Συναγερμος για τον κινδυνο εξαπλωσης του ιου της γριπης των χοιρων

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλο τον κόσμο για τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού της γρίπης των χοίρων, που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους. Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές αρχές, διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και πως υπάρχουν διαθέσιμα τα απαραίτητα αντιιικά φάρμακα.

Στην ειδική τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας (210-5212.054 και 210-5222.339) καλούνται να απευθύνονται οι πολίτες σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος.

Tα όπλα που έχουν οι γιατροί είναι τα ήδη υπάρχοντα αντιιικά φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως όταν ξέσπασε η γρίπη των πτηνών.

Ελέγχους στις χοιροτροφικές εγκαταστάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν οι Κτηνιατρικές Δ/νσεις όλης της χώρας, λόγω της γρίπης των χοίρων, μετά από σχετική εντολή από το υπουργείο.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Ροδόπης Μιχάλη Διαμαντάκη η ασθένεια είναι γνωστή και «οπωσδήποτε συντρέχει λόγος ανησυχίας, εφόσον η νόσος έχει λάβει έκταση στο Μεξικό, στις ΗΠΑ. Πιθανόν ο ιός να μεταφερθεί και στην Ευρώπη εφόσον συνεχίζονται τα ταξίδια των ανθρώπων. Η ασθένεια δεν είναι καινούργια αλλά τη γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια. Το άσχημο με αυτήν είναι ότι έχει τα ίδια συμπτώματα με αυτή των ανθρώπων, δηλαδή υψηλό πυρετό, με πνευμονικά συμπτώματα, βήχα. Αυτή τη στιγμή, όπως λέγεται, η νόσος των χοίρων αποτελεί συνδυασμό της γρίπης των πτηνών, της γρίπης των χοίρων και της γρίπης που προσβάλλει τον άνθρωπο. Μάλιστα όπως λένε είναι ένα καινούργιο στέλεχος το οποίο δυστυχώς μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, διότι σε διαφορετική περίπτωση για να προσβληθεί κάποιος θα έπρεπε να επισκεφτεί χοιροστάσιο που θα είχε το πρόβλημα οπότε θα περιορίζονταν σε μια επαγγελματική ασθένεια που θα προσέβαλλε κτηνιάτρους ή αυτούς που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο. Σήμερα η μετάλλαξη του ιού είναι επικίνδυνη και μπορεί να προσβληθεί άνθρωπος. Το μόνο καλό σε όλη την υπόθεση είναι ότι ακόμη και να φθάσει η γρίπη των χοίρων στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα και να προσβληθεί ένα ζώο, να φτάσει στο σφαγείο και στο πιάτο μας ο ιός καταστρέφεται στους 70 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή με το βράσιμο. Άρα δεν υπάρχει πρόβλημα αν βράσουμε καλά το κρέας και αν ακολουθούμε την υγιεινή με πλύσιμο χεριών».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οι εισαγωγές κυρίως αρσενικών χοίρων προέρχονται από χώρες της Ευρώπης και όχι από το Μεξικό, όπου εντοπίστηκε ο μεταλλαγμένος ιός Η1Ν1 της γρίπης των χοίρων».

Διενέργεια ελέγχων

και έλλειψη προσωπικού

Μέχρι την ώρα της επικοινωνίας μας με τον κ. Διαμαντάκη δεν είχε δοθεί εντολή ελέγχων διότι βρίσκονταν ακόμη σε εξέλιξη σύσκεψη στο υπουργείο υγείας. «Πιστεύω ότι μέχρι το πρωί της Τρίτης θα μας δοθούν οδηγίες που θα αφορούν επιζοοντολογική έρευνα σε όλες τις χοιροτροφικές μονάδες και όχι μόνο εδώ τοπικά αλλά σε όλη τη χώρα. Θα πρέπει λοιπόν να τις επισκεφτούμε επιτόπου, να δούμε αν υπάρχουν συμπτώματα, να συζητήσουμε με τους χοιροτρόφους αν έχουν παρατηρήσει κάτι. Θέλω να πιστεύω ότι αυτές θα είναι οι οδηγίες».

Να σημειωθεί ότι στον νομό μας υπάρχουν περίπου 15 χοιροτροφικές μονάδες εκ των οποίων οι τέσσερις περίπου είναι μεγάλες δηλαδή έχουν από 80-100 χοιρομητέρες και αν σε αυτές προστεθούν και τα μικρά τους φθάνουν από 2.000 -5.000 χοιρινά στη μονάδα. «Αυτές τις μονάδες μπορούμε να τις ελέγξουμε, παρότι είμαστε πολύ λίγοι κτηνίατροι. Έχουμε πολύ δουλειά γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε τα σφαγεία μας χωρίς ελέγχους. Πρέπει να τους κάνουμε ώστε ο νομός να εφοδιάζεται με κρέατα. Επίσης τρέχουν και τα υπόλοιπα προγράμματα που αφορούν στη φυματίωση, τη βουρκέλωση, τον μελιταίο πυρετό των αιγοπροβάτων. Αν αφήσουμε αυτούς τους ελέγχους θα φτάσουμε στο σημείο στο οποίο βρισκόμασταν την δεκαετία του 1980. Σήμερα ο νομός βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, δεν έχουμε καθόλου φυματίωση, όλα τα αιγοπρόβατα του νομού έχουν εμβολιαστεί, στα βοοειδή έχουμε βουρκέλωση περίπου ένα τοις χιλίοις. Αν όλα αυτά τα αφήσουμε και ασχοληθούμε μόνο με την γρίπη των χοίρων ή των πτηνών που είχαμε προηγουμένως θα δημιουργηθούν προβλήματα. Για αυτό ακόμη μια φορά να τονίσω ότι οπωσδήποτε πρέπει οι υπηρεσίες να στελεχωθούν για να μην υπάρξει κίνδυνος και νοσήματα που είχαμε παλιότερα όπως ο αφθώδης και η ευλογιά κάνουν τον κύκλο τους και επανεμφανισθούν. Με δέκα κτηνιάτρους και χωρίς βοηθητικό προσωπικό στον νομό Ροδόπης είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουμε σε όλα».

Τέλος να σημειωθεί ότι στην ειδική τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας (210-5212.054 και 210-5222.339) καλούνται να απευθύνονται οι πολίτες σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.