Συνεδριασε προχθες το δημοτικο συμβουλιο Ξανθης

Τα δεκαέξι διαδικαστικά θέματα της ημερήσιας διάταξης, τα τρία θέματα προ αυτής και η… μονομαχία Πούλιου-Φανουράκη για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της προχθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης.

Προεδρεύοντος του Νίκου Ανταμπούφη λόγω απουσίας του Φίλιππου Φιλίππου, η συνεδρίαση έγινε το μεσημέρι, με τον… ιδρώτα να κυλάει επί μία και πλέον ώρα για το αν θα συζητηθεί ή θα μετατεθεί σε επόμενη συνεδρίαση το θέμα που έφερε ο δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης για το σχέδιο αστικής ανάπτυξης του εμπορικού κέντρου της Ξάνθης. Το ζήτημα αφορούσε έγκριση πρότασης της ΕΠΑ (Ενέργεια, Περιβάλλον, Ανάπτυξη – συνιστά αμιγή επιχείρηση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ξάνθης) και περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε δεκατέσσερα σημεία της πόλης. Πριν καν αποφασιστεί αν θα συζητηθεί το θέμα και ενώ… ήδη συζητιόταν(!), μέσα σ’ ένα γκροτέσκο σκηνικό που συχνά συναντά κανείς σε δημοτικά συμβούλια, ο προεδρεύων έκανε λόγο για «διολίσθηση προς συζήτηση πριν καν αποφασιστεί αν θα γίνει»! Η αντιπολίτευση διαμαρτυρόταν και τελικά τη λύση έδωσε η ψηφοφορία, με ευνόητο το αποτέλεσμα… Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρίστος Πούλιος έκανε λόγο για «πρόχειρη συζήτηση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος για την πόλη», καταφερόμενος τόσο εναντίον του επιπέδου της διαβούλευσης, όσο και στην επιλογή του προς ανάπλαση τμήματος της πόλης. «Υπάρχουν μειονεκτικές περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για ανάπλαση» είπε.

Οι «Πολίτες για την Ξάνθη» διαμαρτυρήθηκαν δια του προέδρου τους Νίκου Ανταμπούφη για τη διαδικασία, αφού δεν τους δόθηκε χρόνος να προετοιμάσουν τις προτάσεις τους. «Όλοι έχουμε ιδέες και προτάσεις, αλλά με τον τρόπο αυτό ακυρώνεται κάθε καλή πρόθεση για διαβούλευση» σημείωσε. Ο μειονοτικός Χασάν Μαλκότς διαμαρτυρήθηκε για τον αποκλεισμό περιφερειακών οικισμών και χαρακτήρισε «άχρηστη» τη διαβούλευση, για να απαντήσει ο δήμαρχος ότι «από την ίδια τη φύση του προγράμματος, δεν είναι δυνατό να ενταχθούν οι περιφερειακοί οικισμοί του δήμου». Ο κ. Στυλιανίδης επέρριψε την ευθύνη για τις βραχείες προθεσμίες στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σημειώνοντας ότι ο δήμος είναι υποχρεωμένος να τις ακολουθήσει. Πρόσθεσε δε ότι ο δήμος απευθύνθηκε σε φορείς όπως τα Επιμελητήρια (ΕΒΕ και ΤΕΕ), μη μπορώντας ν’ απευθυνθεί ξεχωριστά στον καθένα και τόνισε ότι το εμπορικό κέντρο επιλέχτηκε εύλογα, λόγω του ενδιαφέροντος και της κίνησης που παρουσιάζει.

Κολυμβητήριο, καταδίκη Τσέπελη και αντεγκλήσεις

Τέλος, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Μίχος και η κ. Μούτσιου από την ΕΠΑ, παρουσίασαν τα δεκατέσσερα σημεία του σχεδίου ανάπλασης. Ανάμεσά τους, το σημερινό δημαρχείο (σσ. ο δήμος πρόκειται να μεταστεγαστεί στην κεντρική πλατεία), το δημοτικό parking, η περιοχή της δημοτικής αγοράς και αυτές του Λιμνίου και του Κολυμβητηρίου. Κερασάκι: η δημιουργία ποδηλατόδρομου μεταξύ των δύο γεφυρών του Κοσύνθου, ζήτημα που… σηκώνει μια κάποια συζήτηση, αλλά δεν είναι του παρόντος…

 

Το προαναφερθέν κολυμβητήριο ήρθε στο προσκήνιο και στη συνέχεια, συνεπεία της προ ημερησίας διατάξεως ερώτησης της αντιπολίτευσης, αναφορικά με τη συνέχιση της λειτουργίας του. Ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα (μέχρι την Πέμπτη δηλαδή…) θα επαναλειτουργήσει.

Η τρίτη προ ημερησίας διατάξεως ερώτηση προερχόταν από τους «Πολίτες για την Ξάνθη» που έθεσαν θέμα περί την πρόσφατη καταδίκη του δημοτικού συμβούλου της διοίκησης του δήμου και προέδρου της ΔΕΥΑΞ Μανώλη Τσέπελη και την ανανέωση της εμπιστοσύνης του δημάρχου προς το πρόσωπό του. Ο δήμαρχος σημείωσε ότι «δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες ερωτήσεις, αφού η εκτίμηση για κάποιον είναι υποκειμενικό ζήτημα» και τόνισε ότι «έχει πολύ δρόμο ακόμη αυτή η υπόθεση». Είπε επίσης ότι επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου οκτώ χιλιάδων ευρώ από τον δήμο προς τον κ. Τσέπελη, ποσό που δεν έχει εισπραχτεί ακόμη λόγω… φόρτου εργασίας της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου. Τέλος, ο δήμαρχος ζήτησε από τον Νίκο Ανταμπούφη ν’ αποσύρει την ερώτηση.

 

Τέλος, όπως γράφεται και στην αρχή του ρεπορτάζ, σημειώθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του επικεφαλής των «Πολιτών για την Αλλαγή» Χρίστου Πούλιου και του δημοτικού συμβούλου της συμπολίτευσης και προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ξάνθης Μανώλη Φανουράκη. Εκτοξεύθηκαν ένθεν κακείθεν κατηγορίες για πολιτική εκμετάλλευση του θεσμού των Γιορτών Παλιάς Πόλης, με αφορμή τα ευχαριστήρια που δόθηκαν μετά τη λήξη της διοργάνωσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.