Συστρατευση Αναπτυξιακων για την ανασυγκροτηση της υπαιθρου

Αυξημένη η συμμετοχή και το ενδιαφέρον φορέων της αυτοδιοίκησης, της οικονομίας και ιδιωτών απέναντι στον άξονα 7 που στοχεύει στην ανάπτυξη του αγροτικού χώρου μέσα από 14 μέτρα. Σε εκδήλωση της Διαχειριστικής Αρχής του υπουργείου Γεωργίας με τη στήριξη της Αναπτυξιακής Ροδόπης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Κομοτηνή παρουσιάστηκαν εκτενώς οι δρόμοι που ανοίγονται σε ιδιώτες και σε φορείς της αυτοδιοίκησης για ν΄ αναπτύξουν πρωτοβουλίες μέσα από τη διαμόρφωση και την υποβολή προτάσεων. Να σημειωθεί ότι τα ολοκληρωμένα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης του υπουργείου Γεωργίας εφαρμόζονται σε 40 περιοχές πανελλαδικά και στη Ροδόπη αφορούν, σε πρώτη φάση, τους δήμους Σώστου και Ιάσμου.

Πέντε στελέχη του υπουργείου Γεωργίας ανέλαβαν να ενημερώσουν γύρω απ’ τους στόχους της προγραμματικής περιόδου 2000-2006 για τον αγροτικό τομέα και ειδικά για την «Αγροτική Ανάπτυξη – Ανασυγκρότηση της υπαίθρου 2000-2006». Σχετικά με τον άξονα 7, που περιλαμβάνει 14 μέτρα, αναλύθηκαν οι διαδικασίες υποβολής υποψηφίων προτάσεων, ο τρόπος αξιολόγησής τους και οι δομές στήριξης.

Από τη Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου ήταν παρόντες ο γεωπόνος κ. Παναγιώτης Καραδήμας, η πολιτικός μηχανικός κ. Θεοδώρα Παπανικολάου, η γεωπόνος κ. Ευαγγελία Τζουμάκα, ο δασολόγος κ. Αλέξανδρος Τοκατλίδης και ο γεωπόνος από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού του υπουργείου κ. Θανάσης Γκαγιωγιάκης.

Με την ιδιότητα του Προέδρου της Αναπτυξιακής Ροδόπης ο κ. Στέργιος Σταυρόπουλος μίλησε για τους στόχους της δομής στήριξης: «Είναι σε πρώτο επίπεδο η αναβάθμιση της παρεχόμενης υποστήριξης στους δικαιούχους των παραπάνω περιοχών έτσι ώστε να επιτευχθεί η ορθή υλοποίηση και παρακολούθηση της πορείας του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των επιμέρους έργων που υλοποιούνται από αυτούς. Σε δεύτερο επίπεδο, στόχος της Δομής Στήριξης είναι η δημιουργία φορέων σε περιφερειακό επίπεδο για την προώθηση της ανάπτυξης του αγροτικού χώρου στο επίπεδο αυτό».

Σημείωσε ότι η δομή στήριξης είναι μια καινοτόμος προσπάθεια του υπουργείου Γεωργίας, «ένα πλέγμα των αναπτυξιακών επιχειρήσεων» και παρουσίασε τις περιοχές παρέμβασης για την περιφέρειά μας.

Στην επέκταση των ολοκληρωμένων στις ορεινές περιοχές, συμμετέχουν από τη Ροδόπη οι Κοινότητες Κέχρου και Οργάνης.

Δράσεις – Στόχοι

Ο κ. Καραδήμας ανέπτυξε αρχικά τις δράσεις μέσα από τις οποίες θα υλοποιηθούν οι στόχοι του επιχειρησιακού προγράμματος, που έχει ομαδοποιηθεί σε 7 άξονες προτεραιότητας, σημειώνοντας ότι ο άξονας 7 είναι μια καινοτόμος προσέγγιση για την αγροτική ανάπτυξη:

«1. Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε επίπεδο αγροτικής εκμετάλλευσης.

2. Παρεμβάσεις στο επίπεδο μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορίας του πρωτογενούς γεωργικού και δασικού προϊόντος.

3. Βελτίωση της ηλικιακής σύνθεσης του αγροτικού πληθυσμού.

4. Βελτίωση των υποστηρικτικών μηχανισμών και ενημέρωσης του αγροτικού πληθυσμού με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

5. Παρεμβάσεις στο γεωργικό προϊόν.

6. Ανάπτυξη και προστασία φυσικών πόρων και περιβάλλοντος.

7. Προγράμματα ανάπτυξης αγροτικού χώρου».

Για το διάστημα 2000-2006 το συνολικό κόστος του προγράμματος ξεπερνά το 1 τρις δραχμές (3.010.155.271 ευρώ). Η κοινοτική συμμετοχή είναι 1.233.418.499 ευρώ.

Οι στόχοι του άξονα 7 είναι:

-Προστασία των οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερων περιοχών, καθώς και εκείνων που πλήττονται από τις αναπόφευκτες διαρθρωτικές μεταβολές και την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς εξελίξεις και προώθηση της μείωσης των ανισοτήτων στις ευκαιρίες και τις αμοιβές μεταξύ φύλων και ομάδων του πληθυσμού.

Συνέχιση της προσπάθειας μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων και στήριξης της ανάπτυξης στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας.

Επανένταξη των ορεινών περιοχών και του νησιωτικού χώρου στο εθνικό παραγωγικό σύστημα έτσι, ώστε να αποφευχθεί η περιθωριοποίησή τους.

Επισημαίνοντας ότι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει δημόσια έργα και ιδιωτικές επενδύσεις εξήγησε κατά πόσο κάθε ένα από τα 14 μέτρα περιλαμβάνει δημόσια ή ιδιωτικά έργα. Οι στόχοι του άξονα 7 εξυπηρετούν 14 μέτρα, και το συνολικό κόστος ανέρχεται 581.971.621 ευρώ:

Οι επιλεγμένες περιοχές παρέμβασης των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων του Υπουργείου Γεωργίας είναι συνολικά 40 και αφορούν σε:

221 Καποδιστριακούς Δήμους

810.490 κατοίκους (στοιχεία απογραφής 1991)

34.183,6 τ. χλμ. συνολική έκταση

Η παρουσίαση των μέτρων

«Όσον αφορά τα δημόσια έργα, έχει γίνει πρόσκληση, από το Σεπτέμβριο του 2002, στον τελικό δικαιούχο, που είναι οι δήμοι και οι κοινότητες της χώρας.

Η πρόσκληση είχε ως καταληκτική ημερομηνία την τελευταία μέρα του περασμένου έτους, εδόθη όμως παράταση μέχρις τις 28 Φεβρουαρίου». Ο κ. Καραδήμας παρουσίασε τα δημόσια έργα: «Το 7.1 με τίτλο «έγγειες βελτιώσεις» το οποίο αφορά αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα. Οι περισσότεροι δικαιούχοι είναι οι Ο.Τ.Α. και η συμμετοχή είναι 100%. Το συνολικό ύψος του μέτρου πανελλαδικά ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Το μέτρο 7.4 με τίτλο «βασικές υπηρεσίες για την αγροτική οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό» αφορά δημόσια και ιδιωτικά έργα και ξεπερνά τα 27 εκατομμύρια ευρώ.

Το μέτρο 7.5 με τίτλο «ανακαίνιση και ανάπτυξη χωριών – προστασία και διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς» είναι μεικτό και ξεπερνά τα 55 εκατομμύρια ευρώ.

Το μέτρο 7.7. είναι αμιγώς για δημόσια έργα, αφορά στη «διαχείριση των υδάτινων πόρων στην γεωργία».

Το μέτρο 7.8 τιτλοφορείται «ανάπτυξη και βελτίωση της υποδομής που σχετίζεται με την ανάπτυξη της γεωργίας».

Το μέτρο 7.10 με τίτλο «προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τη Γεωργία, τη Δασοκομία, τη διατήρηση του τοπίου, καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων», αφορά δημόσια και ιδιωτικά έργα. Δικαιούχοι είναι οι Ο.Τ.Α., και το ύψος ενίσχυσης για τα δημόσια έργα είναι 100%» σημείωσε ο κ. Καραδήμας.

Η κ. Παπανικολάου ανέπτυξε κάποια από τα μέτρα ξεκινώντας απ’ το 7.2 με τίτλο «δημιουργία υπηρεσιών διαχείρισης εκμεταλλεύσεων», αναφερόμενη στις προϋποθέσεις και τους δικαιούχους.

Σε σχέση με το 7.3 για την «εμπορία γεωργικών προϊόντων ποιότητας», εξήγησε τις διαδικασίες υποβολής, τον τρόπο που θα γίνεται η αξιολόγηση, το ρόλο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού.

Τα κριτήρια αξιολόγησης επηρεάζονται από τη σωστή συμπλήρωση του φακέλου της υποψηφιότητας, το φάκελο του υποψηφίου, την ίδια την πρόταση (θέμα ωρίμανσης έργου), τις επιπτώσεις στην απασχόληση (ως προς τις νέες θέσεις εργασίας).

Τι είναι η δομή στήριξης

Ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης και υπεύθυνος της κεντρικής δομής στήριξης για την περιφέρεια Α.Μ. –Θ., κ. Στάθης Κεφαλίδης παρουσίασε τη λογική και τη λειτουργία της δομής και τις πηγές χρηματοδότησης ανά περιοχή (υπουργείο Ανάπτυξης ή ΠΕΠ). Προσεγγίζοντας το αντικείμενο της δομής στήριξης ανέπτυξε: «Αναλαμβάνει να παράσχει υπηρεσίες στήριξης με αποδέκτες τους κατοίκους των αγροτικών περιοχών όπου θα εφαρμοστούν τα ολοκληρωμένα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, που θα χρηματοδοτηθούν απ’ τους εθνικούς πόρους και αυτά που θα επιδοτηθούν από προγράμματα της περιφέρειας. Έχουν σαν στόχο να βοηθήσουν τους ιδιώτες και τους φορείς, όπου εφαρμόζονται τα προγράμματα». Σχετικά με τους στόχους της δομής στήριξης παρουσίασε: «Η δημιουργία, σε πρώτη φάση, ενός δικτύου φορέων που θα είναι δίπλα στους τελικούς αποδέκτες. Επίσης ν’ αναβαθμιστεί η παρεχόμενη υποστήριξη στους τελικούς δικαιούχους. Καθημερινά θα έχετε ένα δικό σας άνθρωπο μέσω του οποίου θα μπορέσετε να ενταχθείτε σ΄ ένα πρόγραμμα. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν ιδέες, είναι ζωντανές, αλλά χρειάζεται να ενταχθούν σ΄ ένα πρόγραμμα». Με έμφαση στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, που είναι ο βασικός στόχος του υπουργείου Γεωργίας, ο κ. Κεφαλίδης επικέντρωσε στο έλλειμμα πληροφόρησης σε μεγάλες κατηγορίες πολιτών. «Οι αγροτικές περιοχές είναι απομονωμένες, γι΄ αυτό και απαιτείται η δημοσιοποίηση του προγράμματος». Παρουσίασε, στη συνέχεια, τις Αναπτυξιακές, από τον Έβρο, τη Δράμα, την Καβάλα και την Ξάνθη που συστρατεύονται για την ενημέρωση των αποδεκτών».

-Ανακαίνιση χωριών – διατήρηση αγροτικής κληρονομιάς

Από τα πλέον ενδιαφέροντα μέτρα είναι το 7.5 που έρχεται να ενισχύσει σε επίπεδο υποδομής οικισμούς, (δεν εφαρμόζεται όμως σε εγκαταλελειμμένους), να αναβαθμίσει ή να αποκαταστήσει κτίρια που είναι χαρακτηρισμένα ως παραδοσιακά και διατηρητέα, μέτρο που με την πρώτη ανάγνωση είναι εφαρμόσιμο στο Δήμο Ιάσμου. Περιλαμβάνεται δε και η αποκατάσταση κτιρίων για κοινωφελή χρήση. «Στην κατηγορία περιλαμβάνεται η αποκατάσταση παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων ή κτισμάτων με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα οποία βρίσκονται σε οικισμούς για τους οποίους υπάρχουν ή εκπονούνται μελέτες συνολικής ανάπλασης αυτών. Μέσα από τις μελέτες αυτές θα πρέπει να αναδεικνύεται ότι τα κτίρια αυτά με την αποκατάστασή τους και τη χρήση τους θα έχουν προσθετική αξία και θα δρουν συμπληρωματικά με άλλες ενέργειες στην ανάδειξη και ανάπλαση του οικισμού. Τα κτίρια αυτά θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για κοινωφελείς σκοπούς, όπως βιβλιοθήκες, μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, κέντρα πολυδραστηριότητας, κλπ, ενώ οι λειτουργικές τους δαπάνες οι οποίες θα προκύπτουν ως αποτέλεσμα της χρήσης τους θα καλύπτονται από το φορέα λειτουργίας τους».

Ω. προϋπόθεση τίθεται ότι «η οποιαδήποτε παρέμβαση στους οικισμούς δεν θα πρέπει να επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον αλλά να συμβάλλει σημαντικά και ουσιαστικά στη διαφύλαξη και προστασία του».

Προστασία και ανάδειξη αξιόλογων αρχιτεκτονικών στοιχείων της αγροτικής υπαίθρου.

«Στη δράση αυτή περιλαμβάνονται έργα για την προστασία – αποκατάσταση και ανάδειξη αξιόλογων αρχιτεκτονικών στοιχείων της αγροτικής υπαίθρου, τα οποία έχουν αισθητική και ιστορική σημασία.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται Δημόσια Έργα (γέφυρα, βρύσες, μονοπάτια κα).

Οι βασικές προϋποθέσεις για την επιλογή των πράξεων της κατηγορίας αυτής είναι οι εξής:

– η εξασφάλιση της προσπελασιμότητας, προκειμένου να είναι εύκολα προσιτό από επισκέπτες, η μικρή απόστασή τους από οικιστικό σύνολο και η ένταξή τους σε πολιτιστική διαδρομή.

– Η ένταξη του συγκεκριμένου αρχιτεκτονικού στοιχείου σε δίκτυο διαδρομών το οποίο να αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών στην περιοχή».

Τουριστικές, βιοτεχνικές δραστηριότητες

Υψους 125 εκατ. ευρώ και πλέον είναι το μέτρο 7.9 για την «ενθάρρυνση των τουριστικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων».

Στις κατηγορίες δράσεων περιλαμβάνονται η ενίσχυση τουριστικών δραστηριοτήτων, η ενίσχυση βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, η προβολή συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών παρέμβασης. Η τελευταία κατηγορία είναι επιλέξιμη μόνο για τη συνολική προώθηση της εικόνας των περιοχών παρέμβασης και μόνο από συλλογικούς φορείς και ΟΤΑ. Στις δαπάνες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, δαπάνες σχεδιασμού και εκτύπωσης πληροφοριακών και διαφημιστικών εντύπων, διαφημιστικών καταχωρήσεων στα ΜΜΕ, σε Ελλάδα και εξωτερικό, κατασκευής αφισών και ηλεκτρονικής διαφήμισης, σχεδιασμού ιστοσελίδας και δικτυακού τόπου.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.