Υποσχεση ΟΠΕΚΕΠΕ για αποπληρωμη των καθυστερημενων ενισχυσεων στους κτηνοτροφους της ΑΜ-Θ εως 30 Ιουνιου 2024

Απάντηση στην Αναφορά Κόκκαλη-Ξανθόπουλου

Δέσμευση ότι οι εκκρεμείς πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους δικαιούχους αιτήσεων των ετών 2022 και 2023 θα καταβληθούν σταδιακά έως τις 30-6-2024, ανέλαβε ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού, με απάντησή του σε Αναφορά που κατέθεσαν από κοινού ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος και ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. βουλευτής Λάρισας, Β. Κόκκαλης.

Η αναφορά των δύο βουλευτών που κατατέθηκε στις 6-12-2023, περιείχε την επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Α.Μ-Θ με θέμα τις «Εκκρεμότητες πληρωμών συνδεδεμένων ενισχύσεων κτηνοτροφίας 2022». Σύμφωνα με την επιστολή, διαπιστώθηκε από «τις ανακοινώσεις του υπουργείου Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμές αλλά και για τον προγραμματισμό πληρωμών ενισχύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους, ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και δεν έχει προβλεφθεί καμία πληρωμή, για την εξόφληση των συνδεδεμένων ενισχύσεων της κτηνοτροφίας».

Η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην απάντησή της, παραδέχεται τις μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, και αναφέρει ότι μετά την αλλαγή διοίκησης καταβάλλονται προσπάθειες για την βελτιστοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών με σκοπό την αποπληρωμή των οφειλομένων για τα έτη 2022 και 2023, σταδιακά έως τις 30-6-2024. «Ειδικότερα για τις εκκρεμότητες που αφορούν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που έχουν αιτηθεί οι Βοοτρόφοι κατά το έτος αιτήσεων 2022, πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες διεργασίες για την ορθή πληρωμή τους επίσης εντός του προαναφερθέντος χρονικού διαστήματος», επισημαίνεται στην απάντηση.

Από την πλευρά τους οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβαν επεσήμανε πως «σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ιδιαιτέρως μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεων στους δικαιούχους με αποκλειστική ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ και της κυβέρνησης» και διαβεβαίωσαν πως «σε ό,τι μας αφορά, θα παρακολουθούμε την υλοποίηση της εξαγγελία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς η έγκαιρη αποπληρωμή των οφειλομένων ενισχύσεων για το αιγοπρόβειο γάλα και το βόειο κρέας (γέννες), είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική επιβίωση ενός σημαντικού παραγωγικου κλάδου της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.