Θα αναδειχθουν ποτε οι αρχαιολογικοι χωροι Αναστασιουπολης και Μαξιμιανουπολης;

Πρόταση από τον Κ. Κατσιμίγα να χρηματοδοτήσει η ΠΑΜΘ την απαλλοτρίωση όλης της έκτασης που περικλείουν τα τείχη της βυζαντινής Μαξιμιανούπολης

Από το 2015 «περιμένει» το έργο του καθαρισμού και ανάδειξης της Αναστασιούπολης

Τη σημασία της συμμετοχής της Περιφέρειας στην ανάδειξη των βυζαντινών πόλεων της περιοχής, ιδιαίτερα της Αναστασιούπολης-Περιθεωρίου και της Μαξιμιανούπολης-Μοσυνούπολης, τόνισε κατά την διάρκεια της συζήτησης του προγράμματος δράσης της Περιφέρειας ΑΜΘ, σε πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Κώστας Κατσιμίγας.

Αφορμή για αυτή την παρατήρηση, ήταν η αναφορά του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκου Τσαλικίδη στο έργο της προστασίας και της ανάδειξης του Αρχαιολογικού χώρου της Αναστασιούπολης, το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο πρόγραμμα.

Όμως παρά την καλή πρόθεση που φαίνεται να υπάρχει από την περιφέρεια, το πρόγραμμα αυτό, είναι εγγεγραμμένο στο πρόγραμμα δράσης, εδώ και χρόνια, χωρίς όμως να προχωράει η σύμβαση, που είχε υπογραφεί κατά τη διάρκεια της διοίκησης του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη.

Για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και η εκδημία του Περιφερειάρχη, δεν έχει προχωρήσει το έργο, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 40.000 ευρώ, παρά την ετοιμότητα της αρχαιολογικής υπηρεσίας να το πραγματοποιήσει.

Αυτή τη στιγμή ο αρχαιολογικός χώρος της Αναστασιούπολης μένει χωρίς συντήρηση, παρόλο που κατά καιρούς έχει «ζωντανέψει» κυρίως με τις λειτουργίες που κάνει η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής στο χώρο, στη γιορτή του Αγίου Θεοφάνους Περιθεωρίου-Αναστασιουπόλεως.

Σημαντικές δυνατότητες στην Μαξιμιανούπολη

Λειτουργία έχει γίνει παλιότερα και στον επισκοπικό ναό της Μαξιμιανούπολης, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της αρχαίας πόλης, και είναι το μοναδικό κομμάτι της το οποίο έχει ανασκαφεί, παρόλο που ο εν δυνάμει αρχαιολογικός της χώρος εκτείνεται σε μια περιοχή περίπου 400 στρεμμάτων και περικλείεται από τα τείχη της πόλης, που ακόμα διασώζονται.

Παράλληλα και η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει κάνει κατά καιρούς περιηγήσεις στο χώρο, όμως αφενός η έλλειψη προσωπικού, και αφετέρου η έλλειψη πόρων, δεν επιτρέπουν προς το παρόν κάτι παραπάνω.

Για αυτό και οι δύο αρχαιολογικοί χώροι, που αναδεικνύουν το βυζαντινό παρελθόν της περιοχής, παραμένουν ουσιαστικά σιωπηλοί, ακόμα περισσότερο στην εποχή του κορωνοϊού. Απομένει λοιπόν στην Περιφέρεια και άλλους φορείς να βοηθήσουν στην ανάδειξή τους, μιας και μπορούν να αποτελέσουν πολιτιστικό αλλά και τουριστικό κεφάλαιο για αυτή.

Να σημειωθεί πως ο κ. Κατσιμίγας, κατά την τοποθέτησή του, κατέθεσε και μια μαξιμαλιστική πρόταση για την Μαξιμιανούπολη: να χρηματοδοτηθεί η απαλλοτρίωση όλης της έκτασης που περικλείεται από τα τείχη της, ώστε να γίνουν ανασκαφικές έρευνες σε όλη την πόλη και να συνδράμει πραγματικά η Περιφέρεια την αρχαιολογική υπηρεσία για να ανάδειξη τον τεράστιας ιστορικής σημασίας της πλούτο.

Τι προβλέπει το έργο για την Αναστασιούπολη

Όσο για την Αναστασιούπολη, η μελέτη από πλευράς της αρχαιολογικής υπηρεσίας έχει γίνει για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, με στοχευμένη επέμβαση που θα εξασφαλίσει την επιβίωσητου αστικού κέντρου, τη διατήρηση του οικολογικού χαρακτήρα της περιοχής και της ανάλογης ανάδειξης και προβολής των χώρων. Να υπενθυμίσουμε πως η Αναστασιούπολη αποτελεί ένα κέντρο-σταθμό στην συνολική πορεία της Βυζαντινής Θράκης.

Οι δράσεις επιγραμματικά αφορούν την αντικατάσταση της περίφραξης, την αποψίλωση και απομάκρυνση της βλάστησης εντός του χώρου, την ανάπτυξη εποπτικού υλικού, την εκπόνηση μελέτης συντήρησης, ενώ θα γίνουν και δειγματοληψίες κονιαμάτων δόμησης.Για το έργο προβλέπεται η πρόσληψη ενός αρχαιολόγου για την επίβλεψη των εργασιών πεδίου, καθώς και προκαταρκτικές έρευνες πεδίου στο χώρο.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αναστασιουπόλεως έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, και παρά τις καταστροφές και τη φθορά που έχει υποστεί, είναι σίγουρο ότι διαθέτει όλα τα εχέγγυα για άσκηση μελλοντικής αρχαιολογικής έρευνας πεδίου, που θα προσφέρει τα μέγιστα στην εξαγωγή χρήσιμων επιστημονικών συμπερασμάτων, που αφορούν σε κάθε τομέα ζωής και δράσης ενός βυζαντινού οικιστικού συνόλου.

Επίσης μοναδικό επιστημονικό ενδιαφέρον, λειτουργικό και κατασκευαστικό, προξενεί η παρουσία του υδραγωγού, που κατασκεύασε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός για τη μεταφορά νερού από τις ορεινές πηγές στην πόλη.

Η Αναστασιούπολη αποτελεί ένα κέντρο, η διαχρονική παρουσία του οποίου αποτελεί σταθμό στη συνολική πορεία της βυζαντινής Θράκης, ενώ ο τοπογραφικός προσδιορισμός της δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάσει με το συνδυασμό αστικού και υδάτινου φυσικού τοπίου (λιμνοθάλασσα, ποταμός).

Τέλος ως οχυρωμένος οικισμός, εντάσσεται αρμονικά και αναπόσπαστα στο σύνολο ανάπτυξης της οχυρωματικής στον χώρο της βυζαντινής Θράκης, που περιλαμβάνει πλήθος οχυρωμένων θέσεων και πόλεων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού (Ξάνθεια, Μοσυνούπολις, Τραϊανούπολις κ.ο.κ.)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.