«Θα χασουμε πολλα απο τη μερικη αποσυνδεση»

Στις εξελίξεις στην μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και στα προβλήματα του αγροτικού χώρου εστίασε σύσκεψη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Αιγείρου, την οποία διοργάνωσαν η ΓΕΣΑΣΕ κι η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ροδόπης, στο πλαίσιο της έκθεσης «Θράκη 2005, την Παρασκευή.

Ενδιαφέροντα ζητήματα που σχετίζονται με την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας έθεσε σε ομιλία του ο Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ κ. Γιώργος Γονιωτάκης ο οποίος βρέθηκε στην Κομοτηνή με μέλη της Διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας, προκειμένου να υποστηρίξουν την παρουσία της, στην «Θράκη 2005».

Σε δηλώσεις του ο κ. Γονιωτάκης αναφέρθηκε σε επίκαιρα θέματα που σχετίζονται με τις εξελίξεις σε αγροτικά προϊόντα όπως το γάλα, το βαμβάκι, ο καπνός όπως εξάλλου και στα δικαιώματα ενόψει της νέας ΚΑΠ.

Τον έντονο προβληματισμό του για την πορεία του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα της βαμβακοκαλλιέργειας στην περιοχή, εξέφρασε ο Δήμαρχος Αιγείρου κ. Βαγγέλης Λίτσος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι τέτοιες εκδηλώσεις, όπως αυτή της Παρασκευής δίνουν την αφετηρία για σκέψεις και αναζήτηση λύσεων και διεξόδων. Ο Δήμαρχος Αιγείρου εκτίμησε ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσεων και στο αγροτικό θέμα, σε μια κοινωνία που σκέπτεται σωστά τα αδιέξοδα της.

Περικοπή δικαιωμάτων

στο βαμβάκι

Την αντίθεση της ΓΕΣΑΣΕ για την οριζόντια περικοπή στρεμμάτων, εξέφρασε ο κ. Γονιωτάκης μιλώντας για τα δικαιώματα βαμβακιού. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η σχετική υπουργική απόφαση ήρθε καθυστερημένα, ύστερα δηλαδή από την σπορά.

Όσον αφορά την συνυπευθυνότητα, τόνισε αναμένονται οι αποφάσεις της διαχειριστικής επιτροπής των Βρυξελλών περί τα τέλη Μαΐου, πρόκειται για μια κρίσιμη συνεδρίαση κατά την οποία θα κριθούν πολλά για τον τομέα του βάμβακος. «Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει κάνει την κατάλληλη προετοιμασία και δεν θα συμβούν αυτά που είχαν συμβεί στο παρελθόν, σε παρόμοιες διαχειριστικές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ναι στην πλήρη αποσύνδεση του καπνού

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Κοντού για την καθιέρωση ξεχωριστού καθεστώτος για τον καπνό ανά νομό, ο κ. Γονιωτάκης είπε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος αφού οδηγεί σε διαχωρισμό μεταξύ των καπνοπαραγωγών.

Ο Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ επανέλαβε την άποψη της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας για πλήρη αποσύνδεση του προϊόντος από την παραγωγή μέχρι το 2009, επισημαίνονται ότι απαιτείται «συγχρόνως προετοιμασία της χώρας να αλλάξουμε αυτό το κομμάτι του κανονισμού και να πάει κι καπνός μέχρι το 2013 όπως είναι και τα άλλα προϊόντα».

Ο κ. Γονιωτάκης υπενθύμισε τους εκβιασμούς που δέχονται οι παραγωγοί καπνού από τις βιομηχανίες και τους εμπόρους, με την καταπάτηση των συμβολαίων, με συνέπεια να έρχονται σε δυσχερή θέση.

Φρέσκο γάλα διάρκειας 8 ημερών!

Αναστάτωση στους παραγωγούς προκαλεί το ενδεχόμενο της αύξησης των ημερών του φρέσκου γάλακτος, ύστερα κι από τη διαφαινόμενη πρόθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης η οποία ωστόσο συνάντα αντιδράσεις από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ψαλίδα τιμών του γάλακτος μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή , οι νοθείες των προϊόντων και η αντιμετώπισή τους, αποτέλεσαν αντικείμενο σύσκεψης στο ΥΠΑΝ με την συμμετοχή των Υφυπουργών, Ανάπτυξης κ Παπαθανασίου και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντού και οργανώσεις παραγωγών.

«Μέσα από την συνάντηση φάνηκαν οι προθέσεις του Υφυπουργού κ. Παπαθανασίου να αυξήσει τις μέρες του φρέσκου γάλακτος από 5 σε 7 ή 8. Νομίζουμε ότι αυτό είναι ότι χειρότερο μπορεί να υπάρξει για το ελληνικό γάλα διότι όπως όλοι παραδέχτηκαν από πλευράς ποιότητας, είναι από τα καλύτερα. Οι ελληνικές βιομηχανίες θα χάσουν μερίδιο στην αγορά διότι οι ξένες πολυεθνικές θα προλαβαίνουν μέσα σε αυτές τις μέρες να στέλνουν το προϊόν τους στη χώρα μας. Τη χασούρα που θα έχουν οι ελληνικές βιομηχανίες θα τη μεταφέρουν στο παραγωγό και θα μειωθούν και οι τιμές του παραγωγού» δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ.

Ο κ. Γονιωτάκης σημείωσε τη διαφωνία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντού για την αύξηση των ημερών του φρέσκου γάλακτος, αναφερόμενος παράλληλα στην πρόταση της ΓΕΣΑΣΕ « να υπάρξει πλήρης έλεγχος σε όλο το διατροφικό τομέα».

Η ΓΕΣΑΣΕ τάχθηκε υπέρ ενός ευέλικτου και ενισχυμένου με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, ΕΦΕΤ, ώστε να επιτευχθούν καλύτεροι έλεγχοι στην αγορά τροφίμων, ακόμη υποστήριξε την ανάγκη ελέγχου των εισαγωγών για την προστασία των παραγωγών και καταναλωτών

Δικαιώματα

Για μεγάλη καθυστέρηση εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στη λήψη αποφάσεων αναφορικά με τα δικαιώματα έκανε λόγο ο κ. Γονιωτάκης ο οποίος συμπλήρωσε εμφατικά ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν αποφάσισε ούτε για τα ποσοστά αποσύνδεσης ενώ θα έπρεπε να το πράξει ήδη πριν από ένα χρόνο.

Ο Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ εξέφρασε το φόβο ότι «την ερχόμενη χρονιά θα ξυπνήσουν κάποιο πρωί οι παραγωγοί και θα διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να εισπράξουν επιδοτήσεις. Φοβόμαστε ότι θα χάσουμε πάρα πολλά χρήματα από τον τομέα των επιδοτήσεων σαν χώρα γιατί δεν κάναμε την απαραίτητη προετοιμασία. Για τα δικαιώματα έπρεπε μέχρι τώρα ο παραγωγός να έχει λάβει μια επιστολή να του λέει τι δικαιώματα έχει».

Ο κ. Γονιωτάκης τόνισε ότι «αν πάμε σε μερική αποσύνδεση θα χάσουμε πολλά χρήματα σαν χώρα».

Ο ίδιος καταλήγοντας ανέφερε εξάλλου ότι θα πρέπει να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Η ΓΕΣΑΣΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στην κυβέρνηση και τα κόμματα με το αίτημα να υπάρξει συζήτηση και ψήφιση σχετικού νόμου.

Νατάσσα Δοσεμετζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.