Θασος, το νησι της ομορφιας και του πολιτισμου

Θάσος: το βορειότερο νησί του Αιγαίου αποτελεί ιδανικό προορισμό για διακοπές, διαθέτοντας πεντακάθαρες παραλίες με λεπτή άμμο και καταπράσινες εκτάσεις με πεύκα και ελιές που αγγίζουν τη θάλασσα. Καταπράσινη και γραφική η Θάσος συνδυάζει την ομορφιά της θάλασσας με τα καταπράσινα πευκοδάση και ελαιώνες, με τα καθαρά κρυστάλλινα νερά, τον παραδοσιακό τρόπο ζωής στα χωριά, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μοντέρνα καταστήματα και τη νυχτερινή ζωή.

Πλούσια δάση από πεύκα και έλατα, αλλά και εκτάσεις με καλλιεργημένα ελαιόδενδρα καλύπτουν όλη την επιφάνεια του νησιού και τα γραφικά χωριουδάκια αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο. Κι ενώ το βλέμμα χάνεται στο καταπράσινο τοπίο, αρκεί ένα σκίρτημά του για να χαθεί στην απεραντοσύνη του Αιγαίου. Κολπίσκοι, δαντελωτές ακρογιαλιές, άγρια βράχια και απόκρυφες σπηλιές υπόσχονται συγκινήσεις ανεπανάληπτες. Λευκά μάρμαρα, εκλεκτός οίνος, περίφημο μέλι, εξαιρετικό ελαιόλαδο, αλλά και κοιτάσματα πετρελαίου, αποδεικνύουν τον αναμφισβήτητο πλούτο του νησιού.

Αλλά τον μεγαλύτερο πλούτο παρουσιάζει το ιστορικό και πολιτισμικό υπόβαθρο της Θάσου ανά τους αιώνες.

Με οδηγό την ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου – Φιλιππίδου ας ξεναγηθούμε σε διάφορα ιστορικά σημεία – και όχι μόνο – της Θάσου. Μια περιπλάνηση που αναδεικνύει τον πολιτιστικό πλούτο αυτού του νησιού…

Το Καλογερικό

Πρόκειται για ένα διώροφο κτήριο το οποίο κτίστηκε το 19 αιώνα μ.Χ. και σήμερα φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, πρώην μετόχι του Αγίου Όρους και σήμερα διατηρητέο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας φιλοξενούσε τρεις εκθέσεις του ζωγράφου αυτοδίδακτος από πολύ μικρός παρακολούθησε σεμινάρια που αφορούσαν στην τεχνική του φωτισμού, και στο πώς ο καλλιτέχνης μπορεί να δίνει ατμόσφαιρα σε ένα πίνακα. Επηρεασμένος γενικότερα από τη θάλασσα και ειδικότερα από τη Θάσο γιατί όπως λέει «έχει πολλά γραφικά λιμανάκια και φυσικά τοπία που δίνουν ομορφιά και απλότητα. Εύχομαι να μη χαθούν στο μέλλον». Ικανοποιείται από την εκτίμηση του κόσμου στο έργο του και δεν τον ενδιαφέρει αν θα πουλήσει κάποιο έργο του.

Στη δίπλα αίθουσα φιλοξενείται έκθεση αγιογραφίας της Κατερίνας Κόντη από τη Θάσο, επίσης αυτοδίδακτη. Τον τοίχο κοσμούν έργα του γνωστού Θάσιου γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή.

Το Μουσείο της Θάσου

Το αρχαιολογικό μουσείο της Θάσου, στο Λιμένα, είναι ένα μικρό αλλά καλά οργανωμένο μουσείο που θα σας οδηγήσει βήμα – βήμα στη μακρόχρονη ιστορία του νησιού.

Σημαντικά ευρήματα από την παλαιολιθική μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή, με περισσή φροντίδα διηγούνται έναν από τους σημαντικότερους πολιτισμούς του Αιγαίου.

Με την είσοδο στο μουσείο ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τον πανύψηλο Κούρο, τον προοριζόμενο για το ιερό του Απόλλωνα, αλλά και γνωρίζει τον τρόπο διαβίωσης κατά τη διάρκεια των διαφόρων ιστορικών περιόδων που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στο νησί και θα θαυμάσει τις δημιουργίες και τον πολιτισμό των πρώτων κατοίκων του.

Η αρχαία αγορά

της Θάσου

H αγορά της Θάσου αποτελούσε το πολιτικό, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας πόλης του νησιού. Αποτελεί ένα μνημειακό συγκρότημα που πήρε την οριστική του μορφή στη διάρκεια πολλών αιώνων. Οι πρωιμότερες κατασκευές που έχουν εντοπιστεί σε αυτό χρονολογούνται στον 6ο αιώνα π.Χ..

Ο χώρος εμπλουτίζεται με κτήρια, ναούς, μνημεία, αγάλματα σε όλη τη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου μέχρι και τον 3ο αιώνα μ.Χ. Η αγορά καταστρέφεται στα μέσα του 3ου αι. π.Χ. από επιδρομή. Στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ., κτίζεται με το οικοδομικό της υλικό, στη βόρεια πλευρά της η αρχαιότερη βασιλική του νησιού.

Η αγορά της Θάσου ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής που ξεκίνησαν το 1911. Το μεγαλύτερο μέρος της ανασκαφικής έρευνας και αποκάλυψης του χώρου πραγματοποιήθηκε από το 1948 έως το 1955.

Η εκκλησία

του Αγίου Νικολάου

Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο κέντρο του Λιμένα και είναι χτισμένη το 835 μ.Χ. πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού. Θεωρείται μια από τις παλαιότερες εκκλησίες του νησιού και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, τον προστάτη των ναυτικών.

Δίπλα ακριβώς αίθουσα κτισμένη με πολλές προσπάθειες από τον πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Διαμαντόπουλο και την κόρη του Ανδρομάχη. Με προσωπική της δουλειά έχει γίνει συγκέντρωση παλιών φωτογραφιών οι οποίες και εκτίθενται στη συγκεκριμένη αίθουσα. Φωτογραφίες παλιές που απεικονίζουν επισκέψεις πολιτικών, ήθη και έθιμα του νησιού αλλά και εκδηλώσεις της καθημερινής τους ζωής. Όπως η ίδια λέει όνειρό της ο συγκεκριμένος χώρος να γίνει κέντρο συγκέντρωσης και δραστηριοποίησης της νεολαίας.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.