«Συνθεση και δημοκρατικος προγραμματισμος χωρις εμπαθειες και μεμψιμοιριες»

Ανοικτή διαβούλευση με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων της περιοχής, συγκάλεσε χθες το πρωί στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ξάνθης ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Άρης Γιαννακίδης.

Συνοδευόμενος από τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη της Ξάνθης Φώτη Καραλίδη, ο κ. Γιαννακίδης άκουσε και κατέγραψε όσα κατέθεσαν οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ομοσπονδίας επαγγελματιών, του εργατοϋπαλληλικού κέντρου, των αγροτικών συνεταιρισμών, των βιοτεχνών και των ξενοδόχων. Μάλιστα, μετά από παράκληση του κ. Γιαννακίδη, οι προτάσεις κατατέθηκαν και εγγράφως, πέρα από τις σημειώσεις που κρατούσε και το ενδιαφέρον που επέδειξε ο ίδιος.

«Η σημερινή παρουσία είναι η απαρχή μιας διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και δεν είναι μόνο μια προεκλογική σημειολογία» τόνισε ο κ. Γιαννακίδης ανοίγοντας τις εργασίες της διαβούλευσης και λέγοντας: «Έχω μάθει να συνθέτω, να ενεργοποιώ την έκφραση του δημοκρατικού προγραμματισμού χωρίς κομματικές εμπάθειες και χωρίς τοπικιστικές μεμψιμοιρίες. Αναδεικνύουμε τα προβλήματά μας στην κεντρική εξουσία και προσπαθούμε να τα επιλύουμε». Ο Φώτης Καραλίδης συμπλήρωσε ότι «θέση και άποψή μας χρόνια τώρα είναι ο όποιος προγραμματισμός μας να ξεκινάει μέσα από διαβούλευση της κοινωνίας» και ακολούθως ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, έθεσε επί χάρτου και εν συνόλω την κατάσταση: «Τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους» είπε. «Ενώ οι περιοχές μας είναι αγροτικές, τα τελευταία τριάντα χρόνια έπαψαν να έχουν απασχόληση στον αγροτικό τομέα. Η απασχόληση στράφηκε στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στη βιοτεχνία, στην παροχή υπηρεσιών. Αυτή τη στιγμή η Ξάνθη έχει τη δυσμενέστερη θέση στην Ελλάδα, γιατί αυτοί που ήταν αγρότες έχουν γίνει πλέον εργάτες, επαγγελματίες ή κάτι άλλο».

Ο κ. Ανδρικόπουλος «φωτογράφισε» τη δυσμενέστατη κατάσταση στο χώρο της οικοδομής, αλλά και σε βιομηχανία-βιοτεχνία, φτάνοντας στις συνέπειες στην αγορά: «Το Σωματείο Οικοδόμων Ξάνθης έχει γύρω στα πέντε χιλιάδες μέλη και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Αυτοί πλέον, σ’ ένα ποσοστό 80-90% είναι άνεργοι αυτή τη στιγμή! Επίσης, πάρα πολλές βιομηχανίες και βιοτεχνίες της περιοχής μας έχουν κλείσει ή έχουν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες την τελευταία εικοσαετία. Και αυτές που υπάρχουν, συντηρούνται με πολύ μεγάλη δυσκολία. Υπάρχει πολύ μεγάλη συρρίκνωση του εισοδήματος, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί η αγορά. Και πώς να λειτουργήσει όταν οι μισοί στην Ξάνθη είναι άνεργοι; Δύσκολη είναι και η αντιμετώπιση των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, αφού τα χρήματα αυτών θεωρούνται πλέον επισφαλή. Δύσκολα εισπράττουν και κατά συνέπεια δεν έχουν και χρήματα να δώσουν».

«Η θέση του Περιφερειάρχη καθίσταται σχεδόν ισότιμη με υπουργική»

Φυσικά, των αναφορών Ανδρικόπουλου δεν μπορούσε να εξαιρεθεί η πολυθρύλητη επιδότηση του 12%, για την οποία είπε ότι «πολύ δύσκολα εκταμιεύεται και ήδη υπάρχει καθυστέρηση δύο ετών». Ο πρόεδρος του ΕΒΕ κατέγραψε τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία και είπε: «Ως δια μαγείας τα τελευταία δύο χρόνια κόπηκε πλέον η οικοδομή και τα ακίνητα που επέφεραν έστω ένα μικρό ενοίκιο, αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν. Ή δεν θα υπάρχει ενοικιαστής ή –αν υπάρξει- οι τιμές είναι πολύ χαμηλές κι όσο πάει θα είναι ακόμη χαμηλότερες, αφού πάρα πολλά μένουν άδεια. Από την άλλη, έρχονται οι φόροι κι όλα αυτά συνθέτουν τη μεγάλη οικονομική δυσπραγία που υπάρχει».

Τέλος, ο κ. Ανδρικόπουλος δήλωσε ότι «το μόνο που μπορούμε να ζητήσουμε είναι μια γενικότερη ανάκαμψη της οικονομίας» και κατέληξε λέγοντας: «Κατά την άποψή μου, η θέση του Περιφερειάρχη καθίσταται σχεδόν ισότιμη με υπουργική και θα ακούγεται η φωνή του. Ωστόσο, η ανάκαμψη δεν μπορεί να έρθει από τη μια μέρα στην άλλη, ίσως έρθει την επόμενη δεκαετία. Άλλωστε αντίστοιχο χρόνο πήρε να φτάσουμε ως εδώ…».

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι παριστάμενοι εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, με πρώτο τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών της Ξάνθης Βασίλη Σκαρλάτο. Δεινός ομιλητής και γνώστης της κατάστασης, αναφέρθηκε με στοχευμένο και λυσιτελή τρόπο στις δυνατότητες της περιοχής, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Στον νέο σχεδιασμό, η περιοχή πρέπει να στηριχτεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Πρόκειται για “μπαλκόνι των Βαλκανίων”, με σπουδαία και αξιοποιήσιμη θέση. Και ως τουριστικός προορισμός, αλλά περισσότερο ως κέντρο εισόδου και εξόδου ενός κόσμου που είναι πάνω από εμάς, που ξαναβρίσκει τη θέση του στην ιστορία και θέλει να αναπτυχθεί». Ο κ. Σκαρλάτος υπογράμμισε ότι σήμερα μετρούμε τα αποτελέσματα μιας στρεβλής αντίληψης που αποχρωμάτισε ακόμη και το όραμα του Αλέξανδρου Μπαλτατζή που έδωσε πνοή στον τόπο και ζήτησε «να ενοποιηθεί ο νέος κοινωνικο-οικονομικός χώρος από τα νότια Βαλκάνια μέχρι την Κασπία θάλασσα, με κάθετους άξονες, απελευθέρωση των λιμανιών και συνολική πολιτική αξιοποίησης της θέσης μας, παράλληλα με την πολυπολιτισμικότητά της».

Επωφελής κρίθηκε η διαβούλευση

Ακολούθως μίλησαν όλοι οι εκπρόσωποι, καταθέτοντας τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και όλα όσα συνθέτουν τη διαμορφούμενη σήμερα κατάσταση στην περιοχή. Μακρηγόρησε –αλλά παραθέτοντας σημαντικές παραμέτρους- ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης και επίσης δεινός ομιλητής Σωτήρης Τσιακίρογλου, ενώ μίλησαν ακόμη ο δήμαρχος Βιστωνίδας Νίκος Ζλάτκος (εκπροσωπώντας την τοπική αυτοδιοίκηση), ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελος Μπεμπεκίδης, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Απόστολος Αγκόρτσας και εκπρόσωποι των βιοτεχνών και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης.

Τέθηκαν πολλά και σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό των συνόρων και των ανεξέλεγκτων εισαγωγών, η «τόνωση» της εγκληματικότητας συνεπεία της εισόδου Βουλγάρων κακοποιών και ζητήθηκαν ενισχύσεις για την αγορά και τους κλάδους του καθενός. Σημαντικά όσα ειπώθηκαν για τη γεωθερμία από τον εκπρόσωπο της ΕΑΣ, με αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο, στον νόμο του 1952 και την απάντηση Γιαννακίδη για την κυβερνητική προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Κάτι που αν δεν τελεσφορήσει, δεν μπορεί να γίνει εκμετάλλευση του γεωθερμικού πλούτου της περιοχής. Τέλος, ειπώθηκε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να δώσει μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο το 50% των αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες από το πράσινο σκουλήκι.

Γεγονός είναι ότι ο Άρης Γιαννακίδης άκουσε προσεκτικά κάθε αίτημα και κάθε αναφορά, ενώ η διαβούλευση κρίθηκε επωφελής τόσο από τον πρόεδρο του ΕΒΕ, όσο και τους συμμετέχοντες σ’ αυτή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.