Ταχυτερους ρυθμους μεταρρυθμισεων στην Τουρκια

Στις 21 Μαΐου έγινε η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις μεταρρυθμίσεις που οφείλει να κάνει η Τουρκία. Η κυβέρνηση της γείτονος θα πρέπει να «μετατρέψει άμεσα σε μεταρρυθμιστικά σχέδια τις προτεραιότητες και τα χρονοδιαγράμματα που ορίζονται στην εταιρική σχέση», τονίζει το Ε.K. σε μια έκθεση της Ria OOMEN-RUIJTEN που υιοθέτησε με 467 ψήφους υπέρ, 62 κατά και 61 αποχές. Σημαντικές αναφορές γίνονται στην έκθεση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Tο Κοινοβούλιο χαιρετίζει τη δέσμευση του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι το 2008 θα είναι το έτος των μεταρρυθμίσεων και ενθαρρύνει την τουρκική κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Τονίζει ότι ο εκσυγχρονισμός είναι κατά πρώτο και κύριο λόγο προς όφελος της ίδιας της Τουρκίας και θεωρεί ότι περαιτέρω αναβολές θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον ρυθμό των διαπραγματεύσεων.

Οι τουρκικές αρχές θα πρέπει, «σε πνεύμα καλής γειτονίας, να αναπτύξουν τον διάλογο με την Ελλάδα και την Βουλγαρία ώστε να επιλύσουν όλα τα εκκρεμή διμερή ζητήματα» τόνισε το Κοινοβούλιο. Υπενθύμισε επίσης τη δέσμευση της Τουρκίας να διατηρεί καλές σχέσεις γειτονίας και εξέφρασε την προσδοκία ότι η χώρα αυτή θα απόσχει από κάθε απειλή κατά γειτονικών χωρών.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας την τελευταία δεκαετία, όπως αυτή έγινε σαφής κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσημης επίσκεψης του έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία.


Οι ευρωβουλευτές μίλησαν και για την ανάγκη επίτευξης μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος. Χαιρέτισαν μάλιστα τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, στις 21 Μαρτίου. Παράλληλα, κάλεσαν αμφότερες τις πλευρές να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται σήμερα, ώστε να επιτύχουν μια συνολική διευθέτηση του ζητήματος εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, βάσει των αρχών επί των οποίων ιδρύθηκε η Ε.Ε. Υπενθύμισαν τα παλαιότερα ψηφίσματα του Ε.Κ. που αναφέρουν ότι η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας λύσης.

Το Κοινοβούλιο επανέλαβε και την έκκλησή του για την άμεση επαναλειτουργία της ελληνορθόδοξης Σχολής της Χάλκης και τη δημόσια χρήση του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη. Επιπλέον, συμμερίστηκε την ανησυχία που εξέφρασε το Συμβούλιο στις 24 Ιουλίου σχετικά με την απόφαση του Τουρκικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου σχετικά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία η απόφαση αυτή να μην παρεμποδίσει περαιτέρω το Πατριαρχείο και άλλες μη μουσουλμανικές θρησκευτικές κοινότητες σε σχέση με την άσκηση των δικαιωμάτων τους τα οποία εγγυάται η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Το κουρδικό ζήτημα και οι γυναίκες

Η έκθεση ενθαρρύνει την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει μια πολιτική πρωτοβουλία υπέρ μιας μόνιμης λύσης του κουρδικού ζητήματος, συμπεριλαμβανόμενου ενός σχεδίου για την ενίσχυση της κοινωνικοοικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Για τους ευρωβουλευτές θα πρέπει να υπάρξουν πραγματικές δυνατότητες για την εκμάθηση της κουρδικής γλώσσας στο δημόσιο και ιδιωτικό σχολικό σύστημα. Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, στην δημόσια ζωή και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Tο Κοινοβούλιο κάλεσε την Τουρκία να διασφαλίσει την ισότητα των φύλων, να αποφύγει την χρήση ασαφών κριτηρίων όπως η δημόσια ηθική, να μην εκλαμβάνει τις γυναίκες κυρίως ως μέλη της οικογένειας και να επαναβεβαιώσει τα δικαιώματα των γυναικών.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από το τουρκικό κοινοβούλιο να δημιουργήσει μια ειδικευμένη Επιτροπή με νομοθετικές εξουσίες, ως απαραίτητο μηχανισμό για τη βελτίωση των δικαιωμάτων της γυναίκας και τη συνεκτίμηση της διάστασης του φύλου στην Τουρκία.

Επιμέλεια: Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.