Τεχνικο Προγραμμα Δημου Κομοτηνης για το 2009

Κατά πλειοψηφία πέρασε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής με την αντιπολίτευση να το καταψηφίζει, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής.

«Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2009 είναι το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος και θα έλεγα πως ακολουθεί πιστά τους άξονες και τα μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος όπως αυτό ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία», ανέφερε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Χρήστος Μέτιος. Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Πορεία» Τάσος Βαβατσικλής, ο οποίος καταψήφισε αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «πολλά από τα έργα, που συμπεριλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, θα προταθούν και θα ενταχθούν στο απώτερο μέλλον» ενώ κατηγόρησε την δημοτική παράταξη «Σύγχρονη πόλη» για υποκρισία. Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Κομοτηνή – Νέα Εποχή» Δάμων Δαμιανός, από πλευράς του, ισχυρίστηκε ότι «δεν έχουν δοθεί ουσιαστικές απαντήσεις όσον αφορά στα καθημερινά προβλήματα της πόλης».

Βασικά σημεία της εισήγησης του κ. Μέτιου για το Τεχνικό Πρόγραμμα

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2009 είναι μια καινούρια αρχή, διότι ολοκληρώνονται με επιτυχία όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα στα οποία συμμετείχε ο Δήμος Κομοτηνής, εκτός αυτών που αυτοδίκαια ολοκληρώνονται το 2008 και ξεκινά με το νέο έτος η νέα προγραμματική περίοδος, το γνωστό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Χρήστος Μέτιος, τονίζοντας ότι στην επιτυχία αυτή συνέβαλαν «τόσο οι διοικήσεις όσο και οι Υπηρεσίες μας. Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2009 είναι το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού μας Προγράμματος και θα έλεγα πως ακολουθεί πιστά τους άξονες και τα μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος όπως αυτό ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία».

Ο κ. Μέτιος
παρουσίασε τους 10 πιο σημαντικούς άξονες – στόχους που αποτελούν το στίγμα αυτού του Τεχνικού Προγράμματος, πέρα από το βασικό στόχο της συντήρησης όλων των κοινόχρηστων χώρων και των κτιρίων του Δήμου που περιλαμβάνει κάθε Τεχνικό Πρόγραμμα.

1 Έναρξη εκπόνησης πολεοδομικών μελετών που στηρίζονται στην έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Πιο συγκεκριμένα 4 πολεοδομικές μελέτες των συνοικιών της πόλης από 100.000,00€ η καθεμιά καθώς και μελέτη τροποποίησης – αναθεώρησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Κομοτηνής επίσης με 100.000,00€.

2 Δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο κ. Μέτιος ανέφερε ορισμένα σημαντικά έργα:

•Έργα εξοικονόμησης ενέργειας ύψους 1.000.000,00€

•Έργα βελτίωσης φωτισμού ύψους 400.000,00€

•Επέκταση του ΧΥΤΑ ύψους 4.000.000,00€

3 Έναρξη έργων εφαρμογής της κυκλοφοριακής μελέτης με στόχο την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της κυκλοφορίας άρα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών. Το ύψος των έργων του τομέα αυτού φτάνει τα 8.000.000,00€.

Εδώ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών έκανε μια διευκρίνιση ότι τα ποσά του προϋπολογισμού του 2009 θα είναι σαφώς μικρότερα.

4 Προστασία της Ιστορικής, Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και των οικισμών.

Πιο συγκεκριμένα:

•Αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου της Τσανάκλειου ύψους 1.500.000,00€.

•Ανάπλαση του κτιρίου της Καπναποθήκης ύψους 1.000.000,00€.

•Ολοκλήρωση της αποκατάστασης των τοιχογραφιών του κτιρίου Στάλιου ύψους 300.000,00€.

•Κατασκευές πολιτιστικών κέντρων στο Θρυλόριο ύψους 200.000,00€.

•Ολοκλήρωση του Μουσείου Πανδρόσου ύψους 160.000,00€.

5 Ανάπλαση όλων των παιδικών χαρών του Δήμου Κομοτηνής και δημιουργία νέων ύψους 400.000,00€.

6 Έργα ανάπλασης σε όλους τους οικισμούς του Δήμου ύψους 5.000.000,00€ μέσω ΕΣΠΑ. «Είναι προφανές ότι στον προϋπολογισμό του 2009, το ύψος των έργων αυτών θα είναι σαφώς μικρότερο».

7 Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στις γειτονιές της πόλης ύψους 5.000.000,00€ μέσω ΕΣΠΑ. «Ισχύει και εδώ η παρατήρηση για το προϋπολογισμό».

8 Έργα στήριξης του αγροτικού κόσμου όπως:

•υδατοδεξαμενή άρδευσης,

•έργα αγροτικής οδοποιίας,

•κατασκευές εσωτερικής οδοποιίας οικισμών και βιβλιοθηκών.

Σύνολο 3.880.000,00€

9 Δράσεις προστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα:

•Ως η διαμόρφωση της δυτικής όχθης του χειμάρρου Κάλχαντα ύψους 1.000.000,00€.

•Αντιπλημμυρικά έργα διευθέτησης χειμάρρων ύψους 150.000,00€.

10 Τόνωση της οικονομικής ζωής με το έργο της ανάπλασης της Δημοτικής Αγοράς, το οποίο ταυτόχρονα μπορεί να επιλύσει σε μεγάλο βαθμό και το πρόβλημα της εξεύρεσης χώρων στάθμευσης με την κατασκευή υπόγειου γκαράζ.

Όπως εξήγησε ο κ. Μέτιος, «απόφασή μας είναι τη νέα χρονιά να μην υλοποιηθεί κανένα έργο με απ’ ευθείας ανάθεση εκτός των απολύτως αναγκαίων πραγματικά περιπτώσεων. Αυτό εξάλλου φαίνεται από τον προϋπολογισμό των έργων, όπου δεν υπάρχουν έργα των 12.000,00€. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός από συνεχιζόμενα έργα, επομένως με τη τελευταία δόση της ΣΑΤΑ και ίσως με την πρώτη δόση ΣΑΤΑ του νέου έτους, δεν θα υπάρχουν χρέη από έργα.

Πρόθεσή μας για τη νέα χρονιά είναι τα έργα να γίνουν με το υπόλοιπο της ΣΑΤΑ για το 2009 καθώς και από τα χρηματοδοτούμενα, ώστε να μη δημιουργηθούν νέα χρέη».

Τελειώνοντας, ζήτησε τη συνεργασία όλου του Δημοτικού Συμβουλίου. «Είμαστε ανοιχτοί σε νέες προτάσεις ή και παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στα πλαίσια των γενικότερων τίτλων των έργων που αναφέρονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα ευρώ γιατί θα είναι σα να το στερούμε από την πόλη μας. Γι’ αυτό θα πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί, να εργαστούμε και να συνεργαστούμε για το καλό της πόλης και των οικισμών της με μεθοδικότητα, διαφάνεια και πιστή εφαρμογή των νόμων.

Εμείς θέλουμε να απαγκιστρωθούμε από τις μίζερες πρακτικές του παρελθόντος. Αδιαφορούμε για κακεντρεχή σχόλια και ποιητικά παραληρήματα και προχωρούμε μπροστά».

Τάσος Βαβατσικλής:

«Πολλά από τα έργα θα προταθούν και θα ενταχθούν στο απώτερο μέλλον»

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κομοτηνής για το 2009 καταψηφίστηκε από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Πορεία» Τάσος Βαβατσικλής. Ο κ. Βαβατσικλής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα ενός Δήμου είναι ο καθρέπτης της κοινωνικής του πολιτικής και κατανομής του παραγόμενου πλούτου της περιοχής. «Είναι ένα εργαλείο κοπής της συνολικής πίτας και από το οποίο θα εξαρτηθεί το κομμάτι που θα αντιστοιχεί στου καθενός το μερίδιο (μερίδιο για την πόλη, μερίδιο για τους οικισμούς, για το περιβάλλον, για τον πολιτισμό, για την εκπαίδευση, για την πολιτική προστασία κτλ.)», ενώ αναρωτήθηκε για το ποια είναι τα ποσοστά που αντιστοιχούν για κάθε τομέα και κύρια ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, οι στόχοι και το όραμα του προγράμματος. «Αποσιωπούνται, είτε σκοπίμως, είτε από άγνοια», όπως υποστήριξε.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι μια πιστή αντιγραφή του περσινού και του προπέρσινου που «τότε ψηφίσαμε, στα πλαίσια μιας καλόπιστης κριτικής και μιας πρακτικής για να φανεί το στίγμα της δημοτικής αρχής σ’ αυτό που λέγεται ανάπτυξη, υποδομές, κοινωνική ευαισθησία, πολιτισμός, ανάδειξη των οικισμών, ανεργία, φτώχεια, ακρίβεια. Για ποια απ’ αυτά θα μας απαντήσετε και τι σημαίνουν αυτά για όλους εσάς;»


Ο κ. Βαβατσικλής κατηγόρησε την δημοτική παράταξη «Σύγχρονη πόλη» για υποκρισία, λέγοντας ότι «μιλούσατε και μιλάτε προφανώς για Τεχνικό Πρόγραμμα ανακούφισης των δημοτών, με στόχο μια «Σύγχρονη Πόλη», όπως είναι και η ονομασία του συνδυασμού σας. Δεν είχατε και δεν έχετε να χάσετε τίποτε, αφού εσείς οι ίδιοι δεν γνωρίζετε τίποτε απ’ όλα αυτά. Γιατί η συμπόνια σας και το ενδιαφέρον για το λαό είναι υποκριτικό. Πολλά από τα έργα που συμπεριλαμβάνονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα, επειδή δεν υπάρχει η ανάλογη ετοιμότητα, θα προταθούν και θα ενταχθούν στο απώτερο μέλλον», ενώ τόνισε ότι οι υποσχέσεις των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Παιδείας, δεν είναι εξασφαλισμένα κονδύλια. «Η διεκδίκηση, η πεμπτουσία κάθε δημοτικού άρχοντα, υποβαθμίζεται, αναστέλλεται, μετατίθεται μπροστά σε αόριστες υποσχέσεις των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Παιδείας, οι οποίοι στα πλαίσια μιας μακράς προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Οι υποσχέσεις αυτές δεν είναι εξασφαλισμένα κονδύλια. Ούτε το επικοινωνιακό τρυκ που επιχειρούν οι επικοινωνιολόγοι σας, αναγράφοντας έργα που ποτέ δεν θα γίνουν όπως το υπόγειο πάρκινγκ, η δημοτική αγορά, δικαιολογεί ένα τέτοιο ανεφάρμοστο, ανεδαφικό, εξωπραγματικό, αντιρρεαλιστικό, άδικο, υπερφίαλο Τεχνικό Πρόγραμμα. Πόσο τις εκατό υλοποιήθηκε το περσινό σας πρόγραμμα; 15, 16, 18%;;; Όχι περισσότερο. Κι αν εξαιρέσουμε τα ειδικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα, που κληρονομήσατε από εμάς, όπως το URBAN λόγου χάρη, το ποσοστό θα ήταν μονοψήφιο!»

Τέλος, ο κ. Βαβατσικλής
είπε ότι δεν δέχεται δικαιολογίες του στυλ ότι για την αύξηση των λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ ευθύνονταν οι παλιννοστούντες εργαζόμενοι που «μετά από κατανάλωση άφθονης βότκας, όπως εσείς αναφέρατε σε συνάντηση σας με μουσουλμάνους συμπολίτες μας, έγραφαν τους λογαριασμούς όπως θέλανε αυτοί ή με τα δικά τους λογιστικά κριτήρια», ζητώντας να γίνουν όλα σεμνά και ταπεινά ώστε να ξαναρχίσει η οικοδομική δραστηριότητα, για να ξαναγίνουν έργα, «για να δώσουμε δουλειά σ’ όλους (κι όχι μόνο στους ημέτερους) για να κάνουμε την Κομοτηνή μας πρότυπο Πολυπολιτισμικής Συμβίωσης».

Δάμων Δαμιανός:

«Δεν έχουν δοθεί ουσιαστικές απαντήσεις όσον αφορά στα καθημερινά προβλήματα της πόλης»

Εξ αρχής ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Κομοτηνή – Νέα Εποχή» είχε δηλώσει ότι καταψηφίζει το τεχνικό πρόγραμμα. Στην τοποθέτησή του ο κ. Δαμιανός έθεσε συγκεκριμένες ερωτήσεις προς το δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών κ. Μέτιο αλλά και προς τη διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών κ. Κοσμίδου. Οι ερωτήσεις αφορούσαν θέματα ανακύκλωσης, «τα οποία κατά την άποψή μας βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο στο δήμο Κομοτηνής, δεύτερον τα ζητήματα ενέργειας για τα οποία ο κ. δήμαρχος απήντησε ότι ο δήμος προχωρά σε εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά το θέμα δεν είναι απλά να κάνεις εξοικονόμηση αλλά να έχεις ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, μια συνολική φιλοσοφία στη λειτουργία του δήμου και όσον αφορά στις υπηρεσίες αλλά και στην πόλη». Ο κ. Δαμιανός ανέφερε ως παράδειγμα ότι η πόλη της Κοζάνης εδώ και πολύ καιρό έχει τηλεθέρμανση ενώ στην Κομοτηνή είναι άγνωστη σε όλους. «Όσον αφορά στο θέμα της ανακύκλωσης ο κ. δήμαρχος ανέφερε ότι γίνεται εργοστάσιο στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό δεν μας λέει τίποτα από τη στιγμή που αυτό δεν φθάνει στον πολίτη. Ο πολίτης δεν αισθάνεται ότι υπάρχει συντεταγμένο και οργανωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης που να ακουμπά τις ανάγκες και την καθημερινότητά του». Ένα άλλο ερώτημα αφορούσε στην κυκλοφοριακή μελέτη η οποία καθυστερεί απίστευτα εδώ και δύο χρόνια «και σήμερα φαντάζει εντελώς ανεφάρμοστη με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το κυκλοφοριακό της Κομοτηνής συνεχώς και η πόλη να γίνεται ολοένα και περισσότερο αβίωτη». Ο κ. Δαμιανός αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της οριστικής υλοποίησης της Γ’ φάσης του πολεοδομικού σχεδίου Κομοτηνής, της επέκτασης ουσιαστικά «που αφορά το παρόν και το μέλλον της πόλης, το οποίο μπορεί να καθυστέρησε την προηγούμενη δεκαετία σε καμιά όμως περίπτωση δεν σημαίνει ότι αυτό αποτελεί αιώνιο άλλοθι για τη σημερινή διοίκηση ούτως ώστε να συνεχίζει να καθυστερεί. Μας είπαν ότι οι τοπογραφικές μελέτες έγιναν και στάλθηκαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ το θέμα είναι αν υπάρχει μια διοίκηση η οποία μπορεί να πιέσει αποτελεσματικά ώστε να ολοκληρωθεί το σχέδιο επέκτασης και η πόλη να αναπνεύσει οικιστικά και οικονομικά επεκτεινόμενη προς όλες τις κατευθύνσεις όπου θα επεκταθεί το σχέδιο της πόλης». Ο κ. Δαμιανός έκανε αναφορά στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου Κομοτηνής, που καθυστέρησε για μια δεκαετία και βρίσκεται στα χαρτιά. «Υπάρχει ένα κονδύλι εγγεγραμμένο στο Τεχνικό Πρόγραμμα για φέτος αλλά πιστεύουμε ότι ακόμη δεν έχει παλέψει η δημοτική αρχή αποτελεσματικά ώστε να αρθούν τα γραφειοκρατικά που είχαν εγερθεί από τις εφορείες Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και όλα τα συμπαρομαρτούντα που έχουν δημιουργήσει μια απίστευτη καθυστέρηση του ιστορικού κέντρου της πόλης. Μιλάμε για την περιοχή από τον Κωτσόβολο μέχρι την Εθνική Τράπεζα, δηλαδή την Ερμού, την Μπακάλμπαση, την Συντάγματος Κρητών, την πλατεία Ηφαίστου όλο αυτό το τετράγωνο που περιβάλλει το παλιό ιστορικό κέντρο της Κομοτηνής και το οποίο αν αναπλασθεί θα αυξήσει την επισκεψιμότητα της πόλης θα αναδείξει την ιστορικότητα του χώρου και βεβαίως θα βοηθήσει την καθημερινότητα του Κομοτηναίου. Όλα αυτά είναι ακόμη στα χαρτιά».

Αποτιμώντας συνολικά το τεχνικό πρόγραμμα ο κ. Δαμιανός τόνισε ότι η παράταξή του θέλει η πόλη να προχωρά μπροστά και να γίνονται έργα «δεν μπορούμε όμως παρά να πούμε ότι η ανοχή που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια υπό την έννοια ότι η δημοτική αρχή ήταν νέα έχει εξαντληθεί. Βαδίζουμε στον τρίτο χρόνο της θητείας της άρα ο χρόνος προς τις εκλογές μετρά αντίστροφα. Ουσιαστικές απαντήσεις όσον αφορά στα καθημερινά προβλήματα της πόλης δεν έχουν δοθεί. Τομές δεν έχουν γίνει. Αναλίσκονται στη διαχείριση της καθημερινότητας και σε επικοινωνιακά τρικ».

Ο κ. Δαμιανός
κατέληξε με το θέμα της ανάπλασης του πάρκου την οποία χαρακτήρισε «έγκλημα. Μας εγκάλεσαν και εμένα ότι ως προηγούμενη δημοτική αρχή είχα ψηφίσει την ανάπλαση του πάρκου. Είπα ότι κι αν κάναμε λάθος με την ψήφο μας τότε αυτό δεν σημαίνει ότι η όποια δημοτική αρχή στη συνέχεια έρχεται και το πάει μέχρι τέλους. Είπαμε ότι το πικρό ποτήρι αυτής της ανάπλασης δεν μπορεί να το πιει η Κομοτηνή μέχρι τέλους και να το υποστεί για πενήντα χρόνια. Η απάντηση του κ. δήμαρχου ήταν ότι η διοίκηση έχει συνέχεια και δεν μπορούσαν να απεμπολήσουν τα χρήματα του URBAN προκειμένου να σταματήσει αυτό το έργο. Άρα μας λέει ότι θα απορροφήσει μέχρι δεκάρας τα χρήματα του προγράμματος προκειμένου να κάνει ένα πάρκο όπως το φτιάχνει. Εμείς το παραδίδουμε στην συνείδηση και την κριτική των πολιτών».

Να σημειωθεί ότι αποχώρησε ο κ. Δαμιανός από το δημοτικό συμβούλιο διαμαρτυρόμενος για την αποχώρηση του κ. δημάρχου θεωρώντας ότι η διαδικασία «είναι παρωδία. Εμείς κάνουμε συγκεκριμένες ερωτήσεις και η δημοτική αρχή δια του δημάρχου όχι μόνο δεν απαντά ουσιαστικά αλλά σηκώνεται και φεύγει και οι υπόλοιποι φαίνεται ότι έχουν καλυφθεί από τα όσα λέει ο δήμαρχος».

Μ.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.