Τελη Αυγουστου παραδιδεται η μελετη για το γεωθερμικο πεδιο της λιμνης Μητρικου

Με στόχο την εκμετάλλευση του για αγροτικές εργασίες στην περιοχή - Νέο θεσμικό πλαίσιο φέρνει η κυβέρνηση για τα γεωθερμικά πεδία

Στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να παραδοθεί η οικονομοτεχνική μελέτη για την διερεύνηση εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου της λίμνης Μητρικού, που αναμένεται να κρίνει τις περεταίρω κινήσεις που θα πραγματοποιήσει η ΔΕΥΑΚ για την εκμετάλλευσή του. 

Στόχος είναι να υπάρξει διαγωνισμός αξιοποίησης του πεδίου, ώστε να υπάρξουν προτάσεις και να αναζητηθεί χρηματοδότηση, ώστε να δούμε αξιοποίηση όπως γίνεται σε γεωθερμικά πεδία τόσο στην Ξάνθη όσο και στην Αλεξανδρούπολη
 
Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από την πρόταση που θα υποβληθεί, μιας και το γεωθερμικό πεδίο στη λίμνη Μητρικού (έκτασης 7.000 στρεμμάτων βόρεια της λίμνης), είναι χαμηλής ενθαλπίας, με τη θερμοκρασία να φτάνει σχετικά χαμηλά, μέχρι τους 40 βαθμούς, (το γεωθερμικό πεδίο του Αριστηνού στην Αλεξανδρούπολη για παράδειγμα προσεγγίζει τους 90 βαθμούς) μία θερμοκρασία που θεωρείται πάντως κατάλληλη για χρήση στη γεωργία.
 
Να υπενθυμίσουμε πως στην περιοχή μας υπάρχουν και άλλα γεωθερμικά πεδία, όπως αυτό των Σαπών. Πάντως θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι διαδικασίες θα ακολουθηθούν, μιας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος έθεσε πριν από μερικές μέρες σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της γεωθερμίας στην Ελλάδα, με τίτλο «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας και άλλες διατάξεις», που έχει σαν στόχο τη θεσμική αναμόρφωση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, με έμφαση κυρίως στην ανάπτυξη πεδίων χαμηλής-μέσης ενθαλπίας. 

Στόχος η οικονομική εκμετάλλευση 

Η ΔΕΥΑΚ στοχεύει στην αξιοποίηση του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου χαμηλών θερμοκρασιών Λίμνης Μητρικού και ειδικότερα στην ενεργειακή εκμετάλλευση της διαθέσιμης Ανανεώσιμης Θερμικής Ενέργειας.
 
Σύμφωνα με την έκθεση αποτελεσμάτων της Γεωθερμικής Έρευνας στην Περιοχή Ανατολικής Λεκάνης Ξάνθης – Κομοτηνής (Περιοχή Λ. Μητρικού), όπως εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών – Διεύθυνση Γεωθερμίας και Θερμομεταλλικών υδάτων, η περιοχή παρουσιάζει γεωθερμικό ενδιαφέρον για την άντληση γεωθερμικών ρευστών με θερμοκρασίες 35 – 40 οC και ίσως υψηλότερες σε μεγαλύτερα βάθη, ενώ τα βάθη εκμετάλλευσης είναι προσιτά τόσο από τεχνικής όσο και από οικονομικής πλευράς.
 

Από τον μελετητή θα γίνει εκτίμηση των πιθανών προϊόντων, παραπροϊόντων και υποπροϊόντων (ποιοτικά και ποσοτικά) του γεωθερμικού πεδίου, έρευνα και αξιολόγηση του ενεργειακού δυναμικού του πεδίου, αλλά και προκαταρκτική τεχνική μελέτη σκοπιμότητας των δυνατών χρήσεων της γεωθερμικής ενέργειας του πεδίου με καθορισμό των πιθανών χρηστών των προϊόντων, παραπροϊόντων και υποπροϊόντων του πεδίου (ποσότητες και τιμές) και καθορισμό των απαιτούμενων έργων υποδομής.
 
Επίσης θα γίνει μεταξύ άλλων και αναλυτικός προϋπολογισμός του κόστους επένδυσης και του κόστους παραγωγής ανά μονάδα προϊόντος, παραπροϊόντος, καθώς και ανάλυση της οικονομικής σκοπιμότητας της ενεργειακής εκμετάλλευσης για τη ΔΕΥΑΚ και την τοπική οικονομία και εκτίμηση κινδύνου μέσω ανάλυσης ευαισθησίας. 

Απλοποίηση των διαδικασιών 

Πάντως το νέο νομοσχέδιο, το οποίο φιλοδοξεί να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο, μιλά για διενέργεια διαγωνισμού μέσα σε ένα μήνα, με έμφαση στην ανάπτυξη των γεωθερμικών πεδίων με θερμοκρασία έως 90°C, αποσκοπώντας στην αξιοποίησή τους για άμεσες χρήσεις που έχουν ήπιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
 
Στα πεδία όπως αυτά της περιοχής μας, η διαδικασία διαγωνισμού θα προκαλείται πλέον με αίτηση του ενδιαφερομένου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να προχωρεί σε δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, διάρκειας 30 ημερών, από την ημέρα που εκδηλώνεται ενδιαφέρον.
 
Επίσης θεσπίζονται ανταποδοτικά οφέλη, από τα μισθώματα, για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες αναπτύσσεται η γεωθερμία. Ποσοστό 10% του ποσού των ετήσιων αναλογικών μισθωμάτων θα διατίθεται στους Δήμους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.