Τ. Βεζυριαννιδου: «Το Συμβουλιο Αρχιτεκτονικης, συνδιαμορφωνει την ιστορικη μνημη του τοπου»

«Η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου είναι ένα πολύ έξυπνο concept, ένα μεγαλόπνοο σχέδιο κι ένα σοβαρό έργο με προοπτική για την πόλη μας»

Η ακόλουθη συνομιλία με την αρχιτέκτονα Τάνια Βεζυριαννίδου, και σήμερα πρόεδρο της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης, της Πανελλήνιας δηλαδή Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών των Μηχανικών, έγινε αρκετό καιρό πριν. Με αφορμή τη γνωστοποίηση από τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη ότι υπάρχει πυρετώδης προετοιμασία για την ετοιμασία και την υποβολή πρότασης στο πλαίσιο του προγράμματος Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, και με τη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων, για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης. Χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας που τα τελευταία χρόνια τυγχάνει δεδηλωμένα της καθολικής υποστήριξης του συνόλου των φορέων πολιτικής της Ροδόπης και αναφερόμαστε στις σχετικές ανακοινώσεις και από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής και την Εφορία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.
 
Σημειωτέον ότι στο πλαίσιο της αναφοράς του δημάρχου για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου ο ίδιος είχε συμπεριλάβει και τη γνωστοποίηση της σχεδιαζόμενης από τον δήμο αναβάθμισης της δημοτικής αγοράς σημειώνοντας ότι «οι παρεμβάσεις στο χώρο της δημοτικής αγοράς θα είναι τέτοιες, που θα την κάνουν ελκυστική και για τον επισκέπτη και για τον επαγγελματία που δραστηριοποιείται εκεί. Άλλωστε» ανέφερε «είναι ένα κτιριακό συγκρότημα, που έχει χτιστεί εδώ και πάνω από 40 χρόνια και χρειάζεται μία αισθητική, αλλά και βιοκλιματική αναβάθμιση». Αναφορά που στάθηκε ικανή να μας υπενθυμίσει σχετική μελέτη ανάπλασής της από την αρχιτέκτονα Τάνια Βεζυριαννίδου που είχε παρουσιάσει η ίδια σε συνέδριο του ΤΕΕ Θράκης, φιλοξενήθηκε δε στο εξαιρετικό περιοδικό που εξέδιδε το ΤΕΕ Θράκης2 αλλά και στις σελίδες της εφημερίδας μας, μετά από επεξηγηματική των προτάσεών της συνομιλία μαζί της.
 
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση ανάπλασης που αποτέλεσε και ένα εκ των τεσσάρων πυρήνων διαλόγου στη συνομιλία μας μαζί της στα ερτζιανά του ράδιο Παρατηρητής 94fm, αφού δεν αντιμετωπίζει τη δημοτική αγορά ως ένα ακόμα δημόσιο κτίριο που χρήζει απλά φτιασιδώματος, αλλά καταπιάνεται με την πλήρη ανάπλαση κτιρίου και περιβάλλοντος χώρου, αντιμετωπίζοντας δυσλειτουργίες που παρουσιάζει η περιοχή, όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση σε ώρες αιχμής, η δυσχέρεια στην εξυπηρέτηση των καταστημάτων εντός της δημοτικής αγοράς κ.α.
 
Η κ. Βεζυριαννίδου έχει άλλωστε κατατεθειμένα από καιρού τα επιστημονικά της διαπιστευτήρια, εκτός του ότι τελεί πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Ροδόπης, του οργάνου εκείνου δηλαδή, που «έχει ευθύνη και υποχρέωση σεβασμού και προστασίας όλων των πολιτιστικών, αστικών, πολεοδομικών, αρχιτεκτονικών και περιβαλλοντικών αξιών ενός τόπου», και για το οποίο ουδέν μέχρι τώρα γνωρίζαμε, εμπλέκεται δηλαδή και με ζητήματα, όπως η ίδια μας εξήγησε, όπως αυτό που ανέκυψε πρόσφατα, για την ανάγκη προστασίας των προσφυγικών κατοικιών της Κομοτηνής, μέσω των social media και του συναδέλφου της αρχιτέκτονα κ.Κώστα Κατσιμίγα.
 
Τάνια Βεζυριαννίδου όμως, και πολλά και καλά για τα αρχιτεκτονικής υφής ζητήματα του τόπου, αρχίζοντας από τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, και κυρίως αναθέρμανση -εν μέσω ενός περιέργου μέχρι τώρα θέρους, με πολλαπλές δυσκολίες ακόμη και καιρικές, εκτός από όσες δημιουργεί το τερατώδες ζήτημα της διαχείρισης του χρέους της χώρας μας- αναθέρμανση κυρίως του ενδιαφέροντός μας για την πρόταση ανάπλασης του ιστορικού κέντρου αλλά και της δημοτικής αγοράς, που επιτέλους θα αποδώσει έναν συγκεκριμένο πολιτισμικό αλλά και περιηγητικό συνάμα περίπατο σε γηγενείς και επισκέπτες… 

«Η αρχιτεκτονική του σήμερα αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά του αύριο»

ΠτΘ: κ. Βεζυριαννίδου είστε πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Ροδόπης. Ποιος είναι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου;
Τ.Β.:
Τιμή και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη η αρμοδιότητα λειτουργίας του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (ΣΑ) Π.Ε. Ροδόπης για μένα, ως προέδρου του Συμβουλίου, και θα σας εξηγήσω γιατί. Διότι ο ρόλος των ΣΑ εδραιώνεται επιστημονικά το 1931 στην Χάρτα των Αθηνών, όπου γίνεται αναφορά για την πόλη και τη λειτουργία της και για τον ρόλο και την αξία του αρχιτέκτονα στο σχεδιασμό της πόλης. Στη συνέχεια, υπάρχει μια σειρά διακηρύξεων και συμβάσεων που έχει υπογράψει και υποχρεούται να τηρεί η χώρα μας κι αφορούν στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς και, τέλος, το 2010, με την προστασία του τοπίου ενισχύεται ο ρόλος του αρχιτέκτονα.
 
Κατ’ εφαρμογή των παραπάνω το ΣΑ έχει ευθύνη και υποχρέωση σεβασμού και προστασίας όλων των πολιτιστικών, αστικών, πολεοδομικών, αρχιτεκτονικών και περιβαλλοντικών αξιών ενός τόπου και οφείλει να έχει πρωτεύοντα λόγο στην αρχιτεκτονική και πολεοδομική εξέλιξη του τόπου του διότι, συνδιαμορφώνει την ιστορική μνήμη του τόπου, βασιζόμενο στην αρχή ότι η αρχιτεκτονική του σήμερα αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά του αύριο. Άρα η ευθύνη του ΣΑ είναι τεράστια.
 
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, το ΣΑ ως αμιγώς επιστημονικό όργανο αποτελείται μόνο από αρχιτέκτονες με αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Τα μέλη του είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, με εμπειρία και τεχνογνωσία, με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά ή επιτυχία σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.
 
Το ΣΑ έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Έχει ως αρμοδιότητές του τη γνωμοδότηση για κάθε οικοδομική εργασία σε κτίρια εντός παραδοσιακών οικισμών, ιστορικών τόπων, αρχαιολογικών χώρων κ.α., για διατηρητέα κτίρια ή όμορα αυτών, για όλα τα ειδικά κτήρια (ειδικά είναι όλα τα κτίρια πλην της κατοικίας), για όλες τις κατεδαφίσεις αξιόλογων κτιρίων και όλων των κατασκευών των προϋφιστάμενων του 1955, για ανοιχτούς δημόσιους χώρους, για τα θέματα που παραπέμπονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κ.α. Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις προσφυγικές κατοικίες της Κομοτηνής, μέσα από τον ημερήσιο τύπο και τις αναρτήσεις του συναδέλφου Κ. Κατσιμίγα. Όλες αυτές οι περιπτώσεις μπορούν να παραπέμπονται στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής για να γνωμοδοτεί.
 
Ο ρόλος του ΣΑ πολύ συγκεκριμένος. Δεν ελέγχει μεμονωμένα το κτίριο αλλά τη σχέση αυτού με το περιβάλλον στο οποίο ανήκει. Το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές (πολιτιστικό) καθώς και η αρχιτεκτονική δημιουργία αποτελούν δημόσιο συμφέρον που πρέπει να διασφαλίζονται από το ΣΑ. 

«Ιστορικό κέντρο, η ιστορία της πόλης μας μέσα από μια σύντομη διαδρομή»


ΠτΘ: Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε προσπάθειες φορέων να υλοποιήσουν το έργο ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής, η άποψή σας και ως προέδρου του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Π.Ε. Ροδόπης ποια είναι;
Τ.Β.:
Δεν έχω δει τη μελέτη άρα δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Ωστόσο τόσο από τον ημερήσιο τύπο όσο και από τις δηλώσεις του δημάρχου προκύπτει ότι πρόκειται για ένα πολύ έξυπνο concept, ένα μεγαλόπνοο σχέδιο κι ένα σοβαρό έργο με προοπτική για την πόλη μας. Αυτό το λέω γιατί καταδεικνύει την ιστορία της πόλης μας μέσα από μια σύντομη διαδρομή. Ξετυλίγεται δηλαδή η ιστορία της Κομοτηνής σε φάσεις (μέσα από τα κτίρια της και τις διαδρομές της) ξεκινώντας από το βυζαντινό πόλισμα με το κάστρο του 400μ.χ., περνάει στην οθωμανική κυριαρχία και το αποτύπωμα της στην πόλη μας με το Ιμαρέτ – πτωχοκομείο και σήμερα Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα οθωμανικά μνημεία της Ευρώπης του 1360, συνεχίζει στο Εσκί Τζαμί, ένα οθωμανικό τέμενος του 1608 και καταλήγει στον παραδοσιακό εμπορικό ιστό της πόλης, με τη δημοτική Αγορά και τη σύγχρονη εποχή. Παρουσιάζει μια περιοχή που διατηρεί την ιστορικότητα της μέσα στη σύγχρονη ζωή της πόλης. Άρα η πρόταση παρουσίασης ενός τμήματος του σύγχρονου αστικού ιστού της Κομοτηνής, με σημαντική την ιστορική μνήμη στη ζωή των κατοίκων και αναφορά στην ιστορία της αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής εξέλιξης της πόλης που κατορθώνει και παντρεύει διαφορετικές ιστορικές φάσεις της πόλης, αλλά και διαφορετικά πολιτιστικά, αρχιτεκτονικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά θεωρώ ότι έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα ώστε να είναι εν τέλει επιλέξιμη και να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Άλλωστε από όσο γνωρίζω το όλο εγχείρημα το έχει αναλάβει προσωπικά ο ίδιος ο Δήμαρχος, είναι ένα όραμά του για την πόλη και πιστεύω ότι έχει τη θέληση και τη δύναμη να το υλοποιήσει και θα τα καταφέρει. 

«Ο Δήμος Κομοτηνής γνωρίζει τη μελέτη μου για την ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς και θεωρώ δεδομένο ότι, αν χρειασθεί, θα τη χρησιμοποιήσει»

ΠτΘ: Στην ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς. Το 2005 είχατε καταθέσει δημόσια πρόταση για την ανάπλασή της, για την οποία είχαμε συνομιλήσει, την είχαμε παρουσιάσει και στις σελίδες του «Παρατηρητή της Θράκης», την είχαμε όμως δει και στο περιοδικό του ΤΕΕ Θράκης. Θα μας θυμήσετε τα σχετικά με την πορεία της;
Τ.Β.:
Η πρόταση παρουσιάσθηκε σε ημερίδα του ΤΕΕ το 2005 με τίτλο «Βιοκλιματικός Σχεδιασμός κτιρίων και περιβάλλοντος χώρου» με εκπροσώπηση από το Πανεπιστήμιο, από τον Κρατικό μηχανισμό (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και από ντόπιους συναδέλφους για την παρουσίαση παραδειγμάτων στον Βιοκλιματικό σχεδιασμό.
 
Ο δήμος Κομοτηνής συμμετείχε στην ημερίδα δια εκπροσώπου του, του κ. Δάμωνα Δαμιανού, ως προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας Τάσου Βαβατσικλή. Άρα θεωρώ ότι ο Δήμος τη γνωρίζει την μελέτη και θεωρώ δεδομένο ότι θα τη χρησιμοποιήσει, αν χρειασθεί να ενισχύσει την πρότασή του για το ιστορικό κέντρο της πόλης. Είναι άλλωστε δημοσιευμένη η πρότασή μου στο περιοδικό του ΤΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2009, στο ενημερωτικό δελτίο τεύχος 20 που είναι αναρτημένο στο site του ΤΕΕ Θράκης, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τη διαβάσει.
 
Παραδείγματα αστικών αναπλάσεων σε περιοχές κεντρικών δημοτικών αγορών, πολλά. Ενδεικτικά θα αναφερθώ από την Ευρώπη στην αγορά των Halles στο Παρίσι και στη Δημοτική Αγορά της Καρδίτσας στην Ελλάδα. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε την μεταφορά της κεντρικής αγοράς τροφίμων εκτός Παρισιού και τη μετατροπή του χώρου σε πολυλειτουργικό χώρο με χρήσεις αναψυχής, εμπορίου και πολιτισμού με κύριο στόχο την αναβάθμιση -αναζωογόνηση της ποιότητας ζωής του περιβάλλοντος και των κατοίκων της. Στην περίπτωση της Καρδίτσας ο χώρος μετατράπηκε σε πολυλειτουργικό χώρο με βασικές λειτουργίες, το εμπόριο, την αναψυχή και τον πολιτισμό και αντιμετωπίσθηκαν τα γενικότερα προβλήματα λειτουργίας του αστικού ιστού όπως το κυκλοφοριακό, ενισχύθηκαν οι πεζοδρομήσεις, οι φυτεύσεις κ.α. 

«Το κτιριακό συγκρότημα της δημοτικής αγοράς χρήζει επανασχεδιασμού»


ΠτΘ: Τι περιλαμβάνει η πρόταση ανάπλασης της δημοτικής αγοράς που είχατε καταθέσει;
Τ.Β.:
Να σημειώσουμε καταρχήν ότι το κτιριακό συγκρότημα ανήκει σε δημοτικό οικόπεδο έκτασης 7,5 στρεμμάτων. Η μελέτη εκπονήθηκε το 1961 από τον αρχιτέκτονα κ. Δάλλα. Ήταν μία πρωτοποριακή μελέτη για την εποχή της διότι ενσωμάτωνε αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού όπως η δημιουργία τεσσάρων εσωτερικών αιθρίων, οι φυτεύσεις και η ύπαρξη φεγγιτών στη στέγαση των καταστημάτων.
 
Σήμερα το κτιριακό συγκρότημα χρήζει επανασχεδιασμού με κύριο στόχο την αισθητική, λειτουργική, οικονομική και περιβαλλοντική αναβάθμιση κι ανάδειξη του χώρου της δημοτικής αγοράς για τους κάτωθι λόγους:
 
• Βρίσκεται εντός του πολεοδομικού κέντρου της πόλης καταλαμβάνοντας μεγάλη έκταση χωρίς αισθητική και ποιοτική αξία.
 
• Η περιοχή ερημώνει μετά τις μεσημεριανές ώρες ενώ τις πρωινές ώρες εμφανίζει δυσλειτουργίες ως προς την επισκεψιμότητά της. Δηλαδή ο δρόμος μπροστά από τη νότια όψη της αγοράς παρουσιάζει λειτουργικά και κυκλοφοριακά προβλήματα. Πεζοί, ποδηλάτες, αυτοκίνητα και εκφορτώσεις προϊόντων συνυπάρχουν σε ώρες αιχμής.
 
• Ο περιβαλλοντικός επανασχεδιασμός της κεντρικής αγοράς μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη βελτίωση του κυκλοφοριακού, την ανάμειξη των χρήσεων γης, τη βελτίωση των υποδομών και τη χρήση υλικών φιλικών στο περιβάλλον.
 
Η πρόταση παρουσιάζει την κλιμακωτή διάταξη τεσσάρων ενοτήτων που επιτρέπουν τη δημιουργία οπτικών επαφών, ηλιασμού, φωτισμού και αερισμού των χώρων. Στη νότια πλευρά, επί της οδού Παλαιολόγου, διατηρείται η ισόγεια διάταξη του γραμμικού μετώπου, η οποία σπάει την μονοτονία της συνέχειας των 115μ. με τη δημιουργία δύο κεντρικών πυλών –εισόδων που συνδέουν την αγορά με το εμπορικό κέντρο της πόλης για να καταλήξει σε τετραόροφη ενότητα με υπόγειο παρκινγκ στα βόρεια, επί της οδού Τρικούπη. Στο ενδιάμεσο χώρο αναπτύσσονται ανοιχτοί χώροι και χρήσεις αναψυχής, εμπορίου, πολιτισμού και γραφείων. Θα έχει τη μορφή mall –εμπορικού κέντρου και θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η οδός Παλαιολόγου θα πεζοδρομηθεί και θα δημιουργηθούν καθιστικά, φυτεύσεις και υγρές επιφάνειες που θα βελτιώσουν το μικροκλίμα της περιοχής και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. 

«Ο Δήμος Κομοτηνής σε χωροταξικό επίπεδο είναι ο μόνος Δήμος της χώρας που εμπεριέχει ταυτόχρονα διαφορετικές χωρικές ενότητες σε ένα ενιαίο Δήμο»

ΠτΘ: Κύριο πεδίο ενασχόλησής σας είναι η παρακολούθηση τοπικού χωρικού σχεδιασμού σε επίπεδο Δήμων της Περιφέρειας ΑΜΘ. Τι έχετε να παρατηρήσετε λοιπόν για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Κομοτηνής;
Τ.Β.:
Καταρχήν να πω ότι υπηρετώ στη δημόσια διοίκηση και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης περισσότερο από 18 χρόνια με κύριο αντικείμενο θέματα χωροταξικού, πολεοδομικού, αστικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και εφαρμογών στο επίπεδο της Περιφέρειας ΑΜΘ. Ειδικότερα γνωρίζω και παρακολουθώ την πορεία υλοποίησης του τοπικού χωρικού σχεδιασμού σε επίπεδο Δήμων, δηλ. των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων για όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ. Παράλληλα σε ερευνητικό επίπεδο παρακολουθώ την πορεία υλοποίησης των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε επίπεδο χώρας.
 
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρω τι είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο κάθε Δήμου για την επόμενη 20ετία. Επιδιώκει, μέσα από το συνδυασμό αναπτυξιακών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραμέτρων, τον καθολικό σχεδιασμό των αστικών, περιαστικών και αγροτικών περιοχών κάθε Δήμου. Μετά την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» κάθε Δήμος έχει την αρμοδιότητα ανάθεσης, παρακολούθησης και επίβλεψης του ΓΠΣ, ενώ την έγκριση της μελέτης την έχει το κράτος. Έτσι ο σχεδιασμός του συνολικού χώρου ενός Δήμου ανάγεται σε κύρια πολιτική δράση του Δήμου, με άμεση επίπτωση στην ποιότητα του περιβάλλοντος και στην κοινωνική και οικονομική ζωή των πολιτών του.
 
Ο Δήμος Κομοτηνής, μετά την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης», διευρύνθηκε με την ενσωμάτωση δύο όμορων δημοτικών ενοτήτων , του Ν. Σιδηροχωρίου και της Αιγείρου. Καταλαμβάνει έκταση 650 τ. χλμ. και έχει πληθυσμό 67.000 κατοίκους. Θεωρώ ότι σε χωροταξικό επίπεδο είναι ο μόνος Δήμος της χώρας που εμπεριέχει ταυτόχρονα διαφορετικές χωρικές ενότητες σε ένα ενιαίο Δήμο. Τι θέλω να πω. Ο Δήμος Κομοτηνής, μετά τον «Καλλικράτη», από χωροταξικής άποψης είναι ταυτόχρονα ένας δήμος αστικός, συνοριακός, ορεινός και παραλιακός.
 
Δηλαδή:
 
• είναι αστικός διότι έδρα του είναι η πόλη της Κομοτηνής, μία αστική πόλη.
• είναι συνοριακός διότι το βόρειο τμήμα του συνορεύει με τη βαλκανική ενδοχώρα, άρα και την ευρωπαϊκή ενδοχώρα.
• είναι ορεινός διότι διαθέτει ένα ορεινό όγκο με τεράστιο φυσικό και πολιτισμικό πλούτο.
• είναι παραλιακός διότι διαθέτει ένα εξαιρετικό παραλιακό μέτωπο, τμήμα του οποίου ανήκει σε προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού πάρκου ΑΜΘ.
 
Αποτελεί άρα πρόκληση για ένα μελετητή η μελέτη ενός τέτοιου Δήμου με τα αυτά τα χαρακτηριστικά που σας περιέγραψα. Σήμερα ο Δήμος Κομοτηνής έχει ΓΠΣ μόνο για το αστικό κομμάτι του κι όχι για το περιαστικό και αγροτικό χώρο (δηλαδή ορεινό, παραλιακό κ.α. όπως σας προανέφερα.) Το εν λόγω ΓΠΣ εγκρίθηκε το 2012 και μπορεί να αναθεωρηθεί με το πέρας της πενταετίας, δηλαδή το 2017. Άρα ο Δήμος μπορεί να προχωρήσει την επόμενη χρονιά σε αναθεώρηση του ΓΠΣ, ενσωματώνοντας και διορθώνοντας τυχόν προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά την τετράχρονη εφαρμογή του και ταυτόχρονα να εξετάσει και να προκηρύξει ένα ΓΠΣ για το σύνολο του Καλλικράτειου Δήμου του.
 
1Βλ.: Γιώργος Πετρίδης, δήμαρχος Κομοτηνής: «Εντός του 2017 η έναρξη των εργασιών για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου από πλευράς του Δήμου» στη διεύθυνση http://www.paratiritis-news.gr/details.php?id=178534, και «Στην τελική ευθεία ο σχεδιασμός για την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου» στη διεύθυνση http://www.paratiritis-news.gr/details.php?id=178212
 
2Βλ. στο περιοδικό του ΤΕΕ Θράκης, «Θράκης τεχνικά», Σεπτέμβριος 2009, τεύχος 20 και www.teethrakis.gr
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.