Στην τελικη ευθεια ο σχεδιασμος για την αναδειξη του ιστορικου κεντρου

Γιώργος Πετρίδης «Όχι μόνο δε θα θιχτούν οι επιχειρήσεις στην περιοχή παρέμβασης, αλλά προσδοκούμε η επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο»

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία της πρότασης για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής, η οποία προορίζεται υποβολή στο ΕΣΠΑ του αμέσως επόμενους μήνες, προκειμένου το μεγαλόπνοο έργο να χρηματοδοτηθεί συνολικά από ευρωπαϊκά κονδύλια. Χθες πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση μεταξύ του δημάρχου Κομοτηνής και υπηρεσιακών παραγόντων από τη μια και των συνεργαζόμενων φορέων από την άλλη, όπως είναι η Μητρόπολη Μαρώνειας και Κομοτηνής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ.λπ. Όπως έγινε γνωστό, μέσα στο επόμενο μήνα θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις αναφορικά με το ακριβές περιεχόμενο και τις πτυχές του όλου σχεδιασμού.
 
Συνοπτικά, η περιοχή παρέμβασης ξεκινάει από την Τσανάκλειο και από το κτίριο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, που βρίσκεται στον πεζόδρομο της Ν. Τσανακλή, για να καταλήξει στη δημοτική αγορά της πόλης, όπου σχεδιάζεται να γίνουν ριζικές αλλαγές, αισθητικά αλλά και πρακτικά. Στην περιοχή αυτή εντάσσονται επίσης όλη η έκταση του Βυζαντινού Τείχους, ο χώρος μπροστά από τη Μητρόπολη, το Ιμαρέτ και το Εσκί Τζαμί. Παραπλεύρως του τείχους, παράλληλα με τον πεζόδρομο της Βενιζέλου, θα ανοίξει και θα πεζοδρομηθεί το μονοπάτι που θα συνδέει τη δυτική με την ανατολική πλευρά της περιοχής παρέμβασης του ιστορικού κέντρου, ενώ ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται και η ανάπλαση των στενών δρόμων, που τέμνουν κάθετα τον πεζόδρομο της Βενιζέλου και οδηγούν προς την πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου.
 
Η πρόταση για την υλοποίηση των παραπάνω παρεμβάσεων θα κατατεθεί στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης του νέου ΕΣΠΑ, μόλις εκδοθεί η σχετική πρόσκληση από τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Θυμίζουμε ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που υπόσχεται χρηματοδότηση ύψους 8,8 εκατ. ευρώ, είναι δυνητικοί δικαιούχοι οι 5 πρωτεύουσες της Περιφέρειας και η Ορεστιάδα, αλλά θα εγκριθούν για χρηματοδότηση μόνο 2 από τις 6 προτάσεις που θα κατατεθούν. 

«Ο σχεδιασμός μας στοχεύει στο να αποκτήσει η Κομοτηνή αυτό που της λείπει»

Στη δήλωσή του, με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση με τους συμπράττοντες φορείς, ο δήμαρχος Κομοτηνής εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο δήμος θα είναι έτοιμος να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση, μόλις ανοίξουν οι σχετικές διαδικασίες, ενώ παρατήρησε ότι ο επίμαχος σχεδιασμός «στοχεύει στο να αποκτήσει η Κομοτηνή αυτό που της λείπει». «Δηλαδή μία περιοχή μέσα στο κέντρο της, που να αξιοποιεί τα μνημεία και ό,τι υπάρχει από ιστορικό, αρχιτεκτονικό, θρησκευτικό πλούτο, να αναδεικνύει και την ιστορικότητα της Κομοτηνής από τα βυζαντινά, τα οθωμανικά και τα σύγχρονα ελληνικά χρόνια, ενώ ταυτόχρονα να έχει και αναπτυξιακά αποτελέσματα, με την προσέλκυση τουρισμού στην περιοχή και με την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας». 

«Οι παρεμβάσεις στη δημοτική αγορά θα είναι τέτοιες, που θα την κάνουν ελκυστική και για τον επισκέπτη και για τον επαγγελματία που δραστηριοποιείται εκεί»

Ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε επίσης με έμφαση ότι «οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης όχι μόνο δε θα θιχτούν, αλλά από την περαιτέρω αξιοποίησή της προσδοκούμε η επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο». Εστίασε μάλιστα την προσοχή του και στη σχεδιαζόμενη αναβάθμιση της δημοτικής αγοράς της πόλης, σημειώνοντας ότι «οι παρεμβάσεις στην αγορά θα είναι τέτοιες, που θα την κάνουν ελκυστική και για τον επισκέπτη και για τον επαγγελματία που δραστηριοποιείται εκεί». «Άλλωστε είναι ένα κτιριακό συγκρότημα, που έχει χτιστεί εδώ και πάνω από 40 χρόνια», επισήμανε, «και χρειάζεται μία αισθητική, αλλά και βιοκλιματική αναβάθμιση». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.