Θα ζεσταινονται με υπολειμματα καλλιεργειων στη Ροδοπη

Είναι καύσιμα από… «σκουπίδια» και αποτελούν απάντηση στην εξάρτηση από το πετρέλαιο. H Ελλάδα μπορεί να παράγει πάνω από 900.000 τόνους βιοκαύσιμα τον χρόνο και η Ευρώπη πιέζει για δράση. Έτσι, ξεκίνησαν βιο-διυλιστήρια στο Κιλκίς, στον Βόλο και τώρα και στην Θράκη… Στην Ελλάδα μπορούμε να αντικαταστήσουμε το 15% της συνολικής κατανάλωσης πετρελαίου με βιοενέργεια…και τα πρώτα σημαντικά βήματα σημειώνονται στη Θράκη…

Έξυπνους τρόπους για την αντικατάσταση της χρήσης του πετρελαίου, η τιμή του οποίου τραβά την ανηφόρα, αναζητούν οι Θρακιώτες. Πολύ κοντά στο να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο ως καύσιμο θέρμανσης με τα υπολείμματα των καλλιεργειών τους βρίσκονται ήδη οι κάτοικοι της Ροδόπης. Το ενδεχόμενο αυτό δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αντιθέτως, το επιστημονικό προσωπικό του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Κομοτηνής του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) υλοποιεί ήδη το πρώτο πρόγραμμα εφαρμογής των πιλοτικών μέχρι τώρα ερευνών και μετρήσεων. Πρόκειται για συνεργασία του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. με την Εταιρεία Υδραυλική Α.Ε. του κ. Νίκου Χατζηγιάννη, ενταγμένη στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στα 380.000 ευρώ και ως τόπος εγκατάστασης και λειτουργίας της Μονάδας έχει επιλεγεί ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Κομοτηνής.

Οι καλλιέργειες που θα μπορούν να προσφέρουν σοβαρές ποσότητες υπολειμμάτων επειδή καλλιεργούνται σε μεγάλη έκταση στην περιοχή της Θράκης είναι το βαμβάκι, τα σιτηρά, το καλαμπόκι, οι ηλίανθοι, τα ζαχαρότευτλα. Κάποιες καλλιέργειες, σύμφωνα με τον διευθυντή του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Κομοτηνής κ. Ευριπίδη Κυπριώτη, έχουν διπλή «ενεργειακή» αξιοποίηση, όπως για παράδειγμα το καλαμπόκι που καλλιεργείται στην περιοχή χρησιμοποιείται για την παραγωγή BIODIESEL με απόδοση 90 -95% και απόδοση του ίδιου σπόρου σε λάδι 45%. Το ίδιο καλαμπόκι θα αξιοποιείται τώρα και για την καύση των υπολειμμάτων του. Η διττή αξιοποίηση ισχύει και για τον ηλίανθο (παραγωγή λαδιού και επίσης για καύση των υπολειμμάτων που τώρα μένουν και σαπίζουν στο χωράφι αναξιοποίητα).

Παράλληλα ως πρώτη ύλη αυτής της πρωτότυπης Μονάδας μπορεί να χρησιμοποιηθούν καλλιεργημένες μορφές δασικών φυτών, πλατύφυλλων σε μορφή πυκνής φύτευσης. «Πρόκειται για βλάστηση ανανεώσιμη ανά δυο ή τρία χρόνια, που συγκομίζονται και οδηγείται κατευθείαν σε επεξεργασία για καύση» δηλώνει ο κ. Κυπριώτης. Η Μονάδα συναρμολογείται στις εγκαταστάσεις του Σταθμού, η δε πρώτη ύλη είναι έτοιμη. Το Σεπτέμβριο υπολογίζεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας καυστήρα χωρίς τη χρήση του πετρελαίου. «Προσφέρουμε ένα κομματάκι παραπάνω στην τεχνογνωσία που ήδη υπάρχει» δηλώνει ο εμπνευστής της προσπάθειας, Διευθυντής του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Κομοτηνής και εξηγεί ότι απαιτείται οι καυστήρες να έχουν διαφορετική μορφή από τους τωρινούς, γνωστούς καυστήρες θέρμανσης των πολυκατοικιών, προς το παρόν οι ειδικοί καυστήρες εισάγονται.

Άγρια αγκινάρα για την παραγωγή BIODIESEL…

Την τελευταία δεκαετία ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας της Κομοτηνής έχει στρέψει την προσοχή του στην καλλιέργεια των ενεργειακών φυτών που προορίζονται για ενεργειακή χρήση, φυτά τόσο για την παραγωγή αιθανόλης, όσο και για Biodiesel, καύση και θέρμανση. «Δέκα χρόνια υλοποιούμε ερευνητικά προγράμματα, καλλιεργούμε ένα μεγάλο φάσμα ενεργειακών φυτών, το γλυκό σέργο για την παραγωγή της βιο-αιθανόλης. Την ελαιοκράμβη, η οποία προορίζεται για παραγωγή ελαίου και βιο-καυσίμων, το οινώδες σόργο για καύση, το κενάφ, την άγρια αγκινάρα, το καλάμι, τον μίσχανθο» δηλώνει ο κ. Κυπριώτης βέβαιος ότι ήρθε η ώρα να περάσει η Ροδόπη από την πιλοτική εφαρμογή στην ουσιαστική πράξη και στην αξιοποίηση αυτού του τεράστιου όγκου πληροφόρησης που έχει συσσωρευτεί στο Σταθμό και αφορά στις λιπάνσεις, στις αρδεύσεις, στην πυκνότητα της σποράς των ενεργειακών φυτών. «Φέτος μπαίνει ο Σταθμός στο χώρο της μεταποίησης για ενεργειακή αξιοποίηση τόσο των ενεργειακών φυτών όσο και υπολειμμάτων από τις συμβατικές καλλιέργειες» δηλώνουν οι επικεφαλής της προσπάθειας και σημειώνουν ότι η παραγόμενη Βιομάζα θα μετατρέπεται σε κύβους, σε ειδικές «παλέτες» με σκοπό τη χρήση τους σε εφαρμογές θέρμανσης, σε καυστήρες πάσης χρήσεως. Από οικιακούς καυστήρες, μέχρι καυστήρες που εξυπηρετούν μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, όπως αυτές των Βιομηχανικών Μονάδων.

Η εγκατάσταση αυτής της πρωτότυπης Μονάδας θα είναι επισκέψιμη από το ευρύ κοινό. Ελπίζουν οι υπεύθυνοι ότι η υλοποίηση αυτού του προγράμματος θα δημιουργήσει προϋποθέσεις σημαντικές για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου. «Η περιοχή έχει τεράστιες δυνατότητες για παραγωγή ενεργειακών φυτών. Ο χρόνος είναι κατάλληλος, η ανάγκη για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών είναι οξύτατη» τονίζει ο διευθυντής του Σταθμού σημειώνοντας ότι ήρθε η στιγμή της αξιοποίησης της βιομάζας, των ενεργειακών φυτών, με στόχο την εξασφάλιση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

2ο Εγχείρημα στη Θράκη:

ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ BIODIESEL ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟ ΞΑΝΘΗΣ

ΒΑΜΒΑΚΙ, ΕΛΑΙΟΚΡΑΜΒΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Παραγωγή BIODIESEL ξεκινά τον Οκτώβριο στην Ξάνθη. Υπολογίζεται ότι θα παράγονται δώδεκα εκατομμύρια λίτρα το χρόνο. Ήδη, δοκιμάζονται τρία προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή BIODIESEL: το βαμβάκι, το καλαμπόκι και η ελαιοκράμβη. Πρόκειται για επένδυση ύψους 2.350.000 ευρώ. Η μεγάλη Μονάδα παραγωγής BIODIESEL που θα παράγει 33.000 ltr το 24ωρο θα λειτουργεί στο Κουτσό της Ξάνθης απασχολώντας 80 άτομα. Πρόκειται για το πρώτο βήμα της εταιρείας: «Εκκοκκιστηρίων Κλωστηρίων Βορείου Ελλάδος» στο χώρο της παραγωγής ενέργειας. «Προσπαθούμε να καθετοποιήσουμε το Εκκοκκιστήριο μας και να μην πουλάμε το βαμβακόσπορο σε εξευτελιστική τιμή σε άλλες χώρες» δηλώνει ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Δημήτρης Πέτσας και αποκαλύπτει ότι πρότυπο αποτελούν χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία όπου παράγονται μεγάλες ποσότητες. Η εταιρεία έχει ήδη επιλεγεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την παραγωγή BIODIESEL. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η εγκατάσταση εξοπλισμού και μηχανημάτων σε μια έκταση είκοσι στρεμμάτων. Σύμφωνα με τον κο Δ. Πέτσα η αρχή της παραγωγής θα είναι με βαμβακέλαιο (με πρώτη ύλη από την παραγωγή της εταιρείας) και θα συνεχίσει πειραματικά με 1.500.000 – 2.000.000 κιλά καλαμπόκι. Η ποσότητα του καλαμποκιού θα λιώνει για να παράγεται το λάδι που θα χρησιμοποιείται για BIODIESEL και στην συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, θα προχωρεί στην επεξεργασία του κραμβέλαιου. «Η Μονάδα θα μπορεί να απορροφήσει την παραγωγή από 60.000 στρέμματα καλλιέργειας ελαιοκράμβης και 7,5 με 10 εκατομμύρια κιλά βαμβακόσπορο το χρόνο». Στην συνολική ποσότητα που θα μπορεί η Μονάδα να απορροφά υπολογίζονται επίσης 4 με 5 εκατομμύρια κιλά καλαμποκιού το οποίο θα λιώνεται για την παραγωγή λαδιών.

200 στρέμματα καλλιεργούνται ήδη στη Ροδόπη

Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς και την πρώτη εικόνα της απόδοσης και του κόστους κατά είδος προϊόντος που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή BIODIESEL έχει προκύψει ότι η απόδοση του βαμβακέλαιου σε BIODIESEL είναι: 85 – 90%. Η απόδοση σπόρου σε λάδι είναι 20%. Η απόδοση του κραμβέλαιου σε BIODIESEL είναι: 90 – 95% και η απόδοση του σπόρου σε λάδι 38%. Η απόδοση δε του καλαμποκέλαιου σε BIODIESEL είναι : 90 – 95% με απόδοση σπόρου σε λάδι 45%. Ήδη έχουν εγκατασταθεί πειραματικά καλλιέργειες ελαιοκράμβης στο νομό Ξάνθης και στον Νόμο Ροδόπης. Στο νομό Ξάνθης οι πειραματικές καλλιέργειες έχουν δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα: στην Κεσσάνη της Ξάνθης η στρεμματική απόδοση ανέρχεται στα 321 Kg το στρέμμα, στην Γενισσέα από 353 έως 397kg το στρέμμα. Στο Νομό Ροδόπης οι πειραματικές καλλιέργειες έχουν δώσει 413,90 kg το στρέμμα στο Πάμφορο της Ροδόπης. Ενώ δυο νέα πειραματικά στάδια στο Νομό Ροδόπης αναμένεται να δώσουν αποδόσεις που θα κυμαίνονται από 320 – 390 kg το στρέμμα. Συνολικά έχουν καλλιεργηθεί 200 στρέμματα.

3.000 στρέμματα ελαιοκράμβης σε Ροδόπη και Ξάνθη το 2007

Ήδη πρόταση της εταιρείας για καλλιέργεια 3.000 στρεμμάτων την νέα καλλιεργητική περίοδο έχει πάρει το πράσινο φως από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο δρομολογεί δυναμικά την παραγωγή Βιοκαυσίμων από τον Σεπτέμβριο με στόχο την στήριξη της ελληνικής παραγωγής και τον συνδυασμό της ανάπτυξης βιοκαυσίμων στη χώρα με την παραγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η καλλιέργεια των 3000 στρεμμάτων θα γίνει με συμβάσεις του εκκοκκιστηρίου με τους παραγωγούς. Η τιμή αγοράς του παραγόμενου σπόρου που θα αγοράσει η εταιρεία θα είναι 0,15 euro το κιλό. Ενώ προτάθηκε από τον κ. Πέτσα ως κίνητρο προς τον παραγωγό για την καλλιέργεια της ελαιοκράμβης να αυξηθεί η ήδη υπάρχουσα επιδότηση των 5 euro και να φτάσει τα 20 euro το στρέμμα. Το παραγόμενο BIODIESEL θα διατίθεται αυτούσιο σε πρατήρια υγρών καυσίμων και παράλληλα θα παραδίδεται σε μεγάλες εταιρείες.

Ενέργεια από τη φύση…

Πρώτη ύλη για τη βιοενέργεια και τα βιοκαύσιμα είναι η βιομάζα: δηλαδή απόβλητα από φυτά, ζώα και μικροοργανισμούς, αστικά, γεωργικά ή οργανικά βιομηχανικά απορρίμματα. Υπάρχουν πολλά είδη βιοκαυσίμων, αλλά εκείνα για τα οποία η τεχνολογία έχει δοκιμαστεί, είναι η βιοαιθανόλη και το βιοντίζελ. H βιοαιθανόλη χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της βενζίνης και παράγεται με αλκοολική ζύμωση από σακχαρούχα φυτά (σακχαροκάλαμο, σακχαρότευτλα, κ.ά.) ή αμυλούχα φυτά (όπως το καλαμπόκι). Το βιοντίζελ (υποκατάστατο του ντίζελ) παράγεται από ελαιούχα φυτά (σόγια, ελαιοκράμβη, ηλίανθος), ζωικά λίπη, προϊόντα σφαγίων και χρησιμοποιημένα λάδια. Χρησιμοποιούνται σε κινητήρες εσωτερικής καύσεως, είτε καθαρά είτε σε μείγματα.

Πλεονεκτήματα

• H καύση της βιομάζας έχει μηδενικό ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα (άρα δεν επιβαρύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου). Το CO2 που απελευθερώνονται δεσμεύεται πάλι από τα φυτά.

• Στη βιομάζα δεν υπάρχει θείο, άρα περιορίζονται σημαντικά οι εκπομπές διοξειδίου του θείου (SO2), που είναι υπεύθυνο για την όξινη βροχή.

• Μειώνει την εξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα.

• Δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές αλλά και στις βιομηχανίες.

Μειονεκτήματα

• Αυξημένος όγκος και μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρασία, σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα, καθιστούν πιο δύσκολη την επεξεργασία.

• H μεγάλη διασπορά και η εποχική παραγωγή της βιομάζας δεν επιτρέπουν τη συνεχή τροφοδοσία με πρώτη ύλη.

• Οι δυσκολίες κατά τη συλλογή, μεταφορά, και αποθήκευση της βιομάζας, καθώς επίσης οι σύγχρονες τεχνολογίες μετατροπής της βιομάζας σε ενέργεια αυξάνουν το κόστος, με αποτέλεσμα τα βιο-καύσιμα να κοστίζουν διπλάσια από τα συμβατικά (όταν δεν επιβάλλονται φοροαπαλλαγές).

Με βιομάζα παράγεται οποιοδήποτε καύσιμο

Μακροπρόθεσμος στόχος της Ευρώπης δεν είναι μόνο να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου, αλλά και να βάλει τέλος στην πυρηνική ενέργεια – να καλύψει αυτή την παραγωγή με βιοενέργεια. Οποιοδήποτε καύσιμο κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά, μπορεί να παραχθεί με βιομάζα. Ακόμη και το υδρογόνο. Είναι όμως ανάγκη να δημιουργηθεί η απαιτούμενη ζήτηση για στερεά, υγρά και αέρια βιοκαύσιμα. Να δημιουργηθεί η αγορά…Κι εδώ στην Θράκη η παραγωγή.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.