Ταξιδευοντας στη Κινα

Ο κινέζικος πολιτισμός είναι εξίσου αρχαίος με τον ελληνικό όπως και ανθρωποκεντρικός. Είναι ένας βασικός λόγος για να μεταμορφωθεί η Κίνα σε εξαιρετικό προορισμό που γεννάει διαρκώς εκπλήξεις στον επισκέπτη.

Οι κινέζοι είναι δεισιδαίμονες. Πιστεύουν στην καλή και την κακή τύχη. Ο Καζαντζάκης στα ταξιδιωτικά του έλεγε ότι για να εκδικηθεί κάποιος κινέζος τον γείτονά του –αν δεν είχαν καλές σχέσεις- πήγαινε και κρεμιόταν στην είσοδο του σπιτιού του γείτονα κι αυτή ήταν η μεγαλύτερη κακοτυχία για μια οικογένεια και δεν ξεπλένεται ποτέ από το κακό. Το φενγκ- σούι είναι μια φιλοσοφία ζωής που έρχεται να ξορκίσει το κακό, γι’ αυτό και υπάρχουν οι ειδικοί που μεταφέρουν τις αρχές του.

Ανάμεσα στους 1.250.000.000 πολίτες της Κίνας συναντάμε 55 διαφορετικές μειονότητες.

Σινικό τείχος

Το σινικό τείχος είναι ίσως το εντυπωσιακότερο μνημείο της Κίνας. Προστατεύεται από την Ουνέσκο. Το οξύμωρο είναι ότι ενώ είχε κατασκευαστεί για να προφυλάξει τους κινέζους από τους μογγόλους και γενικά τις βόρειες φυλές, τελικά χρησίμευσε ως εμπορική οδός –δρόμος του μεταξιού – για τη μακρινή Κίνα προς τη Δύση, την Ευρώπη. Το σινικό τείχος έχει μήκος 6.500 χλμ και σε μερικά σημεία το έδαφος είναι απότομο. Μερικά σκαλιά είναι κατεστραμμένα, αν κι ένα μεγάλο κομμάτι του έχει αναμορφωθεί. Τα βατά σημεία της διαδρομής είναι αυτά που επιλέγουν συνήθως οι τουρίστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα περισσότερα μνημεία της Κίνας η πλειοψηφία των τουριστών που συρρέουν είναι κινέζοι. Στην εποχή του Μάο απαγορευόταν να κυκλοφορούν από τη μία περιοχή στην άλλη ενώ τώρα οι δρόμοι είναι ανοιχτοί. Ο Μάο υποστήριζε ότι κάθε κινέζος πρέπει να δει το σινικό τείχος, το οποίο ακολουθεί τις κορυφογραμμές των βουνών και των κοιλάδων. Λέγεται ότι είναι σαν ένας τεράστιος ξαπλωμένος δράκος, ο οποίος εκτείνεται σε όλα τα σύνορα της Κίνας.

Το τείχος κατασκευάστηκε από τα υλικά της κάθε περιοχής που διέγραφε, καθότι δε μπορούσε να μεταφέρεται υλικό. Στις στέπες γινόταν από λάσπη την οποία την έβρεχαν, την έψυχαν, δημιουργούνταν πλίνθοι και μ’ αυτούς έχτιζαν. Οι κινέζοι λένε ότι το σινικό τείχος χτίστηκε πάνω σε εκατομμύρια οστά. Παραμένει επομένως το ερώτημα αν το τείχος τους προστάτευσε.

Υπάρχουν μεγάλοι διάδρομοι και πύργοι, οι οποίοι κατασκευάστηκαν σε συγκεκριμένη απόσταση ο ένας από τον άλλο. Με σήματα καπνού ειδοποιούσαν ο ένας πύργος τον άλλο όταν υπήρχε κίνδυνος, για να έρθουν ενισχύσεις και να αποτραπεί η εισβολή. Από κει όμως εισήλθε ο μεγαλύτερος πορθητής Τζέκινς Χαν.

Κινέζικη ντάμα

Μια συντροφιά απολαμβάνει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Θα μπορούσε να λέγεται κινέζικη ντάμα. Πάνω στα πούλια υπάρχουν ιδεογράμματα. Είναι ένα συνηθισμένο παιχνίδι που παίζεται από άντρες και γυναίκες στον ελεύθερο χρόνο τους. Η παρέα της φωτογραφίας παίζει ντάμα σε γειτονιά από χουτόνγκς. Πρόκειται για παραδοσιακές κατοικίες χιλιάδων ετών. Αρχικά, τα χουτόνγκς ήταν σπίτια μανδαρίνων. Επί κομμουνισμού δόθηκαν σε άστεγους και τώρα κατοικούν πολυπληθείς οικογένειες, 10 – 12. Οι αυλές είναι κοινές. Το κάθε χουτόνγκ διαθέτει τα δικά του μικρομάγαζα λιανικού εμπορίου για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών των περιοίκων με το χαρακτηριστικό ότι είναι πολύ φτωχικά. Η κοινή αυλή παραπέμπει στα “νέα” της γειτονιάς.

Οι στρατιώτες του Ξιάν

Οι διάσημοι πήλινοι στρατιώτες στα περίχωρα της περιοχής Ξιάν. Εκτίθενται περίπου 1.500 από τους 6.000 που έχουν βρεθεί, για να προστατευτούν από τη φθορά. Οι στρατιώτες παρουσιάζονται ακριβώς όπως βρέθηκαν στην ανασκαφή. Ήταν θαμμένοι μαζί με αυτοκράτορα της δυναστείας των Μινγκ, τον οποίο συνόδευαν μετά θάνατον. Είναι άξιο προσοχής ότι παρά το μεγάλο αριθμό των στρατιωτών ο καθένας έχει τη φυσιογνωμία του, κανένας δε μοιάζει με τον άλλο. Ακόμη δεν έχουν γίνει εκτενείς ανασκαφές γιατί οι κινέζοι έχουν επιλέξει να τις κάνουν μόνοι τους. Υπήρξε ενδιαφέρον από τη Δύση, κυρίως από αμερικανούς, αλλά οι κινέζοι αρνήθηκαν να παραχωρήσουν το δικαίωμα, επιμένοντας ότι θα προχωρήσουν στις ανασκαφές όταν έχουν χρήματα. Εικάζεται ότι υπάρχουν χιλιάδες στρατιωτών και άλλων ευρημάτων, θαμμένων κάτω από τους τύμβους.

Κήποι YU

Το αξιοθέατο Κήποι YU αναφέρεται στο σπίτι ενός μανδαρίνου, ο οποίος το έχτισε για τους γονείς του, για να περάσουν εκεί τα γεράματά τους. Βρίσκονται στη Σαγκάη και κυριαρχούν οι παγόδες και η κινέζικη αρχιτεκτονική. Οι παγόδες ήταν σπίτια πλουσίων, φτιαγμένα με συγκεκριμένα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.

Τίγρης και δράκος

Η γνωστή ταινία μάς άφησε ένα υπέροχο άρωμα από τη δεξιοτεχνία των πολεμικών τεχνών, από τις εντυπωσιακές κατασκευές των κτιρίων και από το εθιμικό δίκαιο που είναι ακόμη πολύ ισχυρό στην Κίνα. Αξίζει μια μικρή στάση στις σκεπές, οι οποίες στο τελείωμά τους θυμίζουν τσαρούχι. Οι κινέζοι είναι προγονολάτρεις και υπό μία έννοια και προληπτικοί. Η παράδοση διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή τους ακόμη και σήμερα που ταξιδεύουν για λόγους αναψυχής, επαγγελματικούς ή εκπαιδευτικούς. Κάποιοι κώδικες μένουν καλά κλειδωμένοι και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Οι σοφοί και οι λόγιοι κινέζοι αναρωτιούνται κατά πόσο πρέπει ν’ ανοίξουν τα σύνορά τους στη Δύση και να δεχθούν την «εισβολή» του δυτικού πνεύματος. Οι κινέζοι πιστεύουν ότι το σπίτι τους το προστατεύει ένας δράκος ο οποίος όσο πιο άγρια μορφή έχει τόσο πιο καλός είναι στο ρόλο που του έχουν αναθέσει. Η κατάληξη της στέγης έχει το ρόλο να προστατεύει το δράκο που κοιμάται το βράδυ εκεί για να τους προσέχει.

Φενγκ –σούι

Κάθε κήπος κινέζου που σέβεται τον εαυτό του είναι βασισμένος στις αρχές του φενγκ –σούι και η αρχιτεκτονική του είναι συγκεκριμένη. Κυρίαρχος ο ρόλος των βράχων οι οποίοι είναι έτσι τοποθετημένοι ώστε να δημιουργούν αρμονία και να φέρνουν ηρεμία στον παρατηρητή τους. Οι ιδιοκτήτες παρακολουθούν τους βράχους και γράφουν ποίηση η οποία διαδραμάτιζε πολύ σημαντικό ρόλο στην αρχαία Κίνα. Ήταν ένα κομμάτι της παιδείας των μεγαλοαστών και βέβαια του αυτοκράτορα της Κίνας, που είχε το δικό του κήπο για να γράφει ποίηση στην απαγορευμένη πόλη.

Ακόμη και οι αυλικοί του έγραφαν ποίηση.

Οι κήποι της φωτογραφίας έχουν το ρόλο μουσείου για τους επισκέπτες.

Βουδιστικός ναός

Βουδιστικός ναός στη Σαγκάη, όπου κυριαρχεί το άγαλμα του Βούδα. Οι κινέζοι ανάβουν κεριά μπροστά στα αγάλματα. Οι φίλοι που επισκέφθηκαν την Κίνα διέκριναν πολλές συγγένειες με το ορθόδοξο τελετουργικό, όπως για παράδειγμα τα τάματα. Συνάντησαν μια τελετή αντίστοιχη με το τρισάγιο, στη μνήμη ενός νεκρού, που είχε πεθάνει εδώ κι ένα χρόνο. Οι συγγενείς είχαν τη φωτογραφία του, περνούσαν όλοι και τη φιλούσαν και ταυτόχρονα ο βουδιστής έλεγε κάποιες προσευχές. Ανάβουν ξυλάκια –αντίστοιχα των κεριών- και κάνουν μετάνοιες.

Ναός του Ουρανού

Ο ναός του Ουρανού είναι το μοναδικό στρόγγυλο κτίριο στο Πεκίνο, το οποίο είναι κατασκευασμένο από ξύλο, χωρίς να έχει ούτε ένα καρφί. Στο ναό του Ουρανού εκκλησιαζόταν ακόμη και ο αυτοκράτορας. Διακρίνεται ο περιβάλλον χώρος του ναού, με τον έξοχο κήπο, όπου τα πρωινά οι κινέζοι –κατά πλειοψηφία οι συνταξιούχοι- κάνουν τάι –τσι, ένα είδος γυμναστικής. Είναι πνευματική και φυσική άσκηση ταυτόχρονα. Κάνουν ρυθμικές κινήσεις όλοι μαζί, ενώ ακούν κινέζικη μουσική. Οι νέες τάσεις του τάι- τσι συνδυάζουν την παραδοσιακή κινέζικη μουσική με το ταγκό. Το τάι- τσι γίνεται στα πεζοδρόμια, σε βιομηχανίες μεγάλες πριν ξεκινήσουν να δουλεύουν, σε πολυκαταστήματα.

Στον κήπο επικρατεί το πράσινο, η απλότητα και η ισορροπία με αποτέλεσμα την εσωτερική ευεξία των επισκεπτών.

Μαυσωλείο του Μάο – Τιαν Αν Μεν

Το μαυσωλείο του Μάο. Διάσημος προορισμός επίσκεψης. Η ουρά ξεπερνά το χιλιόμετρο από κινέζους που συνωστίζονται για να δουν τη σωρό του. Η μέχρι τώρα εντύπωση των κινέζων για το Μάο είναι θετική. Το πορτρέτο εξακολουθεί και είναι κρεμασμένο στην είσοδο της απαγορευμένης πόλης.

Τιαν – Αν – Μεν. Η διάσημη πλατεία. Χωράει ένα εκατομμύριο. Έγινε με σκοπό να συγκεντρώνεται κόσμος στις εθνικές γιορτές, με δεδομένο ότι στο Πεκίνο κατοικούν 13 εκατομμύρια. Η λεωφόρος που περνάει μπροστά από την Τιαν Αν Μεν αντιστοιχεί με την ελληνική Εγνατία και διαθέτει 4 ρεύματα κυκλοφορίας. Έχει συνολικό μήκος 45 χλμ. Διασχίζει το Πεκίνο και είναι ο μεγαλύτερος δρόμος στον κόσμο.

Οι επισκέπτες περπατούν κατά ομάδες γιατί όποιος απομακρυνθεί από το σημαιάκι του οδηγού ξεναγού χάνεται και πρέπει να αναζητήσει μόνος του το δρόμο της επιστροφής. Από την Τιαν Αν Μεν ξεκινάει η είσοδος στην απαγορευμένη πόλη.

Απαγορευμένη πόλη

Η απαγορευμένη ή έρημη πόλη. Όλα τα αντικείμενα αξίας, πορσελάνες, μινκ, έπιπλα, μεταφέρθηκε στο μουσείο της Τάι -Πέι από τον τότε αρχηγό των φασιστών, ο οποίος προκειμένου να μην καταστραφούν από τους νικητές του Μάο φρόντισε να συσκευαστούν και να μεταφερθούν.

Στην απαγορευμένη πόλη κυριαρχεί η ηρεμία και τα επιβλητικά κτίσματα. «Ο τελευταίος αυτοκράτορας» του Μπερτολούτσι αποτύπωσε έξοχα τη ζωή του τελευταίου αυτοκράτορα και των αυλικών στις αρχές του 20ου αιώνα. Η απαγορευμένη πόλη λειτουργεί σαν ένα τεράστιο μουσείο όπου ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στις κρεβατοκάμαρες, στις αίθουσες του θρόνου, σε δαιδαλώδεις διαδρόμους όπου εκεί παιζόταν όλο το παρασκήνιο της εξουσίας μεταξύ των ευνούχων, των παλλακίδων, των αυλικών, ειδικά στην περίπτωση του τελευταίου αυτοκράτορα που ήταν και ιδιαίτερα νέος σε ηλικία.

Αντίο παλλακίδα μου

Στενοί διάδρομοι ενώνουν τα κτίρια. Πίσω από τον κάθε τοίχο, οι παλλακίδες του αυτοκράτορα είχαν το δικό τους διαμέρισμα. Οι παλλακίδες προσπαθούσαν να συνάψουν συμμαχίες για να αναρριχηθούν. Μεγάλη εξουσία είχαν οι ευνούχοι. Λέγεται ότι όταν εκφυλίστηκε το καθεστώς η εξουσία ήταν στα χέρια των ευνούχων οι οποίοι ξεπερνούσαν τους 2.000.

Χονγ- Κονγκ: οι μνήμες της Δύσης

Το Χονγ- Κονγκ παραπέμπει έντονα στη Δύση λόγω της κυριαρχίας των άγγλων. Βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Κίνας και συγκεντρώνει πλούτο που δύσκολα κρύβεται. Από τις Rolls Roys που κυκλοφορούν στους δρόμους μέχρι τους σχεδόν αξεπέραστους σε ύψος ουρανοξύστες.

Ως πρώην αποικία των άγγλων οι κινέζοι επιλέγουν να την υποβαθμίσουν και να αναπτύξουν τη Σαγκάη, όπου σηκώνονται διαρκώς νέοι ουρανοξύστες. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι γοργοί.

Η κινέζικη κουζίνα

Η κινέζικη κουζίνα έχει μεγάλη παράδοση, πλούσιες γεύσεις και φιλοσοφία.

Οι δυτικοί γνωρίζουν την καντονέζικη κουζίνα, διότι οι καντονέζοι μετοίκησαν στη Δύση και έφτιαξαν εστιατόρια με τις γλυκόξινες σάλτσες. Στην Κίνα υπάρχουν 4 σχολές φαγητού.

Οι κινέζοι τρώνε πολλές σούπες σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, για να κρατιούνται σε εγρήγορση και να αντέχουν τις θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Ως γνωστό δε χρησιμοποιούν μαχαιροπίρουνα γιατί σέβονται την τροφή όπως και το σώμα τους που τη δέχεται σε αντίθεση με το δυτικό πολιτισμό που είναι επιθετικός απέναντι στην τροφή.

Μαρία Αμπατζή

Υ.Γ.: Για τις εξαιρετικές φωτογραφίες και τις πλούσιες πληροφορίες από τον πολιτισμό και την ιστορία της Κίνας θερμά ευχαριστούμε τη Νόπη Μαρουφίδου και το Γιάννη Γκαράνη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.