«Θα μου αρεσε να κανω ρεσαλτο και να καταλαβω το Υπουργειο Παιδειας»

«Δεν είναι εύκολο να κρατηθεί ένα συγκρότημα, χρειάζεται να έχεις ένα ξεκάθαρο στόχο. Δεν βρισκόμαστε για να παίζουμε και να περνά η ώρα ή για να βγάλουμε λεφτά. Αυτά είναι δευτερεύοντα, δεν μπορείς, αν έχεις μόνο τέτοιους στόχους, να συνεχίσεις να υπάρχεις» δηλώνει ο Γιάννης Κάλαρης, μέλος του μουσικού σχήματος «Ρεσάλτο» και σημειώνει «Ο καθένας μπορεί να ονομάζεται παραγωγός, να κάνει μια δουλειά σε ραδιόφωνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξέρει από μουσική».

Πόσο καιρό ασχολείστε με την μουσική;

Ασχολούμαι με την μουσική πολλά χρόνια. Δημιουργήσαμε το συγκρότημα «Ρεσάλτο» με τα άλλα παιδιά: τον Γιάννη Τζατζανά, τον Γιάννη Ιγνατάκη, τον Λευτέρη Φούρλη, τον Κώστα Τακίδη και την Δήμητρα.

Πώς βρεθήκατε σ’ αυτό τον χώρο;

Δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη ανάγκη, ήρθε μόνο του. Ήμουν τραγουδιστής χρόνια, αυτή είναι η δουλειά μου. Είχα τη «Μουσική Σκηνή» για πέντε χρόνια, ήταν δικός μου χώρος, και τώρα το συγκρότημα.

Γιατί Ροκ μουσική;

Γιατί κάνουμε μια δουλειά πάνω σε τραγούδια του Μικρούτσικου με αρκετό Καββαδία και Παπακωνσταντίνου. Πιο πολύ έχουμε ηλεκτρικό ήχο, μια ροκ χροιά. Το συγκρότημα μας δεν ασχολείται μόνο με Ροκ. Ακούγεται ελληνικό, αλλά και έντεχνο ροκ. Μπορεί κάποια στιγμή, δεν το έχουμε ακόμη στα σχέδια μας, να ασχοληθούμε με πιο έντεχνους συνθέτες, με Ξαρχάκο, Λοϊζο κ.α. Εκείνο το οποίο θέλω είναι να βγουν δικά μας τραγούδια, να έχει το συγκρότημα το δικό του ήχο και ύφος και ό,τι γίνει.

Είναι δύσκολο να υπάρχει ένα μουσικό σχήμα στην περιφέρεια;

Είναι και δύσκολο και εύκολο. Δεν είναι εύκολο να κρατηθεί ένα συγκρότημα, χρειάζεται να έχεις ένα ξεκάθαρο στόχο. Δεν βρισκόμαστε για να παίζουμε και να περνά η ώρα ή για να βγάλουμε λεφτά. Αυτά είναι δευτερεύοντα, δεν μπορείς, αν έχεις μόνο τέτοιους στόχους, να συνεχίσεις να υπάρχεις.

Στην Κομοτηνή, έχετε τη δυνατότητα να παρουσιάζετε την δουλειά σας;

Ναι, νομίζω ότι αν έχεις μουσική πρόταση, βρίσκεις χώρο. Ο κόσμος μπορεί να μην το πιστεύει, αλλά θεωρώ ότι όταν υπάρχει καλή πρόταση, τότε και χώρο θα βρεις να την φιλοξενήσεις και κόσμο να την ακούσει. Δεν είναι σίγουρο αυτό που λέω, αλλά νομίζω ότι μπορεί να γίνει.

Όταν δεν γράφετε μουσική ή όταν δεν παίζετε, τι μουσική ακούτε;

Είμαι λάτρης του ελληνικού έντεχνου τραγουδιού. Αγαπώ τα «κλασικά» του Θεοδωράκη, του Μαρκόπουλου, του Ξαρχάκου κ.α. Και τους ακούω και παίζω τις δουλειές τους, αυτή είναι για μένα όλη η μουσική.

Το γεγονός ότι δεν ακούγονται συχνά από τα ραδιόφωνά μας αυτές οι δουλειές, τι σημαίνει;

Ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους τα ραδιόφωνα. Ο καθένας μπορεί να ονομάζεται παραγωγός, να κάνει μια δουλειά σε ραδιόφωνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξέρει από μουσική.

Και ο κόσμος, οι ακροατές;

Όσοι γνωρίζουν, ξέρουν και τι θα ακούσουν, αλλά δεν είναι οργανωμένοι. Είμαστε πολλοί που δηλώνουμε λάτρεις των μουσικών που προανέφερα, αλλά είμαστε σκόρπιοι, ανοργάνωτοι.

Η παραδοσιακή μουσική είναι ροκ;

Βέβαια είναι! Μπορείς να ασχοληθείς με παραδοσιακούς ήχους, αλλά και οι σημερινοί τραγουδοποιοί, οι συνθέτες, όπως ο Μάλαμας και ο Ανδρέου, λειτουργούν πάνω σε παραδοσιακούς ήχους. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Αν κάνατε «ρεσάλτο» σήμερα, τι θα σας ενδιέφερε να καταλάβετε;

Το Υπουργείο Παιδείας. Πραγματικά αυτό θα μου άρεσε να κάνω ρεσάλτο και να το καταλάβω.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.