Τα 90χρονα της ΓΣΕΕ γιορταστηκαν σε εκδηλωση στην Καβαλα

Τιμώντας τα 90 χρόνια δημιουργίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έχει εκδώσει υλικό το οποίο παρουσιάζεται μέσω εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Αθήνα και συνεχίζονται και στις άλλες πόλεις της χώρας. Την Παρασκευή 14 Νοέμβρη εκδήλωση έγινε στην Καβάλα και το επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιασθεί και στην πόλη μας.

Μέσω ντοκυμανταίρ παρουσιάζεται η ιστορία της οργάνωσης και οι αγώνες της για τα εργατικά δικαιώματα όλο αυτό το χρονικό διάστημα παρουσίας και προσφοράς της. Το ίδιο έγινε και στην Καβάλα παρουσία του αντιπροέδρου της ΓΣΕΕ και του κ. Ρωμανιά, επιστημονικού συνεργάτη της ΓΣΕΕ.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τους εργαζόμενους

Αμέσως μετά την προβολή του ντοκυμανταίρ στην Καβάλα ακολούθησε συζήτηση η οποία όπως ενημερώνει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής κ. Μαγαλιός, που ήταν παρών, «η συζήτηση περιστράφηκε, όπως ήταν φυσικό, στην παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά ιδιαίτερα την κρίση στη χώρα μας. Αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε ως συμπέρασμα αυτής της συζήτησης είναι ότι η κρίση δεν έχει φθάσει ακόμη στην Ελλάδα και μάλιστα την περιμένουμε μετά τα Χριστούγεννα. Επιγραμματικά θα σας πω ότι εάν η ανάπτυξη αγγίξει το 1,5% θα έχουμε περίπου 80000 απολύσεις και στην Ελλάδα, αν η ανάπτυξη αγγίξει τα όρια της ύφεσης τότε η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη στην Ελλάδα. Δυσοίωνες οι προβλέψεις και σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο αν λάβει κανείς υπόψη του ότι σήμερα απολύθηκαν 53000 συνάδελφοι στην Αμερική από τη City Group».

Κοινή αφετηρία αγώνων τότε και τώρα

Ενενήντα χρόνια μετά την ίδρυση της ΓΣΕΕ μπορεί τα δεδομένα να έχουν αλλάξει όμως ακόμη και σήμερα υπάρχουν κοινά σημεία στους αγώνες των εργατών. «Τότε οι συνάδελφοί μας αγωνίζονταν για ψωμί – παιδεία – ελευθερία για τα ίδια αγωνιζόμαστε και εμείς σήμερα. Η οικονομική κρίση οδηγεί σε εξαθλίωση. Οι εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους. Όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στη μόρφωση. Βλέπουμε όμως τα περισσότερα νοικοκυριά και οι Έλληνες εργαζόμενοι το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού να το δίνουν για να μορφώσουν τα παιδιά τους. Επίκαιρα τα συνθήματα αυτά. Μη ξεχνάμε ότι σήμερα τα εργασιακά δικαιώματα πλήττονται. Τα συνθήματα που φώναζαν τότε, και τα οποία οδήγησαν σε ένα σημείο ανάπτυξης, φωνάζουμε και σήμερα,γιατί έχουμε οδηγηθεί προς τα πίσω».

Το συνδικαλιστικό κίνημα ξαναβρήκε την αίγλη του

Υπήρξε εποχή που το συνδικαλιστικό κίνημα πέρασε κρίση κάτι που επιβεβαιώνει ο κ. Μαγαλιός. «Πέρασε μεγάλη κρίση ταυτότητας το συνδικαλιστικό κίνημα. Έγιναν λάθη από κάποιες ηγεσίες παλιότερα. Για παράδειγμα κάναμε απεργίες για τους Σαντινίστας. Αυτές οι απεργίες μας στοίχησαν. Το συνδικαλιστικό κίνημα έπρεπε να μορφωθεί και τα συνδικαλιστικά στελέχη να έχουν παιδεία, ώστε να μπορούν να βγουν στην κοινωνία και να εξηγήσουν τα προβλήματα. Το θέμα τέθηκε στα συνέδρια της ΓΣΕΕ και νομίζω ότι η αλλαγή έγινε. Έγινε ανανέωση. Για παράδειγμα ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, όπως και πολλοί συνάδελφοι στα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες ανταπεξέρχονται στην προώθηση των εργατικών ζητημάτων. Βέβαια αυτό μόνο δεν φθάνει υπάρχουν υποδομές τις οποίες δημιούργησε η ΓΣΕΕ μέσω της Εργατικής Εστίας. Πιστεύω όμως ότι σημαντικό ρόλο παίζει και η προσωπικότητα του κάθε προέδρου που ηγείται στο τοπικό συνδικαλιστικό σύστημα. Θεωρώ ότι το συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα έχει ξαναβρεί τον εαυτό του».

Να αφεθεί ελεύθερο το συνδικαλιστικό κίνημα

Σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα είναι διαιρεμένο. Από τη μία το ΠΑΜΕ και από την άλλη η ΓΣΕΕ. Σε ερώτηση αν αυτός ο διαχωρισμός βλάπτει το συνδικαλιστικό κίνημα ο κ. Μαγαλιός τονίζει χαρακτηριστικά ότι «το μαγαζί είναι γωνία. Ένα είναι και όλοι θέλουν μερίδιο και λόγω κομματικών πεποιθήσεων τους έχουν εμφυσήσει ότι πρέπει να ηγηθούν του κινήματος αλλά τα κουκιά δεν βγαίνουν, τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Πιστεύω ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρέπει να είναι κομματικοποιημένο. Πρέπει να αφεθεί ελεύθερο να βρει το δρόμο του. Πολλές φορές δεν τον βρίσκει διότι υπάρχουν οι συσχετισμοί, ο κάθε κυβερνών προσπαθεί να έχει δικούς τους ανθρώπους, όμως έχουν γίνει βήματα πολλά και πιστεύω απ’ όλες τις παρατάξεις. Θεωρώ ότι οι συνάδελφοι αυτοί έχουν ξεχωρίσει. Βλέπουμε στις απεργίες παντού τους φοιτητές όμως το εργατικό κίνημα δεν είναι μόνο οι φοιτητές. Πρέπει να έχεις δίπλα σου και εργαζόμενους για να περάσεις αυτά που θέλεις».

Πρόεδροι της ΓΣΕΕ κατηγορήθηκαν για κομματικοποίηση. «Παντού υπάρχει αυτό. Δεν μπορεί το συνδικαλιστικό κίνημα να είναι ξεχωριστό. Ανάλογα με την κυβέρνηση και την κοινωνία που έχουμε, έχουμε και ανάλογους συνδικαλιστές. Αυτό που πιστεύω εγώ είναι ότι πρέπει να αφήσουν ελεύθερο το συνδικαλιστικό κίνημα. Τα κόμματα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να πατρονάρουν και θα δείτε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Γίνεται μια προσπάθεια και από το σημερινό πρόεδρο τον κ. Παναγόπουλο προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουν γίνει προσπάθειες να αποδεσμευθούμε από τα κόμματα. Θεωρώ ότι το έχουν καταλάβει όλες οι παρατάξεις, αλλά θέλει χρόνο».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.