιακά, γεγονός που δεν ικανοποιεί τους συλλόγους των καθηγητών με αποτέλεσμα να ανακοινώνονται κάποιες κινητοποιήσεις. Εφόσον αυτές γίνουν τελικά, και το Δ.Π.Θ. στα πλαίσια θα ακολουθήσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

ΠτΘ: Ποιες είναι οι νέες αρμοδιότητες που έχετε αναλάβει ως ένας εκ των τριών αντιπρυτάνεων του νέου πρυτανικού σχήματος;

Γ.Χ.: Με μεγάλη αίσθηση ευθύνης το νέο πρυτανικό σχήμα ξεκίνησε να λειτουργεί εδώ και τέσσερις ημέρες. Το καλοκαίρι που πέρασε ενημερωθήκαμε αναλυτικά για την εικόνα του πανεπιστημίου. Σε ό,τι με αφορά, ο κ. Ιωάννης Σχινάς μου ανέθεσε την αντιπρυτανεία των φοιτητικών θεμάτων και των διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου. Πέραν αυτών των δύο αρμοδιοτήτων που εκ της ονομασίας της αντιπρυτανείας προκύπτουν, έχω αναλάβει την εποπτεία του τακτικού προϋπολογισμού του πανεπιστημίου που αφορά την διαχείριση των επιχορηγήσεων που το κράτος δίνει κάθε χρόνο στο Δ.Π.Θ. και επίσης έχω επιφορτιστεί με τις διευθύνσεις δύο μεγάλων προγραμμάτων ΕΠΕΑΕΚ εκ των οποίων το ένα αφορά την διεύρυνση του πανεπιστημίου, δηλαδή, τα νέα τμήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και το άλλο με το πρόγραμμα που σχετίζεται με την πρακτική άσκηση των φοιτητών των διαφόρων τμημάτων σε διάφορους χώρους σχετικούς με το αντικείμενό τους.

ΠτΘ: Ποια είναι η οικονομική εικόνα που έχετε για το Δ.Π.Θ. αυτή τη στιγμή;

Γ.Χ.: Έχω σχηματίσει εικόνα γιατί προσπάθησα να ενημερωθώ καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και πρέπει να σας πω ότι το Δ.Π.Θ. αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα ρευστότητας, τα δεν προκύπτουν από κάποια κακή οικονομική διαχείριση. Είναι γεγονός ότι σε κάθε πρυτανεία μπορεί να υπάρξουν και λάθη και κάποια έξοδα που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αυτά όλα θα τα μελετήσουμε, το πρόβλημα όμως προκύπτει από το γεγονός ότι το πανεπιστήμίο μας τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος ενώ η επιχορήγησή του κάθε φορά παραμένει η ίδια και μάλιστα μειούμενη κατά 5%. Έτσι, θα μπορούσα να σας πω ότι το πανεπιστήμιο χρειάζεται μια γενναία αύξηση της επιχορήγησής του και μια κανονική ροή των χρηματοδοτήσεων τις οποίες λαμβάνει, χωρίς καθυστερήσεις και ταυτόχρονα μια γενναία αύξηση της επιχορήγησης η οποία μπορεί να φτάνει και στο 50% του συνολικού ποσού που μας δίνεται μέχρι σήμερα.

ΠτΘ: Το Δ.Π.Θ., αν δεν κάνω λάθος, επιχορηγούνταν από το υπουργείο Παιδείας με πολύ υψηλά ποσά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πως δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα προβλήματα;

Γ.Χ.: Το Δ.Π.Θ. είναι ένα πανεπιστήμιο που εκτείνεται από την Ξάνθη μέχρι την Ορεστιάδα. Αυτό σημαίνει ότι έχει μεγάλα προβλήματα μετακινήσεων, οι φοιτητές είναι πάνω από 15.000, έχουν ανάγκη από φύλαξη, καθαριότητα, από τεχνική στήριξη τα οποία είναι μεγάλα προβλήματα, μαζί με αυτά των μετακινήσεων των φοιτητών, τη σίτισης και της θέρμανσης τους που αποτελούν πάρα πολύ βαριά έξοδα για το πανεπιστήμιο της Θράκης.

ΠτΘ: Υπάρχει ένας κρίσιμος τομέας των καθηκόντων σας που αφορά τη διαχείριση των ευρωπαϊκών και ερευνητικών προγραμμάτων, η οποία κατά το παρελθόν δεν ήταν, όπως αποδείχθηκε, διαφανής. Πώς θα εξασφαλίσετε τώρα τη διαφάνεια στη διαχείρισή τους;

Γ.Χ.: Υπεύθυνος για την Επιτροπή Ερευνών και τη λειτουργία της έχει αναλάβει ο αντιπρύτανης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης. Μπορώ όμως να σας πω ότι στο πρυτανικό συμβούλιο, το οποίο κατ’ επανάληψη συνεδρίασε τις τελευταίες μέρες αλλά και κατά τη διάρκεια των συζητήσεών μας πριν από την ανάληψη των καθηκόντων μας την 1η Σεπτεμβρίου, προβληματιστήκαμε γύρω από το πώς θα πρέπει από δω και πέρα να λειτουργήσει η υπόθεση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατά ένα τρόπο ο οποίος να είναι αφενός μεν πιο αποτελεσματικός αφετέρου δε να υπάρχει μια διαφάνεια, αλλά ταυτόχρονα και μια ακόμα μεγαλύτερη διάχυση της πληροφόρησης σε ολόκληρο το Πανεπιστήμιο.

Σκεφτόμαστε ότι η Επιτροπή Ερευνών θα πρέπει να περιοριστεί σε έναν αυστηρά διαχειριστικό ρόλο, η δε Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, να πληροφορείται σχετικά με το τι συμβαίνει στο χώρο των προγραμμάτων από ειδικούς συμβούλους οι οποίοι θα δίνουν και την τεχνογνωσία τους γύρω από το αντικείμενο. Αυτή η εξειδικευμένη ενημέρωση που θα λαμβάνει η Σύγκλητος στη συνέχεια θα μεταβιβάζεται σε ένα εξειδικευμένο όργανο από ανθρώπους που είναι γνώστες της γραφειοκρατικής υποδομής για την υποβολή των προγραμμάτων. Δηλαδή, ο καθηγητής ή το Τμήμα που θα θέλει να συμμετάσχει σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, θα μπορεί να απευθύνεται σ’ αυτό το τεχνικό όργανο που θα δημιουργήσουμε ώστε αυτό να αναλαμβάνει τη διαμόρφωση των τεχνικών δελτίων και να βοηθά τους καθηγητές που δεν έχουν την τεχνογνωσία, με τρόπο ώστε η υπόθεση των ερευνητικών προγραμμάτων να μην βρίσκεται στα χέρια εκείνων που έχουν αποκτήσει τεχνογνωσία εμπειρικά, αλλά να μπορέσει ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός μελών ΔΕΠ να μπει στο χώρο των ερευνητικών προγραμμάτων με τη βοήθεια του εξειδικευμένου οργάνου που σας περιέγραψα.

Αντιλαμβάνεστε ότι εφόσον αυτή η υπόθεση θα περνά μέσα από τη Σύγκλητο και η Σύγκλητος θα πληροφορείται από τους managers τι συμβαίνει στο χώρο των προγραμμάτων, θα υπάρχει διαφάνεια.

ΠτΘ: Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός μεταξύ των περιφερειακών Πανεπιστημίων και προσεχώς μπαίνουν και δείκτες αξιολόγησης στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Το Δ.Π.Θ. είναι έτοιμο για να σταθεί σ’ αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον;

Γ.Χ.: Θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι η προηγούμενη Πρυτανεία είχε ζητήσει η ίδια την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων και υπήρξε και εξωτερικός έλεγχος ο οποίος δημοσιεύτηκε. Νομίζω ότι το Πανεπιστήμιο της Θράκης δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την αξιολόγηση, το ζήτημα όμως είναι ότι θα πρέπει να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει με την αξιολόγηση αυτή. Ο διάλογος ο οποίος έχει γίνει είναι πάρα πολύ μικρός. Δεν ξέρω κατά πόσο οι διαφωνίες λαμβάνονται υπόψη ενόψει του γεγονότος ότι τελικά οι αποφάσεις για τις αλλαγές δεν αποτελούν ένα θέμα που αφορά μόνο την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας αλλά αφορά γενικότερα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε με μεγάλη προσοχή το θέμα της αξιολόγησης. Η άποψή μου είναι ότι αυτή η αξιολόγηση της ποιότητας είναι αρκετά ενδιαφέρουσα υπόθεση για να συζητηθεί διότι είναι κάτι το οποίο, εγώ προσωπικά, το αντιλαμβάνομαι πάρα πολύ δύσκολα, κυρίως στο χώρο των κοινωνικών επιστημών.

ΠτΘ: Ποια είναι η σχέση του Δημοκριτείου σήμερα με τους φοιτητές του, ποια μέτρα προτίθεστε να πάρετε στον τομέα της φοιτητικής μέριμνας και κατά πόσο σκοπεύετε να καταργήσετε την αστική γραμμή που συνδέει την Πανεπιστημιούπολη με την πόλη της Κομοτηνής για το οποίο εκφράζεται ένας έντονος προβληματισμός;

Γ.Χ.: Στο Πανεπιστήμιό μας έχουμε το προνόμιο να μην υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι σχέσεις είναι αρμονικές και είναι ζήτημα αρχής και δημοκρατικής λειτουργίας για μένα ο διάλογος και η καλλιέργεια θετικών και αποδοτικών σχέσεων με τους θεσμικούς εκπροσώπους των φοιτητών. Το θέμα όμως είναι ότι σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή που βρισκόμαστε, το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατ’ ένα τρόπο που να θέτει στο «παιχνίδι» και την ευθύνη των τοπικών κοινωνιών. Θα πρέπει και οι τοπικές κοινωνίες να μη βλέπουν το Πανεπιστήμιο μόνο ως τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή μονάδα της Θράκης, ούτε απλώς και μόνο σαν μια πηγή γνώσης όπου οι διάφοροι φορείς θα ανατρέχουν μόνο για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους και να λύσουν τα προβλήματά τους.

Θα πρέπει το Πανεπιστήμιό μας να βοηθηθεί και οικονομικά από τις τοπικές κοινωνίες. Δεν λέω να πάρουμε επιχορήγηση από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά κάποια βοήθεια σε ό,τι αφορά τις συγκοινωνίες ώστε να εξυπηρετείται η μετακίνηση των φοιτητών, κάποια συμβολή ακόμα και σε επίπεδο ανάληψης προγραμμάτων από το Κοινοτικό Πλαίσιο. Το Πανεπιστήμιο πρέπει να συμμετέχει σε όλη αυτή την ιστορία και να μην είναι απλώς ένας φορέας πολιτισμού και γνώσης χωρίς, όμως, να έχει κάποιες ανταποδοτικές ωφέλειες και από τον χώρο που βρίσκεται και αναπτύσσεται. Το θέμα της μετακίνησης των φοιτητών είναι ένα σημαντικότατο πρόβλημα γιατί σήμερα στην Κομοτηνή δεν υπάρχουν αστικές συγκοινωνίες. Αν υπήρχαν αστικές συγκοινωνίες θα καθιερώναμε το πάσο για τους φοιτητές και το πρόβλημα θα είχε λήξει. Η μετακίνηση των φοιτητών είναι τελείως δωρεάν, γεγονός που αποτελεί ένα αρκετά σημαντικό οικονομικό βάρος για μας. Η σίτιση είναι επίσης τελείως δωρεάν όπως και η παραμονή στη λέσχη. Είναι αυτό που λέμε δημόσια και δωρεάν παιδεία. Ασφαλώς και αποδέχομαι την ουσία της δωρεάν παιδείας, αλλά εάν βοηθήσει και η τοπική κοινωνία θα είναι για μας πιο εύκολο να διατηρήσουμε αυτά τα ωφελήματα για τους φοιτητές μας.

ΠτΘ: Υπάρχει το ενδεχόμενο δηλαδή να διακοπεί η αστική συγκοινωνία που συνδέει το Πανεπιστήμιο με την πόλη;

Γ.Χ.: Υπάρχει μια καινούρια υπουργική απόφαση που μας υποχρεώνει να προβούμε σε δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό για την κάλυψη των μεταφορών των φοιτητών. Στο διαγωνισμό αυτό θα συμμετάσχει και το ΚΤΕΛ και ιδιωτικά πρακτορεία ταξιδίων.

ΠτΘ: Πότε θα γίνει ο διαγωνισμός αυτός;

Γ.Χ.: Έχουμε ένα περιθώριο δύο μηνών για να τον προκηρύξουμε. Ζητάμε όμως να επεκταθούν οι αστικές συγκοινωνίες της πόλης μέχρι την Πανεπιστημιούπολη προκειμένου ο φοιτητής καταβάλλοντας το τίμημα που του αναλογεί να κινείται άμεσα και άνετα χωρίς να επιβαρύνεται ταυτόχρονα και ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου. Η συγκοινωνία όχι μόνο δεν κόβεται αλλά αυτή την περίοδο είναι αυξημένη κατά 20 δρομολόγια εξαιτίας της εξεταστικής περιόδου.

ΠτΘ: Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά σας ως αντιπρύτανης αφήνετε πίσω σας μια δουλειά τεσσάρων χρόνων στο Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό και σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα το ΔΟΣΑ;

Γ.Χ.: Παραμένω πρόεδρος του Τμήματος αλλά λόγω των αυξημένων καθηκόντων μου θα αναλάβει αναπληρωτής πρόεδρος ο κ. Μωυσής Σιδηρόπουλος στον οποίο θα εκχωρηθεί ένα μεγάλο μέρος των δικών μου αρμοδιοτήτων. Το ΔΟΣΑ έχει να παρουσιάσει αυτή τη στιγμή έναν αριθμό 15 μελών ΔΕΠ και υπάρχει μια πολυμελής Γενική Συνέλευση η οποία μπορεί να αποφασίζει επί όλων των σημαντικών θεμάτων. Με την προώθηση στη θέση του καθηγητή ενός μέλους ΔΕΠ του Τμήματός μας σε σύντομο χρονικό διάστημα, το Τμήμα θα αυτονομηθεί πλήρως έναντι της Συγκλήτου. Προς το παρόν το Τμήμα ικανοποιείται από τις εγκαταστάσεις στις οποίες βρίσκεται στο νέο κτίριο της Νομικής και υπάρχουν επιτακτικές ανάγκες τις οποίες θα συζητήσω με τον κ. Σχινά για κάποιες επιπλέον παραχωρήσεις χώρων. Το Τμήμα από το 2004 θα έχει επιπλέον να παρουσιάσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και πρέπει να πω ότι θα συνεχίσω πάντοτε να το αγαπώ και να δείχνω το προσωπικό ενδιαφέρον μου γι’ αυτό, ενώ σύντομα η Θράκη θα είναι περήφανη για το ΔΟΣΑ.

ΠτΘ: Στις 24 του μηνός μάθαμε ότι θα αναγορευθεί ως επίτιμη διδάκτορας του Πανεπιστημίου μας η κ. Μαρία Νεγρεπόντη – Δελιβάνη. Μπορείτε να μας πείτε κάποια πράγματα σε σχέση με αυτό το σημαντικό γεγονός;

Γ.Χ.: Στις 24 Σεπτεμβρίου θα γίνει η πρώτη ορκωμοσία της πρώτης φουρνιάς αποφοίτων από το Τμήμα ΔΟΣΑ του Δ.Π.Θ. Είναι μια φουρνιά εξαίρετων φοιτητών και είμαι πάρα πολύ περήφανος για το γεγονός ότι ήδη 15 από αυτούς έχουν γίνει δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ της Αγγλίας. Υπάρχει ακόμα φοιτητής μας που έχει γίνει δεκτός από μεγάλο Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, ΄καθώς και πολλοί που έχουν γίνει δεκτοί σε μεταπτυχιακά προγράμματα ελληνικών πανεπιστημίων. Με την ευκαιρία λοιπόν αυτής της ορκωμοσίας και με τη σύμφωνη γνώμη του Πρύτανη κ. Σχινά, αυτή η πρώτη επέτειος θα εορταστεί και με την ανακήρυξη της κ. Δελιβάνη ως επίτιμης διδάκτορος του Τμήματος ΔΟΣΑ του Πανεπιστημίου μας. Η κ. Δελιβάνη είναι ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου μας, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης, μια προσωπικότητα γνωστή στη Θράκη αφού τόσο αυτή όσο και ο αείμνηστος σύζυγός της συνέβαλαν τα μέγιστα στην ίδρυση του Δ.Π.Θ. το 1974. Έχουν προσκληθεί και αναμένουμε να έρθουν από τον πολιτικό κόσμο σημαντικές προσωπικότητες όπως είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής καθώς και πολιτικοί παράγοντες από την Θράκη.

Θέλω όμως να σας πω ότι μια μεγάλη στιγμή για το Τμήμα ΔΟΣΑ αλλά και για το Δ.Π.Θ. θα είναι στις 18 Νοεμβρίου όταν θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματός μας ο σημαντικός επιστήμονας και διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης ATTAC κ. Rene Passet. Την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη θα αναγορεύεται ως επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Νομικής του Α.Π.Θ. ο μεγάλος κοινωνιολόγος Edgar Morin με πρωτοβουλία του καθηγητή μας κ. Ζήση Παπαδημητρίου. Την επόμενη μέρα, δηλαδή στις 19 Νοεμβρίου, ο κ. Morin θα βρίσκεται στην Κομοτηνή για να αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα του δικού μας Τμήματος. Είναι μια συγκυρία σπουδαία με την παρουσία εξεχουσών προσωπικοτήτων στη Θράκη που θα λαμπρύνουν με την παρουσία τους την περιοχή και το Πανεπιστήμιο.

ΠτΘ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Γ.Χ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.