Συσταθηκε ο Συνδεσμος Ελληνικης Κτηνοτροφιας

Παρέμβαση στην αγορά κτηνοτροφικών προϊόντων έκανε η ΠΑΣΕΓΕΣ προχωρώντας στη σύσταση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του κλάδου, εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών σε γάλα και κρέας και των ραγδαίων αυξήσεων στις ζωοτροφές. Ο νέος φορέας θα παρεμβαίνει σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, ακόμη και στη διαπραγμάτευση των τιμών. Θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προβολή και προώθηση των ελληνικών συνεταιριστικών προϊόντων, ώστε αυτά να γίνουν ευρέως γνωστά στο καταναλωτικό κοινό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Την απόφαση για την ίδρυση του Συνδέσμου έλαβε το Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Για τον ρόλο που καλείται να παίξει ο Σύνδεσμος, αλλά και για τους στόχους του ο ΠτΘ συνομίλησε με τον Φώτη Σκουλαρίκη, στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ.




Πριν από λίγες ημέρες συγκροτήθηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, μέλη του οποίου είναι 50 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα. Το καταστατικό του Συνδέσμου κατατέθηκε επίσημα στο Πρωτοδικείο Αθηνών. «Ήδη έχουν γραφεί 46 ιδρυτικά μέλη από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, η ΠΑΣΕΓΕΣ, οι Κοινοπραξίες Αγροτικών Συνεταιρισμών, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων, οι Ενώσεις Παραγωγών και οι ιδιώτες. Βέβαια, ο κατάλογος είναι ανοιχτός για όσους ενδιαφερόμενους επιθυμούν να γραφτούν στον Σύνδεσμο», όπως ανέφερε ο Φώτης Σκουλαρίκης, στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ.


Σύμφωνα με το στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ, η συγκρότηση του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας ήταν αποτέλεσμα επαφών και συζητήσεων ανάμεσα στους κτηνοτροφικούς φορείς, με ζητούμενο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εκπροσώπηση του κλάδου, σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους, κατά την οποία το κόστος παραγωγής έχει ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα, η λειτουργία της αγοράς χαρακτηρίζεται από έντονες στρεβλώσεις και το εισόδημα των κτηνοτρόφων έχει συρρικνωθεί δραματικά.

Όσον αφορά τους στόχους που θα επιδιώξει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο κ. Σκουλαρίκης ανέφερε μεταξύ άλλων:

• Την προβολή και προώθηση θεμάτων, που αφορούν στην ανάπτυξη της παραγωγής, της διακίνησης και της εμπορίας κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών προϊόντων.

• Την προβολή των προϊόντων του κλάδου τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στις διεθνείς αγορές. Απαραίτητη θεωρείται η χάραξη μιας εθνικής πολιτικής για τα προϊόντα του κλάδου, με ιδιαίτερη έμφαση στα προϊόντα ονομασίας προελεύσεως και ειδικά στο τυρί «φέτα».

• Την προώθηση μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, της ιστορικής, και πολιτιστικής κληρονομιάς στον τομέα της κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας, των σχετικών ηθών και εθίμων κ.λπ.

Για να επιτύχει τους σκοπούς του ο Σύνδεσμος θα προχωρά σε κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία που θεωρεί ότι «ενισχύει τον Έλληνα κτηνοτρόφο και την ελληνική κτηνοτροφία». Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος:

• Θα οργανώνει και θα συντονίζει αγωνιστικές πρωτοβουλίες και διεκδικήσεις για την υπεράσπιση του εισοδήματος και των συμφερόντων του Έλληνα κτηνοτρόφου.

• Θα παρεμβαίνει με θέσεις και προτάσεις, προς τις αρμόδιες – κρατικές κυρίως – αρχές.

• Θα συνεργάζεται με τις κοινοτικές και διεθνείς οργανώσεις του κλάδου, και θα μετέχει σε θεσμούς, συλλογικές οργανώσεις, και διεπαγγελματικές οργανώσεις.

• Θα οργανώνει ενέργειες και εκδηλώσεις ενημέρωσης και επιμόρφωσης (σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια, συμπόσια, πολιτιστικές εκδηλώσεις).

• Θα συγκροτεί ομάδες εργασίας, επιτροπές μελετών, τεχνικές επιτροπές κ.λπ

• Θα συνεργάζεται με φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, ινστιτούτα, επιμελητήρια.

• Θα αναλαμβάνει και θα πραγματοποιεί έρευνες, μελέτες, προγράμματα εθνικά και κοινοτικά κ.λπ.

Πρόκειται για τους στόχους, οι οποίοι θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα του νέου Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας που θα αναδειχτεί μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2008. «Είναι μια σειρά από σκοπούς που έχει ο Σύνδεσμος, τους οποίους το νέο διοικητικό συμβούλιο που θα εκλεγεί τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να βάλει μπρος για να τα διεκδικήσει και να τα υλοποιήσει».

Ο ρόλος του συνδέσμου είναι, αφενός μεν η προστασία των συμφερόντων των κτηνοτρόφων και της κτηνοτροφίας της χώρας μας, αφετέρου δε η μελέτη των προβλημάτων του κλάδου υπό τις καινούργιες συνθήκες, ώστε να διαμορφωθεί μια δυναμική στρατηγική ανάπτυξής του. Ο Σύνδεσμος, θα επιδιώξει επίσης την επιστημονική στήριξη των μελών του, ενώ έχει θέσει ως στόχο την προστασία και προώθηση των αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων. «Ο Σύνδεσμος καλείται να προασπίσει τα συμφέροντα του κλάδου της κτηνοτροφίας, ουσιαστικά, να βοηθήσει τον κλάδο της κτηνοτροφίας, της παραγωγής κτηνοτροφικών προϊόντων».

Τα κύρια προβλήματα της κτηνοτροφίας

Η αλόγιστη αύξηση τιμών των ζωοτροφών και η καθήλωση των προϊόντων της κτηνοτροφίας, κυρίως, του κρέατος και του γάλατος είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κόσμος. Όσο για τις ραγδαίες αυξήσεις στις ζωοτροφές που παρατηρούνται κατά την τελευταία διετία, ο κ. Σκουλαρίκης τόνισε ότι «το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας την τελευταία διετία είναι η αλόγιστη -πέρα από κάθε όριο- αύξηση τιμών των ζωοτροφών. Σε πολλές περιπτώσεις οι αυξήσεις που γίνονται ξεπερνούν το 100%».

Μιλώντας για την κατάρρευση των τιμών σε γάλα και κρέας, ισχυρίστηκε ότι «το κρέας είναι καθηλωμένο εδώ και 4-5 χρόνια στις ίδιες τιμές, όπως και το γάλα που έχει ελάχιστες αυξήσεις. Άρα, έχουμε τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής από τη μία πλευρά και καθήλωση των τιμών των παραγομένων προϊόντων των κτηνοτρόφων από την άλλη».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.