Θεατρικος Μαης στην Καβαλα

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, διοργανώνει και φέτος, όπως κάθε χρόνο, το Θεατρικό Μάη, που ξεκίνησε χθες, Παρασκευή 4 Μαΐου, και θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη, 30 Μαΐου 2007. Στο πρόγραμμα του Θεατρικού Μάη 2007, συμπεριλαμβάνεται η τρίτη παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας «Γράμμα στον Ορέστη» του Ιάκωβου Καμπανέλη και φιλοξενούνται τρεις ακόμα παραγωγές, ενώ την αυλαία κλείνει στις 30 του Μάη η παράσταση της κεντρικής σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, με το έργο «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός» των Ρέππα και Παπαθανασίου.
Παρακάτω αναφέρεται αναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων:

1. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΜΑΪΟΥ 2007, ώρα 21.30
Αίθουσα Ι. Παπαϊωάννου, Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
•«ΦΑΙΔΡΑ ΣΕ ΡΥΘΜΟ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ»
Μια δουλειά της ΑΝΝΕΖΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, επάνω σε κείμενα και στίχους των: Σ. Κέιν, Ρακίνα, Ευριπίδη, Ρίτσου, Σενέκα, Θέμελη, Κακναβάτου.

«Αφιερωμένο στον παλιό λαϊκό ήχο και στην ποιότητα των λαϊκών τραγουδιών του 60 που μαζί τους μεγάλωσα. Στην Πόλυ Πάνου, Βίκυ Μοσχολιού, Γιώτα Λύδια, Καίτη Γκρέυ και σε όλους τους μεγάλους λαϊκούς τραγουδιστές και συντελεστές του ’50 και του ’60 των οποίων η αυθεντικότητα βαθιά με συγκινεί. Ακούγονται τραγούδια Ζεϊμπέκικα από Καζαντζίδη, Μπέλλου, Γκρέυ, Μοσχολιού και βεβαίως της κ. Πόλυς Πάνου, η ερμηνεία της οποίας στο «Βάλε μια κούπα με κρασί και κάνε μου παρέα» οδήγησε τα σκηνοθετικά και ερμηνευτικά βήματά μου».
Ανέζα Παπαδοπούλου

2. ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΪΟΥ 2007, ώρα 21.30
ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2007, 21.30
Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας
•Ιάκωβου Καμπανέλλη «ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΟΡΕΣΤΗ»
Σκηνοθεσία: Λάζαρος Γεωργακόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Ντόρα Λελούδα
Σύνθεση Ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Μουσική Επιμέλεια: Δημήτρης Χασιούρας
Φωτισμοί – Δημιουργία video παράστασης : Γιάννης Δρακουλαράκος
Στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας η Μαρία Κατσιαδάκη
Συμμετέχουν: Θεοδώρα Βαβαλέσκου, Χρήστος Τσίρκας

Ένας έξοχος μονόλογος πάνω στον γνωστό μύθο των Ατρειδών, όπου για πρώτη φορά δικαιώνεται η Κλυταιμνήστρα! Ένα γράμμα απολογία που γράφει στο γιο της Ορέστη, λίγο πριν μπει εκείνος και την σκοτώσει. Το κύκνειο άσμα μιας καταδικασμένης που ζητά να σταματήσουν οι καταδίκες! Από τον κορυφαίο – πρωτοπόρο δραματουργό, μια «σπουδή» διαχρονική και πανανθρώπινη που μπορεί να συγκινήσει τον σημερινό άνθρωπο.

•Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Σκηνοθέτης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε την Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Έχει συνεργαστεί με το Θ. Τέχνης, το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., το Απλό Θέατρο ενώ από 1991 ως το 2000 ήταν στο Θέατρο του Νότου. Έχει ερμηνεύσει ρόλους του σύγχρονου και κλασσικού ρεπερτορίου σε έργα των Ευριπίδη(Διόνυσος, Ιάσων), Σαίξπηρ (Μακμπέθ, Τρωίλος, Κάσσιος), Μολιέρου (Ταρτούφος, Δον Ζουάν), Γκαίτε (Μεφιστοφελής, Φερνάντο), Ιψεν (Πέερ Γκύντ, Τέσμαν), Ντοστογιέφσκι (Ρασκόλνικοφ), Τσέχωφ (Ιβάνοφ, Τούζενμπαχ), Ουάιλντ (Ηρώδης), Πίντερ (Τζέρρυ),
Ζίσκιντ (κοντραμπασίστας), Ουέμπστερ, Κλωντέλ, Τουργκένιεφ, Ένκβιστ, Γκέλμαν, Χάμπτον, Ξενόπουλου, Ρίτσου, Αναγνωστάκη κ.ά. Το 2003 για την ερμηνεία του στο ρόλο του Πατέρα στα «Έξι Πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» του Λ. Πιραντέλο τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου στα βραβεία κοινού (Αθηνόραμα). Έχει παίξει επίσης στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Στην ταινία «Οι Αριθμημένοι» του Τάσου Ψαρά πήρε το βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Είναι ιδρυτικό μέλος της Θεατρικής ομάδας «Θέατρο 9 και κάτι» όπου έπαιξε και σκηνοθέτησε το «Γαϊτανάκι του Έρωτα» του Άρθουρ Σνίτσλερ και το «Other side» του Ντέγιαν Ντουκόφσκι.

•Μαρία Κατσιαδάκη, Ηθοποιός
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης. Συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης, το Αμφιθέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., το Εθνικό Θέατρο, Το Απλό, το Θέατρο του Νότου κ.ά. Έχει ερμηνεύσει ρόλους του κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου σε έργα των: Αισχύλου (Άτοσσα στους Πέρσες, Τροφός στην Ορέστεια), Σοφοκλή (Κλυταιμνήστρα στην Ηλέκτρα, Ισμήνη στην Αντιγόνη), Ευριπίδη (Αγγελιοφόρος στην Μήδεια), Σαίξπηρ(Αιμιλία στον Οθέλλο), Μολιέρου (Ντορίν στον Ταρτούφο), Γκαίτε (Σεσίλια στην Στέλλα), Τσέχωφ (Ολια στις Τρείς Αδελφές), Κλωντέλ (Λεσίλ Ελμπερνόν στην Ανταλλαγή), Λόρκα (Δόνια Ροζίτα στην Δόνια Ροζίτα), Ιψεν (Έντα Γκάμπλερ στην Έντα Γκάμπλερ), Ρίτσου (Ιφιγένεια), Πιραντέλλο, Γκέλμαν, Πίντερ, Λάρς Νορέν κ.ά. Είναι ιδρυτικό μέλος της Θεατρικής ομάδας «Θέατρο 9 και κάτι» όπου έπαιξε την Γερτρούδη Στάιν στην παράσταση «Η Γερτρούδη Στάιν και η συνοδός της» του Ουίν Ουέλς. Τώρα παίζει και σκηνοθετεί το έργο Other Side του Ντέγιαν Ντουκόφσκι για το Φεστιβάλ Αθηνών. Έχει πάρει μέρος σε τηλεοπτικές σειρές ενώ στον κινηματογράφο εμφανίστηκε στην ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Καβάφης».

Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ.

3. ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΜΑΪΟΥ 2007, ώρα 21.30
Αίθουσα Ι. Παπαϊωάννου, Δημοτικό Ωδείο Καβάλας
Θεατρικός Οργανισμός Στιγμή
•Ινές Κανιατί «Η ΤΡΕΛΟΒΓΕΝΙΩ»
Συγγραφέας: Ινές Κανιατί
Μετάφραση: Ρενέ Ψυρούκη
Διασκευή: Μ. Τσιμά – Γ. Αναστασάκης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης
Σκηνικά – κοστούμια: Κέλλυ Βρεττού
Μουσική: Σωτ. Δεμπόνος – Αντ. Λιβιεράτος
Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Τσιμά, Χριστόδουλος Στυλιανού

Κριτικές για την παράσταση

«Όταν βγαίνεις από το θέατρο και νιώθεις την ψυχή σου εξαγνισμένη και ένα αίσθημα πληρότητας και ευφορίας να σε κατακλύζει, τότε ξέρεις ότι είχες την τύχη να μετάσχεις σε μία μεταφυσική σχεδόν εμπειρία. Μέσα στους πολλούς «νεωτερισμούς» και «μοντερνιές» που κατακλύζουν την αθηναϊκή σκηνή, «Η Τρελοβγενιώ» είναι μια παράσταση με ατόφια μυρωδιά καλού θεάτρου. Η Μαρία Τσιμά ειλικρινής και τρυφερή ως Μαρία, καθήλωσε το κοινό. Ο Χριστόδουλος Στυλιανού ερμήνευσε με στιβαρότητα όλους τους αρσενικούς χαρακτήρες της ιστορίας».

Ιωάννα Μπλάτσου, Time Out

«Στην καλύτερη ως τώρα, την εξαίρετη παράσταση του θιάσου ΣΤΙΓΜΗ, η Μαρία Τσιμά «βουτάει» στο κείμενο και αφήνεται σε μια συναρπαστική ρυθμική περιδίνηση. Μια από τις πολύ καλές θεατρικές στιγμές του χειμώνα. Μην τη χάσετε.

Γιώργος Σαρηγιάννης, ΤΑ ΝΕΑ

4. ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΪΟΥ 2007, ώρα 21.30
Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής
•Μ. Ρέππα – Θ. Παπαθανασίου «ΤΑ ΜΩΡΑ ΤΑ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΠΕΛΑΡΓΟΣ»
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ιωάννου
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνστάντζια Σαραφιανού
Μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλιας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Παπαδοπούλου
Παίζουν οι: Αντώνης Μπαμπούνης, Ειρήνη Μουρελάτου, Άννα Σιταρίδου, Λεμονιά Γιανναρίδου, Λεωνίδας Χρυσομάλλης, Φιλοποίμην Ανδρεάδης, Θοδωρής Θεοδωρίδης

Σε χρόνια δύσκολα, μαύρα και σκοτεινά… στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, μας μεταφέρει το θεατρικό έργο των Ρέππα-Παπαθανασίου «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός». Η συγκίνηση, η ανθρωπιά και το μεγαλείο απλών και ταπεινών ανθρώπων ανθίζει μέσα από απίστευτες και απρόσμενες καταστάσεις.
Απλοί άνθρωποι υπερβαίνουν εαυτούς!
Και μαζί με την συγκίνηση μας χαρίζουν και το γέλιο.
Γιατί μόνον αυτό – το γέλιο- λυτρώνει και ξορκίζει!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510.220876 και 2510.220877 (ώρες γραφείου), ή με το τηλέφωνο του θεάτρου Αντιγόνη Βαλάκου 2510. 834777.
Οι τιμές των εισιτηρίων για τις παραστάσεις του Θεατρικού Μάη, είναι 12 € και 7 €.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.