Συνεργεια και στον τουρισμο μεταξυ των Περιφερειων της χωρας

Το μήνυμα της 4ης Συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού στην Πρέβεζα -Ραντεβού με την Υπουργό Έλενα Κουντουρά στις 7 Ιουνίου για τον προγραμματισμό του 2018 - Κων/νος Αντωνιάδης «Κάνουμε όλοι μια τεράστια προσπάθεια, ωστόσο καθημερινά βλέπουμε ότι τίθενται εμπόδια από την κεντρική διοίκηση»

Για τις 7 Ιουνίου κλείστηκε το ραντεβού των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού από το σύνολο των Περιφερειών της Επικράτειας, με την Υπουργό Τουρισμό κ. Έλενα Κουντουρά, στην Αθήνα, με το σύνολο των προτάσεων και των αιτημάτων που επεξεργάζονται οι πρώτοι για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της χώρας αλλά και την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για το 2018.
 
Την πρόσκληση της κ. Κουντουρά μετέφερε στο σύνολο των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού, οι οποίο συμμετείχαν στην συνάντηση εργασίας που είχε οριστεί στην Πρέβεζα το περασμένο Σάββατο, ο  οικοδεσπότης Αντιπεριφερειάρχης κ. Στράτος Ιωάννου, η οποία και έγινε αμέσως αποδεκτή.
 
Η συνάντηση εργασίας των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης αποδείχθηκε συνολικά γόνιμη για τους συμμετέχοντες οι οποίοι κατέληξαν σε χρήσιμα συμπεράσματα για το τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των τουριστικών δυνατοτήτων κάθε περιοχής, με βασικό συμπέρασμα την ανάγκη περαιτέρω συνέργειας και δικτύωσης μεταξύ τους.
 
Στη συνάντηση αυτή από πλευράς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχε και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, ο οποίος μετέφερε το κλίμα αλλά και τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm”. 

Απαραίτητη η ψηφιακή σύγκλιση των Περιφερειών και στον τουρισμό 

Σύμφωνα με τον ίδιο πέραν της ανάγκης περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των περιφερειών και στο κομμάτι της τουριστικής προβολής ο κ. Αντωνιάδης γνωστοποίησε την απόφαση τους για την δημιουργία ενός αποθετηρίου ψηφιακού ενημερωτικού υλικού, της δημιουργίας δηλαδή ενός δικτύου, εν είδει εργαλείου προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιφέρειας. «Η ψηφιακή σύγκλιση μεταξύ και των 13 Περιφερειών είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα» σημείωσε ο ίδιος για να επισημάνει πως «μέσα από το “κανάλι” αυτό θα μπορούμε να διαφημιζόμαστε όλοι. Πιο συγκεκριμένα αν κάποιος επισκέπτης ενδιαφέρεται και αναζητά πληροφορίες για την Κρήτη, θα λαμβάνει μήνυμα και για την ΠΑΜ-Θ προσφέροντας του ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να έχει γνώση των αξιοθέατων αλλά και των όσων έχουμε εμείς ως περιοχή να δείξουμε. Πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα, το οποίο ευελπιστώ κάποια στιγμή να υλοποιηθεί».
 
Σε σχέση με τα όσα θα τεθούν ενώπιον της κ. Κουντουρά ο κ. Αντωνιάδης στάθηκε ιδιαίτερα στα όσα αφορούν στην προετοιμασία των Περιφερειών σε συνεργασία με το Υπουργείο για το 2018, σε σχέση με τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την καλύτερη δυνατή προβολή του τουριστικού προϊόντος της κάθε περιφέρειας, ωστόσο ερωτηθείς σχετικά ο ίδιος δήλωσε απαισιόδοξος για την επιτυχή έκβαση όσων έχουν συζητηθεί έως τώρα με την κεντρική διοίκηση.  

«Να υπάρξει συνολική θεώρηση από την κεντρική διοίκηση για το πώς θέλουμε να προβάλλουμε τον τουρισμό στην Ελλάδα» 

«Κάνουμε όλοι μια τεράστια προσπάθεια, τοπική αυτοδιοίκηση, πρώτου και δευτέρου βαθμού, ελεύθεροι επαγγελματίες, οι σύλλογοι, οι ξενοδόχοι κ.ο.κ. ωστόσο καθημερινά δυστυχώς βλέπουμε ότι τίθενται εμπόδια από την κεντρική διοίκηση. Δεν είναι μόνο το θέμα της παραλιακής ζώνης, που αφορά και την Ροδόπη, αφορά και την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Είναι και η ίδρυση των νέων σταθμών διοδίων, που το θέτω ως παράδειγμα γιατί, δημιουργεί απευθείας ένα τεράστιο πρόβλημα στον εσωτερικό τουρισμό. Εμείς ως Περιφέρεια θα πάμε στην Αθήνα να συμμετάσχουμε σε κάποια έκθεση, προκειμένου να προβάλουμε την περιφέρειά μας,  αλλά ο Αθηναίος ή ο Πελοποννήσιος, που θα γίνουν αποδέκτες της προσπάθειας αυτής, για να έρθει στην περιφέρειά μας θα το σκεφτεί, γιατί μόνο η πληρωμή των διοδίων είναι περίπου 130 ευρώ σήμερα, κόστος απαγορευτικό. Με την δημιουργία τριών ακόμα σταθμών που έχει προγραμματιστεί, στην Μέστη, στην Άσπρη Άμμο και στην Ασπροβάλτα, καταλαβαίνετε ότι σε λίγο ούτε ο Θεσσαλονικιός δεν θα μπορεί να έρθει στην Περιφέρεια μας.  Έπειτα όλοι μιλάν για επενδύσεις, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να δημιουργηθούν στην περιοχή νέες ξενοδοχειακές μονάδες ή ενοικιαζόμενα δωμάτια, ωστόσο ο ΕΟΤ στην Περιφέρεια μας έχει μόνο ένα γραφείο, το οποίο μάλιστα στελεχώνεται με μόνο έναν υπάλληλο. Καταλαβαίνετε επομένως πως κάποιος που θέλει να ιδρύσει ακόμη και μια μικρή ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή μας, χρειάζεται δύο περίπου χρόνια για να πάρει την σχετική πιστοποίηση από τον ΕΟΤ» σημείωσε για να επισημάνει πως «όλα αυτά τα ζητήματα τα θέσαμε στην κ. Κουντουρά στο παρελθόν, η οποία προέβαλε το επιχείρημα ότι στην εν λόγω διαδικασία εμπλέκονται πολλά υπουργεία. Το θέμα όμως είναι ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει μια συνολική θεώρηση από την κεντρική διοίκηση για το πώς θέλουμε να προβάλλουμε τον τουρισμό στην Ελλάδα και πώς μπορούμε να διευκολύνουμε τον πολίτη χωρίς να του θέτουμε συνεχώς γραφειοκρατικά εμπόδια».
 
Ο κ. Αντωνιάδης δήλωσε απαισιόδοξος για την ευτυχή έκβαση των ζητημάτων αυτών, από πλευράς της κεντρικής διοίκησης για να σημειώσει ωστόσο στη συνέχεια πως Περιφέρεια και Δήμοι θα πρέπει να «μόνοι μας να προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε και να αναδείξουμε το τουριστικό προϊόν της περιφέρειας ΑΜΘ». Ο ίδιος αναφέρθηκε στην μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας που κατέγραψε πέρυσι η ΠΑΜ-Θ, μεγαλύτερη σε σχέση με τον μέσο όρο όλης της χώρας, για να επισημάνει ωστόσο πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, για το σύνολο των κατοίκων της Περιφέρειας καθώς όπως τόνισε «ο τουρισμός δεν αφορά μόνο στους ξενοδόχους ή στους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά εκτείνεται και διαχέεται σε όλη την κοινωνία με πολλαπλασιαστικά οφέλη». 

Επόμενος στόχος η Κίνα 

Τέλος ο κ. Αντωνιάδης σε συνέχεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού από την Κίνα, έκανε γνωστό πως το επόμενο χρονικό διάστημα ότι θα υπάρξουν ενέργειες από την Περιφέρεια για την προσέλκυση Κινέζων επιχειρηματιών και τουριστών.

«Πέρυσι η Ιταλία είχε 3 εκατ. Κινέζους τουρίστες, ενώ η χώρα μας μόλις 100 χιλιάδες. Καταλαβαίνεται πόσο μεγάλη είναι η απόκλιση ανάμεσα σε δύο γειτονικές χώρες αλλά και πόσες δυνατότητες υπάρχουν αν αναλογιστεί κανείς ότι οι Κινέζοι αγαπούν τον Ελληνικό Πολιτισμό. Επομένως νομίζω πως  μπορούμε να προσελκύσουμε αυτή τη μεγάλη τουριστική αγορά που λέγεται Κίνα».  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.