Τα κεντρα κοινοτητας της Ροδοπης δικτυωνονται

Τρόπους επικοινωνίας για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες διερεύνησαν οι εργαζόμενοι σε αυτά

Εκπροσώπους των Κέντρων Κοινότητας από τη Ροδόπη αλλά και όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ συγκέντρωσε η ημερίδα δικτύωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής.
 
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε ενημέρωση για τη λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας στη Ροδόπη και τη διασύνδεση τους με συμπληρωματικές Κοινωνικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Ενεργοποίησης από τους συντονιστές όλων των Κέντρων Κοινότητας των τεσσάρων Δήμων της Ροδόπης.
 
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας συζητήθηκε και η λειτουργία των ΚΚ κατά το έτος 2017, με μερικά στατιστικά στοιχεία και κάποια πρώτα συμπεράσματα για το άμεσο μέλλον, από τα Στελέχη της Δ/νση Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής του Υπ. Εργασίας Κοιν. Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης κ. Ευγενία Ντόντη και τον κ. Ερίκ Γκαζόν. 

Ευρύ το έργο των Κέντρων Κοινότητας 

Ο κ. Γκαζόν, που εργάζεται στην Γενική γραμματεία Πρόνοιας, έχει το χαρτοφυλάκιο της παρακολούθησης της σύστασης, της στελέχωσης και των δραστηριοτήτων των κέντρων κοινότητας, και ανάμεσα στις αρμοδιότητες του είναι να προτείνει λύσεις σε τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν.
 
Σε όλη τη χώρα τα Κέντρα Κοινότητας θεωρεί πως έχουν αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, μιας και από τους 242 Δήμους που εξέφρασαν ενδιαφέρον για συγχρηματοδότηση μέσω του ΠΕΠ για τη σύσταση των Κέντρων, έχουν ξεκινήσει 236, παρόλο που οι δραστηριότητες του κάθε ενός διαφέρει ανάλογα με τις συνθήκες στην περιοχή.
 
Παρόλα αυτά στην πλήρη ανάπτυξη ενός Κέντρου Κοινότητας, τα στελέχη θα πρέπει να έχουν μια πολύ κακή γνώση των υπηρεσιών που προσφέρονται στο Δήμο, στην περιφέρεια και σε εθνικό επίπεδο. Επίσης τα στελέχη πρέπει να ενημερωθούν και να γνωρίζουν σε ποια υπηρεσία, αν χρειαστεί, θα στείλουν τους ενδιαφερόμενους, ενώ έχουν σημαντική συμβολή στο θέμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
 
Άλλωστε ο ρόλος τους περιλαμβάνει τη βοήθεια των δικαιούχων του επιδόματος, ελέγχοντας για τα σωστά δικαιολογητικά, και κάνουν την εγγραφή αν χρειαστεί. Όλα αυτά δείχνουν, σημείωσε πως «οι εργαζόμενοι έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν για το αν θα πετύχει ή όχι αυτό το καινούριο σχετικά εγχείρημα».
 
Όσο για το αν θα συνεχιστεί, σημείωσε πως παρόλο που είναι αναρμόδιος ουσιαστικά να γνωρίζει για το θέμα, πιστεύει όμως πως αν διαπιστωθεί προς το τέλος της προγραμματικής περιόδου ότι τα Κέντρα Κοινότητας, τόσο στην Κομοτηνή όσο και σε όλη τη χώρα, έχουν ένα βασικό ρόλο για τους πολίτες, θα είναι δύσκολο να μην συνεχιστεί.
 
Βέβαια, όπως συνέβη παλιότερα με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το ζήτημα είναι ποιος θα πληρώσει το πρόγραμμα μετά το τέλος της χρηματοδότησης, ακόμα και αν αυτή επεκταθεί.
 
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως αν τα Κέντρα αποκτήσουν ένα ειδικό βάρος στην κοινωνία και οι αρμόδιοι αποφασίσουν ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει η λειτουργία τους, θα έχουν το κίνητρο να βρουν χρηματοδότηση μετά το 2020 ή το 2022 που μπορεί να επεκταθεί το πρόγραμμα.
 
Θεωρεί πάντως πως η εκπαίδευση που έχει γίνει στα στελέχη των Κέντρων Κοινότητας, δείχνει μια επένδυση η οποία δύσκολα θα εγκαταλειφθεί μετά. 

Σημαντικά τα Κέντρα Κοινότητας στην Κομοτηνή 

Τα Κέντρα Κοινότητας, όπως αυτό του Δήμου Κομοτηνής που έχει παράλληλα Παράρτημα Ρομά, λειτουργούν τα τελευταία δύο χρόνια, και αποτελούν κομμάτι ενός πολύ σημαντικού προγράμματος, σημείωσε ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Γιάννης Γκαράνης, τονίζοντας πως ο αρχικός στόχος ήταν να εξυπηρετήσουν 1.500 άτομα, αλλά πλέον έχουν φτάσει τις 3.000.
 
Αυτό δείχνει πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τη δημιουργία και τη συνέχιση καινούριων προγραμμάτων, τόνισε, με άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να μπορούν να έρχονται στα Κέντρα Κοινότητας και να ενημερώνονται για τα κοινωνικά προγράμματα που υπάρχουν και τις διασυνδέσεις που γίνονται μεταξύ ΟΑΕΔ και άλλων προγραμμάτων.
 
Το γραφείο λειτουργεί από Δευτέρα ως Παρασκευή για την ενημέρωση για τα προγράμματα, και από Δευτέρα έως Τετάρτη για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
 
Η ημερίδα δικτύωσης, τόνισε, αποτελεί μια ευκαιρία συνάντησης των υπηρεσιών όλης της Ροδόπης, ώστε να μπορέσουν να λειτουργούν καλύτερα, αλλά λειτουργεί και ως συνέδριο, ώστε να μάθει το κοινό περισσότερα για τα κέντρα κοινότητας.
 
Η εμπειρία, και ο αριθμός των ωφελουμένων,  δείχνει ότι ο κόσμος γνωρίζει πού και σε ποιους πρέπει να απευθύνεται, είτε για τα εισοδηματικά προγράμματα είτε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες.
 
Βέβαια το πρόγραμμα είναι ευρωπαϊκό, και θα διαρκέσει μέχρι το 2020, με τον κ. Γκαράνης να εκτιμά ότι, παρόλο που θα ήταν ευχής έργο να μην υπάρχει ανάγκη στη χώρα για τα προγράμματα αυτά, δυστυχώς φαίνεται πως οι ανάγκες θα παραμείνουν μεγάλες για αυτό και ελπίζουν πως θα παραταθεί και παραπέρα.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.