Συντονιζουν το βημα τους Δ.Π.Θ. και τοπικοι φορεις

Την αφετηρία μιας νέας εποχής στις σχέσεις του Πανεπιστημίου και της τοπικής κοινωνίας, σηματοδοτεί η χθεσινή συνάντηση του νομάρχη Ροδόπης με τον Πρόεδρο του Τμήματος ΔΟΣΑ, κ. Χατζηκωνσταντίνου κατά την οποία αποφασίστηκε η διασύνδεση του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Θράκης με τους ντόπιους παραγωγικούς φορείς.

Πάγιο αίτημα εδώ και τρεις δεκαετίες αποτελεί η σύνδεση του Πανεπιστημίου με τις ανάγκες της περιοχής και από την άλλη η δυνατότητα των ντόπιων να αφουγκραστούν τις προτεραιότητες και τις σταθμίσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Πεποίθηση τόσο του νομάρχη κ. Σταυρόπουλου όσο και του κ. Χατζηκωνσταντίνου, αποτελεί ότι μόνο εφόσον αναπτυχθεί ένα στρατηγικό σχέδιο συνεργασίας μεταξύ των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του πανεπιστημίου, θα υπάρξει η δυνατότητα αμοιβαίων ωφελημάτων και για τις δύο πλευρές μέσα από αυτές τις επαφές.

Μιλώντας αποκλειστικά στον ΠτΘ ο κ. Σταυρόπουλος για τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του «ΔΟΣΑ», ο οποίος συνοδευόταν και από το νέο καθηγητή του Τμήματος κ. Σιδηρόπουλο, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είχαμε τη δυνατότητα κατά τον ερχομό του κ. Παπαντωνίου στην Κομοτηνή να συναντηθούμε και με τον Πρύτανη και με τον κ. Χατζηκωνσταντίνου και να ανταλλάξουμε κάποιες πρώτες σκέψεις για το πώς μπορούμε να διασυνδέσουμε το Πανεπιστήμιο με την τοπική κοινωνία.

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο μπορεί από τη φύση του να συνδεθεί άμεσα με την τοπική κοινωνία, με τους φορείς ούτως ώστε να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα και για λογαριασμό των κατοίκων της περιοχής και για λογαριασμό του πανεπιστημίου.

Ανταλλάξαμε σκέψεις με τον κ. Χατζηκωνσταντίνου και αποφασίσαμε να δρομολογήσουμε την διασύνδεση του Πανεπιστήμιου με τους επιχειρηματίες και με τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και με τους φορείς της Τουρκίας και της Βουλγαρίας με τους οποίους είμαστε σε επαφή.

Μπορούμε ακόμα στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας τα παιδιά τα οποία φοιτούν στο Οικονομικό Τμήμα του πανεπιστημίου να έρθουν σε επαφή με τις επιχειρήσεις να μπούνε στην παραγωγή, να δούνε τα οικονομικά τμήματα των επιχειρήσεων, να αντιμετωπίσουν προβλήματα που υπάρχουν στις επιχειρήσεις, να φτιάξουν μελέτες οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων στην περιοχή μας, να τους παρουσιάσει η νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση το στρατηγικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που έχουμε για το νομό και τους δήμους, να δούνε πώς σκεφτόμαστε εμείς οι πολιτικοί, να δούνε τι οράματα έχουμε κι αυτοί τεχνοκρατικά να μπορέσουν να βοηθήσουν αυτήν την προσπάθεια διότι εμείς θέλουμε καθηγητές οι οποίοι να μένουν στην περιοχή.

Θα υπάρξει μία ακόμα συνάντηση μεταξύ του Νομάρχη, του Δημάρχου και του κ. Χατζηκωνσταντίνου, θα ακολουθήσει συνάντηση με τους επιχειρηματίες της περιοχής μας και συνέντευξη τύπου προκειμένου να ενημερωθεί η κοινωνία για τα αποτελέσματα των επαφών»
.

Οι δηλώσεις του κυρίου Χατζηκωνσταντίνου

Εν τω μεταξύ μιλώντας σήμερα στο Ραδιόφωνο του Παρατηρητή ο Πρόεδρος του τμήματος «ΔΟΣΑ» του ΔΠΘ αναφέρθηκε σε όλο το πλέγμα των πρωτοβουλιών που θα σταθεροποιήσουν τη συνεργασία που φαίνεται να ξεκινά.

ΠτΘ: κ. Χατζηκωνσταντίνου θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική πρωτοβουλία, εξίσου σημαντική τη θεώρησε και ο κ. Σταυρόπουλος και είπε ότι πιστεύει πως πολλά πράγματα θα επανατοποθετηθούν σε νέα βάση.

Γ.Χ.:
Τη θεωρώ κι εγώ, πάρα πολύ σημαντική αυτή την πρωτοβουλία, διότι τελικώς το Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης διαθέτει σήμερα ένα επιστημονικό προσωπικό από 35 περίπου ειδικούς επιστήμονες καθηγητές οι οποίοι κατά την άποψη μου δεν θα πρέπει να περιοριστούν απλώς σε ένα διδακτικό έργο. Βεβαίως προέχει το ακαδημαϊκό έργο για το τμήμα, πρέπει να μορφώσουμε τους φοιτητές μας. Όμως από την άλλη μεριά είναι κρίμα ένα τέτοιο επιστημονικό δυναμικό να παραμείνει κλεισμένο στο καβούκι του μέσα στην Πανεπιστημιούπολη διδάσκοντας τους φοιτητές και μόνο ή ασχολούμενο με τα προσωπικά ερευνητικά ενδιαφέροντα που έχει ο κάθε καθηγητής χωριστά.

Ένα θέμα οικονομικών επιστημών πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία του στο χώρο της παραγωγής, στο χώρο των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και να συμβάλει με την παρουσία του σε επίλυση προβλημάτων, σε προώθηση προβληματισμών τα οποία μπορούν να βοηθήσουν την περιοχή και γενικότερα την περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Νομίζω, λοιπόν, ότι σε μια περιοχή όπως η Θράκη η οποία είναι μια περιοχή με πάρα πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες για το μέλλον, σε ένα σταυροδρόμι των οικονομικών συμφερόντων αλλά και των πολιτισμών ένα Τμήμα Οικονομικών Επιστημών πρέπει να βγει από το καβούκι του. Αυτό είπα και στον κ. Νομάρχη, ο οποίος το αγκάλιασε σαν ιδέα. Θέλουμε σαν Τμήμα, σαν καθηγητές, σαν διδάσκοντες να έρθουμε σε επαφή με τους επενδυτές – επιχειρηματίες της περιοχής και με την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου αυτού για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε σε ότι καλύτερο είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

ΠτΘ: Όταν μιλάτε κ. Χατζηκωνσταντίνου για επαφή με τους επιχειρηματίες, πώς ακριβώς θα μορφοποιηθεί αυτό το πλαίσιο συνεργασίας; Θα δώσετε δική σας επιστημονική γνώση, θα πάρετε τεχνογνωσία για τους φοιτητές σας για το πως υλοποιείται το επενδυτικό πρόγραμμα της περιοχής. Τι ακριβώς θα γίνει;

Γ.Χ.:
Σκέφτομαι κατ’ αρχήν ότι οι δικοί μας φοιτητές ότι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να έχουν μία επαφή με τις βιομηχανίες αυτού του τόπου,επισκεπτόμενοι τη ΒΙ.ΠΕ. Νομίζω ότι οι επιχειρηματίες θα είναι πάντοτε ανοιχτοί σε μια τέτοια πρωτοβουλία.

Το δεύτερο το οποίο σκέφτομαι να κάνω ως Τμήμα και να το διαβιβάσω με μία συστατική επιστολή στον κ. Νομάρχη, είναι να κάνουμε μια πρωτοβουλία στο Αμφιθέατρο, να συγκεντρώσουμε διευθύνοντες συμβούλους, επιχειρηματίες, διευθύνοντες επιχειρήσεων, οι οποίοι να έρθουν όλοι εδώ να βρεθούμε μαζί με το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος, να βρεθούμε μαζί με το επιστημονικό προσωπικό του Τμήματος, να βρεθούμε με τους ειδικούς επιστήμονες που διαθέτουμε και βεβαίως με παρουσία του Νομάρχη και του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη, να κάνουμε μια ευρεία συζήτηση ώστε να μπορέσουμε να αναδείξουμε, ορισμένα προβλήματα τα οποία αφορούν τους επιχειρηματίες της Βιομηχανικής Περιοχής.

Να δείξουμε π.χ. το πρόβλημα της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων μας στη ΒΙΠΕ της Κομοτηνής ή και της Ξάνθης ακόμα. Να κοιτάξουμε ποια είναι τα προβλήματα που τους απασχολούν σε οργανωτικό επίπεδο, τι απασχολεί γενικότερο τη Βιομηχανική Ζώνη και στη συνέχεια να επιχειρήσουμε με τους δικούς μας επιστήμονες, είτε μέσω διδακτορικών διατριβών, είτε μέσω προτάσεων που μπορούμε να κάνουμε προς την Περιφέρεια στα πλαίσια του Γ΄ ΚΠΣ, να επιλύσουμε προβλήματα. Μακάρι να λειτουργεί και το ερευνητικό κέντρο το οποίο θέλουμε να φτιάξουμε.

Νομίζω ότι είναι κρίμα ένα τέτοιο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει το Τμήμα, να εντοπίζει το ενδιαφέρον αποκλειστικά και μόνο στη διδασκαλία των φοιτητών.

Θα πρέπει αυτή η δουλειά να εμπλουτιστεί και με μία συμβολή που μπορεί να έχει προς την τοπική κοινωνία της Θράκης.

ΠτΘ: Πόσους φοιτητές έχει το Τμήμα σήμερα το τμήμα σας, στην έναρξη της τρίτης περιόδου, λειτουργίας του;

Γ.Χ.:
Το Τμήμα αυτή τη στιγμή έχει 500 φοιτητές και διαθέτει 35 καθηγητές οι οποίοι είναι σε οργανικές θέσεις, άλλοι μόνιμοι και άλλοι με σύμβση.

Εγώ στον κ. Νομάρχη πήγα με τον καθηγητή κ. Σιδηρόπουλο ο οποίος σήμερα είναι διδάσκων στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή, έχει έρθει μετά από 20ετή καριέρα στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και έχει εγκατασταθεί με την οικογένεια του στην Κομοτηνή για να βοηθήσει αυτό το Τμήμα και να συνεχίσει την καριέρα του εδώ. Αυτοούς τους επιστήμονες και άλλους που έχουμε και οι οποίοι θα είναι περίπου 11 στον αριθμό ως μέλη ΔΕΠ, πρέπει να προσπαθήσουμε να τους κρατήσουμε στην περιοχή, πρέπει να τους δώσουμε τα απαραίτητα εκείνα ενδιαφέρονται τα οποία ξεπερνούν εκείνα του αμφιθεάτρου και της διδασκαλίας. Να τους δώσουμε τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν προς όφελος του Πανεπιστημίου, άλλα και του τόπου.

Παρόμοιες πρωτοβουλίες, δεν έχουν γίνει από αλλά Οικονομικά Πανεπιστήμια της χώρας. Μια τέτοια πρωτοβουλία του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Θράκης, νομίζω, είναι πρωτοπόρα και θα επιδιώξουμε να την υλοποιήσουμε. Άλλωστε, μπορούμε σαν τμήμα να έρθουμε σε επαφή με την Οικονομική Σχολή της Αδριανούπολης και με τη Φιλιππούπολη και να κάνουμε ένα τρίγωνο.

ΠτΘ: Λειτουργείτε ως Κομοτηναίος κ. Χατζηκωνσταντίνου, περισσότερο και από καάποιους γηγενείς της περιοχής!

Γ.Χ.:
Είμαι πλέον Κομοτηναίος! Θέλω να πιστεύω ότι όταν ξεκινούμε να κάνουμε κάτι σε αυτή τη ζωή, πρέπει να προσπαθούμε να το κάνουμε καλά. Αυτή είναι η φιλοσοφία που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο τμήμα και νομίζω ότι αν τύχουμε καλής στήριξης, κάτι καλό θα μείνει για την περιοχή για το μέλλον, το οποίο θα μας κάνει περήφανους.

ΠτΘ: κ.Χατζηκωνσταντίνου, σας ευχαριστώ πολύ.

Γ.Χ.:
Κι εγώ ευχαριστώ.

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.