ΤΕΦΑΑ Κομοτηνης: 17 χρονια πρωταθλητες στην εθελοντικη προσφορα!

Νέοι και νέες έδωσαν αίμα, συγκέντρωσαν τρόφιμα και ρουχισμό για τους πρόσφυγες και έδειξαν το δρόμο της αλληλεγγύης

«Ήταν το 1999 στο παλιό ΤΕΦΑΑ στο 7ο χμ. Κομοτηνής-Ξάνθης, όταν για πρώτη φορά οι φοιτητές ζήτησαν να κάνουν αιμοδοσία. Από τότε, την πρώτη ή τη δεύτερη Τρίτη κάθε Δεκεμβρίου, διοργανώνεται η εθελοντική αιμοδοσία. Πλέον έρχονται οι ίδιοι οι φοιτητές και ζητάνε να προγραμματίσουν για την επόμενη χρονιά». Συγκινησιακά φορτισμένος, αλλά συνάμα χαρούμενος για την καθιέρωση ενός πολύτιμου θεσμού στο τμήμα ΤΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, ο καθηγητής, κ. Γιώργος Κώστα, μας περιγράφει με συντομία πώς μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από 17 χρόνια έγινε κτήμα και υπόθεση της ίδιας της φοιτητικής κοινότητας.

Γιώργος Κώστα «Σκοπός μας δεν είναι να μαζέψουμε 50, 60 ή 70 φιάλες αίματος, αλλά να μάθουν όλοι τι είναι η αιμοδοσία και κάποια στιγμή στη ζωή τους να γίνουν αιμοδότες»

«Έχουμε 1.200 φοιτητές που ζουν στην Κομοτηνή και όλοι αυτοί περνάνε από εδώ και μαθαίνουν τι είναι η αιμοδοσία», επισημαίνει. «Σκοπός μας δεν είναι να μαζέψουμε 50, 60 ή 70 φιάλες αίματος», διευκρινίζει, «αλλά να μάθουν όλοι τι είναι η αιμοδοσία και κάποια στιγμή στη ζωή τους να γίνουν αιμοδότες». «Είναι συγκλονιστικό ότι είμαστε η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ακόμα εισάγουμε αίμα από την Ελβετία», παρατηρεί για να παροτρύνει όλους τους συμπολίτες μας να αφιερώσουν 10 λεπτά από το χρόνο τους και να σώσουν μία ζωή».

Υπενθυμίζεται ότι τη διοργάνωση των εθελοντικών αιμοδοσιών στο τμήμα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής αναλαμβάνουν κάθε χρόνο οι τεταρτοετείς φοιτητές της ειδικότητας Αθλητικού Τουρισμού και Αναψυχής, υπό την καθοδήγηση και τον συντονισμό του διδακτικού προσωπικού της ειδικότητας. Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες, που απορρέουν από τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε εποχής, οι ίδιοι οι φοιτητές πήραν την πρωτοβουλία στο πλαίσιο της φετινής, 17ης κατά σειρά εθελοντικής αιμοδοσίας, να απευθύνουν κάλεσμα στους συναδέλφους τους για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Εξάλλου ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη δεν έχουν μονοδιάστατο περιεχόμενο, αλλά επεκτείνονται σε κάθε μορφή προσφοράς που αποσκοπεί στην υποστήριξη του συνάνθρωπου.

Έφη Τσίτσκαρη «Καλό θα είναι να σκεφτόμαστε ο ένας τον άλλο, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά σε όλα τα επίπεδα»

Σε αυτή τη διαπίστωση προέβη και η κ. Έφη Τσίτσκαρη, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΤΕΦΑΑ και υπεύθυνη για την εθελοντική αιμοδοσία. Με ικανοποίηση αρχικά παρατήρησε πως οι φοιτητές του τμήματος έχουν μπει στη λογική της εθελοντικής προσφοράς από το πρώτο κιόλας έτος των σπουδών τους, με αποτέλεσμα να κινητοποιούνται αυθόρμητα και να λαμβάνουν ενεργά μέρος σε οποιαδήποτε εθελοντικής φύσεως δράση διοργανώνεται στο χώρο του πανεπιστημίου. Όσον αφορά ειδικότερα στη οργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας, η κ. Τσίτσκαρη αναγνώρισε ότι το κύριο έργο το αναλαμβάνουν οι φοιτητές της ειδικότητας, με την ίδια να διατηρεί περισσότερο συντονιστικό ρόλο.  Καταλήγοντας στάθηκε και στον διδακτικό χαρακτήρα της όλης πρωτοβουλίας, παρατηρώντας πως οι φοιτητές «μέσα από την προσφορά εθελοντικής εργασίας και γενικά από τη διάθεση να δίνουν και να προσπαθούν, αποκτούν περισσότερες δεξιότητες για την επαγγελματική τους απασχόληση».  Στο μήνυμά της, τέλος, υπογράμμισε ότι «καλό θα είναι να σκεφτόμαστε ο ένας τον άλλο, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά σε όλα τα επίπεδα».

Κωστής Δημητρακόπουλος «Τα παιδιά με τα χρόνια ανεξαρτητοποιήθηκαν, κάνουν τις αιμοδοσίες μόνα τους και είναι ένα φωτεινό παράδειγμα και για τις άλλες σχολές του πανεπιστημίου μας»

Από τη χθεσινή εθελοντική αιμοδοσία στο τμήμα ΤΕΦΑΑ δε θα μπορούσε να απουσιάζει ο πρόεδρος των εθελοντών αιμοδοτών του νομού μας, κ. Κωστής Δημητρακόπουλος. Ο κ. Δημητρακόπουλος είχε τη χαρά να διαπιστώσει ότι ένα εγχείρημα, που στήθηκε πριν από αρκετά χρόνια πάνω στη συνεργασία του τμήματος με το τοπικό Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών, πλέον έχει αποκτήσει πολύ ισχυρά θεμέλια. «Τα παιδιά με τα χρόνια ανεξαρτητοποιήθηκαν και κάνουν τις αιμοδοσίες μόνα τους και μπράβο τους», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει ότι «είναι ένα φωτεινό παράδειγμα και για τις άλλες σχολές του πανεπιστημίου μας».

Με αφορμή τη διαπίστωση ότι στις εθελοντικές αιμοδοσίες του τμήματος ΤΕΦΑΑ συμμετέχουν και φοιτητές από άλλα τμήματα του Δημοκριτείου, ο κ. Δημητρακόπουλος εξέφρασε την προσδοκία, σε συνεργασία με τον οικείο φοιτητικό σύλλογο, να επιχειρηθεί από του χρόνου η διοργάνωση μιας πανφοιτητικής εθελοντικής αιμοδοσίας στην πόλη μας. «Ελπίζουμε ότι θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο, για να έχουμε μεγαλύτερη προσφορά αίματος και περισσότερα συνειδητοποιημένα παιδιά τα οποία θα δίνουν αίμα», προσέθεσε.

Βασικό εμπόδιο, δυστυχώς, για τη συγκεκριμένη, καθώς και για άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες των εθελοντών αιμοδοτών του νομού μας, συνιστά η μεγάλη έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και ειδικότερα στο Τμήμα Αιμοδοσίας. «Το τμήμα αιμοδοσίας ήδη βρίσκεται σε οριακό επίπεδο από άποψη επάνδρωσης και τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα», παρατήρησε με απογοήτευση ο κ. Δημητρακόπουλος. Εξήρε όμως τη θετική διάθεση εκ μέρους του προσωπικού της διεύθυνσης του τμήματος, με την οποία ξεπερνώνται σε ένα βαθμό τα εμπόδια και καθίσταται εφικτό να γίνονται αιμοδοσίες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να αξιοποιείται όσο το δυνατό περισσότερο η αθρόα προσφορά που υπάρχει από την τοπική κοινωνία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.