«Τα ΤΕΦΑΑ ξεχαστηκαν στη μοιρασια του υλικου μετα την Ολυμπιαδα»

Καλεσμένος της ραδιοφωνικής εκπομπής «Παράθυρο με θέα το διάλογο» ο πρόεδρος του ΔΟΝΑ Κομοτηνής, Κυριάκος Ταξιλδάρης αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν τις δυνατότητες άθλησης που δίνονται στους κατοίκους της Κομοτηνής, αλλά και στα προβλήματα που ανακύπτουν από τα δυσμενή οικονομικά του πανεπιστημίου στη λειτουργία του κολυμβητηρίου.

Η ελλιπής χρηματοδότηση του πανεπιστημίου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στη λειτουργία του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, την οποία έχει ζήσει από κοντά ο κ. Ταξιλδάρης, έχοντας διατελέσει πρόεδρος. Τα ΤΕΦΑΑ φάνηκαν οι αδικημένοι της μεταολυμπιακής Ελλάδας, καθώς δεν έλαβαν τίποτα από το υλικό που αγοράστηκε ειδικά για τους αγώνες.

Δράσεις του ΔΟΝΑ

• Άσκηση τρόπος ζωής

Από την ηλικία των πέντε χρόνων τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν ν’ αθλούνται, σχολίασε ο πρόεδρος του ΔΟΝΑ Κομοτηνής, Κυριάκος Ταξιλδάρης, εξηγώντας. «Η επιστήμη ζητά σήμερα να βελτιώνονται οι ικανότητες συναρμογής, για να γίνουν αύριο χρήσιμοι πολίτες. Τα παιδιά δεν παίζουν πλέον στον ελεύθερο χώρο, δε βελτιώνουν το ρυθμό, τον προσανατολισμό, την αντίληψη, την κίνησή τους. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν γίνονται καλοί αθλητές, με τη διαφορά ότι στο μέλλον δε θα μπορούν να περπατήσουν, να στρίψουν, να φτιάξουν με τα χέρια τους κάποια τεχνική ενέργεια. Σταδιακά η νέα γενιά θα εξελιχθεί σε άτομα ανίκανα για οποιαδήποτε τεχνική δεξιότητα».

Οι δυνατότητες άθλησης παρέχονται στην Κομοτηνή με ποικίλους τρόπους σε σημείο ο κ. Ταξιλδάρης να κάνει λόγο για πόλη πρότυπο. «Είναι ζηλευτή ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από τις δυνατότητες αθλητικών στεγασμένων εγκαταστάσεων. Από τη μία επειδή πολλά από τα σχολεία διαθέτουν τις κατάλληλες αίθουσες και από την άλλη επειδή το ΤΕΦΑΑ έχει καλούς χώρους. Διαθέτουμε γυμναστήριο 5.000 τ.μ. Στα Βαλκάνια δεν γνωρίζω να υπάρχει παρόμοια στεγασμένη αίθουσα. Ούτε η Αθήνα παρέχει παρόμοιο χώρο, ακόμη και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ο κ. Ταξιλδάρης μίλησε για τις κλειστές αίθουσες γυμναστικής που θα δημιουργηθούν στα σχολικά κτίρια που δεν υπάρχουν, οι οποίες ανήκουν στο δήμο Κομοτηνής. «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι διευθύνσεις των σχολείων δεν έχουν τον πρώτο λόγο στη χρήση, γιατί οι εγκαταστάσεις γίνονται για τους μαθητές. Όμως μετά την παρέλευση του σχολικού ωραρίου και μέχρι το επόμενο πρωί έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τους χώρους αυτούς για να αθλούνται οι συμπολίτες μας.

Ο δήμος συμμετέχει και στα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, φωτισμός, καθαριότητα και θέρμανση μια και επιβαρύνονται οι χώροι με κόσμο». Θεωρεί ότι στα έξοδα ίσως θα πρέπει κάποια στιγμή να συμμετάσχουν και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, γιατί δεν είναι δυνατόν να βαρύνουν όλα τα έξοδα το δήμο. «Ακόμη και τις μπάλες πρέπει να φέρει το υπουργείο Παιδείας ή ο δήμος γιατί δε μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν σ’ αυτές τις απαιτήσεις».

Σε προηγμένες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Αμερική ή τη Γερμανία, λειτουργούν αθλητικοί χώροι μέχρι και τις 3.00 το πρωί.

«Δεν είναι απίθανο σύντομα να δούμε και στην Κομοτηνή μεταμεσονύχτια λειτουργία» σχολιάζει ο κ. Ταξιλδάρης, εμμένοντας στη σπουδαιότητα της άσκησης στην υγεία.

•Προγράμματα

Παράλληλα με τα προγράμματα του ΔΟΝΑ για καρδιοπαθείς και νεφροπαθείς λειτουργούν εναλλακτικές μορφές – προτάσεις άσκησης, όπως είναι οι εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου. «Γίνονται εκδρομές στην ορεινή Ροδόπη, με ορμητήριο τις κατασκηνώσεις της Πανδρόσου. Γυμναστές αναλαμβάνουν να οδηγήσουν πορεία στο βουνό, ενώ στο χώρο υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις τένις, ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Μπορούν να το δουν αρχικά σαν μια εκδρομή και αν καταλάβουν πόσο τους ευχαριστεί να συμμετάσχουν πιο δυναμικά στην άσκηση».

Για τον Κ. Ταξιλδάρη μια πετυχημένη δράση είναι το κατασκηνωτικό πρόγραμμα του δήμου, το οποίο φέτος παρακολούθησαν 120 παιδιά. «Υπάρχει η διάθεση από την πλευρά του δημάρχου να κατασκευαστούν οικίσκοι στις κατασκηνώσεις της Πανδρόσου, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες, με τρόπο ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους κατασκηνωτές να είναι καλύτερες». Τα σπιτάκια των τεσσάρων έως οχτώ κλινών που θα γίνουν θα επιτρέπουν τη διαμονή τα Σαββατοκύριακα όσων ενδιαφέρονται. Προς αυτή την κατεύθυνση διευκολύνει και η θέρμανση που τοποθετείται στους υπάρχοντες κοιτώνες. «Μια παρέα θα μπορεί ν’ απολαύσει τις ομορφιές της Ροδόπης και να ξεκουραστεί σε κατάλληλες εγκαταστάσεις».

Στα πλαίσια της ανανέωσης των προγραμμάτων του ΔΟΝΑ είναι και μια αίθουσα που θα δημιουργηθεί για ειδικές ομάδες πληθυσμού. Η αίθουσα γυμναστικής για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που θα δημιουργηθεί στο πολύκεντρο του δήμου Κομοτηνής θα εξοπλιστεί με τα απαραίτητα όργανα, που δε μπορούν να τοποθετηθούν σε σχολεία. «Αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να τοποθετήσουμε όργανα στα γυμναστήρια των σχολείων και να χρησιμοποιούνται πρωί – απόγευμα, οπότε θα ήταν δύσκολο να ελεγχθούν και η καθαριότητα του χώρου να είναι στο επίπεδο που θα επιθυμούσαμε».

Τα προβλήματα με το κολυμβητήριο

Από το περασμένο φθινόπωρο οι γονείς παιδιών που προπονούνται στο δημοτικό κολυμβητήριο Κομοτηνής μετέφεραν επανειλημμένα τη διαμαρτυρία τους για τον τρόπο λειτουργίας του, λόγω του ότι αθλούνται εκεί και οι φοιτητές του ΤΕΦΑΑ, όπως και άτομα που συμμετέχουν στα προγράμματα του ΔΟΝΑ, με αποτελέσματα δυσμενή για την καθαριότητα του χώρου.

Σε συνομιλία μας με γονείς μάς μετέφεραν ότι στην παρούσα φάση λόγω της εξεταστικής των φοιτητών, δεν πηγαίνουν στο κολυμβητήριο, πηγαίνουν όμως όσοι συμμετέχουν στα προγράμματα του ΔΟΝΑ.

Οι συνθήκες καθαριότητας έχουν βελτιωθεί χωρίς όμως να μπορούν να χαρακτηριστούν καλές. Ο κ. Ταξιλδάρης ως πρόεδρος του ΔΟΝΑ εξηγεί τους λόγους που ανέκυψε το πρόβλημα εδώ και δύο εξάμηνα και απαντά στους γονείς. «Αρχικά λόγω επισκευαστικών ζητημάτων του πανεπιστημιακού κολυμβητηρίου και στη συνέχεια λόγω των οικονομικών προβλημάτων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης φιλοξενούμε τους φοιτητές του ΤΕΦΑΑ στο κολυμβητήριο της πόλης. Από τους 1.200 φοιτητές του ΤΕΦΑΑ οι 400 περίπου κολυμπούν δυο με τρεις φορές την εβδομάδα υποχρεωτικά για τα μαθήματά τους. Αυτός ο αριθμός επιβαρύνει ιδιαίτερα την καθαριότητα του κτιρίου, τη στιγμή μάλιστα που αντιμετωπίζουμε έλλειψη προσωπικού. Όσοι βγήκαν στη σύνταξη δεν έχουν αναπληρωθεί λόγω των γνωστών δυσκολιών στις προσλήψεις, γι’ αυτό και προσπαθούμε με εργολαβίες και με ημίμετρα να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Περιμένουμε πότε θα δοθεί η δυνατότητα να καλυφθούν αυτές οι οργανικές θέσεις του προσωπικού στο δήμο, ώστε να επιστρέψουμε σε καλύτερες συνθήκες καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης του τεχνολογικού εξοπλισμού» καταλήγει.

Το πανεπιστημιακό κολυμβητήριο του Δημοκριτείου διαθέτει ένα από τα τρία καταδυτήρια ολυμπιακών προδιαγραφών της Ελλάδας. «Δεν έχει καταδυθεί ούτε ένας αθλητής μέχρι τώρα. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, με τις οικονομικές του δυνατότητες δε μπορεί να θερμάνει ούτε τη μία πισίνα, όπου γίνονται τα μαθήματα των φοιτητών. Αναμένουμε να βελτιωθούν τα οικονομικά του πανεπιστημίου. Το βασικό πρόβλημα να πληρωθούν οι λογαριασμοί του ΟΤΕ και της ΔΕΗ. Ως ΤΕΦΑΑ έχουμε να δούμε χρόνια έστω κι ένα ευρώ για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων μας. Εξάλλου, αν δεν έχουμε έρευνα τι πανεπιστήμιο είναι;

Οι μετρήσεις στα εργαστήρια του ΤΕΦΑΑ συνεχίζονται στο μέτρο που είναι εφικτό.

Τα ΤΕΦΑΑ ξεχάστηκαν στη μοιρασιά του υλικού μετά την Ολυμπιάδα. Κανένα ΤΕΦΑΑ δεν πήρε ούτε ένα ποδήλατο!»

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.