Ε. Στυλιανιδης: «Η ιστορικη αληθεια ειναι η ταυτοτητα του μελλοντος μας»

Για τις θυσίες του Ποντιακού και Θρακικού Ελληνισμού μίλησε στο Δήμο Θεσσαλονίκης ο βουλευτής Ροδόπης

Υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώθηκε στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση από τις ιστορικές εκδόσεις Κυριακίδη και το Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο ομιλητής παρουσίασε το βιβλίο του Καθηγητή Παντελή Χ. Βαλιούλη «Πόντος, ιστορία και πολιτισμός: Σελίδες εκ της συμφοράς του Πόντου 1921-1924».  Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης κλήθηκε ως ομιλητής και για τον πρόσθετο λόγο ότι οι πρόσφυγες παππούδες του κατάγονται από τα ίδια χωριά, το Σκοπό και τις Σαράντα Eκκλησιές Ανατολικής Θράκης με τον συγγραφέα. Να σημειωθεί ότι το βιβλίο εξεδόθη πρώτη φορά το 1957 από τις εκδόσεις Κυριακίδη, αμέσως μετά από τα επεισόδια που έγιναν από το τουρκικό παρακράτος σε βάρος του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης και αποτέλεσε ένα φόρο τιμής στην μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην Αμισώ (Σαμψούν) τον Ιανουάριο του 1921.

Ο συγγραφέας Παντελής Χ. Βαλιούλης, Καθηγητής στο Τσινέκειο Γυμνάσιο Σαμψούντας, έχοντας από τύχη γλιτώσει τη θανατική ποινή που επέβαλε στα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Ορφέας» ένα έκτακτο προσχηματικό επαναστατικό δικαστήριο, θεώρησε εθνικό και ηθικό του χρέος στην μνήμη των νεκρών, να αποτυπώσει την ιστορία του Ελληνισμού της Σαμψούντας ως μαρτυρία-κατάθεση στο παρόν βιβλίο, το οποίο προσφάτως επανεκδόθηκε.

Οι παρουσίες

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, η Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ευθυμίου, ο Δήμαρχος του Δήμου Εμμανουήλ Παππά Δημήτριος Νότας, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Εμμανουήλ Παππά Ελένη Πατρίκη, η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη Χρυσούλα Θεοδώρου, ο τέως Βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας Γεώργιος Βαγιωνάς, ο Συνταγματάρχης κ. Καλυβιώτης ως εκπρόσωπος του στρατηγού του Γ΄ Σώματος Στρατού, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητάς Νέου Σκοπού Χρήστος Χαμάλης, ο απόγονος της οικογένειας Βαλιούλη κ. Σακελλαρίδης,  οι εκπρόσωποι των εκδόσεων Κυριακίδη, το Δ.Σ του Συλλόγου Δράσης Νίκος Καπετανίδης, εκπρόσωποι της θρακικής εστίας και εκπρόσωποι πολλών συλλογών από το Σκοπό, τις Σαράντα Εκκλησιές αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής και Βόρειας Θράκης (Ανατολική Ρωμυλία).

«Όλα τελικά είναι θέμα παιδείας»

Η ομιλία του Ευριπίδη Στυλιανίδη ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, ιστορικά αποκαλυπτική, αλλά και πολιτικά στοχευμένη πάνω στις ρεαλιστικές προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν προκειμένου να εδραιωθεί η ειρήνη και να αναπτυχθεί η συνεργασία και ίσως και η φιλία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, έχοντας ως βάση την ιστορική αλήθεια, την παραδοχή λαθών και παραλείψεων και από τις δύο πλευρές και φυσικά το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειδικότερα ο Ευριπίδης Στυλιανίδης παρουσιάζοντας το βιβλίο του αείμνηστου συμπατριώτη του  Παντελή Βαλιούλη τόνισε:

«Αν ως Έλληνες θέλουμε να αντέξουμε στην πίεση μιας ισοπεδωτικής παγκοσμιοποίησης που εκδηλώνεται με το φαινόμενο του MacDonaldnisation, δηλαδή την απόπειρα της κλωνοποίησης των εθνικών πολιτισμών και της αναθεώρησης της πραγματικής ιστορίας, οφείλουμε να προστατέψουμε την ιστορική αλήθεια και την πολιτιστική μας ταυτότητα. Κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο, αν το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος των 200 ετών και κυρίως ο λαός του, καταφέρει να παρακολουθήσει την επιτυχημένη ιστορική διαδρομή του Ελληνικού Έθνους που κουβαλά στην πλάτη του έναν ξεχωριστό παγκόσμιο πολιτισμό και μια ιστορία 3.000 ετών.

Αν πραγματικά θέλουμε να κάνουμε μια νέα αρχή στις διακρατικές μας σχέσεις με την Τουρκία, τότε πρέπει να βασιστούμε στη ιστορική αλήθεια, στον αμοιβαίο σεβασμό και σε διεθνώς αποδεκτούς κανόνες δικαίου. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που η διεθνής κοινότητα και φυσικά και η Ελλάδα υποδεικνύουν και στην Τουρκία, δηλαδή όχι να αρνείται και να δικαιολογεί τις γενοκτονίες και τα εγκλήματα πολέμου του παλιού και πρόσφατου παρελθόντος της, αλλά να τα παραδέχεται ιστορικά, να τα στιγματίζει και να τα προσπερνά με πολιτικές που προτάσσουν την Ειρήνη, τη Φιλία και φυσικά το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες.

Η σύγχρονη Ελληνική Πολιτεία έχει χρέος να παραδεχθεί, ότι παρά τις όποιες τεχνολογικές εξελίξεις, ΟΛΑ τελικά ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, διότι η ΠΑΙΔΕΙΑ είναι το ασφαλέστερο όχημα μετάβασης στο μέλλον, αρκεί να θεμελιώνεται στις διαχρονικές ΑΞΙΕΣ του πολιτισμού μας και στην ΑΛΗΘΕΙΑ της ιστορίας μας. Σε αυτή την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ συμβάλλει η σημερινή πρωτοβουλία επανέκδοσης της ιστορικής κατάθεσης του συμπατριώτη μου Ανατολικοθρακιώτη Παντελή Βαλιούλη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.