Συναντηση με θεμα «Οι ROMA της Θρακης»

«Οι ROMA της Θράκης» ήταν το θέμα της τρίτης κατά σειρά συνάντησης που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των επιμορφωτικών συναντήσεων του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής (ΜΟΚ). Για το θέμα που αναπτύσσεται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο μίλησε ο Αντώνης Λιάπης, δόκτωρ Κοινωνιολογίας και μέλος του ΜΟΚ.
Ενδιαφέρον για το ζήτημα των ROMA έχει αναπτυχθεί πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουν υπογραφεί διεθνείς συμφωνίες για το ζήτημα αυτό, όμως η ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος έχει να κάνει με την παρουσία των ROMA ως ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων στις χώρες όπου ζουν. Αναφερόμενος στους Roma της Θράκης, ο Αντώνης Λιάπης, δόκτωρ Κοινωνιολογίας και μέλος του ΜΟΚ, τόνισε: «Οι ROMA της Θράκης έχουν πολλές ιδιαιτερότητες, πολιτισμικές και κοινωνικές. Παγκόσμια πλέον έχει αναπτυχθεί ένα ενδιαφέρον, διογκούμενο καθημερινά για το ζήτημα των ROMA. Και οι διεθνείς οργανισμοί έχουν ασχοληθεί πλέον με το ζήτημα, ενώ έχουν υπογραφεί διεθνείς συμφωνίες για τα ζητήματα αυτά.
Η ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος είναι ότι σχεδόν σ’ όλες τις χώρες όπου ζουν οι ROMA, αποτελούν τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, με τα μεγαλύτερα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Άρα, το ενδιαφέρον μας για αυτές τις ομάδες έχει διπλό χαρακτήρα: δεν περιορίζεται μόνο στα πολιτισμικά στοιχεία, αλλά και στα ανθρωπιστικά».
Δημιουργία κινήματος κοινωνικής αλληλεγγύης προς αυτό το κομμάτι του πληθυσμού, αλλά και καταβολή προσπάθειας των τοπικών κοινωνιών είναι οι βασικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν πλην του επιστημονικού ενδιαφέροντος που υπάρχει. «Χρειάζεται να αναπτυχθεί πέρα από το επιστημονικό ενδιαφέρον κι ένα κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης προς αυτούς τους ανθρώπους και οποιαδήποτε ενέργεια ή πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται από τις κρατικές αρχές ή από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις θα πρέπει να συνεπικουρείται από τις προσπάθειες των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες συμπληρωματικά θα πρέπει να βοηθούν αυτές τις προσπάθειες».
Σχετικά με την καταγραφή των πολιτιστικών στοιχείων (γλώσσα κλπ.) των ROMA, δυστυχώς είναι ελάχιστες οι σοβαρές προσπάθειες που έχουν γίνει στην Ελλάδα. «Δυστυχώς, στην Ελλάδα αν μπορούμε να θέσουμε τον όρο της «γενεαλογία», αυτός ο επιστημονικός κλάδος βρίσκεται στα σπάργανα. Ελάχιστες είναι οι σοβαρές προσπάθειες που έχουν γίνει. Πιστεύουμε ότι στη Θράκη έχει γίνει μια αρκετά σοβαρή προσπάθεια, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και συνεχίζεται και σήμερα. Ο στόχος είναι να καταγραφούν αυτές οι ιδιαιτερότητες».
Εντυπωσιακά είναι τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει στο γλωσσικό τομέα, σύμφωνα με τον κ. Λιάπη. «Ήδη στο γλωσσικό τομέα τα πορίσματα των ερευνών έχουν καταγραφεί στο γλωσσάριο της ROMANI που δημοσιεύθηκε το 1998 στην Κομοτηνή, και ήταν το πρώτο στην Ελλάδα. Η έρευνα συνεχίζεται και σε άλλους τομείς, όπως λαογραφικός και πολιτισμικός. Νομίζω ότι τα αποτελέσματα θα είναι εξίσου εντυπωσιακά».
Όπως είναι γνωστό, οι ROMA είναι απόμακροι από την κοινωνία για γνωστούς στο ευρύ κοινό λόγους. Δεν απολαμβάνουν το μέσο επίπεδο που έχει ένας αστός ή ένας μέσος αγρότης της περιοχής μας. «Στόχος μας είναι να σπάσουμε αυτά τα φράγματα της απόστασης που υπάρχουν μεταξύ μας, έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί να αποκτήσουν δικαίωμα στην ευτυχία που έχουν όλοι οι άνθρωποι».
Μαρία Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
