Τεθηκαν οι βασεις προοπτικων για συνεργασια με Βουλγαρους επιχειρηματιες

Τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών και προώθησης συνεργασιών είχαν τα μέλη της αποστολής Βουλγάρων επιχειρηματιών από το Δήμο Σμόλιαν που επισκέφθηκε χθες την Κομοτηνή, στο πλαίσιο του προγράμματος PΗARE CBC ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ με εφαρμογή υψηλών προτύπων στην παραγωγή και διοίκηση.

Η συνεργασία στον επιχειρηματικό τομέα μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας ήταν το αντικείμενο της τελευταίας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος PΗARE CBC ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. Κατά την διάρκεια της πρώτης επαφής του προέδρου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Έβρου Γιώργου Μηνόπουλου και του αντιδημάρχου Σμόλιαν κ. Χαραντίνοφ αποφασίστηκε να γίνουν δύο επισκέψεις -εντός της επόμενης εβδομάδας- στο Χάσκοβο, στο πλαίσιο της έναρξης του νέου προγράμματος της διασυνοριακότητας. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα PΗARE CBC ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ο κ. Μηνόπουλος επεσήμανε τη σημασία αυτού του προγράμματος, τονίζοντας ότι θετική εξέλιξη για τους επιχειρηματίες των δύο εμπλεκόμενων χωρών αποτελεί η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών που γίνεται στο πλαίσιο αυτών των επαφών. «Οι επαφές και οι γνωριμίες που γίνονται είναι προς την θετική κατεύθυνση. Αν λάβουμε υπόψιν την ισότιμη συμμετοχή της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σαφές ότι οι προοπτικές είναι μπροστά μας», ανέφερε ο κ. Μηνόπουλος, ενώ συμπλήρωσε ότι η συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα είχε ως αποτέλεσμα τη σύναψη συνεργασίας μεταξύ των φορέων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Ως κέντρο υλοποίησης του προαναφερόμενου προγράμματος έχει επιλεγεί η ευρύτερη περιοχή των νομών Χασκόβου και Κίρτζαλι. «Τα προγράμματα αυτά είναι διασυνοριακά, επομένως είμαστε υποχρεωμένοι να τα υλοποιούμε σε διασυνοριακό επίπεδο στους γειτονικούς νομούς, κυρίως του Χασκόβου και του Κίρτζαλι, καθώς επίσης και των δήμων που ανήκουν σ’ αυτή την περιοχή. Όταν πρωτοξεκίνησε το πρόγραμμα, είχαν γίνει προσπάθειες να συνεργαστούμε και με την Τουρκία. Επειδή προέκυψαν κάποια θέματα διασυνοριακότητας, κυρίως, προς την πλευρά του Αιγαίου, τα προγράμματα αυτά δεν υλοποιήθηκαν και αυτό είναι ένα μείον σε όλη την υπόθεση».

Στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού εστιάζεται το ενδιαφέρον των εν λόγω προγραμμάτων, σύμφωνα με τον κ. Μηνόπουλο. «Τα προγράμματά μας αναφέρονται στον τουρισμό, αλλά και στον πολιτισμό, στην ανάδειξη των μνημείων. Ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι επίσης ένα είδος επιχειρηματικότητας που απευθύνεται όμως σε άλλη κατηγορία επαγγελματιών».

Ο επικεφαλής της αποστολής Βουλγάρων επιχειρηματιών, αντιδήμαρχος Σμόλιαν της Βουλγαρίας κ. Χαραντίνοφ, από πλευράς του, αναφέρθηκε στο εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο σχετίζεται με την οικονομική συνεργασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την δημιουργία μιας βάσης προοπτικών για την μελλοντική συνεργασία σε διασυνοριακό επίπεδο. «Στην ουσία μοιραζόμαστε μια σειρά από προγράμματα με τους φίλους από την Ελλάδα. Υπάρχει μια σειρά φορέων -πλην της Υπερνομαρχίας Ροδόπης –Έβρου- με τους οποίους έχουμε αναπτύξει μια άριστη συνεργασία τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα αναφέρω την περιοχή της Ξάνθης κι άλλους φορείς από την Περιφέρεια».

Την ικανοποίησή του από την πορεία υλοποίησης του σχετικού προγράμματος εξέφρασε ο αντιδήμαρχος Σμόλιαν, τονίζοντας ότι «εμείς είμαστε σίγουροι για τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας. Πιστεύουμε ότι όλα αυτά δημιουργούν έναν μπούσουλα για τα επόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η συνεργασία αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει, καθώς έχει δημιουργηθεί μια πολύ καλή σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών».

Για σοβαρή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς της οικονομίας της Βουλγαρίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια έκανε λόγο ο κ. Χαραντίνοφ. Μεταφέροντας την εικόνα της επιχειρηματικότητας στην περιοχή του, αναφέρθηκε στην έξαρση που έχει σημειωθεί στον κατασκευαστικό τομέα, καθώς και στην εμπορία και την επεξεργασία του ξύλου, και στην παραγωγή των μεγάλων γαλακτοπαραγωγικών μονάδων που δραστηριοποιούνται κοντά στη συνοριακή περιοχή.

Ο αντιδήμαρχος Σμόλιαν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον τομέα του τουρισμού, ο οποίος σημειώνει σοβαρή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο. «Υπάρχει το συγκριτικό πλεονέκτημα του ορεινού όγκου και του μεγάλου χιονοδρομικού κέντρου που υπάρχει εντός των ορίων του Δήμου, του Παμπόροβο». Επίσης, υπάρχουν κι άλλες μορφές τουρισμού που έχουν αναπτυχθεί, όπως ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός, οι οικογενειακές μορφές τουρισμού, που συνδέονται με το χιονοδρομικό κέντρο του Παμπόροβο.

Στα σκαριά βρίσκεται αυτή τη στιγμή μια τεράστια επένδυση, όπως ενημέρωσε ο κ. Χαραντίνοφ, που θα αφορά στον χειμερινό τουρισμό στα πλαίσια του project ΜΠΕΡΕΛΙΚ. «Αυτό θα είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνο σε επίπεδο τουρισμού από πλευράς των Βουλγάρων, αλλά θα είναι παγκόσμιο σημείο αναφοράς, καθώς θα έχει πρωτοφανές επίπεδο παροχών υπηρεσιών».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.