Τα σχολικα ειδη περνουν απ’ τη διαφημιση

Η κλασσική σχολική σάκα με το μολύβι και το μπλε τετράδιο είναι ένα μακρινό παρελθόν. Σύγχρονες τσάντες, φορεμένες συνήθως στον ώμο, με ειδικές θήκες για κινητό τηλέφωνο, νερό, ομπρέλα φιγουράρουν στις βιτρίνες και στο εσωτερικό των βιβλιοπωλείων και των καταστημάτων με σχολικά είδη.

Οι αγορές των μαθητών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εδώ και αρκετά χρόνια δεν περιλαμβάνουν μόνο τα απαραίτητα σχολικά είδη αλλά και τα βοηθήματα, δηλαδή τα βιβλία που αναλύουν, απαντούν σε ερωτήσεις, ενισχύουν τη διδασκαλία.

Ο ΠτΘ επισκέφθηκε τα βιβλιοπωλεία Εκλογή και Πάπυρος της Κομοτηνής, δύο από τα καταστήματα της πόλης που προμηθεύουν γραφικά είδη και βιβλία.

Εκλογή

Ο κ. Μπεήογλου της Εκλογής παρατηρεί ότι η κίνηση εντάθηκε αυτή την εβδομάδα.

«Οι μαθητές του δημοτικού αγοράζουν κυρίως τσάντες, κασετίνες και γραφικά είδη. Στην Εκλογή δεν φέρνουμε πολλές τσάντες γιατί δίνουμε μεγαλύτερο βάρος στο βιβλίο, είτε το λογοτεχνικό, είτε το σχολικό». Οι τιμές στις τσάντες κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα. Ξεκινούν από 3.000 και φθάνουν τις 15.000 δραχμές.

«Στο βιβλιοπωλείο μας οι τιμές κινούνται μεταξύ 10.000 – 12.000 δραχμών και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

Οι μαθητές αναζητούν συνήθως τα μοντέλα που βλέπουν στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Στις φετινές τσάντες υπάρχουν φωτογραφικές μηχανές, ομπρέλες για να δελεάσουν τους νεαρούς αγοραστές»
.

Οι διαφημιζόμενες τσάντες είναι συνήθως πιο ακριβές. Οι κασετίνες είναι αρκετά πιο φθηνές και είναι αντίστοιχες με τους σχολικούς σάκους.

Ο κ. Μπεήολγου δίνει βάρος στα βοηθητικά βιβλία και φιλοξενεί όλους τους εκδοτικούς οίκους για μαθήματα δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου.

«Για το κάθε βιβλίο υπάρχει κι ένα βοήθημα.

Εδώ κι ένα μήνα κινούνται τα βοηθητικά βιβλία του λυκείου, γιατί τα παιδιά που ξεκινούν προετοιμασία τα προμηθεύονται πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Συνήθως δίνουν μεγαλύτερο βάρος στο φροντιστήριο από ότι στο σχολείο»
.

Οι φροντιστές πληροφορούνται γύρω από τα βιβλία και προσπαθούν να δώσουν το καλύτερο δυνατόν βοήθημα.

Το ποσό που δαπανεί ένας γονέας για τα «συμπληρωματικά» βιβλία εξαρτάται από τις ανάγκες του παιδιού.

«Αν αγοράσει όλα τα βοηθήματα του γυμνασίου, χρειάζεται περίπου 30-40 χιλιάδες δραχμές, συν τα ξενόγλωσσα βιβλία. Στο λύκειο η τιμή πλησιάζει τις 50-60 χιλιάδες δραχμές. Το κάθε βιβλίο κοστίζει περίπου 4.000 δρχ.».

Ο κ. Μπεήογλου εξηγεί ότι «στην Εκλογή μπορεί ο πελάτης να βρει όλα τα βιβλία» προσθέτοντας ότι γίνονται και παραγγελίες.

«Την επόμενη μέρα μαθητές ή καθηγητές θα έχουν το βιβλίο που θέλουν».

Παράλληλα, οι γονείς αγοράζουν τις ξενόγλωσσες μεθόδους που διδάσκονται στα φροντιστήρια. «Φέτος υπάρχει μία αύξηση γύρω στο 10-15% στα ξενόγλωσσα που είναι ήδη αρκετά ακριβά. Οι γονείς διαμαρτύρονται συχνά γιατί η κάθε μέθοδος περιλαμβάνει ασκήσεις, λεξικό, κάποια γραμματική, άρα η τιμή ανεβαίνει.

Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 10-20 χιλιάδων δραχμών ανάλογα με το φροντιστήριο»
.

Ο κ. Μπεήογλου επισημαίνει ότι έγιναν κάποιες αλλαγές στα βιβλία του Γυμνασίου και του Λυκείου, όπως για παράδειγμα στην Έκθεση – Έκφραση, τα Κείμενα της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας και στη Φυσική. «Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν ξέρουμε με πόσα βιβλία πρέπει να φέρουμε, γιατί υπάρχει πληθώρα εκδοτικών οίκων και τίτλων».

Πάπυρος

Ο κ. Χατζηαποστόλου από το βιβλιοπωλείο Πάπυρος σχολιάζει ότι η κίνηση θα ενταθεί την επόμενη εβδομάδα, παρόλο που είναι ιδιαίτερα αυξημένη τις τελευταίες ημέρες.

«Οι μαθητές αγοράζουν περισσότερο κασετίνες, τσάντες και κάποια τετράδια, που είναι τα απαραίτητα για το σχολικό ξεκίνημα. Μερικοί γονείς επιλέγουν και βοηθήματα. Οι του γυμνασίου και του λυκείου έχουν κάνει ήδη τις αγορές τους σε βοηθητικά βιβλία, γιατί τα μαθήματα του φροντιστηρίου ξεκίνησαν εδώ και καιρό.

Οι καθηγητές προτείνουν κάποια βιβλία, χωρίς να δεσμεύουν τα παιδιά. Από την πλευρά μας γνωρίζουμε και διαθέτουμε τα εξωσχολικά βοηθήματα σε γυμνάσια και λύκεια»
.

Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας δίνουν έμφαση στα μαθηματικά και τη φυσική. Στο μεταξύ, τα δύο – τρία τελευταία χρόνια οι αλλαγές είναι πολύ συχνές, όπως σημειώνει ο κ. Χατζηαποστόλου: «Καταργούνται ή αλλάζουν κάποια σχολικά βιβλία, με αποτέλεσμα να μπερδεύονται μαθητές και ιδίως οι γονείς».

Για τις τιμές στα σχολικά είδη που υπάρχουν στον Πάπυρο ο κ. Χατζηαποστόλου ενημερώνει: «Οι τσάντες ξεκινούν από 2.000 δραχμές, για τον παιδικό σταθμό, και φτάνουν τις 20.000 δραχμές. Υπάρχει πληθώρα τιμών και ποικιλία στις τσάντες, αν και κάποια σχέδια έχουν εξαντληθεί. Οι περισσότεροι προνόησαν κι έκαναν νωρίς τις αγορές τους».

Η επιλογή της σχολικής τσάντας γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από τους μαθητές που γνωρίζουν πολύ καλά τα είδη από τις διαφημίσεις: «Έρχονται και ζητούν τα διαφημιζόμενα προϊόντα, τα οποία δεν μένουν συνήθως στα ράφια μας».

Ο κ. Χατζηαποστόλου συμβουλεύει τους γονείς να προσέχουν τι αγοράζουν: «Να ελέγχουν την ποιότητα πριν πληρώσουν γιατί μπορεί να έχει κάποιο ελάττωμα. Υπάρχουν φθηνές τσάντες που έλκουν από πλευράς τιμής, αλλά ενδέχεται να χαλάσουν σε ένα μήνα».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.