Τα λαικα δρωμενα αποκτουν σημειο αναφορας στην Κομοτηνη

Το Σάββατο στην πλατεία το πρώτο βήμα για την καθιέρωση ενός βαλκανικής εμβέλειας φεστιβάλ

Συνεχίζοντας να μας εκπλήσσει ευχάριστα, ο Σύλλογος Εβριτών του νομού μας αναλαμβάνει μία ακόμα φιλόδοξη πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του πολιτιστικού γίγνεσθαι στον τόπο μας, τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Λαϊκών Δρωμένων. Το ραντεβού με τους κατοίκους της περιοχής μας, το οποίο καλείται να αγκαλιάσει το εγχείρημα, βάζοντας τις βάσεις για την επανάληψη και την καθιέρωσή του, έχει δοθεί στις 11 το πρωί του προσεχούς Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Στον χώρο αυτό τρεις πολιτιστικοί σύλλογοι, προσκεκλημένοι του Συλλόγου Εβριτών, οι σύλλογοι Νικήσιανης Καβάλας «Ο Αράπης», Χαρίεσσας Νάουσας «Άγιος Δημήτριος» και Ποντίων Δράμας «Οι Κομνηνοί», θα παρουσιάσουν έθιμα και παραδοσιακά δρώμενα των περιοχών τους, με τη συνοδεία του μουσικού σχήματος «Οδρύσες».

Χρήστος Χατζηπέμου
 
«Να δημιουργήσουμε τόσο γερές ρίζες σε αυτές τις πρωτοβουλίες, ώστε στο μέλλον να συζητάμε για την επανάληψή τους στο διηνεκές»

Σε συνέντευξη τύπου, που παραχωρήθηκε για την παρουσίαση του εγχειρήματος του Συλλόγου Εβριτών, ο πρόεδρός του, κ. Χρήστος Χατζηπέμου, εξέφρασε την αισιοδοξία πως το Φεστιβάλ θα τύχει της ιδιαίτερης προσοχής και στήριξης της τοπικής κοινωνίας, «ούτως ώστε να μπορέσουμε σε αυτές τις πρωτοβουλίες να δημιουργήσουμε τόσο γερές ρίζες, ώστε στο μέλλον να συζητάμε για την επανάληψή τους στο διηνεκές».

«Μετά από το άνοιγμα της Νυμφαίας, φρονούμε ότι υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας ανάμεσα σε πολλές βουλγαρικές, ρουμάνικες, σέρβικες και ελληνικές ομάδες»

Εκτός από την καθιέρωση του Φεστιβάλ ως θεσμού για τον τόπο μας, φιλοδοξία των εμπνευστών του είναι να αποκτήσει μια διάσταση, όχι απλά βορειοελλαδική ή πανελλαδική, αλλά και διεθνή. Αυτό τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ. Χατζηπέμου, επισημαίνοντας πως «ιδίως μετά από το άνοιγμα της Νυμφαίας, φρονούμε ότι υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας πάνω στον τομέα των λαϊκών δρωμένων ανάμεσα σε πολλές βουλγαρικές, ρουμάνικες, σέρβικες και ελληνικές ομάδες». «Υπάρχουν αρκετά κοινά πολιτισμικά στοιχεία, τα οποία έχουν περάσει στον λαϊκό πολιτισμό όλων των όμορων κρατών», διαπίστωσε ο κ. Χατζηπέμου, «πράγμα που υποδηλώνει ότι αυτές οι πολιτιστικές «ανταλλαγές» έχουν πάρα πολύ βαθιές και κοινές ρίζες». «Έχοντας λοιπόν μια τέτοια σκέψη και ένα κομοτηναίικο παράδειγμα, με το Κέντρο Λαϊκών Δρωμένων, το οποίο λειτουργούσε κατά το παρελθόν», συνέχισε, «σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι ανάλογο. Σκεφτήκαμε να κάνουμε και εμείς μια τέτοιου είδους προσπάθεια, να διοργανώσουμε ένα φεστιβάλ παραδοσιακών δρωμένων στην Κομοτηνή, φιλοδοξώντας να κάνουμε και σε αυτόν τον τομέα μια αρχή. Μια αρχή ουσιαστική για μια μελλοντική συνέχεια».

Δημόσια πρόσκληση προς τοπικούς συλλόγους για ενεργό εμπλοκή στην πρωτοβουλία

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηπέμου απηύθυνε πρόσκληση προς όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής μας για ενεργό εμπλοκή τους στην πρωτοβουλία, που άρχισε ο Σύλλογος Εβριτών, με προοπτική την καθιέρωση και την ενίσχυση της δυναμικής του Φεστιβάλ Λαϊκών Δρωμένων. «Φιλοδοξία μας είναι να υπάρξει και δεύτερο και τρίτο και πολλά ακόμα φεστιβάλ στο μέλλον», σημείωσε, «όχι μόνο με τη σύμπραξη του Συλλόγου Εβριτών». «Απευθύνουμε και δημόσια μια πρόσκληση προς τους υπόλοιπους συλλόγους», επισήμανε, «ώστε να δραστηριοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και να συνδιοργανώσουμε στο μέλλον μια πολύ καλύτερη, πολύ πιο μεγάλη και πολύ πιο ανοιχτή, τέτοια εκδήλωση, που να αφορά τα παραδοσιακά δρώμενα σε βαλκανικό επίπεδο».

Χρήστος Γαντσίδης

«Οι σύλλογοι, που καλούσαμε να συμμετάσχουν σε αυτό το φεστιβάλ, στην πλειοψηφία τους δεν είχαν δουλέψει κάτι ανάλογο με τις ομάδες τους»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Εβριτών, κ. Χρήστος Γαντσίδης, ο οποίος προσδιόρισε ως απώτερο στόχο να αποκτήσει το Φεστιβάλ έναν πανελλαδικό ή ακόμη και βαλκανικό χαρακτήρα. Το πρώτο όμως εγχείρημα, που παρουσιάζεται το Σάββατο, βρέθηκε αντιμέτωπο με αρκετά μεγάλες δυσκολίες, όπως ο ίδιος αναγνώρισε. Μια καίρια από αυτές τις δυσκολίες συνίστατο στην αδυναμία άλλων πολιτιστικών συλλόγων να υποστηρίξουν την ιδέα του Φεστιβάλ. «Οι σύλλογοι, που καλούσαμε να συμμετάσχουν σε αυτό το φεστιβάλ, στην πλειοψηφία τους δεν είχαν δουλέψει κάτι ανάλογο με τις ομάδες τους», εξήγησε ο κ. Γαντσίδης, εκφράζοντας όμως την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των τριών συλλόγων από την Καβάλα, τη Δράμα και τη Νάουσα, οι οποίοι προσφέρουν τη δυνατότητα στους Κομοτηναίους να παρακολουθήσουν λαϊκά δρώμενα, που είτε δεν τα γνωρίζουν καθόλου είτε δεν έχει τύχει να τα δουν από κοντά.

Σεμινάριο παραδοσιακών χορών με τρεις καταξιωμένους εισηγητές

Πέρα από την παρουσίαση των λαϊκών δρωμένων, που είναι η κεντρική δράση του διήμερου Φεστιβάλ, τη φιλόδοξη διοργάνωση θα διανθίσει επίσης ένα σεμινάριο παραδοσιακών χορών, με εισηγητές ανθρώπους καταξιωμένους στο συγκεκριμένο τομέα και αναγνωρισμένους για την έρευνα και την εργασία τους γύρω από την παράδοση. Πρόκειται για τους κ.κ. Γιάννη Τσιρογιάννη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής, που θα παρουσιάσει τους χορούς της ευρύτερης περιοχής της Νάουσας, τον κ. Γιάννη Καναργέλη, χοροδιδάσκαλο και διακεκριμένο ερευνητή, που θα καταπιαστεί με την χορευτική παράδοση της Μικράς Ασίας, και τον κ. Δημήτρη Γουλιμάρη, αναπληρωτή καθηγητή στη σχολή ΤΕΦΑΑ του Δημοκριτείου, η εισήγηση του οποίου θα αφορά στη διδασκαλία των παραδοσιακών χορών.

Δημήτρης Γουλιμάρης
 
«Να είναι πιο αποτελεσματική η διδασκαλία των χορών και να ξεφύγουμε από το κλασικό “κάνε ό,τι κάνω”»

Ο κ. Γουλιμάρης, στον οποίο ανήκε και η ιδέα της υλοποίησης του επίμαχου σεμιναρίου, εξήγησε ότι στο σκεπτικό της ανήκει ο στόχος της βελτίωσης των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, που ασχολείται με τους παραδοσιακούς χορούς, τόσο των δασκάλων χορού όσο και των χορευτών. «Έχουμε διαπιστώσει», σημείωσε, «ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης σε πολλούς τομείς». «Στοχεύουμε στην ενημέρωση των συμμετεχόντων και στην επικαιροποίηση των γνώσεών τους για τον τρόπο που διδάσκουμε, για παράδειγμα, τους χορούς», επισήμανε, «έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η διδασκαλία των χορών και να ξεφύγουμε από το κλασικό “κάνε ό,τι κάνω”».

«Η αποδυνάμωση ισχυρών σωματείων και η πολυδιάσπαση του δυναμικού τους δεν αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης, αλλά μάλλον οπισθοδρόμησης»

Με την ευκαιρία ο κ. Γουλιμάρης εξήρε το έργο και τη δράση του Συλλόγου Εβριτών νομού Ροδόπης, διακρίνοντας ότι για τη φετινή χρονιά έχει καταρτίσει ένα φιλόδοξο και συνάμα απαιτητικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, πράγμα που «καταδεικνύει τον προσανατολισμό και τις δυνατότητες των ανθρώπων, που τον στελεχώνουν, από την κορυφή, δηλαδή από τη διοίκηση, μέχρι το τελευταίο μέλος». «Θεωρώ καλό στοιχείο για το τοπικό πολιτικό γίγνεσθαι», επισήμανε, «την ύπαρξη μεγάλων και ισχυρών σωματείων, που μπορούν να συσπειρώνουν σημαντικό αριθμό ανθρώπων και να παράγουν εκδηλώσεις». «Αντίθετα, η αποδυνάμωση ισχυρών σωματείων και η πολυδιάσπαση του τοπικού ανθρώπινου και υλικού δυναμικού», τόνισε κλείνοντας, «δεν αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης, αλλά μάλλον παράγοντα οπισθοδρόμησης».

Με παραδοσιακό γλέντι θα κλείσει η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ και με περιήγηση σε αξιοθέατα της Ροδόπης θα πέσει η αυλαία την Κυριακή

Σημειώνεται, τέλος, ότι η πρώτη μέρα του διήμερου Φεστιβάλ Λαϊκών Δρωμένων θα κλείσει με παραδοσιακό γλέντι, με την ορχήστρα «Οδρύσες», στο ξενοδοχείο «Chris&Eve». Η δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, η Κυριακή 27 Μαρτίου, είναι αφιερωμένη στη γνωριμία των συμμετεχόντων με τις ομορφιές και τα αξιοθέατα του νομού μας. Συγκεκριμένα έχει προγραμματιστεί περιήγηση στην περιοχή της Μαρώνειας και επισκέψεις σε διάφορους χώρους και μνημεία της περιοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.